• Připravte si doma zdravou zmrzlinu. Poradíme vám, jak na to

    Zmrzlina k létu zkrátka patří. Avšak právě toto ledové potěšení se většinou příliš neslučuje s představami o kvalitní a vyvážené stravě. Inspirujte se proto našimi recepty na přípravu domácích zmrzlin, které jsou nejen zdravé, ale i skvěle chutnají.

    Příprava domácích nanuků zabere jen pár minut. | foto: Marie Sehnálková, Rungo.cz

    Domácí zmrzliny bez přidaných cukrů, ztuženého tuku a éček můžete navíc stejně jako ty z obchodu běžně uchovávat v mrazničce a mít je tak po ruce, kdykoliv dostanete chuť na sladké osvěžení.

    Banány na špejli

    ingredience

    • dva banány
    • kvalitní čokoláda/tvaroh
    • semínka, nasekané oříšky, kokos aj.

    Postup

    Nanuk z banánu zabere jen pár minut, ale chutná báječně.

    Nejprve ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu. Mezitím oloupejte banány a nakrájejte je na půlky. Takto připravené ovoce napíchejte na špejle a položte na menší kuchyňské prkénko vyložené pečícím papírem. Poté čokoládou banány zalijte. Nakonec můžete posypat semínky nebo nasekanými oříšky. Takto připravené banány vložte do mrazáku a nechte ztuhnout.

    Tip redakce: Namísto čokolády můžete banány pomazat také tvarohem a posypat čokoládovými hoblinkami.

    Mangové osvěžení

    ingredience

    • jedno větší mango
    • 100 ml řeckého jogurtu
    • 1 lžička medu
    • 1 lžička chia semínek

    Postup

    Všechny ingredience dobře promíchejte v mixéru a vložte do formy na nanuky. Pokud nemáte formu, mohou vám posloužit kelímky od jogurtu. Do těch nalijte směs a nechte zhruba na půl hodiny mrazit. Poté nanuky vytáhněte a zapíchněte do nich širší špejli nebo malou lžičku. Následně dejte kelímky opět do mrazáku a mrazte zhruba další dvě hodiny.

    Nanuk z manga s chia semínky

    Chladivá snídaně

    ingredience

    • 1 menší banán
    • 100 g jahod (či jiných lesních plodů, mohou být i mražené)
    • 50 g ovesných vloček
    • 200 ml jablečné šťávy

    Postup

    Nanuk z ovesných vloček je vhodný i jako doplněk snídaně.

    Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Poté vložte do nádob na nanuky a nechte dvě hodiny zmrazit. Zmražené nanuky poté můžete namočit do předem rozpuštěné tmavé čokolády a nechat vychladit. Díky obsahu ovoce a ovesných vloček lze nanuk podávat i jako doplněk snídaně během horkých letních dnů. 

    Avokádová zmrzlina s oříšky

    ingredience

    • jedno zralé avokádo
    • lžíce kakaa
    • 1 banán
    • med na doslazení
    • hrst kešu oříšků

    Postup

    Nanuk z avokáda.

    Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté ochutnejte a podle potřeby doslaďte medem či jiným sladidlem (například javorovým sirupem). Po dochucení celou směs opět pečlivě promíchejte. Nakonec nalijte směs do forem na nanuky a nechte ztuhnout v mrazáku.



    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?


    Připravte si doma zdravou zmrzlinu. Poradíme vám, jak na to

    J71i85ř14í
    S13m45e13t64a44n77a
    Dobré rady, teď v létě, kdy mám stromy na zahradě obsypány banány a avokádem
    J20a67n50a
    N39ě55m63e97č15k74o20v63á
    Zaprvé, zmrzlý banán není zmrzlina, ani kdyby se autoři článku rozkrájeli. A zadruhé... to hnědé vypadá fakt odporně.
    J43u81r75č72a
    S21t36a97n30i21s22l72a57v
    Já nejsem proti domácí produkci čehokoliv, ale abych řešil i zmrzlinu? Kolik jí za léto sním abych byl celý připodělaný...

    V diskusi je 7 příspěvků, poslední příspěvek 28. 7. 2018, 10:53



    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.