• Whole30: získáme energii pomocí masa, vajec, zeleniny a ovoce?

    Whole30 je stravovací režim na 30 dní s vynecháním obilovin, mléčných výrobků, luštěnin a přidaných cukrů. Je to v podstatě to, jak se neustále jen snažíme začít doma jíst a se stejnou pravidelností svoji vůli i porušujeme. Přitom tušíme, že ta změna by nám prospěla. Od zítřka podstoupíme Whole30 pod denním drobnohledem vás čtenářů.

    Toto jsme dnes vyhrabali z lednice a spíže. Jak se od zítřka obejdeme bez oblíbeného tvarohu, luštěnin, rýže a tortil? | foto: Rungo.cz

    Článek s denními příspěvky, jak pokus pokračuje

    Whole30 je výživový program na 30 dní, kdy nejíte obiloviny, mléčné výrobky a přidané cukry

    Lítá to pořád kolem nás, jednou je to paleo, podruhé veganství, vždycky je něco v kursu. Pořád říkáme, že by to chtělo jíst jinak, ale nějak to nejde. Vždy si nacházíme novou výmluvu. Spousta cestování, nemožnost vlastního vaření, nebo prostě jen dovolenááá-labůž! Chtělo to chlapské bouchnutí do stolu. A to přišlo od Marka: „Od zítřka začínám s Whole30.“ Já jako kolegyně a životní partnerka tohoto milovníka žeber a čerstvého chleba, se stejným smyslem pro hurá akce, dodávám: „Jdu do toho s tebou. Budeme o tom psát a navzájem na sebe všechno práskat!“.

    Fotogalerie

    Co je Whole30?

    Tento stravovací režim nechce být nazýván dietou. Jde vlastně o to jíst dostatečně, ale vyvarovat se potravin, které nemusí prospívat organismu. Mluví se o obilovinách, cukru, luštěninách a mléčných výrobcích, které různými způsoby negativně ovlivňují trávící trakt. Co nám tedy zbývá k jídlu? Maso, vejce, zelenina, ovoce, zdravé tuky a ořechy se semeny. Přirozená a průmyslově nezpracovaná strava. A když už, tak už - tedy v té nejlepší kvalitě.

    Proč právě 30 dní? Je to údajně ideální doba, za kterou se zbavíme špatných stravovacích návyků a dostatečná doba na to, abychom pocítili, jak strava ovlivňuje naši energii, zdraví a tudíž i psychiku. 

    O Whole30 najdete spoustu napsaného na internetu nebo v knížce Jídlo na prvním místě. Pěkně popsáno jsme to našli na kb5.cz, kde najdete i odkazy na návod „jak na to“ i „nákupní seznam“.

    Majda Ondrášová

    Redaktorka RUNGO.cz, 154 cm, 51,5 kg

    Magdaléna Majda Ondrášová

    Běhám cca 120-150 kilometrů měsíčně. 

    Rozhodla jsem se zkusit Whole30, protože si opravdu myslím, že naše tělo je tvořeno tím, co jíme. Už dřív jsem jedla zdravěji než teď, ovšem nepravidelný režim a cestování mi dávají spoustu výmluv, proč jím hůř. Pak chci zhubnout, mít více energie a podpořit Marka.

    Miluju sladkosti, nejlépe večer v klidu u knížky (ajaj!), jinak jím všechno, piju vodu, zelený čaj a kávu. V poslední době nevyhledávám maso. Alkoholu neholduji, když už tak si dám dobrého vizoura. 

    Den 0

    Studuji vše, co se dá o stravě a receptech Whole30. Po návratu z redakce domů nekompromisně plením lednici od zakázaných jídel. Přece to nevyhodím! Bude se mi stýskat po sýrech a sladkostech - a plnotučném mléku. Dětem vyčleňuji jednu poličku v lednici, ty mi bez energie nepřipadají. Vytipovávám místa, kde budu kvalitní potraviny nakupovat. Brno v tomto směru prochází obrodou a mé kroky budou směřovat do středu města na s jarem otevřený trh na Moravském náměstí a do řeznictví s úctou k masu - Mikrofarmy. Nově se nachází pár kroků od zelného trhu, takže je to jasná facka - ideální!

    Den nultý: k obědu mám rychlovku - fazole s kukuřicí v tomatu. Luštěniny mi budou vážně chybět. Aspoň myslím. Je krásně a tak balím notebook a utíkám pracovat ještě ven na sluníčko

    Den nultý: k obědu mám rychlovku - fazole s kukuřicí v tomatu. Luštěniny mi budou vážně chybět. Aspoň myslím. Je krásně a tak balím notebook a utíkám pracovat ještě ven na sluníčko

    Den nultý: čtu o Whole30 každou volnou chvilku. Cestování vlakem je k tomu ideální, upíjím k tomu džus od Müllera, který si příštích 30 dní nebudu moci dovolit

    Den nultý: čtu o Whole30 každou volnou chvilku. Cestování vlakem je k tomu ideální, upíjím k tomu džus od Müllera, který si příštích 30 dní nebudu moci dovolit

    Den nultý: využívám, že ještě mohu a vařím nám na večeři oblíbenou rajskou z protlaku, cibule, papriky a nebude chybět ani zítra zakázaný cukr a těstovinky

    Den nultý: využívám, že ještě mohu a vařím nám na večeři oblíbenou rajskou z protlaku, cibule, papriky a nebude chybět ani zítra zakázaný cukr a těstovinky

    Marek Odstrčilík

    Redaktor RUNGO.cz, 193 cm, 95 kg

    Běhám pro spoustu důvodů. Jeden z nich je „příroda“.

    Běhám okolo 200 – 250 kilometrů měsíčně (i míň). 

    Nic zásadního od toho asi nečekám, jen cítím, že potřebuji nějakou změnu. Mám vnitřní nutkání, že nastal čas. O Whole30 jsem četl před několika lety a v duchu si říkal, že třeba někdy. A teď to chci prostě zkusit na vlastní kůži a zjistit, jak zareaguje moje tělo na tuhle změnu v kombinaci s běháním. Mám tedy cíl a k němu danou cestu. Už dříve jsem vlastně podobně jedl, a když si na to vzpomenu, myslím, že mi bylo vlastně skvěle. Taky si ale vzpomínám, že mi příprava jídla zabírala o dost víc času a z peněženky dělala občerstvovačku, na kterou přiběhnete mezi posledními. 

    Přesto do toho jdu. Naštěstí v tom nebudu sám, ale mám spolubojovnici Majdu, která je skvělá parťačka snad úplně ve všem. Jsem taky zvědavý, jak se jiný přístup k jídlu projeví na našem rodinném soužití. Doufám, že láska prochází žaludkem a nepřijdou žaludeční trable.

    Po čem se tedy bude stýskat? Mám slabost pro gumové dobroty typu medvídek, žralok, třešinka atd., a pro víno. Občas cola, dobrý chleba s máslem. Myslím, že obecně jsme vlastně jedli spíše zdravě. Ale uvidíme, jak to všechno bude vypadat za měsíc. Prý mám očekávat příval energie. Tak pojď do mě a hned.

    Den 0

    Protože jsem na rozdíl od Majdy v Praze, pustil jsem se zdejší ledničkou do křížku sám. Pod pohrůžkou vytažení ze zásuvky mi vydala několik tvarohů, rýži na sladko a přibral jsem do práce i zeleninu. Nejsem drtič odpadků, a tak jsem část rozdal a část snědl. V průběhu dne mě zcela neovladatelně popadlo nadšení z celého nápadu a na zítřek se strašlivě těším. Jen se zdá, že nestihnu nakoupit, to je trochu průser. No co, aspoň si dám večer ještě hlt vína.

    Den nultý: po dlouhé době jsem vytáhnul nůž. Bude se hodit na čištění zeleniny někde v parku mezi pracovními schůzkami

    Den nultý: po dlouhé době jsem vytáhnul nůž. Bude se hodit na čištění zeleniny někde v parku mezi pracovními schůzkami

    Hurá, zaprášená inspirace. Tak přece jen se hodí!

    Hurá, zaprášená inspirace. Tak přece jen se hodí!

    Tak tedy začínáme!

    Ve chvíli, kdy jste dočetli tyto řádky, se my dva redaktoři, Majda a Marek, rozkoukáváme v novém stravovacím režimu, o kterém vám každý den přineseme pár řádků s fotografiemi (článek s denními příspěvky najdete zde). Můžete se těšit již zítra, podpořit nás v diskuzích pod článkem, na Facebooku, sledovat nás na Instagramu „rungocz“, nebo se k našemu pokusu dokonce připojit a vyměňovat si s námi zkušenosti a recepty! Společným jmenovatelem bude též hashtag #rungowhole30.

    Chci se dozvědět víc

    Vyzkoušejte taky Whole30, přečtěte si o tom, jak funguje vaše tělo a jak zjistíte, které potraviny vás negativně ovlivňují.E-knihu Jídlo na prvním místě si můžete stáhnout na Knihy.iDNES.cz.

    Jste spokojeni s tím, jak se stravujete?

    celkem hlasů: 866

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 18. května 2015. Anketa je uzavřena.

    Ne 319
    Ano 274
    Právě pracuji na změně 273


    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?


    Whole30: získáme energii pomocí masa, vajec, zeleniny a ovoce?

    J13i56r93i
    S81l84a86v60i74k
    Zkoušel paleo, ale během zkušebky jsem si o paleo, primal, whole30, ... něco přečetl a hned s tím přestal. Podle mě je...
    A97n88n24a
    J59e22r80m71á47ř35o84v40á
    Foto Dieta blogerů, to zní zajímavě :) a není to spíše tak, že kdo se tomu věnuje už déle a pomohlo mu to, začal o tom...
    S73l76á35v88e25k
    V50r51b96a
    Dal jsem Whole30 v srpnu 2014 a od té doby se ho víceméně držím. Musel jsem víc proniknout do vaření a hledání receptů,...
    J43i84r16i
    S77l29a68v73i68k
    Únava po obědě většinou souvisí s množstvím jídla nikoli s jeho druhem. Pokud je jídla hodně, tak se prostě hodně krve...

    V diskusi je 17 příspěvků, poslední příspěvek 30. 4. 2015, 14:14



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.