• Bublinky sice zaženou žízeň, ale sportovcům neprospívají!

    I když jsme denně pod palbou reklamy, jak jsou vody s bublinkami chutné, pro sportovce kvůli svým vlastnostem ideální nejsou. Přečtěte si, co bychom vlastně měli pít a jaký nápoj si vybrat ze změti variant, které trh nabízí.

    Nesycená voda má mít u běžce před perlivou jednoznačně přednost. | foto: Profimedia.cz

    Kvalita tekutin a jejich průběžný příjem ve správném množství jsou důležitým předpokladem zachování zdraví, duševní pohody a výkonnosti každého sportovce. Dostatek tekutin zajišťuje látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin čili vylučování škodlivých látek, které se do těla dostávají potravou. Jednou z hlavních látek, jichž se náš organismus musí zbavovat, je oxid uhličitý (CO2), který je spolu s vodou konečným produktem našeho metabolismu.

    Důležitá fakta

    • Žízeň uhasíte rychleji sodovkou než vodou, ale jde pouze o dočasný pocit. Pocit žízně nastává až v okamžiku dehydratace. Tedy to, že zaženete pocit žízně, neřeší doplnění chybějících tekutin.

    • Občasná konzumace přírodních kyselek nebo kvašených nápojů není na škodu. Ojedinělý vyšší obsah oxidu uhličitého tělo zvládne.

    • Perlivé vody nejsou v žádném případě adekvátní variantou pro každodenní konzumaci.

    • Při výběru nápoje by neměly být na prvním místě chuťové vjemy, nýbrž nutnost zavodnění vhodnou tekutinou.

    I přes tato fakta konzumujeme často nápoje obsahující CO2 . Stále větší množství lidí používá pro běžnou konzumaci balené vody, mnoho z nich pije dokonce jako jediný zdroj tekutin pouze vodu perlivou. Koncentrace CO2 v balených vodách se různí podle typu vody a jejího původu. Označení sycená minerální voda značí, že má po zpracování a dosycení oxidem uhličitým jiného původu, než je zdroj, z něhož voda pochází, obsah oxidu uhličitého stejný nebo vyšší, než bylo ve zdroji. Minerální vody s koncentrací oxidu uhličitého vyšší než 1000 mg/ l se nazývají kyselky. Jejich název jim propůjčila specifická nakyslá chuť. Tento druh nápoje byl oblíbený již ve středověku, s obavami o lidské zdraví začaly být kyselky spojovány až v posledních letech, kvůli jejich masivní konzumaci.

    Nápoje obsahující oxid uhličitý ovlivňují funkci mnoha orgánů. Vše začíná již v ústech, kdy můžeme díky bublinkám cítit mírné brnění na jazyku, které současně snižuje citlivost chuťových receptorů, což je využíváno k zakrytí nepříjemné chuti některých minerálních vod.

    V žaludku způsobuje CO2 zvýšené napětí a zrychluje peristaltiku střev. U citlivějších jedinců může způsobit zvýšená konzumace těchto minerálek průjem. Mohlo by se zdát, že rychlejší vyprazdňování žaludku po vypití sycené vody bude výhodné, pravdou je však opak, jelikož potrava odchází z žaludku nedostatečně natrávená, a tím se celý proces značně ztíží. Po vypití syceného nápoje můžete také pociťovat tlak v nadbřišku.

    Na absorpci přijatého oxidu uhličitého v nápoji má vliv způsob polknutí CO2. Při rychlém požití nápoje s bublinkami se vytlačí přebytečný CO2 z těla odříhnutím. Při pomalém pití nedojde k odříhnutí buď vůbec, nebo minimálně. Dá se tedy s nadsázkou říct, že zdravější je vypít sklenici bublinkové vody co nejrychleji.

    Přečtěte si dále:

    Pití nápojů s bublinkami má vliv nejen na trávicí trakt, způsobuje také rychlejší dechovou frekvenci, zvýšení tlaku a tepové frekvence. To pro sportovce, který se snaží všechny mechanismy v těle šetřit, není dvakrát prospěšné. Na činnost dýchacího centra má vliv především změna složení krve protékající plícemi. Dýchací soustava silně reaguje na obsah oxidu uhličitého v krvi, který složitým mechanismem způsobuje změny pH krve – a tím zapříčiňuje následnou acidózu, což je stav, který nejsou všichni jedinci schopni vykompenzovat. Z pohledu ledvin působí CO2 jako spouštěč rychlejšího vylučování vody, a tedy i minerálních látek, které jsou tělu prospěšné.

    Výrobci přidávají do balených vod oxid uhličitý z důvodu nejen chuťových, ale i konzervačních. Kyselky obsahují přirozeně vysoký podíl oxidu uhličitého, při úpravě obsahu železa však dojde k jeho poklesu, následně je do nápoje tento plyn výrobci opět dodáván, jenže ve vyšším množství než původně, chuťové vlastnosti jsou tak zcela odlišné.

    Pijete sycené nápoje, i když víte, že to pravé pro vaše tělo je čistá voda?

    Pití sycených nápojů
    celkem hlasů: 2250

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 9. července 2015. Anketa je uzavřena.

    Občas 814
    Ano 724
    Ne 712
    Autoři:


    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?


    Bublinky sice zaženou žízeň, ale sportovcům neprospívají!

    Z10d80e13n19ě94k
    S68l46á55d27e22k
    Ješte jeden důležitý ukazatel: jak je známo, našetělo ztrácí tekutiny pocením po kapkách nebo po malých dávkách...
    Sycené nápoje sportovci zcela určitě neuškodí. je ovšem potřeba říci především to, že je něco jiného je používat v...
    J80i73ř61í
    T51i44c54h41ý
    Foto Nazdarek Martine,za jmenem se schovava takovy ten Zelezny muzik Matulic?  
    K94a55r49e95l
    F82i49e11d77l68e80r
    co takhle místo hanění CO2 napsat i něco pozitivního ... např.: jezte ovoce a zeleninu, s vysokým obsahem vody a pijte...

    V diskusi je 18 příspěvků, poslední příspěvek 23. 7. 2014, 13:07



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.