Jsou tací, kteří si svoje zimní tréninky odběhnou na jeden zátah, bez potřeby jídla, pití nebo zdravotní zastávky. Protože se ale nabíhání objemových kilometrů umí protáhnout, leckdo přemýšlí, jakou laskominu si vzít s sebou, aby mu nohy klepající se hypoglykemií nezkazily výběh.
Někdo do sebe natlačí gel nebo půlku banánu. Ale stejně jako si můžete pro zábavu při běhání vybírat stále nové zajímavé tratě, můžete si trošku pohrát i s přípravou dobrot na cestu. Moje tělo si například velice rádo doběhne pro domácí karamelku i na dvacátý kilometr. A protože strava ovlivňuje náš výkon až ze 30 procent, poradila jsem se s Vítem Schlesingerem, poradcem profesionálních sportovců v oblasti stravy, jak sezónní potraviny přetvořit kreativním způsobem do kompaktních a snadno sbalitelných laskominek na trať.
Datle
Datle jsou základem potravy beduínů v pouštních karavanách už od dob faraonů, takže není důvod, aby nepopohnaly na dlouhé trati i vás. Obsahují až 70 procent sacharidů, většinou jednoduchých, a jsou snadno stravitelné a lehce sežvýkatelné i při středním stupni funění. Jako bonus obsahují draslík, železo a vitamin B. O tomto ovoci svorně a s nadšením píše Bible i Korán. Datle můžete jíst samotné, nebo je použít při výrobě domácích energetických tyčinek.
Domácí datlové energetické tyčkyV misce smíchejte 1 šálek nasekaných datlí a ¼ šálku bobulek goji s 1 šálkem teplé vody. Nechte ovoce 5-10 minut měknout a sáknout, pak zbylou vodu zceďte a ovoce osušte utěrkou. Poté přidejte šálek drcených mandlí, ¼ čajové lžičky skořice a špetku soli. Hmotu promíchjte v misce a pak ji přeneste do pekáčku vyloženého pečícím papírem, který jste potřeli olivovým olejem. Vložte na 30 minut do lednice, aby hmota ztuhla. Poté ji vyndejte, nakrájejte na tyčky o velikosti podle svých chutí a hladu a každou zvlášť zabalte do papíru nebo sáčku. V lednici vydrží tyčky až 3 týdny. |
Jablka
Byly doby, kdy v obchodě s ovocem a zeleninou byla celoročně k dostání jen jablka, takže jsem se naučila rozeznávat roční doby jen podle druhů, které byly zrovna k mání. Na výběh si je nemusíte jen krájet do pytlíku jako v nejmenovaném fastfoodu. Nebuďte lenoši a udělejte si z nich domácí přesnídávku. K její výrobě použijete jablka jako základ a k nim dodáte na ovonění libovolné ovoce nebo zeleninu, která vám zrovna začne ovadat v lednici.
Domácí přesnídávkaAčkoliv najdete i recepty, které svařují ovoce s cukrem a pudinkem (na 3 kg ovoce až 75 dkg cukru a 2 pudinky), pro rychlejší běžeckou spotřebu a minimální množství přijatého cukru stačí v menším množství vody podusit oloupaná jablka zbavená jádřinců, do kterých můžete pro chuť dát cca 15 procent jiného ovoce (mražené jahody, banány, broskve, hrušky, mrkev). Měkké ovoce pořádně rozmixujete a pro delší trvanlivost vylijete do sklenic a při 800C 20 minut sterilizujete. Pro snadné servírování během výběhu vlijte do lahvičky na gelové nápoje, které si můžete koupit například u Salomonu, a vycucněte před obzvlášť těžkým kopcem. |
Sušené švestky a meruňky
Někdo si kupuje sušené ovoce na trhu nebo ve zdravých potravinách, někdo má doma sušičku na ovoce a vyrábí si je doma z přebytků z vlastní zahrady. Kromě jablečných křížal se většinou suší švestky a meruňky. Ty první jsou výborným zdrojem vitamínu E, vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku, ty druhé zase vitamínu A a C, kyseliny listové, mědi a kobaltu.
Sušené ovoce vydrží opravdu dlouho a je imunní i vůči nepříznivým podmínkám při transportu v propocené kapsičce běžeckých kalhot. Kromě pevných sušených ovocných kousků si můžete vyrobit i placičky nebo plátky. Doporučuju zkusit jahodové rolky podle mojí babičky, které vyrobíte z těch prapodivných tekoucích balíčků, které se umí hromadit na dně každého mrazáku.
Jahodové rolky jako od babičkyHodně zralé jahody rozmačkáme a v sušičce vložíme na fóliovou misku potřenou olejem. Vrstva by měla být silná 3-5 mm. Sušíme cca 8 hodin na 50-550C. Placka by se po sušení neměla lámat, ale měla by být srolovatelná do balíčků a roládek. Recept je platný pro jakékoliv snadno rozmačkatelné sladké bobule. |
Sušené maso
Protože jsou mezi námi i masožravci, kteří běhají na špek nebo sušené maso, můžeme tu oficiálně potvrdit, že sušička na ovoce může mít zajímavé využití i pro ně. Indiáni si sušené maso vyráběli pro dlouhé pochody, během kterých neměli možnost dostat se k pořádnému jídlu, a to sušením na vzduchu nebo uzením ve starém týpí. Ale i když nebydlíte v prérii a nelovíte bizony mocnou ranou pěstí, můžete si tyto traťovky plné bílkovin a minerálů vyrobit sami.
Sušené hovězí podle MáryNízký roštěnec nebo falešnou svíčkovou nakrájejte na plátky o výšce 1 cm a celé ponořte do směsi sójové a worchesterové omáčky (v poměru 4:1) se lžičkou soli a špetkou pepře. Nechte cca 4 hodiny ležet. Maso sušte 10 hodin při teplotě 600C. Vzhledem k nízkoteplotní úpravě masa dbejte při celé přípravě na čistotu rukou i nádobí. |
Receptů na traťovky je nepřeberně a hravosti se tu evidentně meze nekladou. Občerstvení na dlouhý výběh je důležité a není nutné se během něj odbývat. Zvláště při opravdu dlouhých bězích jsou to věci, které dokážou zklidnit žaludek a zlepšit náladu. Experimentujte s nimi během tréninků, dlouhých túr nebo běžkování a v závodě už budete přesně vědět, co na vás funguje a motivuje vás k nejvyšší výkonnosti.
Připravujete si svoje vlastní domácí traťovky?
Hlasování skončilo
Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 12. ledna 2015. Anketa je uzavřena.