Večeře je důležitým jídlem dne, na které bychom neměli zapomínat. A už vůbec ne, pokud aktivně sportujeme. Poslední chod může totiž ovlivnit náš výkon i druhý den. Připravili jsme pro vás šest receptů úspěšných českých sportovců a každý týden vám naservírujeme jeden z nich. Vyzkoušet tak můžete jejich osvědčené tipy na večeře, které nejen skvěle chutnají, ale dodají i potřebnou energii v tréninkové dny.
Salát bez lepku a kaseinu podle Denisy Rosolové
Atletka Denisa Rosolová se ze své stravy snaží vyřadit lepek a mléčnou bílkovinu kasein, která je obsažena především v kravském mléce.
Největší úspěchy Denisy Rosolové |
„Když jsme na závodech nebo soustředění, tyto složky z jídelníčku vyloučit vždycky nejde. Pokud je to však alespoň trochu možné, snažím se stravovat bez lepku a kaseinu. Jsme jimi totiž přesyceni, a tak mohou vznikat různé alergie a další problémy,“ vysvětluje Denisa Rosolová.
Proto se její oblíbenou večeří stal salát s kozím sýrem, který neobsahuje takové množství kaseinu jako výrobky z kravského mléka. „Chutná výborně, navíc přidávám i rukolu, která obsahuje spoustu vitamínů a pomáhá odvodnit,“ říká Denisa.
Ingredience
- 250 g rukoly
- 1 červená řepa
- kozí sýr
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 - 2 polévkové lžíce balsamica
- 2 lžičky medu
Postup
Červenou řepu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty položte na hnízdo z lístků rukoly a posypte nastrouhaným kozím sýrem s vlašskými ořechy. Poté připravte zálivku z olivového oleje a medu. Na závěr dochuťte jednou až dvěma lžícemi balsamica. Denisa Rosolová doporučuje podávat s bezlepkovým toustovým chlebem namazaným kozím máslem.