• Alternativy bílého cukru: jsou skutečně zdravější?

    Stal se téměř synonymem pro obezitu. Proto řada z nás začala hledat náhražky bílého cukru. Přečtěte si, zda skutečně zdravé substituce existují.

    Dáváte přednost bílému cukru nebo raději volíte některou z jeho alternativ? | foto: Marie Sehnálková, Rungo.cz

    Bílý cukr je složený z jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Pokud si ho dopřejeme v nadměrné množství, naše tělo začne produkovat hormon inzulin. Dlouhodobě vyšší hladina inzulinu v krvi vede k inzulinové rezistenci, která je základem pro vznik obezity a cukrovky, zvyšuje riziko onemocnění srdce i cév a je dokonce spojována s Alzheimerovou chorobou. Proto se ohlížíme po alternativách.

    1.Med

    Med je považován za generacemi prověřenou superpotravinu. I přes množství dostupných medikamentů na něj nedáme dopustit jako na lék a prevenci v období chřipek. Tento přírodní zázrak tak začala řada z nás s dobrým úmyslem používat jako alternativu bílého cukru a sladí s ním prakticky všechno od čajů přes cukroví až po dressinky k masu. 

    Výživová specialistka Margit Slimáková však upozorňuje, že nahrazovat cukr medem nemusí být pro zdraví to úplně nejlepší. „Základem medu jsou také jen jednoduché cukry. Med sice obsahuje i minerální látky a další prospěšné mikroživiny, ale tato trocha z něj automaticky nedělá zdravou potravinu vhodnou pro neomezený příjem,“ varuje. Tepelnou úpravou se navíc řada prospěšných látek ničí. Pokud tak dáme do vařícího čaje lžičku medu, přicházíme i o tyto makroživiny.

    2.Třtinový cukr

    Třtinový cukr je chuťově podobný bílému, avšak je méně sladký. Rozdíl je v procesu výroby. Třtinový cukr není tolik čištěn a obsahuje část melasy, která vzniká při zpracování třtiny. Právě melasa obsahuje vitamíny, minerální látky a dokonce i některé aminokyseliny, díky nimž je třtinový cukr považován za zdravější.

    Melasa je černá tekutina, kterou můžete používat jako sladidlo. Na tomto obrázku je melasový cukr, který vzniká ponecháním části melasy v krystalcích cukru.

    Melasa je černá tekutina, kterou můžete používat jako sladidlo. Na tomto obrázku je melasový cukr, který vzniká ponecháním části melasy v krystalcích cukru.

    V prodejnách zdravé výživy můžeme běžně koupit i samotnou melasu, ve které je prospěšných látek zachováno ještě více než ve třtinovém cukru. Doktorka Slimáková však připomíná, že ani s těmito alternativami to není radno přehánět. „I když třtinový cukr můžeme považovat za o něco prospěšnější než bílý, i v tomto případě platí, že trocha mikroživin nedělá z potraviny automaticky zdravou. To platí i o melase. Všechny živiny, které obsahuje, navíc najdeme i v mnohonásobně prospěšnějších potravinách bez rizik spojených s přidaným cukrem,“ říká.

    3.Stévie

    Stévie je rostlina, která přirozeně sladce chutná. Neobsahuje žádné jednoduché cukry a nemá ani žádné kalorie. Proto se často doporučuje diabetikům a lidem, kteří se snaží zhubnout. Nahrazování cukru stévií má však dvě zásadní úskalí.

    Sušenou stévii můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy. Na jaře si ji však můžeme zasadit i na vlastní zahrádce nebo do truhlíku.

    Sušenou stévii můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy. Na jaře si ji však můžeme zasadit i na vlastní zahrádce nebo do truhlíku.

    Ke slazení se využívají lístky stévie, ať už v čerstvé, nebo v sušené formě. Stévií tak můžeme osladit čaj, popřípadě ovesnou kaši, ale jen těžko ji přidáme do těsta při pečení. Na trhu existuje celá řada výrobků, které svým vzhledem a konzistencí připomínají klasický cukr, avšak v názvu nesou označení stévie. V těchto případech bedlivě čtěte složení. Část těchto výrobků totiž mnohdy obsahuje až 80 procent fruktózy, tedy jednoduchého cukru, který se v této rostlině přirozeně vůbec nevyskytuje. Navíc to bývají vysoce průmyslově upravované produkty s aditivy a zbytkovými chemikáliemi.

    Podle řady odborníků vede sladká chuť potravin, které ve skutečnosti neobsahují sacharidy, k nepříznivým biochemickým reakcím. Když naše tělo ucítí v ústech sladkou chuť, očekává také přísun sacharidů. Stévie však našemu tělu žádné sacharidy nedodá. To v organismu vyvolá hypoglykémii, tedy pokles hladiny cukru v krvi. Abychom hypoglykémii zabránili, sáhneme většinou instinktivně po jídle, které hladinu cukru opět vyrovná. I když tak použitím stévie namísto cukru nepřijmeme žádné jednoduché cukry ani energii, většinou si to velmi brzy vynahradíme jinou sladkostí.

    4.Umělá sladidla

    S umělými sladidly se pojí stejný problém jako se stévií. Zpravidla neobsahují jednoduché cukry a mají minimální počet kalorií. Mohlo by se tak zdát, že jsou ideální volbou pro diabetiky a osoby, které se snaží zhubnout. Jejich užívání však může v našem těle vyvolat hypoglykémii a jejich vysoce průmyslové zpracování organismu také příliš nesvědčí.

    Umělé sladidlo může být i o dvěstěkrát sladší než bílý cukr. Proto se dávkuje v miniaturních tabletkách.

    Umělé sladidlo může být i o dvěstěkrát sladší než bílý cukr. Proto se dávkuje v miniaturních tabletkách.

    „Umělá sladidla neprospívají vůbec nikomu, ať už diabetikům, nebo zdravým lidem. Zvyšuje se počet studií, které jejich konzumaci spojují s poškozením střevního mikrobiomu, s vyšším výskytem obezity, metabolického syndromu a cukrovky. Konzumace jakkoliv nepřirozeně sladkých jídel jen dále zvyšuje naši touhu po sladkém,“ říká doktorka Slimáková.

    Existuje tak vůbec alternativa bílého cukru, o které bychom s klidným srdcem mohli říct, že je zdravá? Většina jeho náhražek má podobné účinky jako bílý cukr. Jedinou přidanou hodnotou může být obsah vitaminů a minerálů. Spíše než hledat náhražku cukru je tak vhodné naučit se snižovat potřebu sladkého, ať už z jakéhokoliv zdroje.

    Přihlaste se do Ostravy hned

    a získejte motivaci k tréninku!

    V dubnu jsme si pro vás přichystali závod s domácí atmosférou i občerstvením, zaregistrujte se nyní a získáte i tričko s běžeckou tématikou „Kdo věří, dokáže...“.

    Motiv pro trička pro Craft RUNGO razovitý běh 2018
    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?

    Alternativy bílého cukru: jsou skutečně zdravější?

    M92i15l47a74n
    D50v83o47ř27á54k
    Mj. 2/3 běžného cukru jsou z cukrové třtiny, 1/3 z řepy.Článek autorky je opět velmi povrchní... Hlavně záleží na...
    P44e67t11r
    K97o55v67a59n84d10a
    Margrit Slimáková větší blbost už jste najít nemohli co ?
    J11a19k13u19b
    D37u95š69á46n29e62k
    Označte jméno levým tlačítkem, pak zmáčkněte pravé a zvolte vyhledat v Googlu. Voilá..
    L52u84d61m29i55l46a
    S28a49l73e64m89o42v32á
    To, ze Vy ji neznate, neznamena, ze pani neexistuje

    V diskusi je 47 příspěvků, poslední příspěvek 31. 3. 2018, 15:31

    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.