Příprava domácích nanuků zabere jen pár minut.

Příprava domácích nanuků zabere jen pár minut. | foto: Marie Sehnálková, Rungo.cz

Připravte si doma zdravou zmrzlinu. Poradíme vám, jak na to

  • 7
Zmrzlina k létu zkrátka patří. Avšak právě toto ledové potěšení se většinou příliš neslučuje s představami o kvalitní a vyvážené stravě. Inspirujte se proto našimi recepty na přípravu domácích zmrzlin, které jsou nejen zdravé, ale i skvěle chutnají.

Domácí zmrzliny bez přidaných cukrů, ztuženého tuku a éček můžete navíc stejně jako ty z obchodu běžně uchovávat v mrazničce a mít je tak po ruce, kdykoliv dostanete chuť na sladké osvěžení.

Banány na špejli

ingredience

  • dva banány
  • kvalitní čokoláda/tvaroh
  • semínka, nasekané oříšky, kokos aj.

Postup

Nanuk z banánu zabere jen pár minut, ale chutná báječně.

Nejprve ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu. Mezitím oloupejte banány a nakrájejte je na půlky. Takto připravené ovoce napíchejte na špejle a položte na menší kuchyňské prkénko vyložené pečícím papírem. Poté čokoládou banány zalijte. Nakonec můžete posypat semínky nebo nasekanými oříšky. Takto připravené banány vložte do mrazáku a nechte ztuhnout.

Tip redakce: Namísto čokolády můžete banány pomazat také tvarohem a posypat čokoládovými hoblinkami.

Mangové osvěžení

ingredience

  • jedno větší mango
  • 100 ml řeckého jogurtu
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička chia semínek

Postup

Všechny ingredience dobře promíchejte v mixéru a vložte do formy na nanuky. Pokud nemáte formu, mohou vám posloužit kelímky od jogurtu. Do těch nalijte směs a nechte zhruba na půl hodiny mrazit. Poté nanuky vytáhněte a zapíchněte do nich širší špejli nebo malou lžičku. Následně dejte kelímky opět do mrazáku a mrazte zhruba další dvě hodiny.

Nanuk z manga s chia semínky

Chladivá snídaně

ingredience

  • 1 menší banán
  • 100 g jahod (či jiných lesních plodů, mohou být i mražené)
  • 50 g ovesných vloček
  • 200 ml jablečné šťávy

Postup

Nanuk z ovesných vloček je vhodný i jako doplněk snídaně.

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Poté vložte do nádob na nanuky a nechte dvě hodiny zmrazit. Zmražené nanuky poté můžete namočit do předem rozpuštěné tmavé čokolády a nechat vychladit. Díky obsahu ovoce a ovesných vloček lze nanuk podávat i jako doplněk snídaně během horkých letních dnů. 

Avokádová zmrzlina s oříšky

ingredience

  • jedno zralé avokádo
  • lžíce kakaa
  • 1 banán
  • med na doslazení
  • hrst kešu oříšků

Postup

Nanuk z avokáda.

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté ochutnejte a podle potřeby doslaďte medem či jiným sladidlem (například javorovým sirupem). Po dochucení celou směs opět pečlivě promíchejte. Nakonec nalijte směs do forem na nanuky a nechte ztuhnout v mrazáku.