Poučení o zpracování osobních údajů pro účastníky závodů RUNGO

7 2018

Toto poučení shrnuje základní zásady zpracování osobních údajů ze strany MAFRA, a.s., pokud se jedná o osobní údaje účastníků závodů pořádaných MAFRA, a.s. v rámci série RUNGO.

Správce osobních údajů

Správcem osobních údajů je společnost MAFRA, a.s., se sídlem Praha 5, Karla Engliše 519/11, PSČ 150 00, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328 (dále také jen „MAFRA“). Kontaktní údaje správce naleznete níže.

Níže se dozvíte, jak bude naše společnost Vaše údaje zpracovávat. S ohledem na to, že dne 25.5.2018 nabude účinnosti tzv. obecné nařízení o ochraně osobních údajů (tedy nařízení EU č. 2016/679, dále jej budeme nazývat také jen „Nařízení“), doplnili jsme do jednotlivých bodů již i poučení o relevantních ustanoveních tohoto Nařízení tak, jak budou aplikovány od 25.5.2018. 

Přehled zpracovávaných (typů) údajů a jejich zdroje

V této části se dozvíte, jaké typy osobních údajů o Vás budeme zpracovávat. Za osobní údaje se přitom považují veškeré informace o identifikované nebo identifikovatelné fyzické osobě (také nazývané „subjekt údajů“); identifikovatelnou fyzickou osobou je fyzická osoba, kterou lze přímo či nepřímo identifikovat, zejména odkazem na určitý identifikátor, například jméno, identifikační číslo, lokační údaje, síťový identifikátor nebo na jeden či více zvláštních prvků fyzické, fyziologické, genetické, psychické, ekonomické, kulturní nebo společenské identity této fyzické osoby. Osobní údaje, které o Vás budeme zpracovávat, většinou získáme přímo od Vás, případně v rámci ukládání údajů v rámci našich webových stránek nebo v rámci pořádání příslušného závodu (Vaše platební údaje, výsledky a umístění v závodě a Vaše fotografie).

Osobní údaje účastníků závodů (dále jen „účastník“), které bude MAFRA zpracovávat, zahrnují údaje poskytnuté takovými osobami (typicky jméno a příjmení, datum narození, pohlaví, adresu, telefonní číslo, příslušnost ke sportovnímu klubu, e-mail, velikost trička), dále údaje o fakturovaných a hrazených (dlužných) částkách, čísle účtu a údaje o probíhajícím plnění. V souvislosti s komunikací s účastníkem si MAFRA může ukládat také čas provedené komunikace s účastníkem.

Registrace pro závody je zajišťována v rámci systému sportt.cz provozovaného společností APACHI s.r.o.
Husinecká 903/10, 130 00 Praha 3 – Žižkov. Registrace je využitelná pro vícero akcí uvedených na serveru www.sportt.cz (a to i akcí nepořádaných naší společností) a je prováděna výhradně společností APACHI s.r.o. Společnost APACHI s.r.o. zajišťuje také příslušnou platební bránu pro platby kartou. MAFRA nemá kontrolu nad tím, jak jsou údaje účastníka v rámci této registrace společností APACHI s.r.o. zpracovávány, proto se ohledně této registrace a platební brány obracejte přímo na tuto společnost.

V rámci zpracování údajů o jednotlivých závodech si MAFRA ukládá také tyto údaje: startovní číslo účastníka, dosažený čas, věkovou kategorii a umístění v závodě.

U nezletilých účastníků si také může MAFRA, resp. společnost APACHI s.r.o. zajišťující registraci, vyžádat souhlas jejich zákonných zástupců s jejich účastí v závodu. Takový souhlas vč. jména a příjmení zákonného zástupce pak bude obvykle ukládán společně s údaji o smluvním plnění (po dobu cca 10 let).

Webové stránky MAFRA také požívají cookies a jiné síťové identifikátory. O zpracování osobních údajů jejich prostřednictvím se více dozvíte zde.

Ze závodů je také obvykle pořizováno fotografické a videozpravodajství.

Účely zpracování

V této části uvádíme přehled účelů, k nimž budeme Vaše osobní údaje využívat (zpracovávat). Obvykle je každý údaj využíván zároveň k vícero účelům. Od stanovených účelů se pak odvíjí i prostředky zpracování, doba zpracování apod. V určitých případech stanovených v Nařízení (EU) č. 2016/679 můžeme Vaše údaje zpracovávat i pro jiné účely, než jsou níže uvedené, jedná se však o výjimečné a omezené případy, které Nařízení podmiňuje splněním dalších podmínek.

Primárním účelem zpracování osobních údajů účastníka je pořádání příslušného závodu. V této souvislosti budou údaje dále používány k evidenci a řádnému plnění smluvních vztahů MAFRA, pro statistické účely, další rozvoj služeb MAFRA souvisejících s pořádanými závody či serverem www.rungo.cz, k vymáhání pohledávek a k ochraně práv MAFRA a třetích osob (např. dalších smluvních partnerů), zejména před protiprávní činností. Údaje (zejména získané z komunikace s účastníkem, jako je IP adresa a čas komunikace) budou užívány také za účelem IT bezpečnosti MAFRA. Základní identifikační údaje účastníků a případně údaje o jejich účasti v závodě budou používány pro účely přímého marketingu (tedy pro zasílání nabídek na další produkty a služby MAFRA e-mailem, telefonem či poštou)

Dále budou osobní údaje účastníka užívány MAFRA za účelem plnění jejích právních povinností, zejména podle předpisů upravujících vedení účetnictví a daní, předpisů týkajících se ochrany osobních údajů.

Ze závodu je obvykle vyhotovováno běžné fotografické a videozpravodajství. O závodu a jeho výsledcích také může být přiměřeně referováno v médiích či v rámci propagace série závodů RUNGO či MAFRA.

Kompletní výsledky závodu jsou zpracovávány společností APACHI s.r.o., vyvěšeny po závodě po přiměřenou dobu v místě konání a výsledek konkrétního účastníka mu může zaslán formou SMS nebo e-mailu. Společností APACHI s.r.o. ta zveřejňuje tyto výsledky na svém serveru www.sportt.cz (a to včetně jména a příjmení účastníka, roku narození, pohlaví, příslušnosti ke klubu a výsledků jak celkových, tak v jednotlivé kategorii). Pokud účastník nechce být ve výsledcích uváděn, je možné požádat o vynětí z výsledků společnost APACHI s.r.o. či MAFRA na níže uvedených kontaktech.

Právní základ zpracování

Každé zpracování osobních údajů musí být zákonné – musí být založeno na některém v Nařízení vyjmenovaném právním základu zpracování. Podobně jako u účelu může být každý údaj zpracováván na základě vícero právních důvodů zpracování. Pokud všechny právní důvody odpadnou, pak přestaneme Vaše údaje zpracovávat. Možné právní důvody zpracování jsou vyjmenovány v čl. 6 Nařízení. Upozorňujeme Vás, že pokud budeme Vaše osobní údaje zpracovávat na základě Vašeho souhlasu, máte kdykoliv možnost tento souhlas odvolat (pro odvolání použijte rozhraní Vámi užívané služby, případně nás kontaktujte na níže uvedených kontaktech). Odvoláním souhlasu není dotčena zákonnost zpracování vycházejícího ze souhlasu, který byl dán před jeho odvoláním. Údaje účastníků závodů ovšem obvykle nejsou zpracovávány na základě souhlasu.

Právním základem zpracování osobních údajů účastníků je nezbytnost plnění smlouvy o účasti v závodu – zajištění účasti účastníka v závodu (vč. vymáhání vzniklých pohledávek), oprávněné zájmy MAFRA (dané zejména zájmem na evidenci smluvních vztahů a zájmem na ochraně jejích práv proti protiprávní činnosti včetně IT bezpečnosti, zpracováním pro statistické účely, další rozvoj služeb MAFRA, zveřejňováním údajů v rámci zpravodajství o závodu a propagace a zájmem na přímém marketingu) a třetích osob (zejména dalších smluvních partnerů podílejících se na přípravě příslušného závodu) a plnění zákonných požadavků (zejména předcházení deliktní činnosti, plnění požadavků podle předpisů o ochraně osobních údajů (zejména zákon č. 101/2000 Sb. a Nařízení č. (EU) 2016/679), vedení účetnictví, plnění povinností podle daňových předpisů).

V jednotlivých případech může docházet ke zpracování osobních údajů také na základě souhlasu (např. předávání e-mailových adres partnerům závodu). Upozorňujeme Vás, že pokud právním důvodem zpracování osobních údajů je souhlas účastníka, můžete být takový souhlas kdykoliv bezplatně odvolán na níže uvedených kontaktech. Odvoláním souhlasu není dotčena zákonnost zpracování vycházejícího ze souhlasu, který byl dán před jeho odvoláním.

Právo na námitku

Právo na námitku je Vaším důležitým právem. Umožňuje Vám nechat přezkoumat zpracování prováděné na základě našeho tzv. oprávněného zájmu v případě, kdy to odůvodňuje Vaše konkrétní situace – tedy v případě, kdy samotné zpracování je přípustné, ale na Vaší straně existují konkrétní důvody, proč přesto nechcete, aby zpracování probíhalo. Možnost vznést námitku se však nevztahuje na všechny případy zpracování, např. ji není možné využít v případě, kdy zpracováváme Vaše údaje nezbytné pro plnění smlouvy či když nám jejich zpracování ukládá zákon. Právo na námitku je zakotveno v čl. 21 Nařízení.

Pokud je právním důvodem zpracování osobních údajů účastníka oprávněný zájem MAFRA (jedná se zejména o zpracování údajů pro účely IT bezpečnosti, pro statistické účely a další rozvoj služeb MAFRA a ochranu práv MAFRA a třetích osob, přímý marketing), má účastník z důvodů týkajících se jeho konkrétní situace právo kdykoli vznést námitku proti takovému zpracování osobních údajů. V takovém případě nebude MAFRA takové osobní údaje dále zpracovávat, pokud nebudou dány závažné oprávněné důvody pro zpracování, které převáží nad zájmy účastníka nebo jeho právy a svobodami, nebo pokud nebudou zpracovávány pro určení, výkon nebo obhajobu právních nároků. Námitku proti zpracování může účastník vznést prostřednictvím kontaktních údajů uvedených níže či nejlépe prostřednictvím e-mailu osobni.udaje@mafra.cz. V e-mailu prosím uveďte konkrétní situaci, která Vás vede k závěru, že by MAFRA neměla údaje zpracovávat.

V případě zpracování údajů pro účely přímého marketingu (zasílání marketingových zpráv) je možné vždy vznést námitku bez dalšího, takže v takovém případě nemusíte uvádět žádné důvody, proč si nepřejete nadále marketingové zprávy zasílat. V těchto případech nejlépe vznesete námitku tak, že odhlásíte další zasílání sdělení na odkaz, který v nich bude obvykle za tímto účelem připojen.

Upozorňuje, že i ve výše uvedených případech však bude někdy probíhat paralelní zpracování osobních údajů i pro jiné účely, které budou odůvodňovat to, aby MAFRA takové údaje i nadále zpracovávala.

Doba, po níž budou údaje zpracovávány

Naše společnost nemůže Vaše údaje zpracovávat po libovolně dlouhou dobu, ale doba zpracování je omezená na období, kdy Vaše údaje skutečně potřebujeme. Délku tohoto období se snažíme omezit tak, aby řádně zohledňovala jak Vaše, tak naše zájmy. Někdy je obtížnější potřebnou dobu zpracování určit, nebo z bezpečnostních důvodů není vhodné přesnou délku této doby sdělovat, níže proto alespoň uvádíme některá kritéria, podle nichž se při určení délky zpracování Vašich údajů rozhodujeme.

Osobní údaje budou zpracovávány po přiměřenou dobu s ohledem na účel zpracování. Pro účely evidence smluv a přijatých plnění a pro účely vedení účetnictví budeme základní údaje o účastnících (jméno a příjmení, datum narození, specifikace závodu, kterého se účastnili, specifikace uhrazených částek apod.) evidovat po dobu cca 10 let od data konání závodu.

Výsledkové listiny jsou zpracovávány po dobu cca 10 let od data konání závodu, poté jsou mazány. Zveřejňování výsledkové listiny na webu www.sportt.cz bude probíhat po dobu cca 5 let.

Pokud budou údaje o účastnících zpracovávány v rámci zpravodajství o závodě, nebude doba jejich zveřejňování omezena.

Kontaktní údaje účastníků pro účely zasílání obchodních sdělení bude MAFRA zpracovávat po dobu, než účastník vyjádří s takovým zasíláním nesouhlas. I pak ale bude MAFRA zpracovávat základní údaje o tom, proč účastníkovi obchodní sdělení zasílala, po přiměřenou dobu k prokázání oprávněnosti takového zasílání.

Pro zpracování údajů pro ostatní účely vychází MAFRA při určení doby zpracování z těchto hledisek 

  • (i) délky promlčecí doby, 
  • (ii) pravděpodobnosti vznesení právních nároků, 
  • (iii) obvyklých postupů na trhu, 
  • (iv) pravděpodobnosti a významu hrozících rizik a 
  • (v) případných doporučení dozorových orgánů.

Aktualizace údajů

Jednou z našich povinností jako správce osobních údajů je zpracovávat přesné údaje, případně s ohledem na okolnosti doplnit neúplné údaje. Pokud nám poskytnete informaci o změně Vašich údajů, pomůžete nám tuto povinnost řádně plnit.

Pokud dojde ke změně údajů poskytnutých účastníkem, dovolujeme si požádat o zaslání informace o takové změně.

Za účelem aktualizace dat je možné MAFRA kontaktovat na níže uvedených kontaktech, nejlépe e-mailem na osobni.udaje@mafra.cz.

Obchodní sdělení

Údaje o našich potencionálních, současných či minulých partnerech můžeme zpracovávat také pro účely tzv. přímého marketingu, což je typicky zasílání e-mailů nebo telefonické kontakty s nabídkami podobných výrobků či služeb, jako jste od nás odebírali, tedy zejména nabídek v rámci našeho serveru RUNGO či nabídek účasti v závodech. Zasílání nabídek není časově omezeno, pokud ovšem vyjádříte přání, abychom Vám takové nabídky již dále nezasílali, nebudeme Vám je zasílat. I nadále však budeme zpracovávat po přiměřenou dobu základní údaje o zasílání, abychom byli schopni prokázat, proč jsme Vám tyto nabídky zasílali. Vaše údaje nebudeme za účelem zasílání nabídek předávat žádným třetím osobám (vyjma našich subdodavatelů – zpracovatelů, kteří budou zpracování provádět pro nás), kromě případných spolupořadatelů závodů v nezbytném rozsahu.

Účastník bere na vědomí, že mu budou ze strany MAFRA ve smyslu ustanovení § 7 zákona č. 480/2004 Sb. zasílána obchodní sdělení na jeho adresu (včetně e-mailové), bude kontaktován nevyžádaným directmailem obsahujícím obchodní sdělení a prostřednictvím nevyžádaného telemarketingu obsahujícího obchodní sdělení týkající se obdobných produktů, obchodu a služeb MAFRA či příslušného spolupořadatele. Zadavatel může toto zasílání kdykoliv odmítnout na adrese sídla MAFRA či prostřednictvím e-mailové adresy osobni.udaje@mafra.cz. Takové odmítnutí nemá - neurčí-li účastník výslovně jinak – vliv na zasílání jiných druhů obchodních sdělení, než na které účastník reaguje.

Jak bude zpracování probíhat a jeho konsekvence

V dnešní době většina zpracování probíhá počítačově, takže Vaše údaje budeme obvykle zpracovávat v počítačovém systému (např. v našem CRM systému, v rámci aplikace Outlook pokud jde o e-maily, v našem účetním systému, pokud jde o údaje nutné pro fakturaci apod.). Tím samozřejmě není vyloučeno ani zpracování písemností v kartotékách, jako je systém pro uložení papírových smluv.

MAFRA bude osobní údaje zpracovávat zejména ve svých počítačových systémech a počítačových systémech zpracovatelů. Písemnosti bude MAFRA zpracovávat ve své kartotéce. Poskytnutí zpracovávaných údajů ze strany účastníka je dobrovolné (ovšem bez poskytnutí určitých údajů nebude smlouva uzavřena a v některých případech jsou následně některé údaje vyžadovány zákonem, zejména předpisy o účetnictví).

Předávání osobních údajů jiným osobám (příjemci osobních údajů)

Ne všechna zpracování osobních údajů provádí naše společnost sama. Ke zpracování si někdy najímáme třetí osoby, tzv. zpracovatele osobních údajů. Snažíme se vybírat pouze takové zpracovatele, kteří jsou dostatečně důvěryhodní.

MAFRA může zpřístupnit osobní údaje třetím osobám pouze v případech, kdy jí to bude ukládat nebo umožňovat právní předpis anebo se souhlasem účastníka. MAFRA zpřístupňuje osobní údaje pouze v obvyklém rozsahu zpracovatelům či jiným příjemcům – dodavatelům externích služeb (typicky programátorské či jiné podpůrné technické služby, dodavatelé počítačových systémů, serverových služeb, rozesílání e-mailů a poskytovatelům archivačních služeb), provozovatelům (záložních) serverů či provozovatelům technologií využívaných MAFRA, kteří je zpracovávají za účelem zajištění funkčnosti příslušných služeb, dále osobám pomáhajícím MAFRA s organizováním závodů, např. pořadatelské službě a osobě zajišťující časomíru a inkaso startovních poplatků. Dále mohou být osobní údaje zpřístupňovány v nezbytně nutném rozsahu právním, ekonomickým a daňovým poradcům a auditorům či osobám tvořícím s MAFRA koncern, kteří je zpracovávají za účelem poskytování poradenských služeb. Osobní údaje týkající se dlužníků mohou být zpřístupněny také společnosti poskytující pojištění pohledávek či inkasním agenturám a to za účelem vymáhání či inkasa pohledávek. Dále mohou být osobní údaje účastníků poskytnuty společnosti poskytující pojištění závodů či související odpovědnosti MAFRA. Na vyžádání či v případě podezření na protiprávní jednání mohou být osobní údaje předané také orgánům veřejné správy. Pokud je závod spolupořádán jinou osobou, mohou být osobní údaje poskytnuty také této další osobě.

Kompletní výsledky závodu jsou předávány společnosti APACHI s.r.o. Ta zveřejňuje tyto výsledky na svém serveru www.sportt.cz. Na níže uvedených kontaktech můžete kdykoliv požádat o výmaz (anonymizaci) Vašich výsledků z výsledkové databáze.

Předávání osobních údajů do ciziny

Zatímco podle Nařízení platí zásada volného pohybu osob v EU, Nařízení omezuje předávání osobních údajů do ciziny mimo EU. Naše společnost standardně osobní údaje do ciziny mimo EU nepředává. Může se však stát, že Vaše osobní údaje budou zpracovány v počítačovém systému, jehož servery se budou nacházet mimo území EU, i když se takovým situacím snažíme vyhýbat. S ohledem na obvykle v rámci podnikání užívané systémy by se jednalo nejvýše o systémy využívající servery nacházející se ve Spojených státech amerických. V takovém případě bychom vybrali jako smluvního partnera společnost, která bude splňovat podmínky schválené Evropskou komisí pro bezpečný přenos dat mezi EU a USA, tzv. Privacy Shield. Pokud bychom předávali Vaše osobní údaje mimo EU, budeme Vás v případě nutnosti o tom vhodným způsobem informovat.

Poučení o zpracování osobních údajů prostřednictvím síťových identifikátorů

Naše společnost může zpracovávat osobní údaje získané prostřednictvím síťových identifikátorů. Bližší informace o zpracování údajů v rámci našich webových služeb naleznete zde, či na stránkách příslušné služby.

Rizika a doporučené postupy

Každé zpracování osobních údajů s sebou nese určitá rizika. Ta mohou být různá s ohledem na rozsah zpracovávaných údajů a způsob jejich zpracování. Níže uvádíme některé doporučené postupy, které Vám mohou pomoci ochránit Vaše data:

  • Pokud nám poskytujete Vaše údaje, vždy se zamyslete nad tím, zda je nutné dané údaje poskytnout. Ne všechny údaje, které můžete např. vyplnit v přihlášce, jsou povinné. Vyplnění některých údajů nám může pomoci Vás např. kontaktovat, ale můžete se rozhodnout, že nám takové údaje prostě neposkytnete. Pokud máte pocit, že po Vás vyžadujeme příliš mnoho údajů, kontaktujte nás, prověříme přiměřenost našeho požadavku.
  • Pokud nám poskytujete nebo v našich službách zveřejňujete osobní údaje třetích osob (Vašich rodinných příslušníků), zamyslete se nad tím, zda je toto předání nutné a potřebné. V případě potřeby si vyžádejte souhlas takovýchto třetích osob
  • Pokud Vás některý z našich kolegů žádá o poskytnutí údajů, nebojte se zeptat, zda je to potřebné a zda nelze dosáhnout cíle zpracování i bez těchto údajů.
  • V rámci závodů je pořizováno foto- a videozpravodajství. V rámci záběrů vícero osob nejsme schopní vymazávat či nezabírat jednotlivé osoby a ani by to nebylo přiměřené. Pokud by naši fotografové a kameramani pořizovali Vaše portrétní snímky a Vy jste s tím nesouhlasili nebo byste si nepřáli jejich zveřejnění, je nejlepší cestou rovnou danou osobu požádat o smazání takového snímku.
  • Osoby mladší 18 let jsou zvlášť zranitelné. Pokud se bude předávání údajů týkat těchto osob, je nutné obzvláště pečlivě zvážit všechny okolnosti. Zároveň je nutné zvážit, zda k poskytnutí takových údajů není třeba souhlas těchto osob či jejich zákonných zástupců (např. rodičů). Pokud jste osobou mladší 18 let, v případě, kdy máte pochybnosti o tom, zda jste schopní se správně rozhodnout, prodiskutujte celou záležitost se svým rodičem či nás zvlášť kontaktujte. Závody nejsou určeny osobám mladším 16 let, není-li výslovně stanoveno jinak.
  • Pokud se budete přihlašovat do našich systémů prostřednictvím hesla, použijte vždy unikátní silné heslo, které nebudete využívat pro jiná zařízení a přístupy. Vaše heslo nikomu nesdělujte či nezpřístupňujte, ani našim zaměstnancům. Sdělení Vašeho hesla po Vás nikdy nebudeme vyžadovat, dejte si proto pozor zejména na různé e-mailové výzvy ke sdělení hesel, byť by byly podepsány jménem MAFRA. Jedná se pravděpodobně o povrhy za účelem vylákání a následného zneužití hesla.
  • Pokud nám posíláte důvěrné údaje, snažte se využít bezpečný způsob komunikace, např. zaheslování souboru spojené se zašifrováním a předání hesla jiným komunikačním kanálem.
  • Pokud budete mít pocit, že ze strany naší společnosti nejsou plněny veškeré povinnosti, došlo k neoprávněnému úniku dat nebo že se někdo vydává neoprávněně za našeho spolupracovníka, sdělte nám to prosím co nejdříve. Kontakty na naši společnost naleznete níže.
  • Snažíme se vždy udržovat tato poučení aktuální. Proto čas od času budeme provádět úpravy těchto pravidel. U podstatnějších úprav Vás budeme informovat zvlášť, přesto není na škodu si čas od času znovu tato pravidla pročíst.
  • Udržujte své údaje v rozhraní našich služeb aktuální.

Poučení o právech subjektů údajů

Poučení podle zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů pro období do 24.5.2018

V souladu s ustanovením § 5, § 11, § 12 a § 21 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, tímto všechny fyzické osoby (tzv. subjekty údajů), jejichž údaje MAFRA zpracovává, informujeme o těchto jejich zákonných právech:

Každý subjekt údajů má právo na přístup k osobním údajům a právo na opravu osobních údajů. Každý subjekt údajů, který zjistí nebo se domnívá, že správce nebo zpracovatel provádí zpracování jeho osobních údajů, které je v rozporu s ochranou soukromého a osobního života subjektu údajů nebo v rozporu se zákonem, zejména jsou-li osobní údaje nepřesné s ohledem na účel jejich zpracování, může požádat správce nebo zpracovatele o vysvětlení, požadovat, aby správce nebo zpracovatel odstranil takto vzniklý stav. Zejména se může jednat o blokování, provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů. Je-li žádost subjektu údajů shledána oprávněnou, správce nebo zpracovatel odstraní neprodleně závadný stav. Nevyhoví-li správce nebo zpracovatel žádosti subjektu údajů, má subjekt údajů právo obrátit se přímo na Úřad pro ochranu osobních údajů (tento postup nevylučuje, aby se subjekt údajů obrátil se svým podnětem na Úřad pro ochranu osobních údajů bez dalšího). Pokud vznikla v důsledku zpracování osobních údajů subjektu údajů jiná než majetková újma, postupuje se při uplatňování jejího nároku podle zvláštního zákona.

Poučení pro období od 25.5.2018 podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 (dále jen „Nařízení“):

Fyzická osoba má právo u naší společnosti jakožto správce osobních údajů:

a) požadovat přístup k osobním údajům, které správce zpracovává, čímž se rozumí právo získat od správce potvrzení, zda osobní údaje, které se jí týkají, jsou či nejsou zpracovávány, a pokud je tomu tak, má právo získat přístup k těmto osobním údajům a k dalším informacím uvedeným v čl. 15 Nařízení,

b) požadovat opravu osobních údajů, které jsou o ní zpracovávány, pokud jsou nepřesné. S přihlédnutím k účelům zpracování má v některých případech právo požadovat také doplnění neúplných osobních údajů,

c) požadovat výmaz osobních údajů v případech, které jsou upraveny v čl. 17 Nařízení.

d) požadovat omezení zpracování údajů v případech, které jsou upraveny v čl. 18 Nařízení,

e) získat osobní údaje, které se jí týkají a

(i) které zpracováváme s jejím souhlasem, nebo

(ii) které zpracováváme pro plnění smlouvy, jejíž smluvní stranou taková fyzická osoba je nebo pro provedení opatření přijatých před uzavřením smlouvy na její žádost

ve strukturovaném, běžně používaném a strojově čitelném formátu, přičemž má právo předat tyto údaje jinému správci, a to za podmínek a s omezeními uvedenými v čl. 20 Nařízení a

f) má právo vznést námitku proti zpracování ve smyslu čl. 21 Nařízení z důvodů týkajících se její konkrétní situace.

Pokud obdržíme takovou žádost, budeme informovat žadatele o přijatých opatřeních bez zbytečného odkladu a v každém případě do jednoho měsíce od obdržení žádosti. Tuto lhůtu je možné v případě potřeby a s ohledem na složitost a počet žádostí prodloužit o další dva měsíce. Naše společnost není v určitých případech stanovených Nařízením povinno zcela nebo zčásti žádosti vyhovět. Bude tomu tak zejména, bude-li žádost zjevně nedůvodná nebo nepřiměřená, zejména protože se opakuje. V takových případech můžeme (i) uložit přiměřený poplatek zohledňující administrativní náklady spojené s poskytnutím požadovaných informací nebo sdělení nebo s učiněním požadovaných úkonů nebo (ii) odmítnout žádosti vyhovět.

Pokud obdržíme výše uvedenou žádost, ale budeme mít důvodné pochybnosti o totožnosti žadatele, můžeme jej požádat o poskytnutí dodatečných informací nezbytných k potvrzení jeho totožnosti.

Informace o tom, že jste u nás uplatnili svoje práva a jak jsme Vaši žádost vyřídili, si po přiměřenou dobu (obvykle 3-4 let) uložíme za účelem dokladování této skutečnosti a ochrany našich práv.

V případě, kdy se domníváte, že MAFRA zpracovává jeho osobní údaje neoprávněně či jinak porušuje jeho práva, má právo podat stížnost u dozorového úřadu (tedy Úřadu pro ochranu osobních údajů) či má právo požádat o soudní ochranu.

Jak nás můžete kontaktovat?

Pro případné připomínky a dotazy k ochraně osobních údajů a pro kontakt ve věci výkonu Vašich zákonných práv můžete použít následující kontakty:

MAFRA, a.s.

Karla Engliše 519/11, Praha 5, PSČ 150 00

e-mail: osobni.udaje@mafra.cz

tel.: 225061234 (vyžádejte si prosím přepojení na právní úsek společnosti)

ID datové schránky: tu3cfw9

Nejčtenější

Před rokem jsme nasedli na Zélandu a dnes vidíme ze sedla kola domov

Sjíždíme z Lysé hory dolů do inverze. Ostravice, Česká republika

Náš návrat ze Zélandu domů byl i dovolenou. Hodně aktivní, vždyť jsme jeli na kole. Nyní už...

Kinezilogický tejp je skvělá zbraň na natažené vazy a unavené svaly

Obr. 1

Chcete zpevnit klouby a svaly a vrátit se po zranění co nejrychleji do tréninkového procesu?...

Náročnost závodu si nastavuje každý sám, říká Adéla Voráčková

Adéla Voráčková absolvuje jedny z nejnáročnějších závodů.

Na první pohled vypadá jako křehká dívka. Asi málokoho by proto napadlo, že se právě Adéla...

Další z rubriky

Na výběr je 10 nebo 5 kilometrů, v Plzni se poběží závod

Craft RUNGO běh Borským parkem

Přijďte si na konci května zaběhat do Plzně. Čeká na vás krásná trasa i medaile.

Brno: výběh po trase závodu i pro ty, co si chtějí jen tak zaběhat

Craft RUNGO běh brněnskou zoo

V sobotu se sejdou brněnští běžci v Zoo Brno, aby si vyzkoušeli trasu závodu, který se tu bude...

Tohle chcete běžet: ze Zoo Brno do Přírodního parku Baba

Trasa Craft RUNGO běhu brněnskou zoo pro rok 2018

Proběhněte se nejen zázemím brněnské zoo, ale také jejím krásným okolím. Osm kilometrů čeká na ty,...

Najdete na iDNES.cz