• Diskuse k článku

    Vložit příspěvek bez přihlášení
    Vložit příspěvek bez přihlášení
    Pro uveřejnění příspěvku musíte zadat skutečné jméno a příjmení a funkční mail. Příspěvek uveřejníme po schválení administrátorem. Odesláním příspěvku nevzniká nárok na jeho publikování.


    Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
    Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

    Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

    Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

    R88a83d93e25k 85H45o10l50e90c35e59k 3686650278781

    Jasně. Koupím si vodu, která je v lahvi už třeba půl roku a ta je v pohodě. Kdežto když do té samé lahve natočím čistou vodu, kterou během dne vypiju, tak se otrávím, protože z té lahve, která má pořád stejné složení se z ničeho nic začnou uvolňovat hrozně škodlivé věci.

    Můj rozum říká, že daleko víc škodlivin bude vylouhován v té kupované vodě, protože o tu nikdo moc nepečoval. Klidně ji vezli v letním hicu v kamionu, kde se ohřála na 50°C, pak ji měli někde vystavenou a nakonec ji šoupli do lednice a prodali nic netušícímu zákazníkovi.

    +29/0
    doporučit
    23.3.2018 6:35

    Jerry X

    Fakt bych rád slyšel vysvětlení od nějakého chemika, protože tomuhle nevěřím!

    Pokud je PET láhev vylisovaná z nějaké homogenní hmoty, měla by mít stejné složení na povrchu i hluboko uvnitř, takže pokud by se z ní něco do vody uvolňovalo, docházelo by k tomu už od začátku. A pokud je originální voda po několika měsících skladování v pořádku, není důvod, aby to s vodou, kterou každé ráno napustím a odpoledne vypiju, bylo jinak. Naopak se tam může vytvořit vrstva vodního kamene a usazenin, která bude vodu od plastu izolovat (bakterie teď neřešme). Fakt nevidím důvod, aby po stém použití byla flaška jedovatější než na začátku, pokud by se materiál rozpadal stářím, postihlo by to dlouho skladovanou originální vodu.

    Jasně, kdyby byla flaška z nějaké jedovaté snadno rozpustné látky, na jejíž povrch by se nanesla tenká ochranná vrstvička, která by se vymytím poškrábala, pak by to bylo něco jiného...

    Samozřejmě mluvím jenom o vodě. Silnou zásadu, kyselinu ani jedy bych do PETky rozhodně nedával. Nejde ani tak o to, jestli by to flašku rozežralo, hlavně by se toho mohl někdo napít...

    +16/−1
    doporučit
    23.3.2018 10:31

    T10o28m75á70š 75K55ú10k63o20l47a 7504378154245

    Může mi někdo říct jaký je rozdíl mezi tím že je v plastové lahví originál voda kterou po třech měsících vypiju a nebo když stejnou láhev tři měsíce používám a dávám si do ní denně čistou vodu.

    +14/−1
    doporučit
    23.3.2018 8:20
    Foto

    J47a92n 98H97a36v53e47l64k42a 3281506471735

    Poplašná zpráva, konsiprační teorie, ke které tu chybí jakýkoliv věcný důkaz.

    +11/−1
    doporučit
    23.3.2018 7:23

    J47a45n 65J65e15ž80e92k 3791965597705

    > "... a použijete ji tímto způsobem jednou dvakrát, maximálně třikrát, riziko je takřka nulové,“ říká Jitka Sosnovcová.

    Mohl bych čtyřikrát, Jitko? Prosím?

    +7/0
    doporučit
    23.3.2018 8:01

    P37e72t87r 29R83a76p45č18a93n 2358535428603

    Dnešní ekologie je děs. Mám děsný pocit z toho, když koupím něco v obalu, co zkonzumuju do hodiny a obal zahodím. A ještě hůře, když jde o malé balení, které je mnohem méně ekologické. Ano, asi šetřím svoje zdraví, ale "ničím" si životní prostředí. To popelářské auto pro plasty bude jezdit častěji, ten zásobovací kamion do Billy taky. Člověk by spíš měl používat zdravý selský rozum, než číst nějaké vědecké studie a řídit se tím ;-)

    +4/−1
    doporučit
    23.3.2018 13:05

    Lenka Lenka

    Chcete nazor chemika? Doktorat z makrokoule jsem nedodelala ale nedavano jsem si kupovala Nalgenku a krome zakladnich znalosti jsem si delala resersi v anglictine... trocha je zde .... A tak jsem začala hledat jiné tzv. Tritanové lahve. Tritan je obchodní název společnosti Eastman pro polyester - chemicky je to zjednodušeně polyethylene tereftalát glykol PETG. Od PET se liší mechanickými vlastnostmi, teplotou skelného přechodu - proč o tom píšu? Je to důležitá charakteristika polymerů, konkrétně mechanizmus, polykondenzace, kterým polyesterové polymery vznikají, se dá předpokládát nebude nikdy 100% a v hotovém polymeru-výrobku tedy zůstavají "uvězněné" mimo jiné i výchozí suroviny a čím blíže jste teplotě skelného přechodu tím spíš se mohou tyto výchozí nezreagované suroviny vyplavovat do obsahu nádoby. Odtud také aféra s výchozí složkou Bisfenolem A (BPA) užívaného pro výrobu tzv. polykrabonátu, ze kterého byly původní lahve Nalgene, který se mohl uvoňovat. U PET lahví se studie zaměřují na uvolňování aditiv pro zlepšení vlastností materiálů - ftalátů, formeldyhydu,acetaldehyhu při teplotách 40-60°C či v souvislosti s vystavením UV záření, což jsou často reální podmínky, ve kterých se lahve vyskytují například v autě, před kioskem... A proto je kromě povahy základního materiálu důležité znát i to co se tam přidává (změkčovadla, katalyzátory, které často obsahují tzv."težké kovy"), protože 2 výrobky z téže materiálu mohou mít diametrálně odlišné vlastnosti.

    Tim si nedělám iluze, o PETG, ale je to volba menšího zla (když to jde užiju sklo, když ne ať z hlediska váhy nebo bezpečnosti jako na hory či do sauny). Hned na začátku mě však překvapila i po důkladném vymití "chemicka chuť" napoje, který letěl ke kytičkám, a tak jsem se podělila o svoji zkušenost s technickou podporou Nalgene, kterou jim zajišťuje Thermofisher a bylo to jedno z kriterii proč jsem se rozhodla pro tuto značku, mi bylo doporučeno lahev vyčistit tabletou na zubní protézy - a to ten trik udělalo.

    +1/0
    doporučit
    24.3.2018 19:25

    L70u39k72á41š 45R85í56d30l 7377805617287

    To se nepovedlo :)

    +1/0
    doporučit
    23.3.2018 11:14

    J54a81k44u56b 22Z44a50m43a37z69a62l 4643275808643

    ..nikdy nevíš po čem ztloustneš...

    +1/0
    doporučit
    23.3.2018 1:32

    T82o42m52á48š 93H12o14l94e75n17d61a 4433215126501

    ;-D To jsou zase bláboly v článku. Opravdu jsem se zasmál ...

    0/−2
    doporučit
    23.3.2018 12:48





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.