• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Používáte pořád stejnou PET láhev? Pozor, může být i zdraví nebezpečná

    Co uděláte s lahví od balené vody, když ji celou vypijete? Někteří ji vyhodí, část lidí ji však nepochybně schová a opět použije třeba při tréninku. Ovšem dobrý úmysl šetřit přírodu se v některých případech nemusí vyplatit. Zjistěte, jak mohou PET lahve škodit našemu zdraví.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    Lenka Lenka

    ještě pár odkazů

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    onlinelibrary.wiley.com

    www.scientificamerican.com

    Paul John Dornath Analysis of Chemical Leaching from Common Consumer Plastic Bottles Under High Stress Conditions

    0/0
    24.3.2018 19:36

    Lenka Lenka

    Chcete nazor chemika? Doktorat z makrokoule jsem nedodelala ale nedavano jsem si kupovala Nalgenku a krome zakladnich znalosti jsem si delala resersi v anglictine... trocha je zde .... A tak jsem začala hledat jiné tzv. Tritanové lahve. Tritan je obchodní název společnosti Eastman pro polyester - chemicky je to zjednodušeně polyethylene tereftalát glykol PETG. Od PET se liší mechanickými vlastnostmi, teplotou skelného přechodu - proč o tom píšu? Je to důležitá charakteristika polymerů, konkrétně mechanizmus, polykondenzace, kterým polyesterové polymery vznikají, se dá předpokládát nebude nikdy 100% a v hotovém polymeru-výrobku tedy zůstavají "uvězněné" mimo jiné i výchozí suroviny a čím blíže jste teplotě skelného přechodu tím spíš se mohou tyto výchozí nezreagované suroviny vyplavovat do obsahu nádoby. Odtud také aféra s výchozí složkou Bisfenolem A (BPA) užívaného pro výrobu tzv. polykrabonátu, ze kterého byly původní lahve Nalgene, který se mohl uvoňovat. U PET lahví se studie zaměřují na uvolňování aditiv pro zlepšení vlastností materiálů - ftalátů, formeldyhydu,acetaldehyhu při teplotách 40-60°C či v souvislosti s vystavením UV záření, což jsou často reální podmínky, ve kterých se lahve vyskytují například v autě, před kioskem... A proto je kromě povahy základního materiálu důležité znát i to co se tam přidává (změkčovadla, katalyzátory, které často obsahují tzv."težké kovy"), protože 2 výrobky z téže materiálu mohou mít diametrálně odlišné vlastnosti.

    Tim si nedělám iluze, o PETG, ale je to volba menšího zla (když to jde užiju sklo, když ne ať z hlediska váhy nebo bezpečnosti jako na hory či do sauny). Hned na začátku mě však překvapila i po důkladném vymití "chemicka chuť" napoje, který letěl ke kytičkám, a tak jsem se podělila o svoji zkušenost s technickou podporou Nalgene, kterou jim zajišťuje Thermofisher a bylo to jedno z kriterii proč jsem se rozhodla pro tuto značku, mi bylo doporučeno lahev vyčistit tabletou na zubní protézy - a to ten trik udělalo.

    +2/0
    24.3.2018 19:25

    J53a40n 66R88y74b71a10ř79í50k 8111645234547

    A teď si vemte systém SODIS.. čištění vody v metodou položení petky na nějakou dobu na sluníčko. Sodoma Gomora ;-D

    0/0
    24.3.2018 11:16

    P41e80t33r 21R81a68p26č53a94n 2258115938543

    Dnešní ekologie je děs. Mám děsný pocit z toho, když koupím něco v obalu, co zkonzumuju do hodiny a obal zahodím. A ještě hůře, když jde o malé balení, které je mnohem méně ekologické. Ano, asi šetřím svoje zdraví, ale "ničím" si životní prostředí. To popelářské auto pro plasty bude jezdit častěji, ten zásobovací kamion do Billy taky. Člověk by spíš měl používat zdravý selský rozum, než číst nějaké vědecké studie a řídit se tím ;-)

    +5/−1
    23.3.2018 13:05

    T91o75m33á19š 72H81o57l71e92n11d25a 4123545416411

    ;-D To jsou zase bláboly v článku. Opravdu jsem se zasmál ...

    0/−2
    23.3.2018 12:48
    Foto

    M17a33r81i74e 37S58e52h95n61á88l91k59o28v94á 9984449507866

    Dobrý den,

    Jednorázové obaly a PET lahve by měly být testovány na jednorázový, ale dlouhodobý kontakt s potravinou, takže balená voda v obalu je bezpečná po celou dobu její trvanlivosti. Samozřejmě nesmí být skladována na přímém slunci. V těchto případech skutečně může dojít k uvolňování škodlivých látek (například oxidy antimonu nebo acetaldehyd).

    Ty jsou přítomné v plastu z jejich výroby. Škodliviny, také mohou vznikat rozkladem některých látek či jejich vzájemnou reakcí. Riziko se zvyšuje právě při mechanickém opotřebení nebo vystavení takovýchto materiálů vyšším teplotám, kdy se všechny fyzikální i chemické procesy zrychlují.

    0/0
    23.3.2018 11:57

    L80u27k17á13š 26R91í90d40l 7957695867327

    To se nepovedlo :)

    +1/0
    23.3.2018 11:14

    Jerry X

    Fakt bych rád slyšel vysvětlení od nějakého chemika, protože tomuhle nevěřím!

    Pokud je PET láhev vylisovaná z nějaké homogenní hmoty, měla by mít stejné složení na povrchu i hluboko uvnitř, takže pokud by se z ní něco do vody uvolňovalo, docházelo by k tomu už od začátku. A pokud je originální voda po několika měsících skladování v pořádku, není důvod, aby to s vodou, kterou každé ráno napustím a odpoledne vypiju, bylo jinak. Naopak se tam může vytvořit vrstva vodního kamene a usazenin, která bude vodu od plastu izolovat (bakterie teď neřešme). Fakt nevidím důvod, aby po stém použití byla flaška jedovatější než na začátku, pokud by se materiál rozpadal stářím, postihlo by to dlouho skladovanou originální vodu.

    Jasně, kdyby byla flaška z nějaké jedovaté snadno rozpustné látky, na jejíž povrch by se nanesla tenká ochranná vrstvička, která by se vymytím poškrábala, pak by to bylo něco jiného...

    Samozřejmě mluvím jenom o vodě. Silnou zásadu, kyselinu ani jedy bych do PETky rozhodně nedával. Nejde ani tak o to, jestli by to flašku rozežralo, hlavně by se toho mohl někdo napít...

    +16/−1
    23.3.2018 10:31

    T95o78m24á83š 22K86ú91k29o28l26a 7434338364575

    Může mi někdo říct jaký je rozdíl mezi tím že je v plastové lahví originál voda kterou po třech měsících vypiju a nebo když stejnou láhev tři měsíce používám a dávám si do ní denně čistou vodu.

    +14/−1
    23.3.2018 8:20

    J82a89n 96J53e96ž11e79k 3611665607245

    > "... a použijete ji tímto způsobem jednou dvakrát, maximálně třikrát, riziko je takřka nulové,“ říká Jitka Sosnovcová.

    Mohl bych čtyřikrát, Jitko? Prosím?

    +7/0
    23.3.2018 8:01
    Foto

    J98a29n 64H82a45v27e55l36k73a 3661956801135

    Poplašná zpráva, konsiprační teorie, ke které tu chybí jakýkoliv věcný důkaz.

    +11/−1
    23.3.2018 7:23

    R21a86d57e58k 67H62o10l73e79c89e44k 3186490988261

    Jasně. Koupím si vodu, která je v lahvi už třeba půl roku a ta je v pohodě. Kdežto když do té samé lahve natočím čistou vodu, kterou během dne vypiju, tak se otrávím, protože z té lahve, která má pořád stejné složení se z ničeho nic začnou uvolňovat hrozně škodlivé věci.

    Můj rozum říká, že daleko víc škodlivin bude vylouhován v té kupované vodě, protože o tu nikdo moc nepečoval. Klidně ji vezli v letním hicu v kamionu, kde se ohřála na 50°C, pak ji měli někde vystavenou a nakonec ji šoupli do lednice a prodali nic netušícímu zákazníkovi.

    +29/0
    23.3.2018 6:35

    J89a30k25u27b 57Z33a96m87a71z64a44l 4793255768103

    ..nikdy nevíš po čem ztloustneš...

    +1/0
    23.3.2018 1:32





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.