• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Alternativy bílého cukru: jsou skutečně zdravější?

    Stal se téměř synonymem pro obezitu. Proto řada z nás začala hledat náhražky bílého cukru. Přečtěte si, zda skutečně zdravé substituce existují.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M62i35l57a70n 75D77v97o70ř98á34k 1650932679211

    Mj. 2/3 běžného cukru jsou z cukrové třtiny, 1/3 z řepy.

    Článek autorky je opět velmi povrchní... Hlavně záleží na množství...

    0/0
    31.3.2018 15:31

    P74e64t41r 90K16o26v50a65n93d15a 9255181514130

    Margrit Slimáková ;-D větší blbost už jste najít nemohli co ?

    0/−2
    8.2.2018 17:39

    J72a43k47u65b 28D86u30š14á24n37e85k 4409934874115

    Označte jméno levým tlačítkem, pak zmáčkněte pravé a zvolte vyhledat v Googlu. Voilá..

    +1/0
    8.2.2018 23:41

    L25u38d15m89i21l63a 17S79a85l86e75m45o86v70á 2266781695609

    To, ze Vy ji neznate, neznamena, ze pani neexistuje ;-D

    0/0
    9.2.2018 8:06

    J57i15r14i 28G50a84z26d18a 8124303924354

    Ne cukr je cukr.lepsi nesladit

    0/0
    8.2.2018 13:29

    M86a39r30t60i78n77a 39S77e56d25l70i28c19k60á 5372745651962

    Ono je to více méně jedno, cukr nebo cukrová sladidla je vždy nutné používat s rozumem. Škatulkování na zdravé/nezdravé nemá smysl, sníst kilo medu je asi tak na stejné úrovni jako sníst kilo cukru.

    0/0
    8.2.2018 12:10

    I44v50o 97Ž64á57č10e40k 9980582449387

    Normální bílýcukr je složen z glukózy a fruktózy, ale není to směs těchto jednoduchých cukrů (C6H12O6), je to jejich sloučenina (tzv. sacharóza a to je cukr dvojitý, C12H22O11). Ví ta vaše specialistka, jaký je rozdíl mezi směsí a sloučeninou?

    +3/0
    7.2.2018 21:10

    M63i58l12a60n 45N11o58v37o84t50n32ý 2530811311375

    Kámoška si hrozně chválí březový cukr Xylitol - nemáte s tím někdo zkušenost?

    0/0
    7.2.2018 17:56
    Foto

    L53e34n50k21a 17H68a91l41á12m83k73o59v64á 4640632446368

    My mame, ale dali jsme to pryc, protoze jsme si poridili psa a bohuzel, tohle sladidlo je pro ne velmi jedovate. Chutna ale velice dobreR^

    0/0
    7.2.2018 20:52

    H40o22n98z24a 39P28u59p25á97k 1207160933829

    Takže doporučení z článku - vzdejte se sladkého... Děkuji nechci...:-/

    0/−1
    7.2.2018 10:28

    A14l95e15š 30H25y88k75š 4159627176

    To jako vážně má cukr jako takový vliv na cukrovku? V podstatě je to jednoduchý sacharid a není třeba ji nijak moc komplikovaně rozkládat narozdíl třeba od škrobu co je samozřejmě v rýží kukuřici bramborách ..... A to jsou složitější sacharidy které si myslím dělají větší paseku než cukr

    0/−1
    7.2.2018 5:10

    P36e15t76r 20K34a93ň89o44v53s48k48ý 1794322667729

    Hodně to souvisí s frekvencí stravování, pokud člověk jí 3x denně, tak je zřejmě výhodnější konzumovat složené sacharidy, aby se rozkládaly postupně a nedošlo jednorázovou konzumací většího množství k velkému kolísáni glykemie, ale pokud člověk jí například každou hodinu malé množství, je naopak výhodnějśí konzumovat jednoduché sacharidy.

    0/0
    7.2.2018 8:34

    P88e89t23r 79K94a69ň77o11v82s34k58ý 1604532577699

    Princip je úplně stejný, jako že máme léky s postupným uvolňováním, co se berou třeba jen jednou denně a obdobné s rychlým účinkem, které se berou několikrát denně, ale s méně úćinné látky v jedné dávce.

    0/0
    7.2.2018 8:42
    Foto

    M60a31r43i16e 77S98e49h51n54á62l90k83o11v26á 9724799127256

    Dobrý den, za obecně zdravější se považují ty potraviny, které obsahují méně jednoduchých cukrů a naopak více polysacharidů tedy složených cukrů. Existuje u nich totiž předpoklad, že nezvýší tak prudce hladinu cukru v krvi. Na druhou stranu je však nutné podotknout, že to závisí i na dalších faktorech jako například způsobu úpravy dané potraviny.

    +1/0
    7.2.2018 10:47

    P84e71t50r 37K35a39ň50o63v25s86k95ý 1544972297669

    Řekněme, že se ten polysacharid rozpadá 4 hodiny, takže když zkonzumuji 200g sacharidů v jedné dávce, dává to průměr 50g/hodinu. Pokud budu jíst každou hodinu 50g jednoduchých sacharidů, bude efekt stejný, přesněji glykemie bude ještě stabilnější, ostatně doporučuji vyzkoušet v obou případech a uvidíte.

    0/0
    7.2.2018 11:17
    Foto

    L51e64n23k30a 70H22a24l29á38m91k45o87v90á 4780602406798

    Nikoliv, pro bilkoviny (vase organy) je nezdrava vysoka glykemka. Pri rychlych cukrech vam proste vylitne nahoru (cim vetsi sklony k diabetu, tim vic) a dostane se lehce pres tu nezdravou hranici...kdyz jite sacharidy, kterym to trva dyl, ta glykemka je nizsi, coz neni pro organizmus takova zatez. Kdyz mate jeste nejaky ten pohyb, tak to lehce snizite jeste vic. Navic, kdyz vam vylitne glykemka a nasledne i inzulin, pak kdyz zase "pada" dolu, dostanete hlad, takze mate tendence vic jist...

    +1/0
    7.2.2018 21:00

    P94e68t68r 56K53a87ň51o40v89s91k36ý 1984242287329

    Extrém, když budu přijímat každou minutu 1g sacharidů (třeba v kapačce či v nějakém kontinuálním popíjení), tak glykemie bude samozřejmě konstantní, k většímu výkyvu by došlo až po snězení většího množství jednorázově, rychlé cukry třeba přijímat postupně (i při sportovní zátěži člověk přijímá sacharidové nápoje postupně a nevypije je naráz).

    0/0
    7.2.2018 21:33
    Foto

    L50e30n84k38a 76H35a13l95á28m29k85o23v14á 4670372486958

    Mate pravdu. Ale treba obycejny banan ma takovych 25-30g. Tech 50 je hned. A to je hodne inzulinu vylouceneho do krve. Pro vasi predstavu, kdyz ma diabetik nizsi krevni cukr, da si na srovnani tabletu glukozy, coz jsou pouhe 4g. Pri sportu je to samozrejme jina, tam se pali rychle. Klasicke sladkosti jako takove, to bych proste nejedla vubec, snad kus horke cokolady. Ale ja jsem zastance zdravych sladidel, taky si umim doprat neceho dobreho.;-)

    0/0
    7.2.2018 22:14

    P57e14t18r 20K38a87ň90o33v43s34k11ý 1534672757509

    No, ale diabetik samozřejmě nemůže dát ani polysacharidy v neomezeném množství, třeba vždy spočítat, kolik se toho v čase postupně uvolní, viz srovnání s léky s postupným uvolňováním výše. Klasické sladkosti mají beztak vesměs více tuků než sacharidů, takže dva banány mají více sacharidů než 100g tabulka čokolády, a to nemluvím třeba o těch "obyčejných rohlíkách" zmíněných níže, když pŕitom si málokdo uvědomuje, kolik obsahují ty. Pak je otázkou, nakolik je třeba řešit, čím si člověk osladí kafe, když si člověk spočítá, jak malou část sacharidů toto tvoří v denním příjmu, tedy u lidí nedodržujících NSS.

    0/0
    7.2.2018 22:31
    Foto

    L49e14n96k97a 51H61a26l60á72m28k48o70v24á 4200262366938

    Tak to se samozrejme musi pokryt vsechno, ale i pro ne je vyhoda spis ten pomalejsi cukr. Ja spis chtela vypichnout, ze ne kazdy si uvedomuje, kolik tech sacharidu v kterem jidle je, i kdyz vy evidentne ten prehled mate. Osobne povazuju malou lzicku obycejneho cukru v kave za mensi zlo, nez ten tukovy rohlik.

    0/0
    8.2.2018 0:44

    P73e16t22r 11K24a63ň23o81v87s80k71ý 1274922677409

    Ano, píšeme o tomtéž, protože znám lidi, kteří řeší kostku cukru a vůbec se nezabývají pečivem, ovocem apod. Jinak díky za připomenutí v jiném vláknu, glykemický index samozřejmě souvisí i s tím, co se konzumuje souběžně. Pokud se jedná o množství sacharidů a vliv na glykemii, tak to každý má jiné, dnes jsem si schválně změřil glykemii půl hodiny po sladké snídani a pak hodinu a půl po ní, měl jsem 5,8 a 4,7, ke snídani jsem měl 170g gnocců, 241g bílého jogurtu, 15g kakaa na pečení, 34g medu, 138 ml mléka a 24g capuccina v prášku, dalo to 16g tuků, 22g bílkovin a 128g sacharidů, z toho 48g rychlých cukrů, někdy jsem to měřil i vícekrát a nikdy jsem po podobném jídlu neměl problém (pozn. běhám v průměru 15-20 km na den, ale toto bylo ráno, zatím bez běhu předtím či po tom). Ale potřeby jsou výrazně individuální a souvisí s ledasčím.

    0/0
    8.2.2018 11:15
    Foto

    L38e61n78k78a 66H83a79l30á16m63k13o22v39á 4450392176828

    No jo, ale jako bezec vaseho formatu (a veku) jste jeden z nejzdravejsich v populaci:) Bezna populace, ne moc sportujici, by tu glykemku mela jinou. Ja jednou poslouchala prednasku od jednoho profesora nekde z Kalifornie. Rikal, ze pro vyzkum potrebovali krome skupiny diabetiku, jeste kontrolni skupinu zdravych jedincu, zadne chronicke potize, normalni cholesterol, ne diabetes atd..po urcitem mnozstvi glukozy jim merili inzulin po urcitych intervalech....kontrolni skupina se ukazala nefunkcni, protoze vice nez polovina "zdravych" lidi uz mela abnormalni hladinu insulinu. On ten diabetes T2 neni proste veci par mesicu, ale let, kdy se to vyviji. Zkratka drive ci pozdeji se ty receptory "obrousi" u vsech. Jak rychle, to je veci genetiky, jidla a sportu. A ja to rikam porad, sport je lek na vetsinu neduhu, i tech psychickych:)

    0/0
    8.2.2018 19:38

    P61e82t14r 96K61a39ň33o76v12s34k44ý 1484252457189

    Rozhodně, než jsem běhal, byl jsem furt nemocný, teď sice maji pořád lidi řeči, když běhám i teď v zimě, jestli mi není zima, že budu nemocný, že jsem blázen apod., jenže já jsem spousty let díky běhaní zdravý a psychika se též velmi zlepšila, zvláště v poslední době, působí to výborně jako antidepresivum.

    0/0
    8.2.2018 21:19

    K15r65y81š42t48o98f 43L36a42n77í60k 1319450965395

    nejlepsi je to nejist. ja s tim prestal pred par lety, zadne zakusky, kolace, cokoladu, sladke limonady, cukrovi, dorty, tatranky apod., proste nic co ma sladno chut. aniz bych zmenil cokoli jineho nebo zvysil pohybovou aktivitu, za 2 roky bylo dole 9kg.

    +2/0
    6.2.2018 21:36

    J11i67ř73í 18F23r79o37l93e97c 7545954262827

    Az na tu coko souhlas :-)

    0/0
    7.2.2018 8:57

    H78o82n68z75a 39P35u19p14á11k 1907900463529

    pokud má člověk vážné zdr. problémy z důvodu nadváhy, tak souhlasím... Jinak je to extrémní přístup, který málokdo vydrží, protože nemá dostatečnou motivaci... Mě osobně by namotivovaly skutečně jen ty vážné zdr. problémy

    +2/−1
    7.2.2018 10:30

    B76a48r24b28o90r34a 43M75a90r65e86š93o10v21á 7752642232680

    Já třeba sladké ke svému životu nepotřebuju... takže to, co píše pan Laník, je pro mě jen otázka společenská - když jsem na návštěvě a někdo mě přemlouvá, ať ochutnám fakt tu skvělou buchtu, na kterou vůbec nemám chuť, tak si ji nedám. Teda poslední dobou jsem víc společenská (dokonce jsem dneska po dvou letech sama buchtu upekla) a přibírám, ale fakt mi zpravidla stačí cukry z těstovin, pečiva či ovoce, občas si dám džus.

    +1/0
    8.2.2018 0:15

    K39a84t62e97ř47i78n16a 34V28a23š59á28k98o96v77á 5861692329925

    Ja ne uplne, ale taky si vetsinu odpustim...cokoladu kdyz uz,kupuju horkou, stejne mi vic chutna, a kdyz si koupite lisovane kakaove boby, nejsou sladke vubec.

    Dobrym zdrojem cukru je ovoce, kase si treba sladim susenymi rozinkami a staci. Kdyz se toho clovek zbavi, zacne konecne opravdu vnimat chut potravin, to stejne s nadmernym mnozstvim soli.

    0/0
    7.2.2018 12:01

    P17e62t59r 73K16a39ň68o50v84s15k91ý 1434232447139

    Mé zkušenosti s měřením glykemie ukázaly, že ovoce rozháže glykemii mnohem více než med, zejména pokud se ho sní více naráz, ostatně kdybychom to brali striktně, tak fruktoza je samozřejmě rychlejší cukr než sacharoza. Pak je ale třeba řešit i to, zda jsou pro zdravého člověka krátkodobé výkyvy glykemie skutečně tak škodlivé, protože je známo, že cukrovka 2.typu se rozvíjí vesměs při nadváze a cukrovka 1.typu stravou způsobena není.

    0/0
    7.2.2018 14:42
    Foto

    L96e46n41k11a 83H10a58l61á49m79k77o52v86á 4800682806968

    Ale med je snad hlavne fruktoza, teda pokud vim (ja ho nejim vubec:)...spis je otazka, jestli jste ten med nejedl s necim, co GI snizilo. Navic, opravdu jste nekdy snedl tolik medu, ze to odpovidalo tolika g sacharidu jako v tom ovoci?

    0/0
    7.2.2018 21:03

    K25r45i24s70t61ý96n91a 74B54e70n52e74š54o17v30á 5594586226723

    Kupuju pro sebe cekankovy sirup a muzu jen pochvalit. Chut vyborna, minimum sacharidu, vysoky obsah vlakniny. Cena je vysoka, ale nemam to na peceni, spis na zahnani chuti na sladky.

    +1/0
    6.2.2018 21:24

    T94o36m19á58š 14T65a22t42í14č55e67k 5900332640218

    Jo, sladké vede k závislosti. A kde je vůle, tam je cesta, kde není, tam jsou důvody. :-)

    +1/0
    6.2.2018 21:07

    R65o69b57e31r37t 64K43r84a47h84u87l98e51c 2873122975254

    Melasa je pro koňa

    +2/0
    6.2.2018 17:50

    J37i93ř36í 89F94r85o65l57e87c 7115654652947

    No takze jsou.

    0/0
    6.2.2018 17:49
    Foto

    T66o86m61á22š 12J73a90d67l88o17v83s70k48ý 5117813375578

    Chuť na sladké je naučená. Naše prababičky a pradědové cukr téměř nejedli, znali jen med a sladké ovoce včetně rozinek. Mlsali třeba naložené ryby, kyselé zelí a protože sladkosti dostupné nebyly, ani se po nich nesháněli. Až výstavba cukrovarů a hospodářský růst přinesly slazení všeho možného cukrem, pečení buchet a cukroví a potom se další generace divily, kde se vzala ta nadváha, cukrovka a potíže s tlakem. Článek má správný závěr - sladké je třeba jíst minimálně a když už, tak přírodní.

    +13/−2
    6.2.2018 17:18

    M97i28l18a81n 12L33i23n33h62a70r42t 8934436387536

    Za starého režimu stál kilogram cukru 7.30 Kč. To byla u mladého člověka takřka hodinová čistá mzda. Dneska stojí cukr v akci, která je prakticky každý týden, 9.90 Kč. Veškeré kvoty z EU loni padly a ten cukr je vzhledem k růstu platů skoro zadarmo...:-/

    +4/−1
    6.2.2018 17:52

    D89a60v29i39d 21D49i31r46g13a 7575501418

    Skandál, máme levné potraviny.

    0/0
    7.2.2018 9:09

    K24a86t30e93ř97i68n80a 27V93a26š93á83k58o14v23á 5831652199645

    Kvalitni potraviny bohuzel ne....jen tyhle nahrazky

    +1/0
    7.2.2018 12:04

    K65a93t60e17ř76i67n87a 92V29a54š38á56k61o72v22á 5721112269675

    My odjakziva, kdyz peceme, davame do receptu cukru maximalne pulku, nekdy i jen petinu....je to vsechno strasne preslazene...

    A presne tak, driv se mlsalo ovoce, i susene, ale i treba rohlik byl pochoutka...

    +1/0
    7.2.2018 12:03
    Foto

    J83i52r12k23a 66V68a66n31o69u39r32e37k 6297184728900

    Treba ten vas rohlik je mnohdy horsi, nez nejaka susenka ;-D

    0/0
    9.2.2018 0:42

    P36a10v12e64l 84S42o13b85o66t86k48a 5350954

    Bílý cukr je nejen jednou z hlavních příčin vzniku autismu a rakoviny, ale může i za světové války a hladomor.

    +1/−11
    6.2.2018 15:42

    H64o84n68z54a 18P56u91p53á30k 1587890193839

    zapomněl jste ještě, že může za vznik mickey mouse ;-D

    +1/0
    7.2.2018 10:33

    D44a90n15i86e68l 89M40a12g81n50u73s 4953595204617

    Ohledně hypoglykémie při konzumaci sladkých potravin a nápojů slazených například sukralózou či jiným "umělým sladidlem" to zřejmě bude individuální. Já jsem si na sobě v průběhu shazování zkoušel měřit hladinu glukózy v krvi, protože mám rád sladké, a přesně tohoto efektu jsem se obával. V nejvyšší možné míře jsme omezil sacharidy (snažil jsem se držet v ketóze, aby mi to šlo rychleji), ale tu sladkou chuť jsem si právě díky sukralóze neodpustil. A bylo to spíš naopak – předtím jsem sladké, zejména čokoládu, spíš žral, než jedl, a to mi pak glykémie lítala pochopitelně nahoru a dolů. Ale jak jsem s tím přestal a začal používat jen tu sukralózu, glykémie se u mě v kteroukoli denní dobu (bez rozlišení, zda jsem měřil na lačno, po jídle, hodinu po jídle, dvě hodiny po jídle) stále držela v rozmezí 5,0 až 6,8. Víc jsem ve sledovaném období (měsíc) neměl nikdy, méně jsem měl dvakrát, kdy jsem si ráno (tedy na lačno) naměřil 4,9. A tomu bych hypoglykémie neříkal.

    Čili konkrétně u mě nahrazení jednoduchých cukrů sukralózou mělo rozhodně pozitivní účinky.

    +2/0
    6.2.2018 14:11
    Foto

    L74e23n63k13a 80H88a66l53á65m49k80o81v76á 4350512406578

    Ono to bude existovat jen vyjimecne a hlavne jen u nekterych sladidel. Problem tohoto clanku je, ze je vsechny soupl dohromady. I mezi sladidly je nutne si vybirat.

    +1/0
    6.2.2018 18:24

    D58a64n17i95e39l 51M60a73g79n81u84s 4283265884707

    Já si pak všiml, že odborníkem je pro článek doktorka Slimáková. Ta má ve zvyku hodně zjednodušovat, mírně řečeno :-)

    +4/0
    6.2.2018 20:04

    V81a16c56l52a47v 18H87a58j53e51k 3406259619

    Bílý i třtinový cukr obsahují sacharozu, což není jednoduchý cukr. Sacharozu musí tělo na jednoduché cukry rozložit. To je zásadní rozdíl proti medu, který přímo obsahuje jednoduché cukry, tedy glukózu a fruktózu. Poměr těchto cukrů určuje, jak rychle med zkrystalizuje.Tyto jednoduché cukry na rozdíl od sacharózy rovnou přecházejí do krve.

    +1/0
    6.2.2018 11:42
    Foto

    M71a58r71i37e 21S60e87h84n31á12l79k77o76v56á 9874579297196

    Dobrý den, mezi jednoduché cukry se řadí monosacharidy (glukoza, fruktoza) a disacharidy (sacharoza). Určitý rozdíl mezi nimi skutečně je, ale dal by se označit za poměrně zanedbatelný. Sacharosa se okamžitě snadno rozkládá. K rozkladu dochází už v dutině ústní pomocí enzymu ptyalinu. Přechod do krve je srovnatelný. Navíc i med obsahuje sacharozu, i když samozřejmě v menším množství.

    +2/0
    7.2.2018 7:29

    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.