• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Průvodce světem sacharidů: vše, co byste o nich měli vědět

    Sacharidy jsou rozporuplnou položkou našeho jídelníčku. Zatímco podle některých jsou příčinou obezity, jiní tvrdí, že právě ony by měly tvořit základ naší stravy. Zjistěte, jaké existují druhy sacharidů a jak souvisí s glykemickým indexem.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M85a32g25d29a76l66e96n93a 70H77r18o19n54o97v61s86k92á 3580632664269

    Všimla jsem si v této sekci nově článků na podobná témata, které mají hlavu a patu. A pokaždé je napsala paní Sehnálková.R^

    0/0
    17.1.2018 22:39

    V31r78a87t73i22s49l36a12v 45K46a81l65i91c70h 3936805525211

    Staci se pravidelne hejbat a muzu si jist a pit co chci..

    +1/−1
    14.1.2018 8:54

    P38e53t46r 77T42l95o88u76k47a28l 7614765292565

    Gratulujeme. ;-)

    +2/0
    14.1.2018 12:23

    L49á31ď64a 53V36r54a63n26ý 7698918358407

    Tak jsem to měl do cca 42, od té doby se musím sledovat co jím.

    0/0
    15.1.2018 7:21

    A35l53e61n37a 66V15e50s47e34l22á 3793521465918

    Ale jenom v případě, že moc nechcete... :-)

    +3/0
    15.1.2018 8:18

    J84a44r11o18m50í67r 27Š35e26b69e16l50a 5542962568219

    rafinované cukry nejsou o nic škodlivější než ty přírodní. Jen jsou prostě chemicky čisté. Je vidět, že redaktoři opět neví o čem mluví.

    +2/−1
    13.1.2018 23:10

    M83a53g52d11a69l45e24n20a 60H55r36o81n31o36v51s21k16á 3440682294249

    Samolibá zcestnost

    +1/0
    17.1.2018 22:26

    V61l51a66d23a 10M36u91s30i26l 9600526898233

    ...Tak se mi to s tim glykemickym indexem nezda..Treba cokolada ma nizky glykemicky indexc a proc..Protzozer po jejim poziti se dlouho neudrzi zvysena hladina cukru v krvi..=

    n Drive arbitralne stanovena hodnota diabeticke diety je 200 az 300 ge uhlovodanu, coz konvenuje l a pul platku knedliku v poledne, resp.navrsena polevkova lzice a pul varenych brambor..

    0/0
    12.1.2018 10:55

    S38v36a98t44a31v49a 30D90u56r93a41n44o13v89á 3289939434191

    Cokolada mlecna ma vysoke GI, cokolada horka nizke GI. U te prvni hladina cukru rychle klesa, ta druha je v pohode, ale obsahuje hodne cukru. Plati nizke GI delsi vydrz (nejsou to rychle cukry), vysoke GI kratka vydrz (napr. u tech diabetiku kostka cukru pri glykemii jim vyhodi nahoru zpet cukr). V diabetickych doporucenich se nehraje na obsah sacharidu v potravine, ale na 1 platek knedliku = tolik uhlovodanu, ne obsah sacharidu v nem. Je to postavene tak, aby pacient vedel, ze nesmi vice nez ten 1,5 platku knedliku. Jde o to, ze se pacient nezatezuje vazenim a pocitanim nutrientu v jidle, ale jen gramazi, ci vizualni kontrolou toho kolik sni.

    0/−1
    12.1.2018 11:26

    S37v37a95t32a11v85a 87D69u18r32a89n44o94v82á 3919189974241

    oprava horka cokolada obsahuje mene cukru nez mlecna.

    0/−1
    12.1.2018 11:28

    4225718224298

    Nejde jen o cukr. Čokoláda obecně obsahuje tuk, tudíž reakce na cukr bude výrazně zpomalena.

    Jinak je pro běžý život výhodnější glykemická nálož než index. Glykemická nálož bere v úvahu také množství konzumovaného množství jídla.

    +2/0
    12.1.2018 12:37

    M97a33g15d57a34l78e96n45a 72H36r81o50n24o61v26s16k34á 3230562614409

    Máte v tom trochu zmatek - hořká čokoláda, třeba 80%, obsahuje obyčejně více cukru než mléčná.

    0/0
    17.1.2018 22:34

    J96a10n 21K98a57r52e94l 91N13o81v71a96k 5186384718266

    Jsem z toho naprosto zmatený.

    +3/0
    12.1.2018 6:52

    V53l60a19d71a 72M58u62s61i53l 9680396908903

    ...ani se Vam nedivim. Proste monosacharidy maji 6 uhliku, sacharosa je bezny cukro kostkovy, krystal a praskovy..

    Polysacharidys tak nejak neumimm explicitne presentovat, ale jsou v tmavem chlebu, tmavem pecivu atd./ Maji nizky glykemicky index/..

    0/0
    12.1.2018 10:57

    J89a97r24o60m87í10r 32Š92e57b75e36l12a 5532692548209

    monosacharidy mohou mít méně i více než 6 uhlíků.

    Polysacharidy většinou slouží jako stavební (celuloza, chitin) nebo zásobní látky (amyloza, glykogen, inulin)

    0/0
    13.1.2018 23:16





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.