• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Nebezpečné diety. Pozor na vznik alergie

    Mýty a legendy kolem lepku a laktózy kolem nás sviští už nějaký ten pátek. V kavárnách nabízejí sójové capuccino, cukrárny prodávají bezlepkové bábovky a v nás hlodá pocit, že tyhle dobroty budou asi tak nějak zdravější. Jejich neopodstatněnou konzumací ale můžeme naše žaludky někdy i pěkně zaskočit.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    P29e84t43r 22H33á20j42e66k 2208536911419

    a jednou snad přijde i doba, kdy se kokosový tuk začne nahrazovat zdravějším a o ne o moc dražším mléčným :-)

    +1/−1
    5.2.2017 15:27

    E47l34i31š92k59a 81K53u47č40e92r59o80v51á 7489482913823

    hm, tak mě se přístup sám sobě (a své rodině) doktorem už několikrát hodně vyplatil. Ostatně co jiného vám taky zbude, když máte nespecifické, nicméně přetrvávající problémy (bolesti hlavy, bolesti končetin, vyrážka, zvýšená teplota), doktoři vám dělají pár testů a když na nic nepřijdou, pošlou vás k psychologovi či psychiatrovi.

    +1/−1
    5.2.2017 11:18

    P59e80t11r 91B34u30r41d97a 3670115489817

    Existuje názor, ze většina nemocí je psycho-somatického původu.

    Jistě, zlomeninu asi člověk "nezíská" rozumem, ale u nemechanických onemocnění bych tomu věřil. Vzpomínám, jak na ZŠ po povinné brigádě na sběr kamene dostala spolužačka žloutenku. Ani jeden z nás, co jsme si ruce nemyli, ale jen ta, co s sebou měla vodu, mýdlo a ručník. Bála se žloutenky.

    0/0
    5.4.2017 6:32

    M81a58r89t78i75n 33Š22m22í36d63a 3834658787670

    Já jsem za tuto módu rád. Aspoň věci, které můžu jsou levnější a je jich větší výběr ;-D

    +3/−1
    4.2.2017 13:00

    E36l35i62š70k84a 70K49u82č59e71r90o48v22á 7149892943903

    přesně, profitují z toho všichni, i ti oficiálně nemocní.

    0/−1
    5.2.2017 11:19

    Milan Sova

    Laktozu bych v dnešní době neviděl jako zásadní problém. Pokud si člověk s intolerancí na laktozu chce dát mléčný výrobek, tak má k dispozici mléčné výrobky bez laktozy. Mlékem počínaje, přes jogurty, máslo, mascarpone a sýry konče :-)

    0/0
    4.2.2017 10:49

    L79a15d64a 57N43o68v11a74k 4252363797

    srandovní na tom je, že někteří lidé celý život řeší proč je jim tak nějak pořád blbě a proč maj špatné trávení.. a vezmou si do hrobu, že měli problém s trávením laktózy...;-)

    +1/0
    4.2.2017 23:32

    P55e95t96r 44H22á66j93e16k 2458966251779

    ... a možná se jen soustavně přežírali :)

    +3/0
    5.2.2017 15:11

    P41e97t98r 27B87u36r20d17a 3320405729137

    Mléčný výrobek bez laktózy je stejný oxymoron, jako bezmotorové motorové vozidlo.

    Kdo nechce laktózu, může si koupit náhražku. Ti, kdo nesmějí laktózu si jí koupit musejí.

    0/0
    5.4.2017 6:37

    J59o23s19e91f 65V60a94l69a 9440693363633

    Clanek je potreba pochvalit. Je potreba vedet jenom jedno : jakmile se laik zacne sam lecit, cast to konci zhorsenim stavu. Treba pokud jde o lepek v potrave, lze diagnostikovat 3 (!!!) odlisna onemocneni

    1. autoimunni onemocneni T-bunek se zmenami strevni sliznice.

    2. alergii na psenicnou mouku se zmenami imunounglobulin -E- protilatek nebo T-lymphocytu s protilatkami poti psenici, ne proti lepku

    3. nesnasenlivost gluteinu v potrave.

    Kazde se leci jinak ( lecbou myslim leky- dieta je stejna )

    +1/0
    3.2.2017 8:48
    Foto

    B74á55r36a 54T20u82č59k92o63v37á 2334595446512

    hm... a Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým pojmom glutein?

    0/0
    6.2.2017 7:30

    P22e48t14r 28B57u25r33d93a 3840975579117

    Píše:

    a - změny sliznice

    b - protilátky na pšenici, nikoli lepek

    c - intolerance lepku.

    0/0
    5.4.2017 6:42

    O49n83d12ř55e42j 71P70u45t52n42a 9101644961485

    "Vypěstování alergie" a ztráta schopnosti trávit laktózu je přece něco úplně jiného. Zatímco alergie je přehnaná obranná reakce na něco neškodného, tak intolerance k laktóze je jenom nedostatečná adaptace na nepřirozenou stravu. Při pravidelné konzumaci mléčných výrobků se s tím jenom tělo (někdy hůř, někdy lépe) naučí poradit.

    +2/−1
    2.2.2017 13:58

    P80a78v48e32l 89Ž59e57r24n47í56č65e26k 9212212406792

    Trošku bych vás poopravil. Intolerance na laktózu se zhoršuje s přibývajícím věkem a to u všech. Tolerantní v mládí jsou pouze středoevropské a severní země a to ještě s vyjímkami mezi obyvateli, ve stáří už jsou to ale témeř všichni.

    +2/0
    3.2.2017 16:00

    L70a37d96a 19N43o74v90a18k 4932603877

    ;-D fakt nenaučí...

    0/0
    4.2.2017 23:33

    J98a97n 79V47a48š30á19t43k53o 7541617183969

    Každé tělo jiné a něco snáší dobře a něco špatně a všímavý člověk na to přijde sám. Já třeba vím, že mi nedělají dobře rostliné tuky (obzvláště když jsou použité ke smažení), tak se jim vyhýbám, používám máslo. Naopak, mléko a jogurty mám rád a dělají mi dobře. Třeba na pálení žáhy (do té doby než jsem ji vyléčil lékama) mléko fungovalo skvěle.

    +3/0
    2.2.2017 11:29

    E52l35i45š54k89a 26K60u59č14e71r71o71v66á 7879152153863

    já nesnesu opakovaně prohřívané živočišné tuky kombinované s rostlinnými, to typické uho. Je mi z toho blbě od dětství.

    0/0
    5.2.2017 11:24

    J40a38n38a 71N58ě25m67e18č26k94o12v77á 3853354181296

    Není nad ovesné vločky s mlékem, kousek libového prasátka s bramborem a k večeři domácí chleba. A všichni dietáři, fanatici a vegani mi s jejich doporučeními můžou... :-)

    +9/−4
    1.2.2017 23:58

    L10a65d17a 39N45o28v76a10k 4382933357

    jojo.., ale k tomu věku, kdy nebudeš vědět proč ti vlastně je blbě se nezadržitelně blížíš...

    0/−1
    4.2.2017 23:34

    P18e74t80r 42B14u37r66d23a 3320785359937

    Paní /slečna Němečková se blíží, s mnoha jinými k věku, kdy bude vědět, proč jí je blbě. Říká se té příčině požehnaný věk nebo stáří. Do té doby prožije spokojený život bez obav z toho, že tu zralou třešínku v sadu potřísnila vedle se pasoucí kráva mlékem.

    Zato Vy "víte", po čem je Vám blbě. Pokud jste lékařsky diagnostikován jako alergik, tak se za ironii omlouvám.

    0/0
    5.4.2017 6:52

    P19e77t46r 72T31ů57m81a 5285455624525

    Podotykam ze ja nechci hubout, naopak nabrat svaly.... a rek bych ze sem minumalne nezhubnul, ted chci zacit s nabiranim... ale zrat lepek a laktozu neni uplne potreba....jogurty si asi obcas dam.....jestli chcete bejt nemocny, pijte mliko

    +4/−11
    1.2.2017 21:50

    Z66d32e96n75ě50k 22M61o38r42á64v89e59k 5427448628973

    Klidně vypiju litr mléka na posezení a jsem ten nejzdravější člověk v rodině.

    +2/0
    2.2.2017 17:11

    P49a28v22e85l 50Ž73e70r97n60í98č54e55k 9512562746882

    budete mít spoustu mínusek... Veřejnost nepřijme tento základní fakt, který je znám VŠEM biologům a dietologům. Laktóza velmi škodí tělu, pomalu, ale jistě, ale nezkoušejte někoho přesvědčovat. Buďte vy i vaše rodina zdravá pomocí potravin a ostatní vám budou dál minusovat. :-)

    +2/−2
    3.2.2017 16:02

    J54a32n24a 19V16y61s25k11o69č49i91l39o29v27á 8137378679594

    R^

    0/0
    4.2.2017 22:43

    E42l98i33š75k12a 92K60u97č24e50r66o16v85á 7859882103143

    já si myslím, že je to velmi individuální, já se mléku a výrobkům z něj tak nějak spontánně vyhýbám, prostě mi "nechutnají" už od dětství. rodina se tím cpe a problémy nemá. je to asi na každém.

    +1/0
    5.2.2017 11:52
    Foto

    J20i30ř52í 90D86v13o21ř25á10k 5805419780428

    Kdo mluví všechny, ten většinou lže.

    +1/0
    5.2.2017 19:05

    P95e27t86r 90T23ů74m65a 5775305304585

    Zkusil sem low carb dietu - 14 dni sem byl uplne vyrizenej - ale po mesici se to zlomilo, telo se naucilo jet na tuk a nemam hlad, energie takova dlouhodobejsi, cukr se hned spotrebuje a musi se doplnovat

    +6/−1
    1.2.2017 21:48

    O17l46d74ř43i63c63h 15H49o29r23á92k 2164259681545

    Tito módní dietáři by na pár měsíců či půl roku měli zažít nějakou tu skutečnou potravinovou alergii. Pak by snad konečně pochopili jaké mají štěstí že jen dělají módní krávoviny a mohou jíst vše. Ono dát si bezlepkovou ňaminu je jedna věc a muset tak žít celý život je zatraceně velký rozdíl.

    +28/−2
    1.2.2017 15:13

    V95e22r59o12n21i29k29a 80C54h49r28o93b71á23k43o35v89á 2105937826496

    Tesat do kamene :-)

    +1/0
    2.2.2017 8:55

    T37o76m61á45š 74K90u59t29á12l20e71k 5324686788528

    No a? To je snad jejich věc, jestli se dobrovolně něčeho vzdají a nějak omezí.. on člověk, který to může jíst, ale třeba rok tak nečiní asi dokáže posoudit, jak strašnou oběť dělá a jestli si toho má vážit nebo mu to je jedno ;-D Proč by to mělo trápit někoho dalšího? Navíc nechápu proč se to ignoruje - "módní dietáři" vytvářejí další poptávku, což lidem, kteří takovou dietu absolvovat prostě musí, velmi zjednodušuje život, protože bezlepkové věci jsou častěji a více dostupné, ve větší variabilitě.

    +3/0
    2.2.2017 9:20

    O27l27d19ř38i87c65h 29H92o45r68á42k 2354849861135

    Ano a právě že to je jejich problém kterým by neměli strašit ostatní že "člověk nejí mléko a mléčné výrobky či že je lepek vražedný".

    Právě vejce a mléčné výrobky jsou asi nejhumánnější zdroj živočišné bílkoviny. A chovatelství pro mléko a maso je hodně historickou a přirozenou věcí "od pračlověka". Takže v oblastech s touto tradicí je mnohem vyšší tolerance a schopnost využití i syrového mléka a schopnost přepracovat mléko na sýry, jogurty a kefíry k lidstvu patří a většina civilizací je považovala za téměř dar bohů a úžasnou výživu i pro slabé a nemocné nebo dokonce jako lék.

    0/0
    5.2.2017 13:12

    P16a30v84e14l 67Ž44e97r65n45í38č68e61k 9512392566712

    Proč se ale čílíte nebo někomu chcete říkat, jestli můžou zkusit tohle a ne támhleto? Prostě jim to chutná a cítí se po tom dobře. Někomu dělá dobře jitrnice a nechápe to vegan a naopak, někdo miluje pokrmy bez masa nechápe to gurmán. Ale buďme k sobě tolerantní.

    +3/0
    3.2.2017 16:04

    L13i44n90d18a 71M89a64l94á 6834182831250

    Článek zcela opomíjí skutečnost, že dlouhá léta se zde zamlčovala (nebo se o tom nevědělo) skutečnost, že skoro 20 % obyvatel ČR trpí laktózovou intolerancí. Na celém světě je to pak téměř 80 % všech obyvatel. A problém u nás není intolerance, ale přebytek výroby mléka a všudypřítomný skrytý mléčný cukr/laktóza a průmyslové zpracování mléka. Mě občas bylo po jídle těžko, chvíli jsem si myslela že to je lepek, ale zjistila jsem že trpím laktózovou intolerancí až po "brutálním zážitku", kdy jsem se zpětně informovala o složení jídla a zjitila, že laktóza byla obsažena v polévce v játrových knedlíčkách, v těstovinách, zelenina byla připravena na másle a omáčka u masové směsi se zeleninou byla připravena ze sušené syrovátky! Jinými slovy problém není v mléce, ale v mléčném průmyslu, který nás kvůli přebytkům (a možná i kvůli tomu že do státních potravinových rezerv se kupují opakovaně statisíce tun sušeného mléka, které se po expiraci musí nějak upotřebit) denodenně silně předávkovává nadměrnou dávkou laktózy i v takových potravinách, kde by to člověk nečekal!

    +11/−3
    1.2.2017 13:13

    M75i41c64h74a42l 98T13i50m47k63o 3203174284615

    Před časem jsme na fakultě prováděli výzkum ohledně netolerance vůči laktoze a předběžně to vypadá, že laktozu u nás bez problémů tráví asi jen 30% lidí. Jen bych neřekl, že se to zamlčuje, prostě jen chybí dostatek relevantních studií. Sám laktozu netrávím, ale pokud se člověk neživí jen polotovary, není zas tak těžké se jí vyhnout.

    +12/0
    1.2.2017 19:00

    L72i10n28d14a 77M63a88l96á 6394892931780

    Díky za zpětnou vazbu, věřím tomu, od té doby co otevřeně hovořím o mé intoleranci zjišťuji, že skoro v každé rodině mých přátel a známých někoho podobného mají, jen se o tom většinou stydí mluvit. A jedna kamarádka přišla se svým historickým pohledem, kdy prý na ZDŠ za totality, kdy se několik let muselo téměř povinně kupovat mléko, si na něm podle jejího pozorování skutečně pochutnávala tak třetina spolužáků, další třetina to pila s větším či menším odporem a poslední třetina to vylévala nebo používala jinak než ke komzumaci. :-)

    +1/−1
    1.2.2017 20:25

    P41a25v64e89l 30Ž59e60r81n88í13č72e93k 9282522366152

    Prostě je to rozjetý vlak a nejde zastavit. Vezměte si například, kolik lidí dává stále dospělým kočkám mléko.. A diví se, že jejich stolice tak šíleně páchne... Kočky mají v dospělosti vysokou intoleranci, stejně jako většina savců, ale prostě to se kreslí kočička s mlékem, tak je to pro ně mňam...;-)

    +5/0
    3.2.2017 16:08

    L34i48n34d82a 88M19a27l64á 6754792401290

    Mohu prosím požádat o výsledky té vaší studie? Jestli je možné, byť nějaký dílčí výsledek nebo jen závěrečnou zprávu, prosím o zaslání na email: linda.mala99@gmail.com Velmi děkuji Linda

    0/0
    1.2.2017 20:53

    J72o89s65e20f 89S31o97j10k23a 3490295402545

    Myslím, že je jen málo potravin, které by byly bezproblémové pro každého. Sám vím, že mléka nemůžu extra moc, ale třeba s jogurty či tvarohem takový problém nemám.

    +3/0
    2.2.2017 14:39

    L11i97n23d64a 83M48a28l76á 6144742361510

    Asi máte pravdu, ale jak je psáno i v některých reakcích, s mlékem má velmi pravděpodobně problém největší procento populace. Ale kvůli různým kampaním zde bylo vybudováno nesprávné povědomí, že mléko je zdravé takřka pro všechny. Takže realita je taková, že problém s lepkem je vnímán jako "téměř sexy" a je to již oficiální lékařská diagnóza. Problém s mlékem je drtivou většinou lidí znevažován a vysmíván a ani alergie ani intolerance status oficiální diagnózy zatím nepochopitelně nemají :-(

    0/0
    3.2.2017 21:27

    M58a37r52k93é15t92a 53D15v21o19ř68á72č45k88o84v43á 2928403251908

    Takže budeme čekat na nějaký výzkum který potvrdí, že bez lepku se nám bude žít lépe? Pak až to začne být fajn? Do té doby je to zlo?

    Já zkusila několik měsíců zcela bez lepku, a mělo to jen pozitiva, ale uznávám, že vybrat si oběd bez lepku je často problém, taková dieta je zbytečně náročná "logisticky". Ale doporučuji to všem vyzkoušet. Stačí týden abyste tu změnu poznali. Zejména v přísunu energie a kvalitě spánku...

    Teď už se lepku nevyhýbám zcela, ale čemu se vyhýbám je mouka a výrobky z ní. Prakticky stačí vyloučit pečivo, knedlíky, těstoviny. Velice rychle si zvyknete bez těchto věcí žít. Efekt je prakticky stejný a velké pozitivum je úbytek váhy bez hladu.

    +3/−4
    1.2.2017 12:05

    O61l66d39ř19i29c50h 87H63o95r84á89k 2834479831485

    Nudíte se? Kašlete na medvídky mývala a vymyslete si dietu.

    (A doufejte, že nikdy nebudete muset držet ani žlučníkovou, natož třeba bezlepkopvou)

    +11/−1
    1.2.2017 15:16

    P71a70v54e24l 47Ž11e15r89n88í54č90e48k 9592422426212

    nebo jaterní dietu... To je úplný masakr.

    0/0
    3.2.2017 16:09

    E43l20i60š85k90a 97K42u74č63e14r88o18v35á 7289842353613

    držela jsem dietu při zánět slinivky, držela jsem dietu bez lepku (za situace chronické únavy a autoimunitních obtíží) a jsou to dvě rozdílné věci. A jo, mám bez lepku stejnou zkušenost.

    0/0
    5.2.2017 11:50

    J49o23s72e47f 25S76o88j55k76a 3500645382125

    Myslím, že u mouky je problém hlavně v tom, že ty potraviny, které se z ní dělají se konzumují v obrovském množství a problém není až tak lepek samotný. Bílé pšeničné pečivo a knedlíky a těstoviny jak píšete jsou všechno potraviny s vysokým obsahem sacharidů a poměrně vysokým glykemickým indexem a spousta lidí je konzumuje na snídani svačin oběd i večeři. Tělo má pak poměrně vysoké výkyvy krevního cukru - což by mohlo vést spíš k tomu co jste popsala, ale lepek samotný je v tom domnívám se nevině. (bílé pečivo a knedlíky také téměř nejím, ale nemyslím si, že je to samo o sobě to co je podstatné).

    +4/0
    2.2.2017 14:50

    P37a30v62l73a 56H73r85a97d56i73l37o79v59a 3437221951634

    Tak jisteze je to v tom.

    0/0
    2.2.2017 15:15

    F69i68l64i85p 19H29r69b72e28k 2434710396240

    Tak pokud máte pocit nedostatku energie či poruchy spánku, nic proti. Já jsem ale nejspokojenější, když jím cokoli na co mám zrovna chuť, vůbec neřeším, co to obsahuje. Energie mám pořád dost a když chci spát, tak spím a je mi jedno, co se děje kolem. Kvalitu spánku by mi pravděpodobně zvýšila spíše porucha budíku (že by ráno nezazvonil), než změna stravy ;-)

    0/0
    2.2.2017 23:19

    J77a45n61a 75V67y55s60k71o20č49i63l91o48v44á 8677658439754

    A to nám sdělujete proč??

    +1/0
    4.2.2017 22:48

    F59i22l79i94p 72H25r28b11e91k 2114370396230

    Protože toto je diskuze, tak proč ne? Proč tu kladete otázky? Paní Markéta doporučuje každému vyzkoušet bezlepkovou dietu kvůli přísunu energie a lepšímu spánku. Tak já jen říkám, že pro někoho je to prostě zbytečné řešit, spíše to způsobí problémy, pokud to není nutnost.

    0/0
    6.2.2017 11:57

    P67a42v26e59l 44S96e66d54l49á12k 3970586258321

    Co se týče alergiků obecně, mléko může být problém, protože nevíte co ta kráva žrala. Veganská strava jistě není problém, pokud se konzumuje občas a pokud nemáte alergii na sóju. "Módním vlnám" ohledně "zdravé stravy" podléhá i medicína, takže i "odborník" vám může doporučit blbosti. Co člověku sedí a co mu škodí si může člověk ověřit sám, co je lepek, laktóza, vitaminy atp. dnes každý ví.

    +6/0
    1.2.2017 11:50

    V26i80k35t15o61r 98W95o79l11f 8772818723456

    Veganská strava vůbec není problém, ani když se konzumuje pouza ona.

    Ale je důležitý říct, že veganská strava a zdravá strava jsou nesouvisející pojmy. Veganská strava je etická, ale může být stejně tak zdravá jako nezdravá, záleží na jídelníčku, stejně jako strava jakákoliv jiná. Například živit se jen hranolkama a tofu je ten špatnej způsob :-).

    I když se dá říct, že průměrná veganská strava je zdravější než průměrná neveganská.

    +1/0
    3.2.2017 15:10





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.