• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Nebezpečné diety. Pozor na vznik alergie

    Mýty a legendy kolem lepku a laktózy kolem nás sviští už nějaký ten pátek. V kavárnách nabízejí sójové capuccino, cukrárny prodávají bezlepkové bábovky a v nás hlodá pocit, že tyhle dobroty budou asi tak nějak zdravější. Jejich neopodstatněnou konzumací ale můžeme naše žaludky někdy i pěkně zaskočit.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    P95e37t82r 66H44á32j31e82k 2198566891419

    a jednou snad přijde i doba, kdy se kokosový tuk začne nahrazovat zdravějším a o ne o moc dražším mléčným :-)

    +1/−1
    5.2.2017 15:27

    E41l38i35š17k59a 31K87u27č51e27r54o51v21á 7349512323663

    hm, tak mě se přístup sám sobě (a své rodině) doktorem už několikrát hodně vyplatil. Ostatně co jiného vám taky zbude, když máte nespecifické, nicméně přetrvávající problémy (bolesti hlavy, bolesti končetin, vyrážka, zvýšená teplota), doktoři vám dělají pár testů a když na nic nepřijdou, pošlou vás k psychologovi či psychiatrovi.

    +1/−1
    5.2.2017 11:18

    P48e63t27r 63B75u25r55d55a 3120655219717

    Existuje názor, ze většina nemocí je psycho-somatického původu.

    Jistě, zlomeninu asi člověk "nezíská" rozumem, ale u nemechanických onemocnění bych tomu věřil. Vzpomínám, jak na ZŠ po povinné brigádě na sběr kamene dostala spolužačka žloutenku. Ani jeden z nás, co jsme si ruce nemyli, ale jen ta, co s sebou měla vodu, mýdlo a ručník. Bála se žloutenky.

    0/0
    5.4.2017 6:32

    M19a60r63t86i98n 13Š18m70í82d16a 3714278517760

    Já jsem za tuto módu rád. Aspoň věci, které můžu jsou levnější a je jich větší výběr ;-D

    +3/−1
    4.2.2017 13:00

    E77l85i64š21k92a 20K96u40č86e88r50o76v24á 7739592913133

    přesně, profitují z toho všichni, i ti oficiálně nemocní.

    0/−1
    5.2.2017 11:19

    Milan Sova

    Laktozu bych v dnešní době neviděl jako zásadní problém. Pokud si člověk s intolerancí na laktozu chce dát mléčný výrobek, tak má k dispozici mléčné výrobky bez laktozy. Mlékem počínaje, přes jogurty, máslo, mascarpone a sýry konče :-)

    0/0
    4.2.2017 10:49

    L75a85d61a 39N55o45v90a57k 4472513287

    srandovní na tom je, že někteří lidé celý život řeší proč je jim tak nějak pořád blbě a proč maj špatné trávení.. a vezmou si do hrobu, že měli problém s trávením laktózy...;-)

    +1/0
    4.2.2017 23:32

    P58e77t80r 20H91á57j73e77k 2768266101989

    ... a možná se jen soustavně přežírali :)

    +3/0
    5.2.2017 15:11

    P78e97t62r 32B98u20r61d40a 3550185569797

    Mléčný výrobek bez laktózy je stejný oxymoron, jako bezmotorové motorové vozidlo.

    Kdo nechce laktózu, může si koupit náhražku. Ti, kdo nesmějí laktózu si jí koupit musejí.

    0/0
    5.4.2017 6:37

    J23o74s90e26f 55V19a75l11a 9620583883683

    Clanek je potreba pochvalit. Je potreba vedet jenom jedno : jakmile se laik zacne sam lecit, cast to konci zhorsenim stavu. Treba pokud jde o lepek v potrave, lze diagnostikovat 3 (!!!) odlisna onemocneni

    1. autoimunni onemocneni T-bunek se zmenami strevni sliznice.

    2. alergii na psenicnou mouku se zmenami imunounglobulin -E- protilatek nebo T-lymphocytu s protilatkami poti psenici, ne proti lepku

    3. nesnasenlivost gluteinu v potrave.

    Kazde se leci jinak ( lecbou myslim leky- dieta je stejna )

    +1/0
    3.2.2017 8:48
    Foto

    B40á71r95a 14T81u11č27k34o97v69á 2604405756462

    hm... a Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým pojmom glutein?

    0/0
    6.2.2017 7:30

    P37e34t47r 40B65u27r32d72a 3620225449977

    Píše:

    a - změny sliznice

    b - protilátky na pšenici, nikoli lepek

    c - intolerance lepku.

    0/0
    5.4.2017 6:42

    O86n60d69ř90e33j 76P44u14t42n40a 9791884441515

    "Vypěstování alergie" a ztráta schopnosti trávit laktózu je přece něco úplně jiného. Zatímco alergie je přehnaná obranná reakce na něco neškodného, tak intolerance k laktóze je jenom nedostatečná adaptace na nepřirozenou stravu. Při pravidelné konzumaci mléčných výrobků se s tím jenom tělo (někdy hůř, někdy lépe) naučí poradit.

    +2/−1
    2.2.2017 13:58

    P35a55v61e88l 76Ž31e64r25n42í38č73e38k 9202582126222

    Trošku bych vás poopravil. Intolerance na laktózu se zhoršuje s přibývajícím věkem a to u všech. Tolerantní v mládí jsou pouze středoevropské a severní země a to ještě s vyjímkami mezi obyvateli, ve stáří už jsou to ale témeř všichni.

    +2/0
    3.2.2017 16:00

    L49a33d51a 69N66o28v46a47k 4982693167

    ;-D fakt nenaučí...

    0/0
    4.2.2017 23:33

    J97a12n 33V90a17š60á75t82k80o 7461167593549

    Každé tělo jiné a něco snáší dobře a něco špatně a všímavý člověk na to přijde sám. Já třeba vím, že mi nedělají dobře rostliné tuky (obzvláště když jsou použité ke smažení), tak se jim vyhýbám, používám máslo. Naopak, mléko a jogurty mám rád a dělají mi dobře. Třeba na pálení žáhy (do té doby než jsem ji vyléčil lékama) mléko fungovalo skvěle.

    +3/0
    2.2.2017 11:29

    E31l65i94š54k57a 93K13u16č92e83r37o66v49á 7209982653883

    já nesnesu opakovaně prohřívané živočišné tuky kombinované s rostlinnými, to typické uho. Je mi z toho blbě od dětství.

    0/0
    5.2.2017 11:24

    J43a51n39a 31N94ě18m44e36č49k46o13v96á 3353384681856

    Není nad ovesné vločky s mlékem, kousek libového prasátka s bramborem a k večeři domácí chleba. A všichni dietáři, fanatici a vegani mi s jejich doporučeními můžou... :-)

    +9/−4
    1.2.2017 23:58

    L44a20d21a 96N80o52v54a21k 4212933947

    jojo.., ale k tomu věku, kdy nebudeš vědět proč ti vlastně je blbě se nezadržitelně blížíš...

    0/−1
    4.2.2017 23:34

    P39e17t79r 92B36u71r80d80a 3260255139917

    Paní /slečna Němečková se blíží, s mnoha jinými k věku, kdy bude vědět, proč jí je blbě. Říká se té příčině požehnaný věk nebo stáří. Do té doby prožije spokojený život bez obav z toho, že tu zralou třešínku v sadu potřísnila vedle se pasoucí kráva mlékem.

    Zato Vy "víte", po čem je Vám blbě. Pokud jste lékařsky diagnostikován jako alergik, tak se za ironii omlouvám.

    0/0
    5.4.2017 6:52

    P43e98t45r 23T67ů63m68a 5895865114375

    Podotykam ze ja nechci hubout, naopak nabrat svaly.... a rek bych ze sem minumalne nezhubnul, ted chci zacit s nabiranim... ale zrat lepek a laktozu neni uplne potreba....jogurty si asi obcas dam.....jestli chcete bejt nemocny, pijte mliko

    +4/−11
    1.2.2017 21:50

    Z80d34e64n54ě77k 45M69o86r76á83v95e49k 5407198398333

    Klidně vypiju litr mléka na posezení a jsem ten nejzdravější člověk v rodině.

    +2/0
    2.2.2017 17:11

    P13a98v66e86l 15Ž27e93r18n15í47č52e18k 9972532406352

    budete mít spoustu mínusek... Veřejnost nepřijme tento základní fakt, který je znám VŠEM biologům a dietologům. Laktóza velmi škodí tělu, pomalu, ale jistě, ale nezkoušejte někoho přesvědčovat. Buďte vy i vaše rodina zdravá pomocí potravin a ostatní vám budou dál minusovat. :-)

    +2/−2
    3.2.2017 16:02

    J49a30n77a 65V54y47s26k35o48č79i42l14o65v24á 8497728369534

    R^

    0/0
    4.2.2017 22:43

    E39l66i82š11k70a 92K28u46č60e69r40o32v43á 7689852513183

    já si myslím, že je to velmi individuální, já se mléku a výrobkům z něj tak nějak spontánně vyhýbám, prostě mi "nechutnají" už od dětství. rodina se tím cpe a problémy nemá. je to asi na každém.

    +1/0
    5.2.2017 11:52
    Foto

    J14i69ř19í 54D47v53o29ř70á79k 5785249740108

    Kdo mluví všechny, ten většinou lže.

    +1/0
    5.2.2017 19:05

    P80e37t67r 34T26ů86m95a 5825465754935

    Zkusil sem low carb dietu - 14 dni sem byl uplne vyrizenej - ale po mesici se to zlomilo, telo se naucilo jet na tuk a nemam hlad, energie takova dlouhodobejsi, cukr se hned spotrebuje a musi se doplnovat

    +6/−1
    1.2.2017 21:48

    O61l28d78ř73i78c48h 20H70o96r38á96k 2634319821305

    Tito módní dietáři by na pár měsíců či půl roku měli zažít nějakou tu skutečnou potravinovou alergii. Pak by snad konečně pochopili jaké mají štěstí že jen dělají módní krávoviny a mohou jíst vše. Ono dát si bezlepkovou ňaminu je jedna věc a muset tak žít celý život je zatraceně velký rozdíl.

    +28/−2
    1.2.2017 15:13

    V21e44r56o51n32i48k67a 46C93h40r50o15b10á60k34o31v18á 2855717786526

    Tesat do kamene :-)

    +1/0
    2.2.2017 8:55

    T91o10m91á15š 98K74u64t38á83l98e70k 5694946148748

    No a? To je snad jejich věc, jestli se dobrovolně něčeho vzdají a nějak omezí.. on člověk, který to může jíst, ale třeba rok tak nečiní asi dokáže posoudit, jak strašnou oběť dělá a jestli si toho má vážit nebo mu to je jedno ;-D Proč by to mělo trápit někoho dalšího? Navíc nechápu proč se to ignoruje - "módní dietáři" vytvářejí další poptávku, což lidem, kteří takovou dietu absolvovat prostě musí, velmi zjednodušuje život, protože bezlepkové věci jsou častěji a více dostupné, ve větší variabilitě.

    +3/0
    2.2.2017 9:20

    O71l11d28ř52i39c78h 21H37o84r18á68k 2654959761715

    Ano a právě že to je jejich problém kterým by neměli strašit ostatní že "člověk nejí mléko a mléčné výrobky či že je lepek vražedný".

    Právě vejce a mléčné výrobky jsou asi nejhumánnější zdroj živočišné bílkoviny. A chovatelství pro mléko a maso je hodně historickou a přirozenou věcí "od pračlověka". Takže v oblastech s touto tradicí je mnohem vyšší tolerance a schopnost využití i syrového mléka a schopnost přepracovat mléko na sýry, jogurty a kefíry k lidstvu patří a většina civilizací je považovala za téměř dar bohů a úžasnou výživu i pro slabé a nemocné nebo dokonce jako lék.

    0/0
    5.2.2017 13:12

    P42a23v95e58l 42Ž90e64r50n39í43č67e70k 9382112656162

    Proč se ale čílíte nebo někomu chcete říkat, jestli můžou zkusit tohle a ne támhleto? Prostě jim to chutná a cítí se po tom dobře. Někomu dělá dobře jitrnice a nechápe to vegan a naopak, někdo miluje pokrmy bez masa nechápe to gurmán. Ale buďme k sobě tolerantní.

    +3/0
    3.2.2017 16:04

    L39i90n39d26a 42M24a69l59á 6104622311790

    Článek zcela opomíjí skutečnost, že dlouhá léta se zde zamlčovala (nebo se o tom nevědělo) skutečnost, že skoro 20 % obyvatel ČR trpí laktózovou intolerancí. Na celém světě je to pak téměř 80 % všech obyvatel. A problém u nás není intolerance, ale přebytek výroby mléka a všudypřítomný skrytý mléčný cukr/laktóza a průmyslové zpracování mléka. Mě občas bylo po jídle těžko, chvíli jsem si myslela že to je lepek, ale zjistila jsem že trpím laktózovou intolerancí až po "brutálním zážitku", kdy jsem se zpětně informovala o složení jídla a zjitila, že laktóza byla obsažena v polévce v játrových knedlíčkách, v těstovinách, zelenina byla připravena na másle a omáčka u masové směsi se zeleninou byla připravena ze sušené syrovátky! Jinými slovy problém není v mléce, ale v mléčném průmyslu, který nás kvůli přebytkům (a možná i kvůli tomu že do státních potravinových rezerv se kupují opakovaně statisíce tun sušeného mléka, které se po expiraci musí nějak upotřebit) denodenně silně předávkovává nadměrnou dávkou laktózy i v takových potravinách, kde by to člověk nečekal!

    +11/−3
    1.2.2017 13:13

    M77i24c66h94a72l 86T31i97m36k80o 3173264394205

    Před časem jsme na fakultě prováděli výzkum ohledně netolerance vůči laktoze a předběžně to vypadá, že laktozu u nás bez problémů tráví asi jen 30% lidí. Jen bych neřekl, že se to zamlčuje, prostě jen chybí dostatek relevantních studií. Sám laktozu netrávím, ale pokud se člověk neživí jen polotovary, není zas tak těžké se jí vyhnout.

    +12/0
    1.2.2017 19:00

    L63i12n98d45a 52M65a55l16á 6124592661850

    Díky za zpětnou vazbu, věřím tomu, od té doby co otevřeně hovořím o mé intoleranci zjišťuji, že skoro v každé rodině mých přátel a známých někoho podobného mají, jen se o tom většinou stydí mluvit. A jedna kamarádka přišla se svým historickým pohledem, kdy prý na ZDŠ za totality, kdy se několik let muselo téměř povinně kupovat mléko, si na něm podle jejího pozorování skutečně pochutnávala tak třetina spolužáků, další třetina to pila s větším či menším odporem a poslední třetina to vylévala nebo používala jinak než ke komzumaci. :-)

    +1/−1
    1.2.2017 20:25

    P41a25v80e81l 87Ž81e90r11n29í59č64e52k 9142432386782

    Prostě je to rozjetý vlak a nejde zastavit. Vezměte si například, kolik lidí dává stále dospělým kočkám mléko.. A diví se, že jejich stolice tak šíleně páchne... Kočky mají v dospělosti vysokou intoleranci, stejně jako většina savců, ale prostě to se kreslí kočička s mlékem, tak je to pro ně mňam...;-)

    +5/0
    3.2.2017 16:08

    L83i41n63d58a 19M25a84l59á 6954962631840

    Mohu prosím požádat o výsledky té vaší studie? Jestli je možné, byť nějaký dílčí výsledek nebo jen závěrečnou zprávu, prosím o zaslání na email: linda.mala99@gmail.com Velmi děkuji Linda

    0/0
    1.2.2017 20:53

    J37o22s68e59f 91S23o30j45k65a 3200985342385

    Myslím, že je jen málo potravin, které by byly bezproblémové pro každého. Sám vím, že mléka nemůžu extra moc, ale třeba s jogurty či tvarohem takový problém nemám.

    +3/0
    2.2.2017 14:39

    L56i28n62d81a 49M79a98l61á 6214772331740

    Asi máte pravdu, ale jak je psáno i v některých reakcích, s mlékem má velmi pravděpodobně problém největší procento populace. Ale kvůli různým kampaním zde bylo vybudováno nesprávné povědomí, že mléko je zdravé takřka pro všechny. Takže realita je taková, že problém s lepkem je vnímán jako "téměř sexy" a je to již oficiální lékařská diagnóza. Problém s mlékem je drtivou většinou lidí znevažován a vysmíván a ani alergie ani intolerance status oficiální diagnózy zatím nepochopitelně nemají :-(

    0/0
    3.2.2017 21:27

    M34a31r82k16é65t96a 38D85v92o46ř43á31č52k83o53v50á 2248573481748

    Takže budeme čekat na nějaký výzkum který potvrdí, že bez lepku se nám bude žít lépe? Pak až to začne být fajn? Do té doby je to zlo?

    Já zkusila několik měsíců zcela bez lepku, a mělo to jen pozitiva, ale uznávám, že vybrat si oběd bez lepku je často problém, taková dieta je zbytečně náročná "logisticky". Ale doporučuji to všem vyzkoušet. Stačí týden abyste tu změnu poznali. Zejména v přísunu energie a kvalitě spánku...

    Teď už se lepku nevyhýbám zcela, ale čemu se vyhýbám je mouka a výrobky z ní. Prakticky stačí vyloučit pečivo, knedlíky, těstoviny. Velice rychle si zvyknete bez těchto věcí žít. Efekt je prakticky stejný a velké pozitivum je úbytek váhy bez hladu.

    +3/−4
    1.2.2017 12:05

    O53l58d83ř85i37c40h 42H25o24r14á37k 2594569811675

    Nudíte se? Kašlete na medvídky mývala a vymyslete si dietu.

    (A doufejte, že nikdy nebudete muset držet ani žlučníkovou, natož třeba bezlepkopvou)

    +11/−1
    1.2.2017 15:16

    P48a94v23e81l 14Ž43e37r10n70í34č25e47k 9272372256172

    nebo jaterní dietu... To je úplný masakr.

    0/0
    3.2.2017 16:09

    E70l63i75š35k58a 77K33u31č78e69r96o52v77á 7329392933913

    držela jsem dietu při zánět slinivky, držela jsem dietu bez lepku (za situace chronické únavy a autoimunitních obtíží) a jsou to dvě rozdílné věci. A jo, mám bez lepku stejnou zkušenost.

    0/0
    5.2.2017 11:50

    J37o70s82e75f 61S34o91j49k25a 3560855652165

    Myslím, že u mouky je problém hlavně v tom, že ty potraviny, které se z ní dělají se konzumují v obrovském množství a problém není až tak lepek samotný. Bílé pšeničné pečivo a knedlíky a těstoviny jak píšete jsou všechno potraviny s vysokým obsahem sacharidů a poměrně vysokým glykemickým indexem a spousta lidí je konzumuje na snídani svačin oběd i večeři. Tělo má pak poměrně vysoké výkyvy krevního cukru - což by mohlo vést spíš k tomu co jste popsala, ale lepek samotný je v tom domnívám se nevině. (bílé pečivo a knedlíky také téměř nejím, ale nemyslím si, že je to samo o sobě to co je podstatné).

    +4/0
    2.2.2017 14:50

    P27a76v96l76a 22H51r85a28d91i22l46o45v58a 3817641671124

    Tak jisteze je to v tom.

    0/0
    2.2.2017 15:15

    F28i56l92i18p 33H44r87b45e86k 2864230106650

    Tak pokud máte pocit nedostatku energie či poruchy spánku, nic proti. Já jsem ale nejspokojenější, když jím cokoli na co mám zrovna chuť, vůbec neřeším, co to obsahuje. Energie mám pořád dost a když chci spát, tak spím a je mi jedno, co se děje kolem. Kvalitu spánku by mi pravděpodobně zvýšila spíše porucha budíku (že by ráno nezazvonil), než změna stravy ;-)

    0/0
    2.2.2017 23:19

    J37a18n74a 91V13y89s35k11o34č61i80l49o50v52á 8897628259884

    A to nám sdělujete proč??

    +1/0
    4.2.2017 22:48

    F43i66l59i87p 82H47r59b33e67k 2734410346160

    Protože toto je diskuze, tak proč ne? Proč tu kladete otázky? Paní Markéta doporučuje každému vyzkoušet bezlepkovou dietu kvůli přísunu energie a lepšímu spánku. Tak já jen říkám, že pro někoho je to prostě zbytečné řešit, spíše to způsobí problémy, pokud to není nutnost.

    0/0
    6.2.2017 11:57

    P97a40v78e21l 79S17e49d17l71á64k 3210926548671

    Co se týče alergiků obecně, mléko může být problém, protože nevíte co ta kráva žrala. Veganská strava jistě není problém, pokud se konzumuje občas a pokud nemáte alergii na sóju. "Módním vlnám" ohledně "zdravé stravy" podléhá i medicína, takže i "odborník" vám může doporučit blbosti. Co člověku sedí a co mu škodí si může člověk ověřit sám, co je lepek, laktóza, vitaminy atp. dnes každý ví.

    +6/0
    1.2.2017 11:50

    V55i51k93t46o92r 96W34o96l21f 8322708573856

    Veganská strava vůbec není problém, ani když se konzumuje pouza ona.

    Ale je důležitý říct, že veganská strava a zdravá strava jsou nesouvisející pojmy. Veganská strava je etická, ale může být stejně tak zdravá jako nezdravá, záleží na jídelníčku, stejně jako strava jakákoliv jiná. Například živit se jen hranolkama a tofu je ten špatnej způsob :-).

    I když se dá říct, že průměrná veganská strava je zdravější než průměrná neveganská.

    +1/0
    3.2.2017 15:10





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.