• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Negativní účinky kvalitní čokolády? Žádné nejsou, říká specialistka

    Čokoláda je zdravá. Možná více, než jsme si mysleli. Stimuluje organismus, dodává energii k vyšším výkonům a dokonce snižuje riziko diabetu. Stačí sáhnout po té správné. O fakta o čokoládě se s námi podělila nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    O58l85d82ř19i52c77h 55J90a36n14e35č72e74k 8559476413281

    Čokoládu si dopřejte BĚHEM aktivity? 8-o To tak možná nějakou tu méně kvalitní, sladkou, ideálně s náplní, třeba karamelovou, zkrátka s vysokým obsahem cukru. A to ještě jen během delšího tréninkového výběhu v nižší intenzitě, pokud mi dočasný pokles výkonu způsobený zatížením metabolismu tuky nevadí. Představa, že bych do sebe uprostřed maratonu složil tabulku kvalitní 'tmavé' čokolády s 85% kakaa, mě dost děsí 8-o

    0/0
    22.11.2016 12:27
    Foto

    K26a13r82e56l 66M11e98d21u68l51á88n 8528899546222

    Každá čokoláda obsahuje antioxidanty, tedy pokud se bavime o skutečné čokoládě, dokonce i bílá čokoláda. Procenta neudávají množství kakaa, ale obsah kakaové sušiny. Navíc kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatři. Jen kakaová hmota. Doporučuji na mém bloku článek o čokoládové gramotnosti.

    0/0
    13.11.2016 0:56

    J55i14ř66í 59F63r24o65l34e37c 7905414952227

    Dekuju za fundovane odpovedi, rad si na toto mlsne tema rozsirim obzory, uz se divam na vas blog ;-)

    +2/0
    13.11.2016 13:33

    J70i13ř23í 77F29r37o24l83e67c 7745394262177

    To by me zajimalo jak to, ze kdyz tmava cokolada obsahuje antioxidanty, tak mlecna je neobsahuje. Clovek by cekal ze jich bude obsahovat min, umerne mensimu obsahu kakaa. Ktery nemusi byt zas o tolik mensi, protoze jsou k mani mlecne coko s obsahem kolem 50% a tmave kolem 60%.

    +1/0
    11.11.2016 16:00
    Foto

    K53a66r86e49l 47M61e44d28u61l32á91n 8378619656482

    Každá čokolád obsahuje antioxidanty - dokonce i bílá. Procenta neudávají obsah kakaa, ale kakaové sušiny. Kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatří. Množství antioxidantů závisí na celé řadě faktorů, mimo jiné na postupu výroby, tj. např. Na pražení a hlavně alkalizaci.

    +1/0
    13.11.2016 1:01
    Foto

    K67a89r42e72l 18M78e71d38u27l49á75n 8758929946402

    Citát z textu: "Tmavá obvykle obsahuje 85 až 99 procent kakaa..." je nepřesnost, která je nepravdou. Pokud by čokoláda obsahovala takováto procenta kakaa, je to docela průšvih. Terminologicky by bylo správně 85 až 100 % kakaové hmoty. Kakaová hmota jsou namleté a konšované pražené/nepražené kakaové boby. Proto kakaová hmota obsahuje cca 52 % kakaového másla. Jde o vyváženost poměrů, které korespondují s tím, co obsahují původní kakaové boby. Pokud obsahuje čokoláda kakaový prášek, pak si můžete být jistí tím, že se jedná o industriální čokoládu, která je technologicky procesovaná víc než je zdrávo a proto není ani zdravá. Mýtus o tom, že čím víc % má čokoláda kakaa je nesmysl. Asi jako čím víc pruhů, tím víc Adidas. Procenta na obalu udávají podle evropské legislativy podíl kakaové sušiny, což jsou podle zákona veškeré kakaové součásti od kakaové hmoty, přes kakaové máslo, kakaový prášek až po kakaové slupky a tuk nesplňují kritéria kakaového másla. Kakao tj. kakaový prášek je vždy odpad vznikající při výrobě kakaového másla. A nechci ani domýšlet, zda je nebo není alkalizovaný... Protože čokoláda z alkalizovaného kakaa, i když 99% by byla k ničemu!

    0/0
    8.11.2016 14:51
    Foto

    K29a97r84e33l 97M57e80d70u13l91á58n 8608359836602

    Obávám se, že o bílé čokoládě panuje hodně mýtů. Bohužel i proto, že skutečná bílá čokoláda je na našem trhu vzácností. Paní poradkyně se proto do jisté míry mýlí.

    Bílá čokoláda a bavíme se o kvalitní bílé čokoládě, sice obsahuje vysoký poměr sladidla, ale u skutečných čokolád je tímto sladidlem výhradně třtinové nebo kokosové sladidlo. Naproti tomu obsahuje poměrně značné množství kakaového másla, které je zdraví velmi prospěšné.

    0/0
    8.11.2016 10:47

    M55a36r98i62á27n 28B16e48d83n44á44r86i24k 9201291210688

    Jo čokoláda může pomáhat i při hubnutí, jen se musí s mírou a jen kvalitní. To dokázal Izraelský výzkum, který také ukázal, že někdo má po rajčatech vysoký cukr, skoro jako při cukrovce. Tedy každý jsme jiný a tím se nedá vše na všechny napasovat.

    0/0
    7.11.2016 21:20

    A51d68a36m 61Č17a62b80l25a 1699422600113

    Az na ten detail, ze stravni puriny tvori mensinu vsech purinu a prijem/tvorba purinu je jen jednou slozkou rovnice v urcovani hladiny kys. mocove. Nizkopurinova strava ma na hladinu kys. mocove zkratka maly vliv. Daleko vetsi vliv ma napr. inzulinova rezistence (skrz vliv inzulinu na jatra a na vylucovani kys. mocove).

    Zachvaty dny jsem si prozil tri a dnes o ctyri roky pozdeji muzu jist masa, lustenin ci horke cokolady kolik chci, protoze to zkratka nebyla pricina mych dnovych zachvatu, ale predevsim me prejidani se sladkymi prumyslovymi tovary.

    +2/0
    7.11.2016 18:32
    Foto

    K14a85r23e76l 91M64e24d30u65l95á77n 8128789776832

    Super - palec nahoruR^

    0/0
    8.11.2016 14:35

    P24e22t45r 82B87r80o38d49a 8666427917289

    Pro člověka trpícího dnou je čokoláda spolehlivou cestou k nateklému kloubu a bolesti jak cyp

    0/0
    7.11.2016 17:48
    Foto

    K74a91r98e46l 13M46e15d32u42l40á11n 8118429366552

    Omyl - právě naopak viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:13

    D53a31v12i40d 82C15e82c12h 6403557300254

    Gratulujem, objavili ste 1. potravinu, ktora nema ziadne negativne ucinky......

    Opět zdůrazňuje, že vysoký obsah antioxidantů najdeme pouze v tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa. „Sáhnete-li po čokoládě mléčné, žádné antioxidanty tělu nedodáte. V mléčné čokoládě je logicky nižší obsah kakaa než u jejích tmavších kolegyň, a vyšší obsah jednoduchých cukrů,“ objasňuje Bartolomějová.

    Vazne ?

    Nebude to nahodou tak, ze ked je v mliecnej cokolade nizsi podiel kakaa, tak tam bude umerne nizsi podiel antioxidantov ?

    Puriny uz boli spomenute....

    0/0
    7.11.2016 12:06
    Foto

    K28a25r14e84l 37M34e32d32u11l90á14n 8778659756412

    Antioxidanty obsahuje i bílá čokoláda. Obsah antioxidantů není jen v pevných kakaových součástech, ale i v kakaovém másle. Proto je mimo jíné používáno kosmetickým průmyslem jako základ pro anti-agingové krémy. Samozřejmě vysokoprocentní čokolády mají obsah antioxodantů vyšší. Stejně tak cukr ve skutečné čokoládě nemá co dělat, jen třtinový cukr, třtinový džus (panela) nebo nektar z kokosových květů. To co obsahuje cukr je cukrovinka, které nemá se skutečnou čokoládou nic společného.

    0/0
    8.11.2016 10:12

    D78a90v79i15d 81C86e48c11h 6923237200884

    To mate mozno/iste pravdu s kakaovym maslom. Mna len zarazila ta myslienka o nule...

    Re : Takze trstinovy cukor nie je cukor ? "Cukor"... myslite cukor repny ?

    Nechapem preco by nemohol byt do cokolady pridavany cukor repny, alebo nejaky iny. Ked to bude ludom chutit, tak aky je problem ?

    Ludia konzumuju mixtury od vymyslu sveta a cokolada nie je vynimkou.

    Ked to niekomu bude chutit si moze v klude dat a vychutnat cokoladu s cukrom takym, alebo onakym, alebo bez cukru.. so zazvorom, chilli, alebo s mravcimi kuklami a je uplne jedno, ci toto niekto nazve cukrovinkou, pravou, alebo skutocnou cokoladou.

    Naposledy som si do kakaa / mlieko, kakao-neodtucnene / nastruhal este muskatovy orech.....a je mi sumafuk, ci to podla niekoho je, alebo nieje "skutocna cokolada"

    0/0
    8.11.2016 11:44
    Foto

    K87a90r85e25l 43M71e90d84u17l24á24n 8958259146122

    Je nutné vnímat odkud čokoláda pochází. Jde o celý proces výroby. Tak jako není tuzemák stejný jako karibský rum, tak není typická čokoládová cukrovinka stejná jako čokoláda. Prostě v zemích odkud čokoláda pochází (sever Latinské Ameriky) se cukr z řepy nevyrábí. Skutečné čokolády jsou čokolády s tzv. originálním původem, kde všechny ingredience pocházejí ze stejné oblasti. Do skutečné čokolády se proto dává nerafinovaný třtinový cukr, která má přece jen jiné složení než rafinovaný bílý cukr, ještě kvalitnější je dehydratovaná nefiltrovaná třtinová šťáva a nejlépe vychází nektar z kokosových květů, který má GI 35. A co se týká kakaa, tak tak pozor na alkalizovaná kakaa holandského typu. To je právě z pohledu purinů největší problém. Naopak neprocesované kakaové prášky jsou už ok díky vysokému obsahu polyfenolů resp. flavonoidů. A co se týká různých dalších ingrediencí... chilli se sice do čokolády přidávalo, ale jinak než se děje dnes. Marketing z toho udělal módu a zneužil historických konsekvencí. Chilli, sůl a pepř se dnes do čokolády přidávají proto, že výrobci zakrývají nekvalitní kakaové suroviny. Naopak vanilka, kardamon, skořice, muškátový ořech jsou ok, protože chuť kakaa podpoří.

    0/0
    8.11.2016 13:54

    O33l30d29ř20i36c15h 49J17a70n61e63č50e19k 8469376653821

    Sice máte pravdu, že řepný cukr do původní receptury nepatří a ve skutečné originální čokoládě tedy nemá co dělat, ale tvrdit, že cokoliv, co řepný cukr obsahuje, není čokoláda, mi přijde opravdu hodně přestřelené. Asi jako kdybyste chtěl tvrdit, že se v Americe nikdy nemůže vařit pivo, protože i kdyby náhodou pracovali s původními evropskými nebo asijskými odrůdami ječmene a chmelu, rostou v Americe v jiném klimatu a mají tedy jiné vlastnosti než suroviny originální.

    0/0
    22.11.2016 13:28

    V44i21k21t43o23r 10J27a62n31e13b50a 4925838644905

    Minimálně jeden je. Jedna z nejbrutálnějších potravin, co se purinů týče. Takže zvýšená kyselina močová=žádná čokoláda.

    0/0
    7.11.2016 11:24
    Foto

    K84a70r43e98l 68M92e90d77u60l85á46n 8188719206362

    Čokoláda je ve světě základem nízkopurinové diety - viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:08





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.