• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Negativní účinky kvalitní čokolády? Žádné nejsou, říká specialistka

    Čokoláda je zdravá. Možná více, než jsme si mysleli. Stimuluje organismus, dodává energii k vyšším výkonům a dokonce snižuje riziko diabetu. Stačí sáhnout po té správné. O fakta o čokoládě se s námi podělila nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    O23l90d64ř90i21c92h 39J95a67n77e29č23e16k 8819196403211

    Čokoládu si dopřejte BĚHEM aktivity? 8-o To tak možná nějakou tu méně kvalitní, sladkou, ideálně s náplní, třeba karamelovou, zkrátka s vysokým obsahem cukru. A to ještě jen během delšího tréninkového výběhu v nižší intenzitě, pokud mi dočasný pokles výkonu způsobený zatížením metabolismu tuky nevadí. Představa, že bych do sebe uprostřed maratonu složil tabulku kvalitní 'tmavé' čokolády s 85% kakaa, mě dost děsí 8-o

    0/0
    22.11.2016 12:27
    Foto

    K77a61r22e65l 52M79e34d21u19l55á62n 8908489486902

    Každá čokoláda obsahuje antioxidanty, tedy pokud se bavime o skutečné čokoládě, dokonce i bílá čokoláda. Procenta neudávají množství kakaa, ale obsah kakaové sušiny. Navíc kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatři. Jen kakaová hmota. Doporučuji na mém bloku článek o čokoládové gramotnosti.

    0/0
    13.11.2016 0:56

    J89i86ř57í 84F86r61o28l95e64c 7675814322257

    Dekuju za fundovane odpovedi, rad si na toto mlsne tema rozsirim obzory, uz se divam na vas blog ;-)

    +2/0
    13.11.2016 13:33

    J54i92ř69í 74F98r81o43l77e53c 7325564472847

    To by me zajimalo jak to, ze kdyz tmava cokolada obsahuje antioxidanty, tak mlecna je neobsahuje. Clovek by cekal ze jich bude obsahovat min, umerne mensimu obsahu kakaa. Ktery nemusi byt zas o tolik mensi, protoze jsou k mani mlecne coko s obsahem kolem 50% a tmave kolem 60%.

    +1/0
    11.11.2016 16:00
    Foto

    K65a10r82e83l 42M75e38d79u32l25á93n 8608549336252

    Každá čokolád obsahuje antioxidanty - dokonce i bílá. Procenta neudávají obsah kakaa, ale kakaové sušiny. Kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatří. Množství antioxidantů závisí na celé řadě faktorů, mimo jiné na postupu výroby, tj. např. Na pražení a hlavně alkalizaci.

    +1/0
    13.11.2016 1:01
    Foto

    K43a26r11e84l 96M12e94d64u62l91á26n 8498669566222

    Citát z textu: "Tmavá obvykle obsahuje 85 až 99 procent kakaa..." je nepřesnost, která je nepravdou. Pokud by čokoláda obsahovala takováto procenta kakaa, je to docela průšvih. Terminologicky by bylo správně 85 až 100 % kakaové hmoty. Kakaová hmota jsou namleté a konšované pražené/nepražené kakaové boby. Proto kakaová hmota obsahuje cca 52 % kakaového másla. Jde o vyváženost poměrů, které korespondují s tím, co obsahují původní kakaové boby. Pokud obsahuje čokoláda kakaový prášek, pak si můžete být jistí tím, že se jedná o industriální čokoládu, která je technologicky procesovaná víc než je zdrávo a proto není ani zdravá. Mýtus o tom, že čím víc % má čokoláda kakaa je nesmysl. Asi jako čím víc pruhů, tím víc Adidas. Procenta na obalu udávají podle evropské legislativy podíl kakaové sušiny, což jsou podle zákona veškeré kakaové součásti od kakaové hmoty, přes kakaové máslo, kakaový prášek až po kakaové slupky a tuk nesplňují kritéria kakaového másla. Kakao tj. kakaový prášek je vždy odpad vznikající při výrobě kakaového másla. A nechci ani domýšlet, zda je nebo není alkalizovaný... Protože čokoláda z alkalizovaného kakaa, i když 99% by byla k ničemu!

    0/0
    8.11.2016 14:51
    Foto

    K43a35r38e48l 76M61e95d80u82l49á55n 8868749696542

    Obávám se, že o bílé čokoládě panuje hodně mýtů. Bohužel i proto, že skutečná bílá čokoláda je na našem trhu vzácností. Paní poradkyně se proto do jisté míry mýlí.

    Bílá čokoláda a bavíme se o kvalitní bílé čokoládě, sice obsahuje vysoký poměr sladidla, ale u skutečných čokolád je tímto sladidlem výhradně třtinové nebo kokosové sladidlo. Naproti tomu obsahuje poměrně značné množství kakaového másla, které je zdraví velmi prospěšné.

    0/0
    8.11.2016 10:47

    M79a48r37i20á61n 19B15e55d62n86á63r14i28k 9311501580888

    Jo čokoláda může pomáhat i při hubnutí, jen se musí s mírou a jen kvalitní. To dokázal Izraelský výzkum, který také ukázal, že někdo má po rajčatech vysoký cukr, skoro jako při cukrovce. Tedy každý jsme jiný a tím se nedá vše na všechny napasovat.

    0/0
    7.11.2016 21:20

    A23d74a13m 60Č34a26b83l48a 1819302290113

    Az na ten detail, ze stravni puriny tvori mensinu vsech purinu a prijem/tvorba purinu je jen jednou slozkou rovnice v urcovani hladiny kys. mocove. Nizkopurinova strava ma na hladinu kys. mocove zkratka maly vliv. Daleko vetsi vliv ma napr. inzulinova rezistence (skrz vliv inzulinu na jatra a na vylucovani kys. mocove).

    Zachvaty dny jsem si prozil tri a dnes o ctyri roky pozdeji muzu jist masa, lustenin ci horke cokolady kolik chci, protoze to zkratka nebyla pricina mych dnovych zachvatu, ale predevsim me prejidani se sladkymi prumyslovymi tovary.

    +2/0
    7.11.2016 18:32
    Foto

    K57a55r18e88l 91M47e46d10u39l46á59n 8338309826842

    Super - palec nahoruR^

    0/0
    8.11.2016 14:35

    P88e97t90r 62B61r97o96d97a 8616947507299

    Pro člověka trpícího dnou je čokoláda spolehlivou cestou k nateklému kloubu a bolesti jak cyp

    0/0
    7.11.2016 17:48
    Foto

    K23a20r35e23l 37M83e35d61u38l17á95n 8388389126222

    Omyl - právě naopak viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:13

    D87a83v37i52d 36C14e42c97h 6583837380654

    Gratulujem, objavili ste 1. potravinu, ktora nema ziadne negativne ucinky......

    Opět zdůrazňuje, že vysoký obsah antioxidantů najdeme pouze v tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa. „Sáhnete-li po čokoládě mléčné, žádné antioxidanty tělu nedodáte. V mléčné čokoládě je logicky nižší obsah kakaa než u jejích tmavších kolegyň, a vyšší obsah jednoduchých cukrů,“ objasňuje Bartolomějová.

    Vazne ?

    Nebude to nahodou tak, ze ked je v mliecnej cokolade nizsi podiel kakaa, tak tam bude umerne nizsi podiel antioxidantov ?

    Puriny uz boli spomenute....

    0/0
    7.11.2016 12:06
    Foto

    K48a58r58e20l 37M95e95d27u85l28á21n 8468959456562

    Antioxidanty obsahuje i bílá čokoláda. Obsah antioxidantů není jen v pevných kakaových součástech, ale i v kakaovém másle. Proto je mimo jíné používáno kosmetickým průmyslem jako základ pro anti-agingové krémy. Samozřejmě vysokoprocentní čokolády mají obsah antioxodantů vyšší. Stejně tak cukr ve skutečné čokoládě nemá co dělat, jen třtinový cukr, třtinový džus (panela) nebo nektar z kokosových květů. To co obsahuje cukr je cukrovinka, které nemá se skutečnou čokoládou nic společného.

    0/0
    8.11.2016 10:12

    D33a60v89i94d 34C32e95c83h 6193777660974

    To mate mozno/iste pravdu s kakaovym maslom. Mna len zarazila ta myslienka o nule...

    Re : Takze trstinovy cukor nie je cukor ? "Cukor"... myslite cukor repny ?

    Nechapem preco by nemohol byt do cokolady pridavany cukor repny, alebo nejaky iny. Ked to bude ludom chutit, tak aky je problem ?

    Ludia konzumuju mixtury od vymyslu sveta a cokolada nie je vynimkou.

    Ked to niekomu bude chutit si moze v klude dat a vychutnat cokoladu s cukrom takym, alebo onakym, alebo bez cukru.. so zazvorom, chilli, alebo s mravcimi kuklami a je uplne jedno, ci toto niekto nazve cukrovinkou, pravou, alebo skutocnou cokoladou.

    Naposledy som si do kakaa / mlieko, kakao-neodtucnene / nastruhal este muskatovy orech.....a je mi sumafuk, ci to podla niekoho je, alebo nieje "skutocna cokolada"

    0/0
    8.11.2016 11:44
    Foto

    K91a19r76e36l 64M53e54d69u23l79á57n 8858109426162

    Je nutné vnímat odkud čokoláda pochází. Jde o celý proces výroby. Tak jako není tuzemák stejný jako karibský rum, tak není typická čokoládová cukrovinka stejná jako čokoláda. Prostě v zemích odkud čokoláda pochází (sever Latinské Ameriky) se cukr z řepy nevyrábí. Skutečné čokolády jsou čokolády s tzv. originálním původem, kde všechny ingredience pocházejí ze stejné oblasti. Do skutečné čokolády se proto dává nerafinovaný třtinový cukr, která má přece jen jiné složení než rafinovaný bílý cukr, ještě kvalitnější je dehydratovaná nefiltrovaná třtinová šťáva a nejlépe vychází nektar z kokosových květů, který má GI 35. A co se týká kakaa, tak tak pozor na alkalizovaná kakaa holandského typu. To je právě z pohledu purinů největší problém. Naopak neprocesované kakaové prášky jsou už ok díky vysokému obsahu polyfenolů resp. flavonoidů. A co se týká různých dalších ingrediencí... chilli se sice do čokolády přidávalo, ale jinak než se děje dnes. Marketing z toho udělal módu a zneužil historických konsekvencí. Chilli, sůl a pepř se dnes do čokolády přidávají proto, že výrobci zakrývají nekvalitní kakaové suroviny. Naopak vanilka, kardamon, skořice, muškátový ořech jsou ok, protože chuť kakaa podpoří.

    0/0
    8.11.2016 13:54

    O94l11d64ř26i16c40h 67J85a74n96e92č43e41k 8259626743101

    Sice máte pravdu, že řepný cukr do původní receptury nepatří a ve skutečné originální čokoládě tedy nemá co dělat, ale tvrdit, že cokoliv, co řepný cukr obsahuje, není čokoláda, mi přijde opravdu hodně přestřelené. Asi jako kdybyste chtěl tvrdit, že se v Americe nikdy nemůže vařit pivo, protože i kdyby náhodou pracovali s původními evropskými nebo asijskými odrůdami ječmene a chmelu, rostou v Americe v jiném klimatu a mají tedy jiné vlastnosti než suroviny originální.

    0/0
    22.11.2016 13:28

    V59i39k96t34o75r 50J84a80n51e89b86a 4205798414185

    Minimálně jeden je. Jedna z nejbrutálnějších potravin, co se purinů týče. Takže zvýšená kyselina močová=žádná čokoláda.

    0/0
    7.11.2016 11:24
    Foto

    K33a89r88e88l 17M22e50d91u60l51á90n 8608669596212

    Čokoláda je ve světě základem nízkopurinové diety - viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:08





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.