• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Průvodce chemikáliemi v jídle nejen pro začátečníky

    Pokud pravidelně sportujeme, dříve nebo později začneme řešit výživu. Co všechno vlastně s jídlem přijímáme? Éčka a nejrůznější jiné přísady nás děsí už dlouho, ale kdo z nás se v nich opravdu vyzná? Pojďme si v nich udělat pořádek.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M82a96r63e22k 59S38u25š16i24c40k73ý 7552617325951

    Když jsem se dostal k části, kde mluví „nutriční specialistka“ Monika Bartolomějová o škodlivosti éček, tak jsem přestal číst. Je to totiž úplný nesmysl a hodně bych se bál si nechat od ní poradit, když si dovolí vypouštět takové nesmysly. Žádné éčko není škodlivé, když ho používáte v povolené míře.

    Když citovala: „Aspartam může způsobovat...“ Tak je to stejné, jako kdyby řekla: „Procházka v lese může způsobovat nespavost, plané neštovice a všechno zlo na planetě.“ Protože je to stejný nesmysl. Neexistuje jediný důkaz, kterým by mohlo podložit své tvrzení, doporučuji nevěřit nevěřit článku, redaktoři Rungo by se měli stydět.

    0/0
    21.11.2016 2:52

    Tomáš Soukup

    Patrně opravdu škodlivost MSG není nijak doložena, viz např. zajímavá studie

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    0/0
    20.11.2016 23:29

    J65i24ř89í 28E43r72b19e24n 1543504526857

    Jen tak mimochodem mě pobavil box o čokoládě... "V případě čokolády se vyhněte těm, u kterých je ve složení výrobku na prvním místě uveden cukr, rostlinný tuk a někdy až na samém konci kakaové máslo a kakao." - kakaové máslo není rostlinný tuk? ;-)

    Máte říct rovnou, ať se vyhýbáme spíš palmovému a kokosovému tuku, ať tolerujeme slunečnicový olej pro studenou kuchyni a ať používáme řepkový olej, máslo a sádlo pro teplou kuchyni, protože tyto tuky jsou pro Středoevropana nejstravitelnější...

    0/0
    20.11.2016 13:53

    J56i26ř58í 65M50a71c86e64k 3425855234241

    Jedna věc je, zda potravina s éčky je zdraví škodlivá nebo ne. Ale druhá věc je, že taková potravina nejspíš není kvalitní. Copak naše babičky sypaly éčka do nedělního oběda? Konzervanty nejspíš znamenají, že potravina není čerstvá. Emulgátory mohou znamenat, že se šetřilo na vajíčkách. Barviva jsou dokladem toho, že výrobce předstírá, že potravina je něčím jiným, než je ve skutečnosti. A tak dále.

    0/0
    16.11.2016 23:08

    J35i79ř88í 60E81r22b22e70n 1823714176707

    Ona ta babička vařila oběd, který byl zkonzumován během pár hodin po uvaření. Stejně tak nedělní bábovku obvykle snědla rodina ještě týž den.

    Většina dnešních spotřebitelů ovšem od kupovaných potravin vyžaduje nějakou trvanlivost, a toho bez konzervantů nedosáhnete. Nedobarvovanou šedohnědou šunku či šedožlutou hořčici si taky koupí jen málokdo.

    0/0
    20.11.2016 13:49

    P21e98t46r 58H48a34r54i96p15r87a72s30a66d 24H25a88j20i60č 8193110814147

    Konečně jsem někde jinde ,než ve specializovaném článku o vegetariánství ,našel potvrzení toho, co se ví už asi 25let a to je, že ztužené tuky jsou zodpovědné za vznik diabetu II typu:

    Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztužením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes druhého typu.

    0/0
    12.11.2016 19:52

    K15a28r46e38l 35M92a67r40h72a 3848429855578

    Obezitu včetně návazných problémů ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou :-) Dávka činí jed.

    0/0
    17.11.2016 16:27

    K79a59r86e27l 82M46a88r69h37a 3738119875618

    Obezitu a návazné problémy ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou, na to vůbec nutně nepotřebujete ztužené tuky :-), mimochodem vychvalovaný kokosový tuk jich má přes 90%. Stále platí Paracelsovo "Dávka činí jed".

    +2/0
    17.11.2016 16:33

    M54i97r55e93k 61G56a60j20e27r 5421526309860

    Prestoze se uvadi, ze kyselina askorbová E300 je totez, co vitamin C, tak to neni pravda. Je pouze podobna casti vitaminu C. Podobna je tak, ze je zrcadlovou variantou ta casti. Poslouzi vam k ochrane pred nachlazenim asi tolik, co leva bota s velkymi dirami v podrazce bez tkanicek nosena na prave noze. Ano, spise vam to uskodi nez pomuze. Muzete si vyhledat mnoho studii z poslednich let, ktere potvrzuji moji davnou zkusenost, ze spise onemocnite nachlazenim pri konzumaci syntetickeho "vitaminu C" nez kdyz se mu vyhnete. Pokud ctete anglicky a vyzadate si ode mne odkazy na overene studie nebo i jen popularne naucne clanky, tak vam je sem muzu prihodit.

    +3/−4
    12.11.2016 17:59

    T25o71m21a29s 42M56o80r81a38v40e40c 6101325828977

    kyselina askorbova v potravinach se dnes vyrabi fermentaci, takze jde o aktivni L izomer a nikoliv o racemickou smes, ktera vznikala starsim, semisyntetickym pochodem. I behem toho starsiho procesu vznikalo 50% aktivniho vitaminu C

    +1/0
    15.11.2016 7:42

    T66o26m58á18š 64M33r14á16z 4840740391476

    Neobhajuji dochucovadla, jsem jediný tvor, který si pěstuje a vyrábí potraviny, ale jsme tak blbý, že je jíme, ale článek ve kterém je neustále může a možná způsobuje... Dejte odkaz na studie,které prokazují, že glutamát sodný způsobuje hyperakrivitu.

    +9/−2
    27.9.2016 7:07

    J34u11r28a49j 69J84a39n26e11č53e65k 1625819550156

    ani si nemyslim, ze by jeho problemom bola hyperaktivita. skor to ako sam funguje.

    posobi priamo az v mozgu ako zvyraznovac chuti.

    dalsim problemom moze byt to, ze potom si zvykame na zvyraznene chute a normalne veci nam prestavaju chutit.

    Glutamat sa nachadza aj v rybach. vo vacsine tychto nie dobrych Eciek je ich mnozstevne davkovanie a koktejlovy efekt. Kazdy vyrobca povie, ze v jeho vyrobku je len povolene mnozstvo. ale ked zjem denne 3x povolene mnozstvo tak uz moze byt problem. Nemusi ale moze.

    Je to moje telo a ine uz nedostanem. Preto sa budem snazit jest tak, aby som nemusel ani riesit, ze je moznost ze si jedlom ublizim.

    Jedlo ma byt pre nas liekom, nie moznym zdrojom problemov ;)

    +4/−1
    27.9.2016 8:31

    M73a25r27o62š 30P55o38l36i28a75k 1362706777606

    Zkuste hledat, proc by mel clanek obsahovat odkazy na tisice studii ??

    0/−4
    27.9.2016 13:09

    T47o16m22á56š 80M51r43á13z 4380220601616

    Ale ono je u všeho možná. Tak je to vlastně o tom, že tento článek je možná k něčemu, nebo k ničemu.

    +2/0
    28.9.2016 20:05

    H97o68n49z24a 14V52r11á51n57a 5111207584221

    Tisíce? Stačil by jeden. Ona totiž neexistuje žádná vědecky podložitelná studie o škodlivosti glutamátu (při běžné míře požívání)

    0/0
    19.11.2016 17:51

    R84o14b55e88r22t 51V19a12š55í33č92e28k 6552684977335

    Citujem z webu: Mravce pestovali huby a rastliny, chovali iné článkonožce, stavali klimatizované obydlia a podnikali lúpežné výpravy s cieľom získať potravu a otrokov. (už pred miliónmi rokov)

    +1/0
    11.11.2016 17:52

    P82e32t48r 20H87a65r93i90p21r33a55s81a59d 77H86a76j97i60č 8943610224827

    Na tomto článku je zajímavé to, že přestože vyvrací všechna možná zdravotní rizika, nakonec uvádí tolik omezujících podmínek při konzumaci glutamátu, že seto v podstatě nedá dodržet a nakonec ho vlastně ani nedoporučuje. :-)

    zdrava

    0/0
    13.11.2016 9:21

    L91u82k89á88š 96T43ó32t96h 6578613117922

    Neda. Zadna seriozni studie prokazujici skodlivost glutamanu sodneho neexistuje.

    +2/−1
    14.11.2016 13:59





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.