• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Avokádo: bojovník proti cholesterolu, špatné náladě i únavě

    Tuk obsažený v avokádu pomáhá udržovat zdravé srdce, dodává energii pro pohyb a dokonce pomáhá při hubnutí. Vitamíny zase posilují nervový systém, imunitu zlepšuje zažívání. To jsou jen některé z důvodů, proč toto ovoce zařadit do jídelníčku.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    B82o78ž64e93n64a 14K59r83i13v44o54ň21a75k91o61v23á 6291607761563

    Avokádo mi chutná v různé upravě , ve studené kuchyni ho používám místo másla,třeba i na chlebíčky,je výborný s uvařenou červenou řepou,kterou dochutíme..

    Dám si ho 3x týdně a k sehnání je v každém větším obchodě,Albert,Lídl,PenyMarket,Kaufland atd.:-) no a samozřejmě v Supermarketech...

    0/0
    17.5.2016 22:38
    Foto

    M60i69r73o13s24l89a61v 64S60t35e70i23n48e92r 6948944333515

    Tvrdí se, že avokádo se nesnáší s diabetem II. typu. U nás jistě nějaké nebezpečí nadměrné konzumace nehrozí.

    Tvrdé avokádo, pokud není už natlučené (projeví se černými skvrnami) při pokojové teplotě dozraje za několik dnů, nejvýše dva týdny, jako i zelené banány.

    Zdaleka nejlepší kvalita, jasně zelená a hladká, lesklá slupka, je z Izraele.

    Hlavně nezmeškejte tu pravou chvíli ke konzumaci- na tlak slupka lehce povoluje, dá se z avokáda prakticky bez násilí sloupnout. Takže i jádro, také poživatelné jako ořech, se lehce vyloupne a avokádo nakrájíte na kolečka.

    Avokádo je sezónní ovoce, v létě je za polovičku ceny, kterou má v tuto chvíli.

    Já používám nakrájená, lehce osolená a opepřená kolečka avokáda s olivovým olejem (ale ne s kterýmkoliv, nejlepší poměr kvality k ceně má řecký olej , třeba z Kréty) s jemně nakrájenou cibulkou jako salát, ideální příloha ke grilovanémi špízu nebo placičkám třeba z panenky. Pro milovníky orientu doporučuji také jalapeňas, to jsou turecké nebo jihoamerické pálivé zelené papričky nakrájené na kolečka a naložené v octovém nálevu- jsou zrovna tak v půli mezi ďábelskými feferónky a obyčejnými nepálivými papričkami- rohy.

    +1/0
    26.4.2016 17:33

    R48o92m72a64n 60B40l73a85z75e30k 6818329671692

    O avokadu se vi. Otazka je, kde jej koupit, protoze byva tvrde.Rv

    0/0
    25.4.2016 21:56

    L69e90n43k46a 57H18a21v87r53a20n68o17v13á 6448234550424

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    L22e66n86k10a 32H29a14v97r93a82n13o57v57á 6958594400434

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    M84i83r93a 45L56o23v33e 3224910628594

    Avokado miluju, kupuju si kazdy tyden 2ks (floridske zelene, to vetsi). Delam si z toho quacamole, zadny okopirovany recept, delam si to podle sebe a az to mam na taliri, posypu to jeste rozdrobenou kvalitni reckou fetou syrem, yummy! To nema chybu. Obcas se stane (musim se velice premlouvat abych stale neotvirala lednicku), ze tu davku z jednoho avokada snim behem jednoho dne, ale vaha se me nemeni nastesti.

    0/0
    25.4.2016 18:26
    Foto

    L28e29n19k42a 69H14a73l14á93m77k29o67v46á 4200662206278

    Jinak ten recept na quacamole je dost divny. Bez limetky a na drobno nakrajeneho koriandru to snad nikdo v Mexiku ani nedela...:) Hodne taky pomuze vzit normalni rajcata a pred tim je oloupat....

    +6/0
    25.4.2016 12:15

    V17á30c41l67a27v 47K28r91á66l 1165779789650

    Přesně tak !!!! Limetka, cilantro a někdy i římský kmín.

    +4/0
    25.4.2016 15:29

    M54i30r30a 66L65o82v62e 3194110308284

    Ja davam obycejny lemon, no a jak vy rikate, take cilantro (to je ten Lencin koriandr) a rimskeho kminu take davam trosku. Ale hlavne nezapomet na jalapeno, popripade habanero.R^

    +1/0
    25.4.2016 18:33

    O28n98d14ř49e98j 91Š23v98e18j79d80a 4791429127510

    Máte někdo zkušenosti s vařením avokáda a případně i nějaký recept? A nevíte, jestli vařením neztrácí všechny ty dobré tuky, minerály atd.?

    0/0
    25.4.2016 8:51
    Foto

    L12e26n12k93a 96H13a10l80á62m28k39o86v18á 4780972816828

    Varit jsem jeste nezkousela, ale pecu docela jej dost casto. Myslite opravdu vareni?

    0/0
    25.4.2016 12:12

    D66a94n20i65e42l 16J38a92k27u82b26í23k 3254662629865

    Máte nějaký recept?

    0/0
    25.4.2016 12:20

    O55n31d67ř64e58j 34Š56v28e92j31d17a 4321959367110

    Potřebuji, aby se tepelně zpracovalo, takže ten zapékací recept je super! Děkuji R^

    0/0
    25.4.2016 12:47

    M56i80r51a 42L16o25v77e 3174430238334

    Proc ho chcete tepelne upravovat? Muzu vedet? Nejvic cennych latek ma v syrovem stavu. Treba toto je bozi mnamka!

    avokado, banan, mandlove mleko a medikR^

    0/0
    25.4.2016 18:53

    M19i76r26a 44L35o82v42e 3664250728224

    Tady jsem vam nasla receptik -:-) www.myrecipes.com

    Skillet Chicken with Seared Avocados

    +1/0
    25.4.2016 19:11

    O27n29d66ř95e80j 51Š66v59e17j20d17a 4201329307680

    Bohužel alergie...

    0/0
    25.4.2016 21:35

    M33i94r98a 60L32o64v61e 3104380248964

    Pokud jite smazena jidla, udelejte si z avokada hranolky, obalte si je v "panko" strouhance a usmazte. Tady na Floride se to podava v restauracich, ja jsem to ale nikdy nezkousela, ja neholduju smazenym pokrmum.

    +1/0
    25.4.2016 19:07

    D40a12n40i55e67l 56J97a55k64u15b47í89k 3654442549275

    Avokádo varem hořkne, takže na vaření moc vhodné není. Nicméně je výborné na studenou kuchyni (nejrůznější pomázánky), výborné jsou v omáčce na těstoviny a dá se uvařit i výborná avokádová polévka (spíš krém). U té je ale potřeba si dát pozor, aby se avokádo pouze prohřálo a nevařilo.

    0/0
    25.4.2016 12:20
    Foto

    L89e51n98k45a 41H37a84l60á84m40k95o84v71á 4910912836838

    Dobre se hodi na zapekani..plnene avocado. Ted me napada plneni smesi z casti duziny, varene kureci maso ("natrhane" vidlickou), nahraty kremovy syr (lepe se micha), parmezan, nadrobno nakrajene rajcata, koreni a bylinky dle chuti....zapeka se na 200. Lze to ale opravdu hodne kombinovat, misto kremoveho syru treba zakysanou smetanu, vynechat rajcata, dat cibulku, misto kremoveho syru dat plesnivy syr typu nivy atd...ja osobne miluju kombinaci peneho avokada a plesniveho syru.

    +2/0
    25.4.2016 12:41

    M30i29r33a 15L42o81v26e 3504780148904

    Mam ho rada grilovane. Rozriznu, vyndam pecku, necham ho v te zelene slupce (ja delam ale pouze floridske, to je to vetsi, zelene), s tim druhym zkusenost nemam ale bude to zrejme stejne. Potru ho (virgin olive oil + limetka), pokladam na gril tou rozrizlou stranou a necham udelat pruhy, pak to otocim a sleduju to, az se zacne ta zelena slupka menit, zeskvrkovat se (nevim jak to mam ted popsat), proste to poznate kdyz uz je to hotove. Je to rychlovka. Pak ho nechejte na taliri 5 minut odpocinout a nachystejte si salsu a nandejte ji tam, kde byla ta velika pecka predtim, ozdobte bazalkou ....mnam!

    +1/0
    25.4.2016 18:48

    P83a89v88l31a 95H56r15a76d94i77l85o54v51a 3557241701714

    To "druhe" avokado je jine. Slupka je podstatne silnejsi, hneda, strukovita. Dobra jsou obe, ale osobne davam prednost syrovemu, avokado je skoda tepelne upravovat.

    0/0
    25.4.2016 21:13





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.