• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Avokádo: bojovník proti cholesterolu, špatné náladě i únavě

    Tuk obsažený v avokádu pomáhá udržovat zdravé srdce, dodává energii pro pohyb a dokonce pomáhá při hubnutí. Vitamíny zase posilují nervový systém, imunitu zlepšuje zažívání. To jsou jen některé z důvodů, proč toto ovoce zařadit do jídelníčku.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    B51o94ž39e38n86a 53K87r61i28v69o31ň97a84k37o96v83á 6831697561673

    Avokádo mi chutná v různé upravě , ve studené kuchyni ho používám místo másla,třeba i na chlebíčky,je výborný s uvařenou červenou řepou,kterou dochutíme..

    Dám si ho 3x týdně a k sehnání je v každém větším obchodě,Albert,Lídl,PenyMarket,Kaufland atd.:-) no a samozřejmě v Supermarketech...

    0/0
    17.5.2016 22:38
    Foto

    M26i71r58o56s29l21a28v 65S74t40e25i31n52e63r 4550602480276

    Tvrdí se, že avokádo se nesnáší s diabetem II. typu. U nás jistě nějaké nebezpečí nadměrné konzumace nehrozí.

    Tvrdé avokádo, pokud není už natlučené (projeví se černými skvrnami) při pokojové teplotě dozraje za několik dnů, nejvýše dva týdny, jako i zelené banány.

    Zdaleka nejlepší kvalita, jasně zelená a hladká, lesklá slupka, je z Izraele.

    Hlavně nezmeškejte tu pravou chvíli ke konzumaci- na tlak slupka lehce povoluje, dá se z avokáda prakticky bez násilí sloupnout. Takže i jádro, také poživatelné jako ořech, se lehce vyloupne a avokádo nakrájíte na kolečka.

    Avokádo je sezónní ovoce, v létě je za polovičku ceny, kterou má v tuto chvíli.

    Já používám nakrájená, lehce osolená a opepřená kolečka avokáda s olivovým olejem (ale ne s kterýmkoliv, nejlepší poměr kvality k ceně má řecký olej , třeba z Kréty) s jemně nakrájenou cibulkou jako salát, ideální příloha ke grilovanémi špízu nebo placičkám třeba z panenky. Pro milovníky orientu doporučuji také jalapeňas, to jsou turecké nebo jihoamerické pálivé zelené papričky nakrájené na kolečka a naložené v octovém nálevu- jsou zrovna tak v půli mezi ďábelskými feferónky a obyčejnými nepálivými papričkami- rohy.

    +1/0
    26.4.2016 17:33

    R12o82m37a73n 76B98l94a20z68e35k 6338879501342

    O avokadu se vi. Otazka je, kde jej koupit, protoze byva tvrde.Rv

    0/0
    25.4.2016 21:56

    L87e80n87k93a 75H27a19v31r78a57n45o95v27á 6678514340884

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    L78e81n11k41a 81H89a26v76r47a86n92o87v40á 6248504510444

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    M43i57r86a 38L51o27v48e 3544460418564

    Avokado miluju, kupuju si kazdy tyden 2ks (floridske zelene, to vetsi). Delam si z toho quacamole, zadny okopirovany recept, delam si to podle sebe a az to mam na taliri, posypu to jeste rozdrobenou kvalitni reckou fetou syrem, yummy! To nema chybu. Obcas se stane (musim se velice premlouvat abych stale neotvirala lednicku), ze tu davku z jednoho avokada snim behem jednoho dne, ale vaha se me nemeni nastesti.

    0/0
    25.4.2016 18:26
    Foto

    L18e57n69k31a 89H53a31l56á67m43k71o14v49á 4160812386778

    Jinak ten recept na quacamole je dost divny. Bez limetky a na drobno nakrajeneho koriandru to snad nikdo v Mexiku ani nedela...:) Hodne taky pomuze vzit normalni rajcata a pred tim je oloupat....

    +6/0
    25.4.2016 12:15

    V16á37c15l11a61v 68K79r23á82l 1715399369630

    Přesně tak !!!! Limetka, cilantro a někdy i římský kmín.

    +4/0
    25.4.2016 15:29

    M98i35r81a 68L16o26v96e 3494650838554

    Ja davam obycejny lemon, no a jak vy rikate, take cilantro (to je ten Lencin koriandr) a rimskeho kminu take davam trosku. Ale hlavne nezapomet na jalapeno, popripade habanero.R^

    +1/0
    25.4.2016 18:33

    O16n79d40ř93e50j 15Š98v72e20j20d48a 4441799867380

    Máte někdo zkušenosti s vařením avokáda a případně i nějaký recept? A nevíte, jestli vařením neztrácí všechny ty dobré tuky, minerály atd.?

    0/0
    25.4.2016 8:51
    Foto

    L43e86n59k59a 26H66a56l42á61m12k96o33v19á 4420712936598

    Varit jsem jeste nezkousela, ale pecu docela jej dost casto. Myslite opravdu vareni?

    0/0
    25.4.2016 12:12

    D30a35n70i66e28l 74J23a19k60u29b87í28k 3284482529345

    Máte nějaký recept?

    0/0
    25.4.2016 12:20

    O28n65d47ř32e97j 36Š23v54e76j42d69a 4411719367770

    Potřebuji, aby se tepelně zpracovalo, takže ten zapékací recept je super! Děkuji R^

    0/0
    25.4.2016 12:47

    M59i88r23a 73L22o68v62e 3304760978404

    Proc ho chcete tepelne upravovat? Muzu vedet? Nejvic cennych latek ma v syrovem stavu. Treba toto je bozi mnamka!

    avokado, banan, mandlove mleko a medikR^

    0/0
    25.4.2016 18:53

    M38i47r37a 92L18o76v78e 3664710198734

    Tady jsem vam nasla receptik -:-) www.myrecipes.com

    Skillet Chicken with Seared Avocados

    +1/0
    25.4.2016 19:11

    O67n45d75ř58e37j 95Š85v12e86j41d11a 4391739547160

    Bohužel alergie...

    0/0
    25.4.2016 21:35

    M78i88r14a 50L67o16v93e 3594970308464

    Pokud jite smazena jidla, udelejte si z avokada hranolky, obalte si je v "panko" strouhance a usmazte. Tady na Floride se to podava v restauracich, ja jsem to ale nikdy nezkousela, ja neholduju smazenym pokrmum.

    +1/0
    25.4.2016 19:07

    D98a63n13i68e62l 62J19a23k23u63b45í25k 3814602429455

    Avokádo varem hořkne, takže na vaření moc vhodné není. Nicméně je výborné na studenou kuchyni (nejrůznější pomázánky), výborné jsou v omáčce na těstoviny a dá se uvařit i výborná avokádová polévka (spíš krém). U té je ale potřeba si dát pozor, aby se avokádo pouze prohřálo a nevařilo.

    0/0
    25.4.2016 12:20
    Foto

    L95e11n63k92a 31H23a28l71á37m97k64o25v23á 4680252386588

    Dobre se hodi na zapekani..plnene avocado. Ted me napada plneni smesi z casti duziny, varene kureci maso ("natrhane" vidlickou), nahraty kremovy syr (lepe se micha), parmezan, nadrobno nakrajene rajcata, koreni a bylinky dle chuti....zapeka se na 200. Lze to ale opravdu hodne kombinovat, misto kremoveho syru treba zakysanou smetanu, vynechat rajcata, dat cibulku, misto kremoveho syru dat plesnivy syr typu nivy atd...ja osobne miluju kombinaci peneho avokada a plesniveho syru.

    +2/0
    25.4.2016 12:41

    M73i92r27a 49L33o31v87e 3254190188894

    Mam ho rada grilovane. Rozriznu, vyndam pecku, necham ho v te zelene slupce (ja delam ale pouze floridske, to je to vetsi, zelene), s tim druhym zkusenost nemam ale bude to zrejme stejne. Potru ho (virgin olive oil + limetka), pokladam na gril tou rozrizlou stranou a necham udelat pruhy, pak to otocim a sleduju to, az se zacne ta zelena slupka menit, zeskvrkovat se (nevim jak to mam ted popsat), proste to poznate kdyz uz je to hotove. Je to rychlovka. Pak ho nechejte na taliri 5 minut odpocinout a nachystejte si salsu a nandejte ji tam, kde byla ta velika pecka predtim, ozdobte bazalkou ....mnam!

    +1/0
    25.4.2016 18:48

    P96a38v70l15a 70H15r39a66d75i16l27o36v35a 3147141461494

    To "druhe" avokado je jine. Slupka je podstatne silnejsi, hneda, strukovita. Dobra jsou obe, ale osobne davam prednost syrovemu, avokado je skoda tepelne upravovat.

    0/0
    25.4.2016 21:13





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.