• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Jak opustit maso a vyhnout se nedostatku bílkovin? Poradíme jak na to

    Vyřadili jste ze svého jídelníčku maso a hledáte ideální zdroj bílkovin? Přinášíme seznam osmi potravin, kterými si můžete zpestřit jídelníček.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    J24i14ř64í 32G12a74l98a16m64b65o64š 8948616523812

    Opustit maso ?

    V žádnem případe NE.

    Uzené, bůček, řízky klobásy atd.. jím již mnoho let. Jsem již v důchodovém věku a nemám nadváhu, nic mě nebolí a cítím se zdravě. Jsem přesvědčen, že je to hlavně stravou.

    0/−3
    20.4.2016 8:41

    I66g95o17r 51J86a89n37í68č96e51k 5903937839823

    luštěniny jsou zlo, to není paleo! :-D

    +1/0
    19.4.2016 22:56

    R84o56s25t35i96s79l48a13v 16S13i75k83s48t51a 7552563138

    Bílkovin je v běžné stravě normálního Čecha až přebytek. Takže hrozí spíš obrácený problém. I veganská strava jich zajišťuje dostatek, tedy pokud většina veganů jí luštěniny, obiloviny atd., možná tak někteří extrémní vyznavači veganství či vitariánství mohou mít problém, ale naprostá většina ne. Navíc to není o bílkovinách, ale o amynokyselinách, z nichž jsou bílkoviny tvořeny - a tam se zapomíná na jednu důležitou rostlinnou složku: houby. Jejich aminokyseliny jsou dokonce blíže masu než rostlinám. Nemyslím tím žampiony, ikdyž proč ne. Zkuste třeba opečenou hlívu, hlívový guláš, teď kačenky, smrže, za chvíli hřiby pečené, marinované apod. Bašta a skvělá náhražka masových bílkovin, lepší než soja či obilí.

    +5/−1
    19.4.2016 22:36

    I78g52o89r 56J22a49n17í39č24e85k 5443677809203

    opečenou hlívu a hlívový guláš? zastánci raw stravy by vám to vysvětlili :)

    0/0
    19.4.2016 22:58

    P79a24v33e79l 18S48o69b64o72t43k63a 5880134

    Maso je luxus, který by si dělnická třída neměla dopřávat více než jednou do týdne.

    +1/−1
    19.4.2016 18:54

    J75i12ř50í 85G22a49l47a22m50b93o35š 8718166183942

    ;-DR^

    0/0
    20.4.2016 8:41

    J81a93n 13H45a35v92e95l 9693259700476

    Myslím, že by si ho neměl nikdo dopřávat víc než jednou týdně, v zájmu zdraví vlastního i v zájmu zvířat, které je nutné kvůli nepřiměřené konzumaci masa, chovat v takových podmínkách...

    +2/−2
    20.4.2016 9:48

    M17i42c24h79a56l 92H32a45c41k 9364736105

    Právě že v zájmu zdraví maso každý den.

    0/−3
    22.4.2016 9:32

    P32a27v42e97l 38V29é96b18r 5119402732811

    Pokud by pánbůh (nebo příroda, chcete-li) chtěl, abychom se živili výhradně rostlinnou stravou, měli bychom bachor, čepec, knihu i slez...

    +6/−8
    19.4.2016 17:40

    M77i39l28a63n 20K78l42o34u24č74e41k 9144967709476

    Ne, to bychom měli, kdyby chtěl, abychom se živili pastvou.

    +7/−1
    19.4.2016 17:43

    J41a48n 70H75a67v18e93l 9803279910936

    Ve skutečnosti má člověk strukturu trávicího traktu jako býložravci. K masité stravě ho donutil nedostatek jiných zdrojů potravy způsobený klimatickými změnami a následná pohodlnost, zvyk a tradice. Člověk tráví maso velmi těžce za cenu velké zátěže organizmu. Občasná konzumace masa zřejmě neškodí, pro někoho snad může být nezbytná, ale základ by měla tvořit rostlinná strava.

    +6/−2
    20.4.2016 9:44

    J66o49h27a62n45a 76P68e42k12a26ř74o68v35á 3616932486841

    Máme špičáky a ty jsou na maso. Vegani ať si je klidně nechají vyškubat. :-P

    0/−1
    20.4.2016 14:19

    J56a85r37o11s67l81a65v 68M40a64l15ý 5726831588103

    Máme 12 stoliček a 8 třenových zubů - a ty slouží k rozmělňování potravy. Dále máme 4 miniaturní špičáky, kterými syrové maso neroztrháme (podívejte se třeba na špičáky psa a srovnejte je se svými). I když se Vám to nelíbí tak člověk nemá zuby, ani trávicí systém stavěný na maso. Většinu stravy člověka vždy tvořila zelenina, ovoce, semínka, oříšky a pod. Teprve v posledních cca 40 letech člověk výrazněji jí maso. A roste výskyt rakoviny, zánětů, poruch imunity (souvisí s trávicím traktem) atd.

    +1/0
    26.4.2016 17:30

    L70u26k21á91š 17T61ó39t64h 6458643677302

    Urcite?

    www.second

    0/0
    20.4.2016 14:24
    Foto

    L66e79n44k23a 73H69a18l34á41m63k91o98v66á 4610922156218

    Kdyz pominu takove ty detaily, ze opravdu jsou v mase latky, ktere jinde nenajdete(kreatin, karnozin..atd..ok,da se to suplementy doladit), kdyz vynecham to, ze mi moje tchyne vedouci klinicke labiny rika, ze proste vegetariana podle krve pozna, ze necekam, ze vetsina vegetarianu si umi ohlidat, ze dostane vsechno z jidla ci alespon doplnku co potrebuje.....uz jen pro ten "hlad", ktery mam po opravdu intenzivnim ci dlouhem sportu na opravdu poradny kus kvalitniho masaV....neni mnoho prijemnejsich pocitu, ja si to rada dopreju, at se na me vegetariani nezlobi...nad miskou hrasku ci sojou tohle proste nemam.

    +8/−6
    19.4.2016 13:42

    D62a68n27i66e74l 96N18. 49P11o41k33o27r30n91ý 6457986605981

    Pokud jde jen o maso, není prakticky co řešit. Snad jen B12 a železo. Jiná situace nastane, jakmile se budete chtít plnohodotně najíst coby vegan

    +2/−2
    19.4.2016 12:24

    V88i94k50t41o13r 74W34o68l17f 8332228343546

    Proč myslíte?

    Jinak to železo není zas tak velkej problém.

    +3/0
    20.4.2016 7:19

    O67n33d53ř82e95j 50Š63i90n81d36l72e71r 2377848166215

    Problém je, že bílkoviny z rostlinných zdrojů nemají plnohodnotné spektrum aminokyselin a musí se pracně kombinovat, navíc skoro všechny výše vypsané zdroje jsou "zamořené" sacharidy. Když si vezmu nejbohatší běžný zdroj, čočku. Tak na takový běžný, střízlivý příjem bílkovin 150g mi výjde dost vysokých 350g sacharidů....

    Co se týče sóji, nefermentovaná sója opravdu není něco co by se vůbec hodilo k lidské konzumaci.

    +10/−5
    19.4.2016 10:22
    Foto

    J71a56n 10M16a62r14c19i69s 1302653526415

    Informace o neplnohodnotném amino spektru rostlinných zdrojů jsou již přežité. Mrkněte na nutritiondata.self.com a uvidíte, že rozdíly jsou, ale některé naopak v neprospěch živočišných. Když jsme u toho, tak 'vegetariánská' syrovátka (byť je živočišná) má spektrum mnohem lepší než všechna masa. Jde mi o to, že jako vegetarián opravdu nemáte problém s bílkovinami.

    +6/−2
    19.4.2016 10:33

    O15n89d84ř37e75j 85Š65i92n76d18l49e58r 2967178166685

    Syrovátka je živočišný zdroj .-)

    +1/0
    19.4.2016 10:41

    O77n68d74ř89e27j 57Š44i76n22d28l91e62r 2247828626405

    A to vy vlastně píšete. Omluva. Já také neřešim nyní vegetariansky jídelníček ale přímo rostlinné zdroje bílkovin

    0/0
    19.4.2016 11:04

    O96n31d85ř91e51j 45Š94i51n29d23l43e62r 2177508186545

    A rostlinné bílkoviny prostě skoro vždy mají některé aminokyseliny významně limitní. To je snadnio změřitelný a doložitelný fakt, jakým způsobem je to přežité?

    +2/−1
    19.4.2016 10:42

    M96i50l91a61n 89K61l23o57u54č18e25k 9574927129786

    Běžný střízlivý přijem je 1g na kilo hmotnosti člověka, při tomto poměru nijak trpět nebudete.

    0/0
    19.4.2016 10:35

    O93n55d19ř60e74j 31Š24i26n42d72l32e70r 2147238806685

    Možná tak bez silového tréningu...

    0/0
    19.4.2016 10:42

    M70i19l47a64n 72K89l10o49u45č17e37k 9464437299476

    Článek není ale o stravě při silovém tréningu že?

    0/0
    19.4.2016 11:11

    O58n26d44ř49e17j 96Š89i43n33d82l33e59r 2877668906195

    Silový tréning je nedílnou součástí jakéhokoli vyváženého pohybového režimu. Na tento web určitě nechodí jen jednosměrně zaměření běžci. Já třeba při své vytrvalostnímu výkonu nepříliš přátelské konstituci stále dal třeba na štědrý den půlmaraton po krušných horách...

    0/0
    19.4.2016 11:21

    M44i73l48a54n 47K55l46o15u13č54e68k 9254677929776

    To je dobré vědět, že jste to dal, ale věřte, že to dají i lidé bez 150g bílkovin denně, já zase například začal cvičit více silově, tedy méně opakování, velkou zátěž a zároveň jsem snížil konzumaci masa a masných výrobků, bez problémů

    0/0
    19.4.2016 12:18

    O82n22d34ř73e53j 68Š72i73n71d80l75e23r 2817488396225

    Já jsem také naříkal, že by to bez masa nešlo. Jen jsem chtěl předem odzbrojit stereotyp silově trénujícího člověka jako někoho kdo zvedne 200kg ale do schodů se zadýchá ;-). Jinak s temi bílkovinami mám na sobě ozkoušeno že pod1,5g na kg hmotnosti trpí znatelně regenerace. Každý je v tomhle jiný.

    0/0
    19.4.2016 17:58

    J82a53r96o92s71l94a74v 98M12a78l39ý 5466611388733

    Nejvyšší doporučená dávka je 1,7g na kilogram. To se týká velmi intenzivního silového tréninku, který normální hobík nemá. Vše nad tuto hranici je nebezpečné - zejména pro ledviny, kosti a pod. Ve studiích nebyl prokázán žádný podstatný rozdíl (stran rozvoje svalové hmoty) mezi příjmem 1,3 g na kilogram a 1,7g na kilogram. Proto se doporučuje se spíše držet příjmu 1,3 g na kilogram. S regenerací příjem bílkovin nemá nic společného. Únava svalů s odbourávání bílkovin nesouvisí

    0/0
    26.4.2016 17:40
    Foto

    J74a39n 14M50a47r62c91i46s 1492703986755

    Ale jo. I silový trénink jde. Trénuju 2x týdně a benčuju 150kg. Nemám sice srovnání, kolik bych zvedl s masem, ale tipuju, že míň ;-)

    0/0
    19.4.2016 15:51

    O73n71d41ř63e65j 73Š42i85n70d69l10e15r 2877478356715

    Jste vegetarián nebo vegan? Díky mléčným výrobkům a vejcím v zásadě vegetariánství není až tak velký problém. Jinak jsem nikde neřekl že to ani vegansky vyloženě nejde. Spíš není moc důvod proč. Je to pro drtivou většinu populace hrubě suboptimální nutriční strategie.

    0/−1
    19.4.2016 17:57





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.