Ona

Diskuze

Odlehčete svému tělu. Nahraďte lepek třeba batáty a amarantem

Že není rohlík jako brambora, všichni víme. V obou případech se jedná o sacharid. Lepek v housce ale nemá vždy blahý vliv na tělo, lidí s intolerancí k lepku je přitom dost. Jeho nahrazení není složité a přitom vám může významně zkvalitnit život.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pro zájemce o studie, týkající se vlivu lepku na střevní propustnost a následný možný vznik (autoimunitních) chorob:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16635908

http://m.physrev.physiology.org/content/91/1/151

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886850/

1 0
možnosti

J92i93r15i 44S23l85a14v60i31k

19. 7. 2015 20:57

Není těžké dohledat, kdo se na tyto studie odkazuje. Není překvapení, že to je paleo komunita, což se dalo čekat. Na tomto příkladu je vidět, jak vznikají mýty. Jeden doktor (ve všech článcích má prsty jeden doktor) přijde s novou teorií, která se hodí paleo komunitě, ti to ihned vezmou jako jasný vědecký důkaz, odkážou se na to, ignorují desítky studií, které tvrdí něco jiného, lidé tomu uvěří, neověří si zdroje, informaci šíří dál a mýtus je na světě.

Nemám nic proti tomu výzkumu, ale je to jen polotovar pro naši výživu, mohlo to být na zakázku, mohla nastat chyba, můžeto být správný závěr, ale na naši výživu to vliv nemá. Vadí mi však účelová interpretace ze strany paleo komunity a pak slepé papouškování některými "výživovými poradci".

2 1
možnosti

J57i50r38i 39S11l90a38v59i51k

15. 7. 2015 23:21

Autorka evidentně čerpá z neověřených zdrojů, bylo by vhodné je uvádět, ať si člověk udělá obrázek o věrohodnosti článku. Např. celiaků je do 1%, kde bere 20-30%? Jo v ovsi není lepek, ale 99% celiaků má problém s bílkovinou obsaženou v ovsi, někteří nemůžou ani kukuřici. Ve výčtu příznaků také chybí "žádné příznaky", protože někdo má mírné příznaky a někdo dokonce žádné (tzv tichá forma celiakie). Tento článek nelze vůbec brát jako výživový ani jako prevenci proti celiakii/intoleranci na lepek.

Lepek nepotřebujeme (no na pečení je dobrý, ale tělo ho nepotřebuje), ale lepek 99% lidem neškodí a jsou mnohem častější alergie či autoimunitní onemocnění. Doporučoval bych tento článek raději úplně ignorovat a místo toho si u obvoďáka zažádat o testy případně si je udělat na nějakém bezpelkovém dni (trhu).

1 0
možnosti
Foto

Je účelem nimrat se v detailech, nebo pomoci ostatním? To mě tak napadá, když čtu některé komentáře. Stejně jako svět není černo-bílý, ani tolerance lepku není buď-anebo (celiak-neceliak), ale existuje mnoho mezistupňů.... Budu moc ráda, když vám obvoďák udělá testy. Opravdu.

1 1
možnosti
Foto

Zase silenstvi s lepkem. To uz snad neni normalni. Nikomu, kdo nema celakii, zadny lepek nikdy neublizil. Nerozumim tomu, proc se to tak rozmohlo. Stejne jako cukr, ktery uz se ted nazyva zabijakem... Lidem uz vazne hrablo.

6 2
možnosti

Opět článek plný bludů. Rv Je mi záhadou, proč je tento pseudoserver součástí iDNES. Dohledejte si studii jménem "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates."

5 1
možnosti

velmi maly vzorek, na kterem test byl provaden.  Validni testy se provadeji na vetsim vzorku lidi. Na druhou stranu mnoho lidi lepkove potraviny neji, dalsi lide nepiji mleko a neji vyrobky z nej. Ziji a nic jim neschazi. Pak je tady skupina lidi, kteri z jakehokoliv duvodu ji bezlepkove, maji to potvrzene lekarem nebo i je to jejich vlastni iniciativa a jsou na tom zdravotne lepe. Intolerance na potraviny nejsou tak nebezpecne jako alergie, ale jsou zname mozna stejne dlouho a v soucasne dobe se jim venuje vetsi pozornost. Tot vse. To, ze psenice neni stejna jako pred 30,50,100 a vice lety je vseobecne znama vec, to, ze je slechtena tak, aby vyhovovala pekarum, cukrarum etc. je taky znamo. Ze pridatne latky s lepkem v potravinach jsou neodiskutovatelnym faktem, pak by se celiak nemusel divat na jogurt, jestli tam nahodou neni nejake pro nej nebezpecne zahustovadlo, stejne jako je to se sunkoua jinymi potravinami. Proste jime vyrobku z psenice vice nez je zdravo a nekdy i nevedomky. Tot vse.

1 0
možnosti

Maly komentar k ovesnym vlockam. Vlocky jsou prirozene bezlepkova potravina, pokud pri jejich rustu a vyrobe nedojde ke krizove kontaminaci (stejne mly jako lepkove obiloviny, lany obili psenice vedle ovsa etc.). Bilkovina v ovsu se jmenuje avenin. Neni zcela prokazano, ze oves, ktery neni krizove kontaminovan, je vzdy nebezpecny (viz. zahranicni studie). Bezne se v prodejnach pro celiaky nebo ve zdrave vyzive dostanou koupit ovesne vlocky oznacene gluten free, ktere jsou vypestovany a zpracovany s dodrzenim pravidel pro bezlepkovou dietu.

0 0
možnosti

neexistuje nezdrave jidlo, jenom nezdrava mnozstvi. bezlepkove diety jsou dnes hodne moderni a do cech prichazeji ze zapadnich zemi, stejne jako pred nejakymi osmi lety bylo velmi moderni nesolit. neni nutne uplne odstranit z jidelnicku vsechno co neni uplne extra-megazdrave, protoze potom byste napriklad uplne prestaly jist mlecne vyrobky (krom jogurtu a tim myslim klasicky plnotucny selsky jogurt). misto normalniho cukru pouzivali palmovy ktery se zase vyrabi ve velkem z palem sazenych po vykacenem destnem pralese atp

4 1
možnosti