• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Odlehčete svému tělu. Nahraďte lepek třeba batáty a amarantem

    Že není rohlík jako brambora, všichni víme. V obou případech se jedná o sacharid. Lepek v housce ale nemá vždy blahý vliv na tělo, lidí s intolerancí k lepku je přitom dost. Jeho nahrazení není složité a přitom vám může významně zkvalitnit život.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
    Foto

    A15n49n23a 81J32e84r22m74á39ř33o14v37á 7492312687563

    Pro zájemce o studie, týkající se vlivu lepku na střevní propustnost a následný možný vznik (autoimunitních) chorob:

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    m.physrev.physiology.org

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    +1/0
    19.7.2015 12:18

    J89i88r51i 19S23l12a12v12i36k 2691789255562

    Není těžké dohledat, kdo se na tyto studie odkazuje. Není překvapení, že to je paleo komunita, což se dalo čekat. Na tomto příkladu je vidět, jak vznikají mýty. Jeden doktor (ve všech článcích má prsty jeden doktor) přijde s novou teorií, která se hodí paleo komunitě, ti to ihned vezmou jako jasný vědecký důkaz, odkážou se na to, ignorují desítky studií, které tvrdí něco jiného, lidé tomu uvěří, neověří si zdroje, informaci šíří dál a mýtus je na světě.

    Nemám nic proti tomu výzkumu, ale je to jen polotovar pro naši výživu, mohlo to být na zakázku, mohla nastat chyba, můžeto být správný závěr, ale na naši výživu to vliv nemá. Vadí mi však účelová interpretace ze strany paleo komunity a pak slepé papouškování některými "výživovými poradci".

    +2/−1
    19.7.2015 20:57

    S42v94a34t85a94v77a 70D65u19r47a25n41o11v44á 3379889434981

    jen na okraj dneska omezit lepkove potraviny doporucuji i klasicti lekari.  Ve zprave od lekare jedne me pribuzne s nemocnym zlucnikem, lekarka napsala neco ve smyslu, omezit  tucne potraviny, pecivo, testoviny a jine moucne produkty. Pritom neni to tak davno, kdy jste dostal doporuceni suchy bily rohlik a nejist tuky. ;-)

    0/0
    20.7.2015 11:16

    J46i46r67i 23S73l42a60v38i13k 2461219555612

    A bylo to kvůli lepku? Současná mouka, tak jak se zpracovává, tak není vhodná bez ohledu na obsah lepku. Zrovna já pečivo také nejím, ale lepku se nevyhýbám (moukou zahuštěná omáčka, melta, atd.). Žlučníkáři mají přísnou dietu, ale to s lepkem (a o něj v této diskuzi jde především) to nemá nic společného :-)

    +2/0
    20.7.2015 20:03

    J16i96r27i 95S37l78a50v53i53k 2961909805512

    Autorka evidentně čerpá z neověřených zdrojů, bylo by vhodné je uvádět, ať si člověk udělá obrázek o věrohodnosti článku. Např. celiaků je do 1%, kde bere 20-30%? Jo v ovsi není lepek, ale 99% celiaků má problém s bílkovinou obsaženou v ovsi, někteří nemůžou ani kukuřici. Ve výčtu příznaků také chybí "žádné příznaky", protože někdo má mírné příznaky a někdo dokonce žádné (tzv tichá forma celiakie). Tento článek nelze vůbec brát jako výživový ani jako prevenci proti celiakii/intoleranci na lepek.

    Lepek nepotřebujeme (no na pečení je dobrý, ale tělo ho nepotřebuje), ale lepek 99% lidem neškodí a jsou mnohem častější alergie či autoimunitní onemocnění. Doporučoval bych tento článek raději úplně ignorovat a místo toho si u obvoďáka zažádat o testy případně si je udělat na nějakém bezpelkovém dni (trhu).

    +1/0
    15.7.2015 23:21
    Foto

    A36n76n22a 66J74e22r91m70á41ř78o88v29á 7302902347653

    Je účelem nimrat se v detailech, nebo pomoci ostatním? To mě tak napadá, když čtu některé komentáře. Stejně jako svět není černo-bílý, ani tolerance lepku není buď-anebo (celiak-neceliak), ale existuje mnoho mezistupňů.... Budu moc ráda, když vám obvoďák udělá testy. Opravdu.

    +1/−1
    16.7.2015 10:38

    J74i33r53i 62S84l18a44v82i47k 2981199915542

    Jak někomu pomůže článek plný mystifikace? Nemá smysl se nimrat v detailech, když Vám unikají základy. Tímto článkem jen ukazujete svoji neodbornost a neprofesionalitu. Jaké máte zdroje pro informaci, že lepek je agresivnější, že lepek způsobuje propustnost střev, že lepek má vztah k Chrohnově chorobě

    +2/−1
    16.7.2015 22:28

    S92v48a75t42a31v16a 82D26u45r71a97n62o89v73á 3279389764171

    normalne se nikoho nezastavam, ale vyzkum na tema lepek a Crohnova choroba bezi mimo i v laboratorich u nas.

    0/0
    20.7.2015 11:18

    J87i26r86i 77S73l46a27v66i27k 2421389285742

    To ale neznamená, že vztah Crohnovy choroby a lepku existuje. Někdy je jednodušší nejdříve zcela vyloučit mylné cesty než najít tu správnou :-) Slovy klasika T.A. Edisona: Já jsem neselhal. Já jsem pouze našel 10 000 cest, které nebudou fungovat.

    Některým pacientům s Crohnovou chorobou pomůže vyloučit z jídelníčku ovoce, tak ovoce začneme všem paušálně zakazovat?

    +2/0
    20.7.2015 20:09
    Foto

    A13n98d26r48e40a 23Š85r97e84t50r49o39v61á 7541105930448

    Zase silenstvi s lepkem. To uz snad neni normalni. Nikomu, kdo nema celakii, zadny lepek nikdy neublizil. Nerozumim tomu, proc se to tak rozmohlo. Stejne jako cukr, ktery uz se ted nazyva zabijakem... Lidem uz vazne hrablo.

    +6/−2
    13.7.2015 14:27
    Foto

    A27n54d70r91e31a 75Š66r24e74t39r25o64v87á 7501875260958

    *celiakii

    0/0
    13.7.2015 14:28

    S94v62a73t34a86v25a 89D18u13r74a47n48o22v90á 3269719824251

    a co lidi s intoleranci, nemaji celiakii s jejimi projevy na strevech a zazivacim traktu, ale lepek jim zpusobuje jine zdravotni problemy ekzemy pocinaje a opravdovou migrenou (ne tou, kterou rikate manzelovi, ze dnes ne) konce ? Je to stejny zdravotni problem jako jiny, jen ten lepek nema takovy dopad jako pri celiakii, vlastne mnohdy mnohem horsi.

    +3/−1
    13.7.2015 14:36
    Foto

    A82n57d82r80e32a 58Š34r65e82t70r43o95v98á 7601225640598

    A jak vite, ze to je zpusobene lepkem? Jsou na to nejake studie? Protoze v rodine migreny mame, tak jsem si o nich neco precetla, ale nikdy se v pricinach nepsalo o lepku...

    +4/−3
    13.7.2015 14:40

    S46v30a19t39a39v80a 82D28u11r28a74n61o47v97á 3929159354141

    O lepku existuje hodne studii a o intolerancich taky, zkuste si pohledat na internetu, najdete tam i hodne zahranicnich studii z vyzkupu lepku. V podstate u migreny neni nikdo schopny rict z ceho ji mame, ale nekdo reaguje na specificke potraviny, nedostatek vody, jidla etc. Ono opravdu plati jsme zdravi jen tolik, jak zdrave jime. Ve velkem vzorku lidi muzou vsichni jist, co chteji a budou vzdy stihli a krasni a zdravi, ale ve stejnem mnozstvi lidi budou lide, kteri snedi napr. jahody a vzdy se osypou, dalsi snedi fazole a budou mit nadymaci potize, nekdo si da oblibenou sklenku cerveneho vina a bude mit migrenu. To stejne se vam muze stat s lepkem a jakoukoliv potravinou.

    +2/0
    13.7.2015 14:58

    I68v23a 23K40a25r10l31o41v29s74k16á 5745867369563

    já osobně mívala takové migrény, že i jako dítě jsem tloukla hlavou do zdi, abych tu bolest přehlušila. Po zjištění celiakie a nasazení diety jsem bez migrén :) U někoho to opravdu může být příčina, spouštěč. Stejně jako celiakii, máme i migrény v rodinné anamnéze.

    +1/0
    13.7.2015 20:21
    Foto

    A41n79d50r72e84a 53Š75r98e62t31r39o58v13á 7441715490898

    No vidite, ale zakladni tam je ta celiakie. Pochybuji, ze clovek, ktery neni celiakem, by mel migrenu jenom z lepku. Vite, ja jsem skeptik, nikomu samozrejme nevyvracim jeho zkusenosti, vim, ze telo je organismus slozity, ale v dnesni dobe se strasi uplne vsim a mne to prijde za hranici zdraveho rozumu. Dneska se pranyruje lepek (uz jen vycet toho, co zpusobuje, v tomto clanku, je pomerne siroky a clovek se divi, ze WHO jeste nevydala varovani, aby lidi nejedli lepek, nebot je muze prakticky zabit), lidi blazni, vynechavaji pecivo, cpou se raw stravou, zatracuji cukr, sul, vajicka a mliko... Skoro mi to pripomina blaznovstvi ohledne autismu po ockovani. Ta studie, ktera to jakoze dokazovala, byla spatna, plna falesnych udaju, dnes se o tom vi, bylo to xkrat vyvraceno, presto se skodlivosti ockovani a primou souvislosti s autismem spousta lidi ohani. Mam tuseni, ze casem se to ukaze i u lepku, stejne jako se to ukazalo u tech vajicek...

    +3/−1
    14.7.2015 8:44
    Foto

    A73n55n53a 51J45e16r15m19á17ř97o61v18á 7212362417483

    Na WHO směrnice bych moc nesázela.... potravinářský průmysl je drží pod tlakem a nedovolí, aby se příliš "utahoval opasek" ;) je na uvážení každého jedince, jak s informacemi naloží, nebo čemu bude věřit... a hlavně, nejlepší je vlastní zkušenost a příliš se nestresovat, jak píšete (to neznamená ale, že budeme zavírat oči před něčím, co je evidentní). Co se týká třeba vajec, je to skvělá potravina, ovšem také častý alergen.. tady je vidět, jak by strava měla být individuální.

    +1/−1
    15.7.2015 15:37
    Foto

    A15n16d27r51e42a 50Š60r91e23t60r19o84v51á 7281955560348

    No pardon, ale neni to uz trosku pritazene za vlasy, ze WHO je v moci potravinarskeho prumyslu? Nezlobte se, ja na nejake konspirace nejsem (a to nejsem zadna idealistka) a podobne vyroky spolehlive snizuji miru duveryhodnosti dane osoby. A strava samozrejme individualni je, kazdy ji, co mu vyhovuje, to jen vsichni ti vyzivovi poradci, co se vyrojili jakou houby po desti, nam neustale podsouvaji, ze vsechno delame blbe a ze bychom meli jist to, to a to,  a naopak vubec nejist to, to ci ono. A delate to i vy. V clanku neberete ohled na to, ze nekdo proste muze jist treba bile pecivo denne a je ve vyborne zdravotni kondici (napr. ja), ale jen strasite a snazite se lidi presvedcit, aby se lepku vyhybali jako cert krizi, protoze to je proste univerzalni skodic pro vsechny.

    Vyse take pisete, nac se nimrat v detailech. To je take pomerne smutne tvrzeni od cloveka, ktery se stavi do role odbornika. Prave ze od odborniku by clovek cekal opravdu zevrubny pristup a skutecne validni a podrobnou analyzu, ne ze tam nacpeme vsechno, co jsem se kde na internetu docetla, eventualne co mne osobne vyhovuje/nevyhovuje, a udelame z toho odborny clanek s obecnou platnosti.

    +2/0
    17.7.2015 6:56

    S26v10a40t81a15v95a 73D45u62r76a54n24o90v51á 3939969194971

    analyzovat (nimrat detaily) je treba, ale vy jste opacny extrem, nepripoustite, ze i druha strana muze mit pravdu. Co se tyka WHO, tak to neni nezavisla organizace, i kdyz se tak tvari. Uz jenom doporuceni ohledne praseci/ptaci chripky, kde nejvic z toho tezil farmaceuticky prumysl, jsou vicemene dukazem o jeji "nezavislosti"

    0/0
    20.7.2015 11:22

    Z38b54y96n57ě33k 94Š60a38f84a95r29č66í88k 5117148825944

    Opět článek plný bludů. Rv Je mi záhadou, proč je tento pseudoserver součástí iDNES. Dohledejte si studii jménem "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates."

    +5/−1
    13.7.2015 13:20

    S35v11a66t98a20v52a 16D78u72r15a76n31o18v24á 3869429304661

    velmi maly vzorek, na kterem test byl provaden.  Validni testy se provadeji na vetsim vzorku lidi. Na druhou stranu mnoho lidi lepkove potraviny neji, dalsi lide nepiji mleko a neji vyrobky z nej. Ziji a nic jim neschazi. Pak je tady skupina lidi, kteri z jakehokoliv duvodu ji bezlepkove, maji to potvrzene lekarem nebo i je to jejich vlastni iniciativa a jsou na tom zdravotne lepe. Intolerance na potraviny nejsou tak nebezpecne jako alergie, ale jsou zname mozna stejne dlouho a v soucasne dobe se jim venuje vetsi pozornost. Tot vse. To, ze psenice neni stejna jako pred 30,50,100 a vice lety je vseobecne znama vec, to, ze je slechtena tak, aby vyhovovala pekarum, cukrarum etc. je taky znamo. Ze pridatne latky s lepkem v potravinach jsou neodiskutovatelnym faktem, pak by se celiak nemusel divat na jogurt, jestli tam nahodou neni nejake pro nej nebezpecne zahustovadlo, stejne jako je to se sunkoua jinymi potravinami. Proste jime vyrobku z psenice vice nez je zdravo a nekdy i nevedomky. Tot vse.

    +1/0
    13.7.2015 14:51

    S11v37a68t76a44v30a 76D20u76r25a94n87o53v19á 3189569684951

    Maly komentar k ovesnym vlockam. Vlocky jsou prirozene bezlepkova potravina, pokud pri jejich rustu a vyrobe nedojde ke krizove kontaminaci (stejne mly jako lepkove obiloviny, lany obili psenice vedle ovsa etc.). Bilkovina v ovsu se jmenuje avenin. Neni zcela prokazano, ze oves, ktery neni krizove kontaminovan, je vzdy nebezpecny (viz. zahranicni studie). Bezne se v prodejnach pro celiaky nebo ve zdrave vyzive dostanou koupit ovesne vlocky oznacene gluten free, ktere jsou vypestovany a zpracovany s dodrzenim pravidel pro bezlepkovou dietu.

    0/0
    13.7.2015 7:49

    R51o97m28a11n 90P77o59s88p83í16š75i81l 7427342683447

    neexistuje nezdrave jidlo, jenom nezdrava mnozstvi. bezlepkove diety jsou dnes hodne moderni a do cech prichazeji ze zapadnich zemi, stejne jako pred nejakymi osmi lety bylo velmi moderni nesolit. neni nutne uplne odstranit z jidelnicku vsechno co neni uplne extra-megazdrave, protoze potom byste napriklad uplne prestaly jist mlecne vyrobky (krom jogurtu a tim myslim klasicky plnotucny selsky jogurt). misto normalniho cukru pouzivali palmovy ktery se zase vyrabi ve velkem z palem sazenych po vykacenem destnem pralese atp

    +4/−1
    13.7.2015 1:56





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.