- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
pokud nemá člověk na lepek alergii, tak je bezlepková dieta absolutně k ničemu, jen si autoři bezlepkových kuchařek a bezlepkové pekárny namastili kapsu. Za půl roku se vyrojí jiná zaručená dieta, která vyřeší všechny problémy...
spomínate si na hnusné pečivo, chlieb za socíka? vtedy bola na príčine múka z "nášho" obilia, nemala DOSTATOK LEPKU!
Týden je velmi krátká doba, protože se za tak krátkou dobu nestihne tělo plně adaptovat na jiný způsob stravování, natož aby to mohlo mít jakýkoliv významnější vliv na výkonnost.
Kromě toho by mě zajímalo, jestli chuť bezlepkového pečiva už je téměř totožná s chutí lepkového, protože jinak by účastníci studie mohli poznat, v jaké fázi jsou, podle chuti jezených potravin.
Týden je skutečně naprosto nevypovídající období. Chtělo by to zkoumat v řádově měsíců. 2 měsíce jsou naprosté minimum, kdy tělo začne při celiakii tvořit protilátky.
Bezlepkové slané pečivo se skoro nedá jíst, takže to by účastníci experimentu rozhodně poznali. Sladké pečivo, cukroví se skoro nedá poznat. Díky tomu, že to je postavené hlavně na škrobech, tak je o něco sladší, ale když si na to člověk nedá pozor, tak mu to ani nepřijde. A právě kvůli těm škrobům je bezlepkové jídlo spíše škodlivé - nadměrný příjem nevhodných sacharidů. Ti, kdo bezdůvodně drží bezlepkovou dietu (jí náhražky), tak si spíš škodí. Lepek zdravým (ne-celiakům, ne-alergikům) vůbec neškodí. Fámu, že lepek je nebezpečný všem šíří komunita okolo paleo/primal.
PS: Já celiakii nemám (akárát jsem díky vyšetření zjistil, že mám intoleranci na mléko), pečivu a těstovinám se vyhýbám a vůbec mi nechybí. Na obědě v restauraci zahuštění moukou vůbec neřeším.