Diskuze

Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla

Žádný cukr není zdravý, ani ten hnědý, obloukem se vyhýbejte též umělým sladidlům. Vaší oblíbenou sladkostí by mělo být především ovoce, sáhnout ale můžete i po kvalitním medu, stévii či erythritolu. Nabízíme vám kompas, který vás bude navigovat na cestě ke zdravému životu bez cukru.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hana Hradecká

20. 1. 2015 9:53

Já cukr nemůžu, takže pro mě velice zajímavý článek, taky jsem si našla podobné sladidlo, sladí jako cukr, chuťově to nejde ani poznat - SlaDIA obsahuje stévii a sukralózu takže za mě spokojenost.

0 0
možnosti

P84e73t72r 88K52o78š30u22t51a

24. 11. 2014 18:41

No nevim nevim ,ale umělý sladidlo vzniklo jako odpad jedné biologické zbraně.;-€;-O!!

1 0
možnosti
Foto

Vše, co je průmyslově nebo chemicky upravováno, je více či méně škodlivé. Proto tyto produkty nekonzumuji vůbec nebo v omezeném množství. Doporučuji se orientovat na přírodní produkty na které je lidské tělo zvyklé více jak milión let.

1)nekonzumovat žádné průmyslově vyráběné cukry a výrobky z nich vyrobené včetně sladidel , dortů, sušenek atd.;-€

Každý10. obyvatel naší země má díky tomu cukrovku. Cukr zakyseluje organismus a vytváří tím vhodné prostředí pro vznik rakoviny. V počtu výskytu rakoviny jsme světová špička.;-€

2)1lžičkamedu nikomu neubíží(osahuje řadu prospěšných látek pro náš organismus).Před vytrvalostním výkonem 30-50 minut možno zvýšit dávku až na 1 polívkovou lžíci(vlažný nebo studený zelený čaj). 2 hodiny před závodem 2lžíce vařených vloček + 1/2 banánu + 1 lžička skořice nebo 4 hodiny před závodem 4 lžíce vařených vloček + 1 banán + 1 lžička skořice.

3)Ostatníjídla  a nápoje sladím výhradně jemně mletou STÉVII.  Sušená nebo jemněmletá Stévie se dá kopit v bioprodejnách. Dávkování je jednoduché, 1 lžička mleté Stévie nahradí 1-2 polívkové lžíce cukru.

Stévie je naprosto dokonalá, naprosto oblbne náš mozek. Dáte jí třeba do štrůdlu a nikdo kromě vás nepozná, že tam není cukr.R^ Ale to nejdůležitější je, že se při trávení v našem těle chová jako zelenina a na rozdíl od cukru má zásaditou reakci!!!!

4)Erythritol  a různé výtažky, koncentráty nebo tablety se Stévii nedoporučuji.

To nejcenější co Stévie obsahuje je pryč, navíc to osahuje látky, které nepotřebujem.

Dalším problémem je dávkování, až 320 krát větší sladivost u kocentátů.

 Dotazy můžete také psát můj facebook: https://www.facebook.com/adrien.sehnal

 nebo mail: bohemka@seznam.cz

0 1
možnosti

Když si dovolíte tvrdit takovéhle věci, tak doufám, že jste vysokoškolsky vzdělaný v potravinářství nebo chemii. Jinak bych o Vás musel prohlásit, že lžete jako Rudé právo.

Chuťově se stévie cukru prostě nevyrovná. Umělá i přírodní sladidla můj mlsný jazyk netoleruje a poznám to třeba i v kyselých okurkách. Kdo chce rychle doplnit energii, tak jde do cukrů R^

Když už chcete cukr omezit, tak ho prostě vysadíte a po cca 14 dnech vám bezproblému začne chutnat černý čaj a kafe i bez cukru. Nemusímte pak platit za nesmysli, jako je chemickou cestou separovaná stévie ;-D

1 1
možnosti

Tak tohle je článek určený pro Blesk pro ženy?Rv Kdo jiný než sportovec, až už hobík nebo profík, potřebuje dostatečné množství cukru? Mimochodem, na cukry jede také mozek!

Když má tělo chuť na sladké, tak to něco signalizuje a já bych se pídil co?

1 1
možnosti

1/Sportovec a i nesportovec cukr téměř nepotřebuje, potřebuje sacharidy.

2/Když máme chuť na sladké, tak to rozhodně nemusí znamenat, že máme málo cukru nebo energie

2 0
možnosti

Radek Lampíř

20. 11. 2014 0:22

Poprosil bych paní autorku o vysvětlení, proč zrovna sukralóza je takové zlo.

Z přijímaného množství (cca 600x nižší než cukr) se střevem vstřebá pouze cca 20%, z nichž jen čtvrtina se nějak metabolizuje. Je špatně rozpustná v tucích (= neukládá se v tucích, nehromadí se v těle). 

K vlivu na mikrofloŕu: Zmíněná studie o vlivu na střevní mikroflóru byla prováděna v dávkách 100-1000mg/kg/denně (pro představu: Pro 70kg tvora to znamená ekvivalent příjmu mezi 4 a 40 **kilogramy** cukru denně !).

A to nejlepší nakonec: 

a) Studie byla dělána na krysách, přičemž podobný efekt na člověku pozorován nebyl.

b) Ta studie byla metodologicky chybná, což nakonec uznali i zástupci pracoviště, kteří studii prováděli (viz http://www.foodnavigator.com/Science/Sucralose-safety-scientifically-sound-Expert-panel )

Jestli mi něco uniklo, rád se poučím; prosím o fakta, nikoliv emoce a domněnky.  Sladidly se (laicky) zabývám dost dlouho; zrovna sukralózu mám docela rád. Současně bych rád znal i názor autorky na nové typy sladidel (Neotam či Advantam); kde by všechna negativa aspartamu měly být eliminovány.

Na druhou stranu pochvala, že si konečně někdo z výživových poradců všiml Erythritolu a Xylitolu a nepovažuje to za výbušninu (což se mi mimochodem stalo i v lékárně ;-D). I když ono "zabraňuje tvorbě plaku" funguje trochu jinak a hlavně u Erythritolu méně než u Xylitolu.

Díky za odpověď

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, Radku, díky za postřehy!

Ta nová sladidla, co uvádíte, jsem neznala a netroufám si je posuzovat... Klientům je nedoporučím. Já sama jsem totiž zastánce spíše přirozeného slazení - prostě ovoce.. a klidně i lžičku cukru, když bude jinak strava zdravá a bez zbytečností (mimochodem, takových lidí moc není).

K sukralóze - pravděpodobně má různé toxické účinky, při zahřívání i karcinogenní... může vést k inzulínové rezistenci...

http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10937404.2013.842523

Nikdo nic neví 100% a proto se domněnkám nevyhneme. Nakonec jde o to, k čemu se přikloníme/te. Vše lze zpochybnit, vyvrátit, či obhájit, když jste šikovný.

Jsou velké tlaky od farmaceutických firem, aby se umělá sladidla udržela na trhu, i když jsou pochybnosti o jejich neškodnosti...

Hezký den a zdraví zdar! A.

0 0
možnosti

I37v97o 31Ž59á52č45e32k

19. 11. 2014 23:27

"Med je v podstatě kombinace fruktózy a glukózy, podobně jako stolní cukr (sacharóza)."

Čtu dobře? Mám věřit "odbornici", která je schopna napsat takovouhle kravinu?

1 0
možnosti

Odborná literatura používá termín cukerné alkoholy, nikoliv alkoholické cukry.  Jedná se totiž o alkoholy sice odvozené od cukrů, nikoliv však o pravé cukry.

Naštěstí se v terapii nutrií nepoužívají cukerné kyseliny, resp. v nutriční terapii kyselé cukry.

A na sorbitol či manitol se nějak nedostalo.

0 0
možnosti

Autor by se mohl trochu neco priucit o chemii.

2 0
možnosti

Není to tak dávno, co se na český trh dostalo norské sladidlo SUKRIN, což je vlastně obchodní značka zmíněného Erythritolu. Je to PŘÍRODNÍ SLADILO, ne umělé! - dělá se z ovoce prostým PŘÍRODNÍM PROCESEM, konkrétně kvašením.

Sladivost má zhruba stejnou jako cukr, chuťově je cukru velmi podobný. Dobře se s ním sladí, je k dostání v několika variantách (krystal, moučka...) a také s přidanou Stévií. Velmi dobré sladilo a přitom jde o čistý erythritol, takže vlastnosti přesně takové, jako je v článku uvedeno. 

Nevím, zda je sem povoleno vkládat odkazy na komerční stránky - raději nebudu riskovat. Ale stačí do vyhledávače zadat "Sukrin" a odkazy se nabídnou samy. :-)

0 1
možnosti