• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla

    Žádný cukr není zdravý, ani ten hnědý, obloukem se vyhýbejte též umělým sladidlům. Vaší oblíbenou sladkostí by mělo být především ovoce, sáhnout ale můžete i po kvalitním medu, stévii či erythritolu. Nabízíme vám kompas, který vás bude navigovat na cestě ke zdravému životu bez cukru.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    Hana Hradecká

    Já cukr nemůžu, takže pro mě velice zajímavý článek, taky jsem si našla podobné sladidlo, sladí jako cukr, chuťově to nejde ani poznat - SlaDIA obsahuje stévii a sukralózu takže za mě spokojenost.

    0/0
    20.1.2015 9:53

    T51o80m95á12š 63C81h16r79u45d52i42m23s27k96ý 5944786847206

    A sladěnka je kde?????

    0/0
    19.1.2015 12:59

    P41e70t12r 43K79o34s23u40t59a 2181761875175

    No nevim nevim ,ale umělý sladidlo vzniklo jako odpad jedné biologické zbraně.;-€;-O!!

    +1/0
    24.11.2014 18:41
    Foto

    A44d59r78i64e23n 31S67e37h40n19a84l 1602952973

    Vše, co je průmyslově nebo chemicky upravováno, je více či méně škodlivé. Proto tyto produkty nekonzumuji vůbec nebo v omezeném množství. Doporučuji se orientovat na přírodní produkty na které je lidské tělo zvyklé více jak milión let.

    1)nekonzumovat žádné průmyslově vyráběné cukry a výrobky z nich vyrobené včetně sladidel , dortů, sušenek atd.;-€

    Každý10. obyvatel naší země má díky tomu cukrovku. Cukr zakyseluje organismus a vytváří tím vhodné prostředí pro vznik rakoviny. V počtu výskytu rakoviny jsme světová špička.;-€

    2)1lžičkamedu nikomu neubíží(osahuje řadu prospěšných látek pro náš organismus).Před vytrvalostním výkonem 30-50 minut možno zvýšit dávku až na 1 polívkovou lžíci(vlažný nebo studený zelený čaj). 2 hodiny před závodem 2lžíce vařených vloček + 1/2 banánu + 1 lžička skořice nebo 4 hodiny před závodem 4 lžíce vařených vloček + 1 banán + 1 lžička skořice.

    3)Ostatníjídla  a nápoje sladím výhradně jemně mletou STÉVII.  Sušená nebo jemněmletá Stévie se dá kopit v bioprodejnách. Dávkování je jednoduché, 1 lžička mleté Stévie nahradí 1-2 polívkové lžíce cukru.

    Stévie je naprosto dokonalá, naprosto oblbne náš mozek. Dáte jí třeba do štrůdlu a nikdo kromě vás nepozná, že tam není cukr.R^ Ale to nejdůležitější je, že se při trávení v našem těle chová jako zelenina a na rozdíl od cukru má zásaditou reakci!!!!

    4)Erythritol  a různé výtažky, koncentráty nebo tablety se Stévii nedoporučuji.

    To nejcenější co Stévie obsahuje je pryč, navíc to osahuje látky, které nepotřebujem.

    Dalším problémem je dávkování, až 320 krát větší sladivost u kocentátů.

     Dotazy můžete také psát můj facebook: www.facebook.com

     nebo mail: bohemka@seznam.cz

    0/−1
    23.11.2014 15:04

    B53o52h15d74a83n 15M81a23r64e34k 5205316867344

    Když si dovolíte tvrdit takovéhle věci, tak doufám, že jste vysokoškolsky vzdělaný v potravinářství nebo chemii. Jinak bych o Vás musel prohlásit, že lžete jako Rudé právo.

    Chuťově se stévie cukru prostě nevyrovná. Umělá i přírodní sladidla můj mlsný jazyk netoleruje a poznám to třeba i v kyselých okurkách. Kdo chce rychle doplnit energii, tak jde do cukrů R^

    Když už chcete cukr omezit, tak ho prostě vysadíte a po cca 14 dnech vám bezproblému začne chutnat černý čaj a kafe i bez cukru. Nemusímte pak platit za nesmysli, jako je chemickou cestou separovaná stévie ;-D

    +1/−1
    23.11.2014 22:13

    B74o74h71d30a65n 86M29a90r59e69k 5635696107584

    Tak tohle je článek určený pro Blesk pro ženy?Rv Kdo jiný než sportovec, až už hobík nebo profík, potřebuje dostatečné množství cukru? Mimochodem, na cukry jede také mozek!

    Když má tělo chuť na sladké, tak to něco signalizuje a já bych se pídil co?

    +1/−1
    20.11.2014 10:27

    M45i72l58a89n 74K59l38o35u77č94e21k 3630955238727

    1/Sportovec a i nesportovec cukr téměř nepotřebuje, potřebuje sacharidy.

    2/Když máme chuť na sladké, tak to rozhodně nemusí znamenat, že máme málo cukru nebo energie

    +2/0
    20.11.2014 14:26

    B53o88h47d59a47n 70M52a89r92e11k 5355436837524

    Právě, že třeba nesprávně složená strava muže vyvolávat neovladatelnou chuť na sladké, to může znamenat právě nedostatek sacharidů.

    Sacharidy = pomalá energie, cukry = rychlá energie, obě 2 složky mají v jídelníčku své místo a učel. Pokud jste vyčerpaný a potřebujete ještě zabrat, tak cukry nahradíte, jenom ještě většíma dryákama :-/.

    +1/−1
    23.11.2014 22:23

    Radek Lampíř

    Poprosil bych paní autorku o vysvětlení, proč zrovna sukralóza je takové zlo.

    Z přijímaného množství (cca 600x nižší než cukr) se střevem vstřebá pouze cca 20%, z nichž jen čtvrtina se nějak metabolizuje. Je špatně rozpustná v tucích (= neukládá se v tucích, nehromadí se v těle). 

    K vlivu na mikrofloŕu: Zmíněná studie o vlivu na střevní mikroflóru byla prováděna v dávkách 100-1000mg/kg/denně (pro představu: Pro 70kg tvora to znamená ekvivalent příjmu mezi 4 a 40 **kilogramy** cukru denně !).

    A to nejlepší nakonec: 

    a) Studie byla dělána na krysách, přičemž podobný efekt na člověku pozorován nebyl.

    b) Ta studie byla metodologicky chybná, což nakonec uznali i zástupci pracoviště, kteří studii prováděli (viz www.foodnavigator.com )

    Jestli mi něco uniklo, rád se poučím; prosím o fakta, nikoliv emoce a domněnky.  Sladidly se (laicky) zabývám dost dlouho; zrovna sukralózu mám docela rád. Současně bych rád znal i názor autorky na nové typy sladidel (Neotam či Advantam); kde by všechna negativa aspartamu měly být eliminovány.

    Na druhou stranu pochvala, že si konečně někdo z výživových poradců všiml Erythritolu a Xylitolu a nepovažuje to za výbušninu (což se mi mimochodem stalo i v lékárně ;-D). I když ono "zabraňuje tvorbě plaku" funguje trochu jinak a hlavně u Erythritolu méně než u Xylitolu.

    Díky za odpověď

    0/0
    20.11.2014 0:22
    Foto

    A55n38n21a 55J90e48r14m95á83ř52o90v23á 7212772587573

    Dobrý den, Radku, díky za postřehy!

    Ta nová sladidla, co uvádíte, jsem neznala a netroufám si je posuzovat... Klientům je nedoporučím. Já sama jsem totiž zastánce spíše přirozeného slazení - prostě ovoce.. a klidně i lžičku cukru, když bude jinak strava zdravá a bez zbytečností (mimochodem, takových lidí moc není).

    K sukralóze - pravděpodobně má různé toxické účinky, při zahřívání i karcinogenní... může vést k inzulínové rezistenci...

    www.tandfonline.com

    Nikdo nic neví 100% a proto se domněnkám nevyhneme. Nakonec jde o to, k čemu se přikloníme/te. Vše lze zpochybnit, vyvrátit, či obhájit, když jste šikovný.

    Jsou velké tlaky od farmaceutických firem, aby se umělá sladidla udržela na trhu, i když jsou pochybnosti o jejich neškodnosti...

    Hezký den a zdraví zdar! A.

    0/0
    22.11.2014 11:11

    I21v97o 80Ž41á22č97e21k 9780162579197

    "Med je v podstatě kombinace fruktózy a glukózy, podobně jako stolní cukr (sacharóza)."

    Čtu dobře? Mám věřit "odbornici", která je schopna napsat takovouhle kravinu?

    +1/0
    19.11.2014 23:27

    B38o74h46u28m31i26l 78M85á56c17a 5661222696803

    Odborná literatura používá termín cukerné alkoholy, nikoliv alkoholické cukry.  Jedná se totiž o alkoholy sice odvozené od cukrů, nikoliv však o pravé cukry.

    Naštěstí se v terapii nutrií nepoužívají cukerné kyseliny, resp. v nutriční terapii kyselé cukry.

    A na sorbitol či manitol se nějak nedostalo.

    0/0
    19.11.2014 23:25

    F40r76a68n11t88i59s54e19k 61M88i37k31e14s 8463977280822

    Autor by se mohl trochu neco priucit o chemii.

    +2/0
    19.11.2014 23:12

    F80r53a29n82t78i14š65e44k 15G53u65l87a76š 9799303212396

    Není to tak dávno, co se na český trh dostalo norské sladidlo SUKRIN, což je vlastně obchodní značka zmíněného Erythritolu. Je to PŘÍRODNÍ SLADILO, ne umělé! - dělá se z ovoce prostým PŘÍRODNÍM PROCESEM, konkrétně kvašením.

    Sladivost má zhruba stejnou jako cukr, chuťově je cukru velmi podobný. Dobře se s ním sladí, je k dostání v několika variantách (krystal, moučka...) a také s přidanou Stévií. Velmi dobré sladilo a přitom jde o čistý erythritol, takže vlastnosti přesně takové, jako je v článku uvedeno. 

    Nevím, zda je sem povoleno vkládat odkazy na komerční stránky - raději nebudu riskovat. Ale stačí do vyhledávače zadat "Sukrin" a odkazy se nabídnou samy. :-)

    0/−1
    19.11.2014 20:45

    F32r48a66n69t53i67š81e16k 69L10u30f12t 5437979424376

    Nejnovější poznatky: Umělá sladidla navozují první stádium diabetu

    www.osel.cz;clanek=7789

    0/0
    19.11.2014 20:12

    F33r87a17n13t45i34š33e13k 22L22u78f34t 5967319664886

    Ještě jednou ten odkaz:

    jdem.cz

    0/0
    19.11.2014 20:13

    B64o44h91u39m46i75l 20M53á97c80a 5441162336163

    Aneb jak je nutné opravit vědeckou práci. Ani titulek v ní nebyl správně.

    Vodu obohatíme o tři umělá sladidla. Jedním z nich je sacharin a která byla dvě další, do toho vám nic není.

    0/0
    19.11.2014 23:42

    Miroslav Vicovský

    Dobrý den.

    Zajímal by mě Váš názor na používání DiaChrom-u (červený se sukralózou, zelený se Stévii).

    Děkuji.

    0/0
    19.11.2014 13:19
    Foto

    A81n65n58a 84J40e55r96m18á27ř19o68v42á 7712312117913

    Dobrý den, moc se mi tam nelíbí laktóza, uvedená jako první ve složení - mnoho lidí na ní má intoleranci. Sladidlo se sukralózou nedoporučuji vůbec.

    0/−1
    19.11.2014 20:39

    M51a35r17t90i64n 67T87e88s38a52ř 2529113783383

    Glycerol je cukr? Já myslel, že patří mezi alkoholy.

    +1/0
    19.11.2014 12:16

    B52o66h54u37m81i33l 37M88á14c57a 5291322716703

    Všechny cukry jsou alkoholy. Ale neříkejte to abstinentům.

    0/0
    19.11.2014 17:26

    M37i53c33h84a45l 17M26a76r28e44k 7779391222560

    Přesně, jakákoli synteticky vyrobená látka je velký bullshit. Pakliže někdo k životu potřebuje sladkou chuť, dejte si dobré jablko, hrušku, udělejte si čerstvé čatní z cibule ( budete se divit, jak může být cibule sladká ), ale proboha nepoužívejte žádné Tholy, Isty a podobně. Používejte Javorový sirup, Med, Agáve sirup. Stévii. . . . . bílý cukr je doslova jed.

    0/−4
    19.11.2014 11:07

    J15i11ř12í 39H63a88v36e44l 8156829261539

    Pokud je cukr jed, jaká je smrtelná dávka?

    +3/0
    19.11.2014 12:46

    J71i29ř62í 46Š62v20a43g13r 3528310365756

    Stačí ho sníst najednou kolem dvou kilogramů, záleží na tom, kolik vážíte. Odborné studie uvádějí, že smrtelná dávka je 30 gramů na kilogram váhy. Játra nestačí tolik glukózy zpracovat. Nastane svalová ochablost, střevní potíže, poruchy srdečního rytmu, poškození nervů, slepota a fatální poškození ledvin.

    +1/0
    19.11.2014 14:24

    P82e44t60r 22M54o96t31y80č30k96a 1354241303844

    Pokud to berete takhle nesmyslně, zabije vás i pozření nadměrného množství vody. Zkuste také někdy usilovně hyperventilovat, budete se možná divit...

    Nicméně, vaše tvrzení se pod tak nesmyslný článek, jako je tenhle, docela hodí. Nic proti paní autorce, ale prostě ji neberu vážně, stejně jako všechny věrozvěsty čehokoli, kteří "svá doporučení zakládají na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech" a ignorují při tom zdravý rozum a věky získané zkušenosti.

    Cukry samozřejmě do našeho jídelníčku patří. Stejně, jako sůl, jako koření, jako maso, jako mléčné výrobky, dokonce i jako alkohol.

    Mnohem rozumnější byl na iDnes tento článek:

    ona.idnes.cz

    +4/0
    19.11.2014 22:44

    L26u88k53á83š 81M14a31r97š54á15l42e24k 6903564134456

    V článku uváděná informace, že bílý rafinovaný cukr vzniká jakýmsi broušením viz "nerafinovaný, tedy neobroušený" dle mého názoru je zavádějící. Bílý rafinovaný cukr se vyrábí především odpařováním a čištěním pomocí vápenného mléka, viz www.hps.cz

    +1/0
    19.11.2014 9:38
    Foto

    L73e70n49k88a 83H65a67l54á24m17k56o11v32á 4860122736928

    Jeste mi tu chybi nejaka informace o cekance (koren). Jedno ze sladidel, ktere bezne pouzivam, krome stevie a erythritolu. Tady u nas se prodava jako Just like sugar. Vetsinou sladidla micham, pak je konecna chut nejlepsi.

    0/0
    18.11.2014 17:01

    M77a38r39t80i53n 75B30l43a67s53s 3141199186321

    Jak se tak dívám na charakteristiky těch  sladidel, tak to si dám raději ten cukr... ;-D

    +6/0
    18.11.2014 14:38

    J60a41n 40B22á68r56t74a 3690196428

    Když už tu byla řeč o čokoládě, mě osobně docela vadí, že všechny u nás prodávané hořké čokolády jsou slazené.

    Zachutnala mi ekvádorská čokoláda Iara 100% kakao. Je to opravdu jen kakao a kakaové máslo a nic víc a je skutečně hořká a ne sladká jako "hořké" čokolády u nás. 

    Bohužel koupit jde jen v Německu.

    0/0
    18.11.2014 12:28

    Jan Vrba

    Erythritol? Nechybí tomu sladidlu předpona - něco jako tetranitro?

    0/0
    17.11.2014 16:53

    B51o60h93u11m57i15l 75M76á13c43a 5461792816113

    Tetranitropentaerythritol čili pentrit je výbušnina. Ve vodě je nerozpustný, takže nepatří mezi sladidla, o kterých pojednává tento článek.

    0/0
    19.11.2014 17:38

    F16r27a44n79t74i42s16e23k 82M93i86k53e56s 8263927410502

    To jste si nabehl.

    0/0
    19.11.2014 23:14

    J27i44ř37í 33F48r10o53l40e34c 7165344362177

    Nějak mi chybí informace co je na tom cukru vlastně tak strašně nezdravého :-) Tvrzení v článku o škodlivosti cukru ostře kontrastují např. s:

    www.stream.cz

    +6/0
    17.11.2014 16:30
    Foto

    A26n43n95a 60J46e35r50m60á86ř24o54v96á 7132762187263

    Jirko, nesouhlasím s tím, že si žena může dát bez následku denně 6 lžiček cukru, jak říká Dr. Strunecká (kterou mám jinak velice v úctě a fandím jí!). Nepřiměřeně to hýbe s glykémií (a inzulínem) a zatěžuje se slinivka. Jestli zrovna běžíš maraton, tak ok, ale jestli sedíš celý den v kanclu, tak pak je to blbý. Navíc mnoho cukru stimuluje chutě na další cukr, místo aby člověk jedl to, co potřebuje, hlavně zdravé tuky a bílkoviny, plus dost zeleniny. Zjednodušeně řečeno. Ale upřímně - raději vidím u sportovce pár lžiček cukru, než umělá sladidla typu aspartam...

    +3/−2
    18.11.2014 15:54

    J63i58ř42í 74F19r97o79l38e70c 7805204202527

    Diky za individualni pristup v diskuzi a dalsi osvetleni problematiky (ale palacinek se stejne nevzdam :-D ).

    +1/0
    18.11.2014 23:34

    M67i26c71h27a31l 56M60a13r94e39k 7779851532230

    Aspartam má jen kousek k bojovým látkám, nebrat.

    +2/−1
    19.11.2014 11:08

    P66e28t17r 83M50i21c64h24á18l53e97k 4459440336848

    Ale no tak, nesmíte tolik číst ty bláboly posílané meilama galenus.cz

    0/0
    19.11.2014 12:10

    M18a77r19t77i43n 65T67e92s92a18ř 2469403393203

    U spousty umělých sladidel se neprokázalo, že by byly přímo škodlivé. Některé škodí až po tepelné úpravě (sacharin), jiné vůbec (příkladem je aspartam, u toho se neprokázalo vůbec nic). Jen je sporný jejich význam (energie vs. sladká chuť) a je obtížné je vyladit na chuťový profil přírodních sacharidů, proto spoustě lidí nechutnají (včetně mě, proto se jim vyhýbám). Na galenus.cz se dovíte, jak to bylo s těmi "bojovými látkami".

    +3/−1
    19.11.2014 12:24

    G45e74o56r11g23e 38B27u15r66i11a65n 3548321803489

    Cukr silne zakyseluje telo tak jako mouka. V zakyselenem tele nefunguje spravne imunitni system, respektive nestiha dat vsechny zdravotni problemy do poradku. Co zpusobuje nefunkcni imunitni system si snad uz odvodite sam.

    0/−1
    19.11.2014 18:06

    J23i77ř50í 35F61r73o19l91e59c 7155294862777

    Nějaký relevantní odkaz?

    +2/0
    19.11.2014 18:42

    P72a15v45e18l 22S93ý25k79o40r77a 7317282627551

    Co tak slad ? Tim se sladi ziva strava.

    0/0
    17.11.2014 15:46

    V38l38a11d52i88m52í67r 55S72l30o46v60á39k 9544689330504

    Zdravím,

    škoda že nebyla zdůrazněna třtinová melasa; myslím si, že vzhledem k obsahu dobře vstřebatelného železa (+ magnésia a ostatních minerálních látek) je pro běžce ideální.

    +2/0
    17.11.2014 7:17
    Foto

    A32n81n95a 53J16e50r74m90á12ř27o23v59á 7312222957603

    může být :) díky za doplnění

    +1/−1
    18.11.2014 15:54

    M31i30c49h90a58l 56M66a40r22e74k 7899491882530

    Melasa je dobrá ale ne každému voní a chutná, to Javorový sirup nebo Datlový sirup je mnohem přijatelnější.

    +1/0
    19.11.2014 11:10





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.