• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla

    Žádný cukr není zdravý, ani ten hnědý, obloukem se vyhýbejte též umělým sladidlům. Vaší oblíbenou sladkostí by mělo být především ovoce, sáhnout ale můžete i po kvalitním medu, stévii či erythritolu. Nabízíme vám kompas, který vás bude navigovat na cestě ke zdravému životu bez cukru.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    Hana Hradecká

    Já cukr nemůžu, takže pro mě velice zajímavý článek, taky jsem si našla podobné sladidlo, sladí jako cukr, chuťově to nejde ani poznat - SlaDIA obsahuje stévii a sukralózu takže za mě spokojenost.

    0/0
    20.1.2015 9:53

    T62o17m70á87š 74C59h33r60u12d52i45m26s50k92ý 5524566537126

    A sladěnka je kde?????

    0/0
    19.1.2015 12:59

    P57e76t25r 14K65o67s56u67t60a 2651891375575

    No nevim nevim ,ale umělý sladidlo vzniklo jako odpad jedné biologické zbraně.;-€;-O!!

    +1/0
    24.11.2014 18:41
    Foto

    A60d83r96i49e24n 30S23e93h43n32a53l 1182862533

    Vše, co je průmyslově nebo chemicky upravováno, je více či méně škodlivé. Proto tyto produkty nekonzumuji vůbec nebo v omezeném množství. Doporučuji se orientovat na přírodní produkty na které je lidské tělo zvyklé více jak milión let.

    1)nekonzumovat žádné průmyslově vyráběné cukry a výrobky z nich vyrobené včetně sladidel , dortů, sušenek atd.;-€

    Každý10. obyvatel naší země má díky tomu cukrovku. Cukr zakyseluje organismus a vytváří tím vhodné prostředí pro vznik rakoviny. V počtu výskytu rakoviny jsme světová špička.;-€

    2)1lžičkamedu nikomu neubíží(osahuje řadu prospěšných látek pro náš organismus).Před vytrvalostním výkonem 30-50 minut možno zvýšit dávku až na 1 polívkovou lžíci(vlažný nebo studený zelený čaj). 2 hodiny před závodem 2lžíce vařených vloček + 1/2 banánu + 1 lžička skořice nebo 4 hodiny před závodem 4 lžíce vařených vloček + 1 banán + 1 lžička skořice.

    3)Ostatníjídla  a nápoje sladím výhradně jemně mletou STÉVII.  Sušená nebo jemněmletá Stévie se dá kopit v bioprodejnách. Dávkování je jednoduché, 1 lžička mleté Stévie nahradí 1-2 polívkové lžíce cukru.

    Stévie je naprosto dokonalá, naprosto oblbne náš mozek. Dáte jí třeba do štrůdlu a nikdo kromě vás nepozná, že tam není cukr.R^ Ale to nejdůležitější je, že se při trávení v našem těle chová jako zelenina a na rozdíl od cukru má zásaditou reakci!!!!

    4)Erythritol  a různé výtažky, koncentráty nebo tablety se Stévii nedoporučuji.

    To nejcenější co Stévie obsahuje je pryč, navíc to osahuje látky, které nepotřebujem.

    Dalším problémem je dávkování, až 320 krát větší sladivost u kocentátů.

     Dotazy můžete také psát můj facebook: www.facebook.com

     nebo mail: bohemka@seznam.cz

    0/−1
    23.11.2014 15:04

    B89o73h55d95a17n 96M50a47r72e70k 5135636337974

    Když si dovolíte tvrdit takovéhle věci, tak doufám, že jste vysokoškolsky vzdělaný v potravinářství nebo chemii. Jinak bych o Vás musel prohlásit, že lžete jako Rudé právo.

    Chuťově se stévie cukru prostě nevyrovná. Umělá i přírodní sladidla můj mlsný jazyk netoleruje a poznám to třeba i v kyselých okurkách. Kdo chce rychle doplnit energii, tak jde do cukrů R^

    Když už chcete cukr omezit, tak ho prostě vysadíte a po cca 14 dnech vám bezproblému začne chutnat černý čaj a kafe i bez cukru. Nemusímte pak platit za nesmysli, jako je chemickou cestou separovaná stévie ;-D

    +1/−1
    23.11.2014 22:13

    B42o89h54d58a82n 73M75a85r88e57k 5865636597364

    Tak tohle je článek určený pro Blesk pro ženy?Rv Kdo jiný než sportovec, až už hobík nebo profík, potřebuje dostatečné množství cukru? Mimochodem, na cukry jede také mozek!

    Když má tělo chuť na sladké, tak to něco signalizuje a já bych se pídil co?

    +1/−1
    20.11.2014 10:27

    M81i69l53a50n 50K13l68o17u36č90e84k 3580235208357

    1/Sportovec a i nesportovec cukr téměř nepotřebuje, potřebuje sacharidy.

    2/Když máme chuť na sladké, tak to rozhodně nemusí znamenat, že máme málo cukru nebo energie

    +2/0
    20.11.2014 14:26

    B46o60h95d25a60n 52M77a94r34e22k 5765366117264

    Právě, že třeba nesprávně složená strava muže vyvolávat neovladatelnou chuť na sladké, to může znamenat právě nedostatek sacharidů.

    Sacharidy = pomalá energie, cukry = rychlá energie, obě 2 složky mají v jídelníčku své místo a učel. Pokud jste vyčerpaný a potřebujete ještě zabrat, tak cukry nahradíte, jenom ještě většíma dryákama :-/.

    +1/−1
    23.11.2014 22:23

    Radek Lampíř

    Poprosil bych paní autorku o vysvětlení, proč zrovna sukralóza je takové zlo.

    Z přijímaného množství (cca 600x nižší než cukr) se střevem vstřebá pouze cca 20%, z nichž jen čtvrtina se nějak metabolizuje. Je špatně rozpustná v tucích (= neukládá se v tucích, nehromadí se v těle). 

    K vlivu na mikrofloŕu: Zmíněná studie o vlivu na střevní mikroflóru byla prováděna v dávkách 100-1000mg/kg/denně (pro představu: Pro 70kg tvora to znamená ekvivalent příjmu mezi 4 a 40 **kilogramy** cukru denně !).

    A to nejlepší nakonec: 

    a) Studie byla dělána na krysách, přičemž podobný efekt na člověku pozorován nebyl.

    b) Ta studie byla metodologicky chybná, což nakonec uznali i zástupci pracoviště, kteří studii prováděli (viz www.foodnavigator.com )

    Jestli mi něco uniklo, rád se poučím; prosím o fakta, nikoliv emoce a domněnky.  Sladidly se (laicky) zabývám dost dlouho; zrovna sukralózu mám docela rád. Současně bych rád znal i názor autorky na nové typy sladidel (Neotam či Advantam); kde by všechna negativa aspartamu měly být eliminovány.

    Na druhou stranu pochvala, že si konečně někdo z výživových poradců všiml Erythritolu a Xylitolu a nepovažuje to za výbušninu (což se mi mimochodem stalo i v lékárně ;-D). I když ono "zabraňuje tvorbě plaku" funguje trochu jinak a hlavně u Erythritolu méně než u Xylitolu.

    Díky za odpověď

    0/0
    20.11.2014 0:22
    Foto

    A67n41n57a 70J67e76r29m30á62ř59o63v90á 7152982697983

    Dobrý den, Radku, díky za postřehy!

    Ta nová sladidla, co uvádíte, jsem neznala a netroufám si je posuzovat... Klientům je nedoporučím. Já sama jsem totiž zastánce spíše přirozeného slazení - prostě ovoce.. a klidně i lžičku cukru, když bude jinak strava zdravá a bez zbytečností (mimochodem, takových lidí moc není).

    K sukralóze - pravděpodobně má různé toxické účinky, při zahřívání i karcinogenní... může vést k inzulínové rezistenci...

    www.tandfonline.com

    Nikdo nic neví 100% a proto se domněnkám nevyhneme. Nakonec jde o to, k čemu se přikloníme/te. Vše lze zpochybnit, vyvrátit, či obhájit, když jste šikovný.

    Jsou velké tlaky od farmaceutických firem, aby se umělá sladidla udržela na trhu, i když jsou pochybnosti o jejich neškodnosti...

    Hezký den a zdraví zdar! A.

    0/0
    22.11.2014 11:11

    I68v63o 50Ž49á38č61e71k 9120162579867

    "Med je v podstatě kombinace fruktózy a glukózy, podobně jako stolní cukr (sacharóza)."

    Čtu dobře? Mám věřit "odbornici", která je schopna napsat takovouhle kravinu?

    +1/0
    19.11.2014 23:27

    B44o40h72u23m12i52l 48M93á42c23a 5891452906143

    Odborná literatura používá termín cukerné alkoholy, nikoliv alkoholické cukry.  Jedná se totiž o alkoholy sice odvozené od cukrů, nikoliv však o pravé cukry.

    Naštěstí se v terapii nutrií nepoužívají cukerné kyseliny, resp. v nutriční terapii kyselé cukry.

    A na sorbitol či manitol se nějak nedostalo.

    0/0
    19.11.2014 23:25

    F82r10a41n33t55i53s18e94k 64M58i36k85e72s 8633947390502

    Autor by se mohl trochu neco priucit o chemii.

    +2/0
    19.11.2014 23:12

    F22r80a42n87t57i48š57e21k 51G20u66l55a18š 9339723452656

    Není to tak dávno, co se na český trh dostalo norské sladidlo SUKRIN, což je vlastně obchodní značka zmíněného Erythritolu. Je to PŘÍRODNÍ SLADILO, ne umělé! - dělá se z ovoce prostým PŘÍRODNÍM PROCESEM, konkrétně kvašením.

    Sladivost má zhruba stejnou jako cukr, chuťově je cukru velmi podobný. Dobře se s ním sladí, je k dostání v několika variantách (krystal, moučka...) a také s přidanou Stévií. Velmi dobré sladilo a přitom jde o čistý erythritol, takže vlastnosti přesně takové, jako je v článku uvedeno. 

    Nevím, zda je sem povoleno vkládat odkazy na komerční stránky - raději nebudu riskovat. Ale stačí do vyhledávače zadat "Sukrin" a odkazy se nabídnou samy. :-)

    0/−1
    19.11.2014 20:45

    F37r29a47n56t62i48š91e78k 80L45u36f39t 5877529644916

    Nejnovější poznatky: Umělá sladidla navozují první stádium diabetu

    www.osel.cz;clanek=7789

    0/0
    19.11.2014 20:12

    F10r19a13n12t55i44š52e30k 80L44u85f62t 5857419854896

    Ještě jednou ten odkaz:

    jdem.cz

    0/0
    19.11.2014 20:13

    B29o44h44u57m81i87l 72M88á62c16a 5221212276323

    Aneb jak je nutné opravit vědeckou práci. Ani titulek v ní nebyl správně.

    Vodu obohatíme o tři umělá sladidla. Jedním z nich je sacharin a která byla dvě další, do toho vám nic není.

    0/0
    19.11.2014 23:42

    Miroslav Vicovský

    Dobrý den.

    Zajímal by mě Váš názor na používání DiaChrom-u (červený se sukralózou, zelený se Stévii).

    Děkuji.

    0/0
    19.11.2014 13:19
    Foto

    A98n54n73a 54J98e29r69m89á31ř84o98v66á 7212752857153

    Dobrý den, moc se mi tam nelíbí laktóza, uvedená jako první ve složení - mnoho lidí na ní má intoleranci. Sladidlo se sukralózou nedoporučuji vůbec.

    0/−1
    19.11.2014 20:39

    M47a94r54t17i94n 53T94e81s14a36ř 2309493943433

    Glycerol je cukr? Já myslel, že patří mezi alkoholy.

    +1/0
    19.11.2014 12:16

    B32o34h96u81m88i21l 18M86á21c25a 5101962596443

    Všechny cukry jsou alkoholy. Ale neříkejte to abstinentům.

    0/0
    19.11.2014 17:26

    M89i70c21h86a82l 25M21a66r14e32k 7779131722690

    Přesně, jakákoli synteticky vyrobená látka je velký bullshit. Pakliže někdo k životu potřebuje sladkou chuť, dejte si dobré jablko, hrušku, udělejte si čerstvé čatní z cibule ( budete se divit, jak může být cibule sladká ), ale proboha nepoužívejte žádné Tholy, Isty a podobně. Používejte Javorový sirup, Med, Agáve sirup. Stévii. . . . . bílý cukr je doslova jed.

    0/−4
    19.11.2014 11:07

    J27i77ř79í 74H56a98v59e12l 8836329631779

    Pokud je cukr jed, jaká je smrtelná dávka?

    +3/0
    19.11.2014 12:46

    J27i35ř79í 53Š19v44a19g14r 3218910495476

    Stačí ho sníst najednou kolem dvou kilogramů, záleží na tom, kolik vážíte. Odborné studie uvádějí, že smrtelná dávka je 30 gramů na kilogram váhy. Játra nestačí tolik glukózy zpracovat. Nastane svalová ochablost, střevní potíže, poruchy srdečního rytmu, poškození nervů, slepota a fatální poškození ledvin.

    +1/0
    19.11.2014 14:24

    P34e82t75r 27M12o28t77y26č51k89a 1194411503534

    Pokud to berete takhle nesmyslně, zabije vás i pozření nadměrného množství vody. Zkuste také někdy usilovně hyperventilovat, budete se možná divit...

    Nicméně, vaše tvrzení se pod tak nesmyslný článek, jako je tenhle, docela hodí. Nic proti paní autorce, ale prostě ji neberu vážně, stejně jako všechny věrozvěsty čehokoli, kteří "svá doporučení zakládají na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech" a ignorují při tom zdravý rozum a věky získané zkušenosti.

    Cukry samozřejmě do našeho jídelníčku patří. Stejně, jako sůl, jako koření, jako maso, jako mléčné výrobky, dokonce i jako alkohol.

    Mnohem rozumnější byl na iDnes tento článek:

    ona.idnes.cz

    +4/0
    19.11.2014 22:44

    L97u98k42á16š 47M56a19r64š88á41l22e94k 6863684974606

    V článku uváděná informace, že bílý rafinovaný cukr vzniká jakýmsi broušením viz "nerafinovaný, tedy neobroušený" dle mého názoru je zavádějící. Bílý rafinovaný cukr se vyrábí především odpařováním a čištěním pomocí vápenného mléka, viz www.hps.cz

    +1/0
    19.11.2014 9:38
    Foto

    L77e76n40k54a 90H79a81l57á82m15k15o22v86á 4180932396108

    Jeste mi tu chybi nejaka informace o cekance (koren). Jedno ze sladidel, ktere bezne pouzivam, krome stevie a erythritolu. Tady u nas se prodava jako Just like sugar. Vetsinou sladidla micham, pak je konecna chut nejlepsi.

    0/0
    18.11.2014 17:01

    M20a44r76t97i72n 45B40l81a44s51s 3621319246591

    Jak se tak dívám na charakteristiky těch  sladidel, tak to si dám raději ten cukr... ;-D

    +6/0
    18.11.2014 14:38

    J79a64n 72B22á78r85t58a 3720256518

    Když už tu byla řeč o čokoládě, mě osobně docela vadí, že všechny u nás prodávané hořké čokolády jsou slazené.

    Zachutnala mi ekvádorská čokoláda Iara 100% kakao. Je to opravdu jen kakao a kakaové máslo a nic víc a je skutečně hořká a ne sladká jako "hořké" čokolády u nás. 

    Bohužel koupit jde jen v Německu.

    0/0
    18.11.2014 12:28

    Jan Vrba

    Erythritol? Nechybí tomu sladidlu předpona - něco jako tetranitro?

    0/0
    17.11.2014 16:53

    B58o10h41u44m31i55l 94M12á22c83a 5511912106863

    Tetranitropentaerythritol čili pentrit je výbušnina. Ve vodě je nerozpustný, takže nepatří mezi sladidla, o kterých pojednává tento článek.

    0/0
    19.11.2014 17:38

    F42r46a57n20t48i27s59e43k 33M35i50k48e73s 8393177790362

    To jste si nabehl.

    0/0
    19.11.2014 23:14

    J93i92ř27í 97F40r10o18l35e48c 7495504462717

    Nějak mi chybí informace co je na tom cukru vlastně tak strašně nezdravého :-) Tvrzení v článku o škodlivosti cukru ostře kontrastují např. s:

    www.stream.cz

    +6/0
    17.11.2014 16:30
    Foto

    A66n79n76a 40J75e30r74m19á55ř65o18v35á 7732902947563

    Jirko, nesouhlasím s tím, že si žena může dát bez následku denně 6 lžiček cukru, jak říká Dr. Strunecká (kterou mám jinak velice v úctě a fandím jí!). Nepřiměřeně to hýbe s glykémií (a inzulínem) a zatěžuje se slinivka. Jestli zrovna běžíš maraton, tak ok, ale jestli sedíš celý den v kanclu, tak pak je to blbý. Navíc mnoho cukru stimuluje chutě na další cukr, místo aby člověk jedl to, co potřebuje, hlavně zdravé tuky a bílkoviny, plus dost zeleniny. Zjednodušeně řečeno. Ale upřímně - raději vidím u sportovce pár lžiček cukru, než umělá sladidla typu aspartam...

    +3/−2
    18.11.2014 15:54

    J26i87ř31í 84F88r58o73l11e56c 7415384322717

    Diky za individualni pristup v diskuzi a dalsi osvetleni problematiky (ale palacinek se stejne nevzdam :-D ).

    +1/0
    18.11.2014 23:34

    M98i76c23h70a65l 55M72a18r97e19k 7419691802380

    Aspartam má jen kousek k bojovým látkám, nebrat.

    +2/−1
    19.11.2014 11:08

    P83e91t33r 49M15i60c19h60á28l64e56k 4229920776308

    Ale no tak, nesmíte tolik číst ty bláboly posílané meilama galenus.cz

    0/0
    19.11.2014 12:10

    M98a47r97t13i20n 78T52e46s68a28ř 2279853583163

    U spousty umělých sladidel se neprokázalo, že by byly přímo škodlivé. Některé škodí až po tepelné úpravě (sacharin), jiné vůbec (příkladem je aspartam, u toho se neprokázalo vůbec nic). Jen je sporný jejich význam (energie vs. sladká chuť) a je obtížné je vyladit na chuťový profil přírodních sacharidů, proto spoustě lidí nechutnají (včetně mě, proto se jim vyhýbám). Na galenus.cz se dovíte, jak to bylo s těmi "bojovými látkami".

    +3/−1
    19.11.2014 12:24

    G55e60o13r60g73e 81B77u16r35i76a22n 3208801213659

    Cukr silne zakyseluje telo tak jako mouka. V zakyselenem tele nefunguje spravne imunitni system, respektive nestiha dat vsechny zdravotni problemy do poradku. Co zpusobuje nefunkcni imunitni system si snad uz odvodite sam.

    0/−1
    19.11.2014 18:06

    J58i72ř77í 52F18r60o21l37e59c 7125854472327

    Nějaký relevantní odkaz?

    +2/0
    19.11.2014 18:42

    P14a31v28e12l 12S14ý66k61o95r48a 7207982237721

    Co tak slad ? Tim se sladi ziva strava.

    0/0
    17.11.2014 15:46

    V69l84a91d39i67m85í87r 95S50l74o77v96á94k 9274119110734

    Zdravím,

    škoda že nebyla zdůrazněna třtinová melasa; myslím si, že vzhledem k obsahu dobře vstřebatelného železa (+ magnésia a ostatních minerálních látek) je pro běžce ideální.

    +2/0
    17.11.2014 7:17
    Foto

    A36n58n72a 84J16e73r20m16á23ř59o68v19á 7612772387443

    může být :) díky za doplnění

    +1/−1
    18.11.2014 15:54

    M89i36c45h29a44l 10M58a35r63e56k 7509151172850

    Melasa je dobrá ale ne každému voní a chutná, to Javorový sirup nebo Datlový sirup je mnohem přijatelnější.

    +1/0
    19.11.2014 11:10





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.