• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Co to je správná výživa? To dosud nikdo neví, říká odborník Petr Fořt

    Jsme obětí syntetické stravy a sportovci též reklam na zaručené přípravky, například proteinové tyčinky. „Vystupují v nich profesionální sportovci, kteří by je leckdy sami nikdy nevzali do úst,“ říká odborník na sportovní výživu Petr Fořt. A přiznává, že navzdory desetiletím výzkumu vědci pořád neví, co to ta správná výživa vlastně je.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    J31a58n 31K35r27a90l 4553527405310

    Pána Fořta poznám z jeho článkov a publikácií viac než 30 rokov, jeho vtedajšie názory som veľmi "nežral", lebo v nich propagoval jednu českú firmu, ktorá vyrábala "kvázi" potravinové suplementy pre športovcov, ktoré nemali podla vlastných skúseností takmer žiadny pozitívny účinok... V tomto článku sa nachádza pár veľmi dobrých informácii ohľadom každodenného stravovania, ale kedže sa stravovaním amatérskych športovcov dlhodobo zaoberám, najdôležitejšie je uvedomiť si, ze pohyb, pestrá strava akéhokoľvek typu, akurát zredukovaná do minimálnych dávok typu snack a to všetko na dennodennej báze, Vam bez ohľadu na to, aký typ človeka ste, zabezpečí komfortný pocit z vlastného tela.

    0/0
    27.4.2014 8:49

    L23i66b80a 91R49u24s77n89á56k 2650604505351

    Dalo by se to shrnout jako "kecy prdy beďary"

    0/0
    26.4.2014 17:52

    V27í50t 23N62o44v37á19k 5334815671369

    hahá, bio protlak, ten pán neví že bio zelenina se ošetřuje chemicky taky ale jenom v noci;-D

    0/0
    26.4.2014 7:51

    L49a73d52i64s65l87a86v 72N25o36v50a71k 9499291625951

    Myslim si, ze podobne clanky jsou skoro zbytecne, odpovedi jsou - ptejte se me co chcete, ja Vam co chci odpovim.  Co si z toho ma obycejny smrtelnik vzit, ze tomu asi pan hodne rozumi  a nechce se s nama amaterama moc o ty svoje znalosti podelit.  Je to skoda, vazim si kazdeho odbornika, ktery se neschovava za odbornost a mluvi ci prezentuje tak, aby to bylo pochopitelne a hlavne napomocne nam bezcum amaterum.  Takze se tesim na dalsi clanek o strave, ktery bude citelnejsi.

    0/0
    25.4.2014 19:44

    M84a88r35t87i80n 79V33o13k84o13u37n 9208243313976

    CR ma mistra sveta v thaiboxu v supertezke vaze, jmenuje se Jan Müller a je to vegan :)  www.vegetarian.cz

    0/0
    23.4.2014 13:56

    O41n97d53ř52e75j 70K22o34p68e77c87k35ý 6980755777738

    Píše se tam, že je vegetarián, ne vegan...

    0/0
    25.4.2014 11:56

    H43o81n41z33a 43F55á79t54o69r 2499495794620

    Podle toho, že je v článku 11 krát použito slovo "bio", řadím ho mezi podezřelé PR projekty a tedy se raději zařídím přesně naopak, nežli pán radí.

    +1/0
    23.4.2014 13:48

    L59e76o57š 92K38r19á73l 4947761851

    Pán to prostě dotáhl "ad absurdum". Podobných odborníků se vždycky trochu bojím...

    +3/0
    23.4.2014 13:18

    V34l71a63s66t19a 92S53v34o36b16o38d92a 4379829974

    Jídlo je buď  dobré a nebo zdravé,dnešní generace již neví co je zdravé jídlo a něteří extremisti jako třeba autor jim to neřeknou.Vždy je něco strašně škodlivé a vzápětí úžasně zdravé.Každý by se měl řídit vlastním rozumem a né radami těchto znalců.

    0/0
    23.4.2014 9:27

    J63i84ř28í 97K82l36i31m42á71n18e10k 8391426692659

    Jsme to... co jedlo... to co jíme!R^

    0/0
    22.4.2014 16:19

    G13e78o66r95g16e 60B79u88r69i61a25n 3258221723339

    Zajimalo by mne kolik je panu Fořtovi let, odhaduji tak pres 90, podle toho jak vypada na fotografiich.

    0/0
    21.4.2014 16:15

    D66a49v74i94d 74D34v55o95ř92á59k 6132390915587

    "Když sním něco, co nebylo kvalitní, ale „nějak jsem si toho nevšiml“, organismus mi to za pár hodin dá nepříjemným způsobem najevo." Vypadá, že pán nemá v pořádku trávení. Podle mě zdravý organismus by měl bez problému strávit i ne-top-superquality-stravu. Nijak nebrojím proti kvalitní stravě, ale tohle mi připadá patologické.  Konzultoval bych to s lékařem.

    +15/−5
    18.4.2014 14:59

    M19a62r21t63i69n 12N59e36r41m75u46t 9827957578469

    asi nechápete, o co jde, protože se vám to nikdy nestalo. To neznamená, že dostanete zrovna průjem nebo zvracíte. Ale najednou jste třeba bez příčiny nezvykle unavený, nafouknete se apod.

    +6/−2
    19.4.2014 23:34

    D67a20v18i68d 48D50v60o64ř46á93k 6412570815727

    To je přesně to, o čem jsem mluvil.

    +1/0
    24.4.2014 8:55

    M45a12r31t86i39n 60N98e13r60m51u69t 9727397178989

    pořád jste mimo. Když se přežeru knedlí, tak budu unavený a zpomalený, ať to jsou bio knedle nebo knedle "výhodný nákup", to už je celkem jedno

    +1/−1
    24.4.2014 9:11

    D57a90v37i96d 58D35v48o94ř69á53k 6172570975747

    A jak víte, že jsem mimo? Nesuďte mě podle sebe. Já unavený a zpomalený nejsem. A nebyl ani můj děda, který v pětaosmdesáti jezdil na kole jako drak a přitom jedl věci, ze kterých by vám asi vstávaly hrůzou vlasy na hlavě. A dožil se ve zdraví a vitalitě devadesátky a považte, neměl ani výživového poradce.

    +1/0
    24.4.2014 10:45

    M68a38r54t76i62n 94N72e25r95m65u95t 9477647588669

    ano, jsou takoví silní jedinci, většina národa k nim ale nepatří. Jedí co se jim zlíbí, a pak ve vyšším věku naříkají, že bolí klouby, záda, trápí je dna, 2. cukrovka, vysoký tlak, osteoporóza, trvalá rýma, doktore pomoz, pak si na to zvyknou a berou to jako normální stav. Odmítají jakoukoliv souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem (jídlo je na jídlo a na zdraví jsou léky), zrovna jako vy. A Fořt to myslí tak, že když jí to co má, cítí se jako zamlada. Když se nechá zlákat (sladkosti, uzeniny, chemie), tak se po chvíli cítí na svůj věk (tj. tak, čemu ostatní říkají normálně) A váš děta  jedl čokolády, zákusky, oplatky, nalíval se kokakolou, přejídal se masem?

    +2/−1
    24.4.2014 12:21

    D97a74v21i52d 64D87v13o13ř59á32k 6462960175607

    "Odmítají jakoukoliv souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem zrovna jako vy" A to jste prosím vyčet kde, že něco takového já zastávám :-)? Zkuste číst to, co je napsáno, ne to, co si myslíte, že je napsáno.

    "A váš děta  jedl čokolády, zákusky, oplatky, nalíval se kokakolou, přejídal se masem?"

    Popsal jste to takřka  přesně: Do čaje si dával nepočítaně kostek cukru každé ráno, k tomu několik bílých rohlíků (jinou snídani neměl nikdy), masa měl běžné množství, ale nejvíce měl tlustého bůčku, oplatky a jiné sladkosti ano, k večeři často buřty, čistou vodu nepil nikdy, vždy si dával limonádu z velké lahve (taková se už neprodává), zelenina a ovoce mu nejely. Ale měl dostatek pohybu a stále dobrou náladu.

    0/0
    24.4.2014 13:54

    M43a32r12t10i37n 90N23e25r94m75u22t 9357427948719

    To jak se cítím, je taky zdravotní stav, ne? Vy jste jak z Felixe Holzmana (tady mě bolí, tohle mám špatný a mě samotnýmu taky není nějak dobře). Váš děda měl silnou konstituci, takovému šťastnému člověku je zbytečné něco přikazovat, ale je to výjimka, s kačením žaludkem se každý nerodí. Já třeba zase nemůžu ztloustnout, ať jím cokoliv v jakémkoliv množství (sladké nebo tučné), a taky neoznačuju část národa, co se musí hlídat a zkoušet diety, že mají patologický problém.

    +1/0
    24.4.2014 14:47

    D11a21v70i88d 38D71v77o95ř14á42k 6852650345937

    Ano, jestli se po běžném jídle cítíte špatně, pak to je jistě záležitost zdravotního stavu.

    Patologický=nenormální/chorobný, tedy přesně padnoucí slovo . 

    Díky za diskuzi, už nemám k domu dál co říct, mějte se.

    0/0
    24.4.2014 21:19

    M54a25r97t64i64n 61N43e92r46m36u67t 9527827798449

    Že vám do toho ještě skáču, slovo "běžné jídlo" je pro každého něco jiného, v tom to asi bude. Třeba můj otec taky do osmdesáti učil v baletní škole a pod devadesátce ještě jezdí autem do města, ale "běžnému jídlu" většiny lidí se vyhýbá jak může.

    +2/0
    24.4.2014 23:24

    M40a39r55t17i41n 58N21e75r17m78u88t 9647357978679

    Teď jsem teprve pochopil, že si pod slovy "organismus mi to dá nepříjemně najevo" představujete něco děsivého. Může to být však i obyčejné pálení žáhy. Tak nashle.

    0/0
    24.4.2014 23:32

    D51a35v88i30d 50D59v24o69ř77á42k 6372170745447

    OK, mějte se.

    0/0
    28.4.2014 12:52

    M31a84r87e97k 61K72ř13í40ž 6575915446432

    vy jste nepochopil, že potravina může být stará nebo nějakým nevhodným sklaDOVÁNÍM NEBO PŘI PŘEPRAVĚ JAKSI ZKAŽENÁ, ALE DO OBALU NEVIDÍTE.. ACH JO, TY LIDI POD 100 Rv

    0/0
    20.4.2014 18:22

    M49a89r85t74i95n 18N94e77r83m41u63t 9617387838269

    je to asi tak patologické, jako když vám nechce jet auto, do kterého nalijete nekvalitní benzin nebo naftu. Při tankování příjemný pocit (třeba že ušetřím nebo oběd zdarma), ale pak to moc nejede. Anebo je vám míň než 30-40, takže to ještě nechápete. Lidé dávají často větší pozornost na to, čím krmí svého psa než sebe

    +4/0
    21.4.2014 1:46

    J68a76n73a 14L51a45n41g85o92v10á 2665736340643

    Mně se to mnohokrát stalo po návštěvě restaurace, a to i tehdy, když si tam objednám "něco zdravého". Denně vařím - dobře a zdravě, ale když si dám něco v restauraci, bývá mi po tom často "těžko". Zkuste si najít film "Super Size Me" - je to dokument o fast food. Naprosto potvrzuje zkušenost mou i pana Fořta.

    +2/−1
    21.4.2014 16:57

    J21i76r95k85a 17B20r33u83n12n46e28r 4218952599887

    Pardon, popletl jsem se, mělo být plus.

    0/0
    23.4.2014 1:30

    J31a36n68a 77L55a44n62g83o86v92á 2965186130913

    No jo, chybička se vloudí... Mimochodem, všechno nejlepší k zítřejšímu svátku!

    0/0
    23.4.2014 16:22

    D74a38v44i69d 23D72v64o66ř75á31k 6722910835747

    No, ale zase - to je právě ono. Já taky jím celkem zdravě, ale taky se zase nijak úzkostlivě nevyhýbám jídlům, které nejsou zrovna tip top. A nijak po nich nejsem zpomaleným ztěžký, rohozený, energeticky rozvrácený. Neboli si podle svého pozorování myslím, že přílišná orientace na "zdravou" stravu je kontraproduktivní, pokud vás nějaké obyčejné jídlo rozhodí. Možná by to pan Fořt měl konzultovat s nějakým výživovým specialistou, třeba by my poradil, jak jíst, aby ho občejná strava nedestabilizovala :-).

    0/0
    24.4.2014 9:03

    J37a84n39a 48L80a95n71g73o97v94á 2775306570923

    Myslím si totéž. Viděla jsem zmiňovaný film a celkem mě vyděsilo, jaké měl ten kluk po požití fast foodu problémy. Jsem názoru, že organismus by se měl trošku "otužovat".Takže když mám opravdu chuť, dám si třeba hrst hranolek či kousek smažáku... Ale moc dobře mi to nedělá.

    0/0
    24.4.2014 14:42

    M18a91r19t12i29n 90N37e17r83m51u82t 9867347638599

    To je ale podle p. Dvořáka patologické (když vám smažák nebo hranolky nedělají dobře) a měla byste podle jeho teorie zajít za výživovým poradcem. Moc dobře mi to nedělá = organismus to dává najevo.

    0/0
    24.4.2014 23:27

    J46a14n62a 59L87a55n11g63o57v36á 2175296110403

    Pan Dvořák trochu přehání. Mám jen citlivější žaludek. Nakonec o jedinci, který má alergii třeba na sóju, taky nebudu říkat, že má "patologické" trávení jen proto, že ji jeho organismus nesnáší.

    0/0
    25.4.2014 17:10

    S48t91a92n24i71s57l82a21v 70M71e92l46i30c11h87a65r 8935715186232

    Vždyť se dá vyjádřit jedním slovem - pestrost.

    +2/0
    18.4.2014 14:06

    P60a90v24e70l 68S46ý17k38o60r74a 7227702367751

    Doporucuji knihu ovocne a zeleninove stavy od Dr. Normana Walkra. Dozil se ve zdravi 116 let, ještě ve 113 jezdil na kole. [>-]

    Lidsky život je nastaven na dlouhovekost, ale ve zdravi. Ne na LDN.

    +1/−3
    17.4.2014 20:58

    J45i59r89k71a 62A15n75d34r43y90s 1668509350105

    Ten pan se dozil "jenom" 99 let. 

    en.wikipedia.org

    +3/0
    18.4.2014 11:42

    P75a91v42e44l 21S86ý78k57o76r32a 4554346502544

    Pravda,co si ten Sýkora vymýšlí ?;-)

    0/0
    24.4.2014 11:06

    R59i94c59h31a20r53d 65M38i74k31u19l12e46n36k57a 1339147287204

    Jen tak lehce jste mu omylem přidal 17 let, to je celkem dost, ne?

    0/0
    28.4.2014 19:07
    Foto

    J16a62n 68H41a77v58e48l96k87a 3811676261375

    To je zajímavé, jak všichni ochotně recyklují tu klamavou reklamu o Dr. Normanu Walkrovi. Když se tak bezodtyšně lže v otázce jeho věku, kde vezmete jistotu, že se v otázce živé stravy nelže ještě víc?

    +2/0
    20.4.2014 11:14
    Foto

    H64e31l73e47n40a 44H40e81j44d46u26k20o35v19á 9502529985526

    To co sníš nebo vypiješ s chutí ( pochopitelně v přiměřeném množství) nemůže uškodit. To na straně jedné. Pak na druhé straně, strava by měla být z " toho co se narodí  a vyroste tam, kde jsme se narodili a žijeme".  A hlavně používat základní suroviny, ne žádná tzv. rychlá občerstvení nebo polotovary hemžící se éčkama. Bio potraviny to však být určitě nemusí. Jednak jak, již bylo zmíněno, jsou drahé, a já osobně nejsem přesvědčena, že jsou všechny BIO. Důležité je dodržet postup přípravy pokrmů, nic neošidit, nic neuspěchat. A co se týká mlsání? Nic si nezakazovat ! Máte-li na něco tzv. nezdravého chuť, uspokojte své chutě ihned malou dávkou, Vaše chuťové buňky se uspokojí, nebudete ve stresu a hlavně si to nevyčítejte.:-)

    +14/0
    17.4.2014 9:55

    M28a36r23t44i91n 90N63e80r71m71u55t 9777557178159

    teď nevím jak to myslíte - rychlá občerstvení a jídla s éčkama podle vás nee, ale cokoliv s chutí nebo čokoládku několikrát denně ano? To je totiž pro normálního člověka protimluv

    +2/0
    20.4.2014 14:31

    J80a47n25a 61L19a91n68g87o38v71á 2255516300523

    Takže když někomu chutná hamburger s hranolkami a cola, tak mu to neškodí? A s tou druhou poznámkou taky nesouhlasím. Tento názor je už překonaný.

    +2/0
    21.4.2014 17:00

    A49l97e53x87a39n49d88r 23C30h38y82t83i59l 2724682355661

    Pani psala "v malem mnozstvi", nevim, ajk si objednate ve fastfoodu desetinovy hamburger. Nebo si snad objednate cely, jednou si kousnete a zbytek vyhodite?

    0/0
    24.4.2014 11:30

    J90a18n15a 53L71a34n90g89o59v58á 2485846710763

    Já do fast foodu nechodím, a pak, co to je, "malé množství"? Jedna porce za čas, půl porce několikrát týdně...?

    0/0
    24.4.2014 14:44

    jirka Ondra

    Dalsi PR na krachujici svet zdravi. Kdyz vidim, jak rychlokvasky tohoto podniku prpdavaji rady lidem, kteri jim veri, je to hnus. A aby tomu dodali alespon spetku jakwsi odbornosti, napisou, jak pracuji s odborniky. Vzdy se te rychlokvasky zeptejte, jak moc tomu rozumi, castokrat zjistite, ze min nez vy. Typicka vymluva: ja ted vase data poslu odbornikovi, ktery vas sice nikdy nevidel, ale skvele vam poradi na miru, hovori za vse. A tady vidite, ze i "odbornik" se necha uplatit na hloupou reklamu.

    +2/−8
    17.4.2014 9:02

    Z48d42e38n32ě72k 12S89l26á67d26e66k 7260867771

    to je pravě ono, vše se spjato s konvenční medicínou a hlavně s penězi. Podstatné je, že máme jakési standardy na potraviny, pokud jsou špatné složením tedy mají odchylku že tam je něčeho málo jako masa je špatně. Dnes můžeme výrobci sotva věřit nos mezi očima, ale dělá to pro peníze, jinak by ho dnešní doba položila na lopatky. Na polích se stejně musí používat pesticidy a jiné. Takže naše tělo je chemickou továrnou.  Nikdo nezná parametry zdravého živ.stylu a potažmo stravy, pouze se něčemu přibližujeme a přibližovat se budeme stále, jen nevíme čemu a tak je na každém z nás co vezme do huby, jde jen o naše "vědomé uspokojení z toho co jíme - bez záruk". Jiný je úhel pohledu, že na doplŇky stravy nikdo ještě nezemřel, ale na léky, které jsou jakýmsi varováním že je něco špatně, ano. Takže naší cílenou zdánlivě zdravou stravou (tj.uspokojující) se vyhneme alespoŇ lékům, které stejně neřeší příčinu problémů, jen jsou znakem našeho špatného fungování.

    +3/0
    17.4.2014 10:12
    Foto

    J35o42s95e28f 12H15ů33l42a 6259973768737

    Přesně s tímto souhlasím. Myslím, že svoji roli by měla sehrát různá občanská sdružení, sdružení spotřebitelů, kteří by tlačili na výrobce, aby posouvali kvalitu směrem k bezpečnosti, eliminace chemie apod.

    0/0
    17.4.2014 11:32

    J62a97n78a 89N49o38v57á 1606433513305

    Jenže smutný fakt je ten, že může být  tisíc různých sdružení, které třeba i budou mít úspěchy, ale dokud bude poptávka po levném {a nekvalitním}, bude k tomu odpovídající nabídka. A zatím málo lidí si spočítá, že dá sice pár korun za oblouk kabanosu s moukou, ale pak dá kopec peněz za léky, o neschopnosti normální práce ani nemluvím. Řekla bych, že důležitější je začít odspodu - od spotřebitelů.

    Na druhou stranu jsou pak zase chytráci, co se chytí nějakého "BIO", a začnou všem cpát za nemalé peníze nějaký zelený papír, což zase prodraží poslední kvalitní suroviny.

    Člověk aby pak na plný úvazek jen hledal, co kde sehnat k jídlu. Občas mi přijde, že už i já blbnu :) Na jeden trh nakoupit ovoce, na druhý zeleninu.. a půlka dne v háji.

    Je to celé jeden velký zamotanec.

    +3/0
    19.4.2014 19:55

    M50a94r33t75i74n 50N88e85r54m47u22t 9637277628299

    asi jste to nečetl, nebo p. Fořta neznáte - není to žádná rychlokvaška a sám příznává, že každý je jiný a že obecný návod nebyl nalezen. Jediné je jisté - nejíst umělé věci.

    +8/0
    19.4.2014 23:36

    M81a66r53e16k 26K40ř54í98ž 6495905466772

    nečetl,.... blbci nic nečtou, protože by tomu ani nerozuměli, tak jen blbě žvaní - v čemkoliv a o čemkoliv

    +1/−3
    20.4.2014 18:30

    M75a38r68e35k 44K83ř22í54ž 6335785386582

    Česko má statisticky u seniorů  nejvyšší polymorbiditu (člověk, který má mnoho vážných až nevylečitelných nemocí) ve světě, většinou špatným stravováním a nedostatkem pravidelného pohybu. Až budete mít 60 a cukrovku a orgány vám budou odcházet jeden za druhým, tak si na dobré rady vzpomeňte a věnujte pozůstalost nějakému výzkumnému ústavu, kt. vás varoval

    +1/0
    20.4.2014 18:28





    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.