• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Jíst, či nejíst pečivo? Běžcovo dilema, které by mělo mít jasné řešení

    Pečivo, těstoviny, kuskus. Potraviny, které neodmyslitelně patří do zdravého jídelníčku každého člověka. Celozrnné sušenky, křupavé müsli s vlákninou. Zdravá energie na celý den. Nebo… je to celé trochu jinak? A prozraďme to rovnou: ano, opravdu je.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M78i53r38a 14L57o37v33e 3984180428954

    To není o druhu chleba, ani jeho zrnitosti, či barvě. Jednoznačně nejdůležitější je kvalita vstupních surovin a použitá technologie výroby. Zásadotvorný není žádný.  Osobně zastávám názor, že rozumný člověk chleba nejí hlavně proto, že je vždy škodlivý.V

    0/0
    25.4.2014 21:27

    B58o47h93u40m14i75l30a 47M10a73j43e53r10o92v10á 4867211744

    Za mne tedy nedovedu - vzdát se chleba co peče moje dcera z kvásku se nevzdám.V

    0/0
    20.4.2014 14:36

    Franta Janda

    Po Atkinsonově dietě-do 20g sacharidů denně,jsem skončil v nemocnici s akutním zánětem tlustého střeva.Pšenici určitě ano,ale ne moc a pokud možno celozrnou a hlavně dbát na řádné vyprazňování se-třeba pomocí vlákniny Lepicol apod...

    0/0
    18.4.2014 22:30

    P68a81v98e21l 45Š87e86d18l37b61a29u91e53r 7948891932475

    Je docela legrace, jak paní haní pšenici a pak doporučuje špaldový chleba. Špalda je druh pšenice...:-) Asi raději jezte to, po čem je vám dobře a není v tom glutaman, konzervanty a ztužené tuky a hýbejte se, ono to bude stačit. Můj děda za život snědl pšenice velkou hromadu, je mu 94 let, žije celý život v Ostravě, takže prý ve špatném ovzduší, ve kterém by měl přece brzy umřít, ale, sakra, nic mu není, bydlí sám, sám si vaří i nakupuje, dá si jelito, zelí, klobásu, spoustu pečiva a buchet, cpe se Hašlerkama, nebo si udělá třeba šílený, mrkvový salát s Becherovkou, chodí denně na procházky a je naprosto spokojený a zdravý... Akorát si trochu stěžuje, že to s ním při chůzi občas trochu "zamává" a rozčiluje ho, že na něj to stáří "pomalu jde..." Takže co? Důležitá je psychika, asi mnohem více, než pšenice.;-)

    +2/0
    16.4.2014 21:18

    J61i96r80i 65F47i45n47k 6487449457988

    Zajímavostí je, že v dřívějších dobách snídali lidé maso, vejce, různé kaše, zatímco palačinky nebo chléb jen občas

    Zdroj: rungo.idnes.cz

    Tak to je demagogie nejhrubšího zrna. Maso bylo dříve luxusní potravinou, kterou měla pravidelně jenom šlechta, zbytek obyvatel jednu týdně. Mimochodem - mohla by autorka paní poradkyně doplnit, kolika let se v oněch dobách lidé dožívali..?!

    Také by mě zajímalo, co je pro paní poradkyni pro Středoevropana nejpřirozenější zdroj sacharidů -resp. energie? Bílkoviny těžko, ty mají jinou funkci, tuky - z části rozhodně ano, ale neměli by být stěžejní. Rýže i brambory jsou importované a nepůvodní, takže..... aha, obiloviny..

    Jak nám říkal jeden profesor na škole (mám zemědělsko-potravinářské vzdělání): "Nikdy nemělo lidstvo takový dostatek tak kvalitních potravin, a nikdy se v tom tak nešťourali..."

    Chápu paní poradkyni, že se něčím živit musí, ale nemusí snad parazitovat na "moderních trendech a vědeckých poznatcích" a vysávat peníze z lidí, kteří se sami neumí ani rozhodnout jestli se utírat pravou nebo levou, ale rozhodně bio papírem..

    +5/0
    16.4.2014 14:57

    M37a20r57t50i21n 33K48a60r96á46s12e16k 9528953488688

    Nejlepsi zroj sacharidu bude spis ovoce a zelenina nez obliovny....

    +1/0
    16.4.2014 15:09

    J27i18r30i 47F62i16n55k 6477899407198

    V ovoci ještě cukry jsou (vesměs jednoduché), ale v zelenině takřka vůbec. Jejich hodnota je jako zdroj vlákniny, ne sacharidů a ostatních živin.

    +1/0
    16.4.2014 17:40

    A31l45e61s 71B10a51d86u79r27a 9146787800295

    Vzpamatuj se, ze zeleniny telo nacerpa temer vsechny ziviny, predevsim enzymy.

    +1/0
    20.4.2014 11:08

    P55a39v96e10l 58O90d37r68a97z76i29l 6404249967460

    Enzymy jsou živiny?

    0/0
    30.4.2014 11:29

    P31a63v19e59l 79O24d27r24a44z74i11l 6634659267310

    JJ, kdepak by se v nějaké té bramboře vzal třeba škrob, že.

    0/0
    30.4.2014 11:29

    Petra Chytrá

    Musím říct, že poslední dobou jsem už dost alergická na všechny výživové poradce, kdy navíc každý tvrdí něco naprosto jiného. Jako např. nejíst sacharidy k večeři,aby člověk zhubnul, teď zase úplně vyřadit pečivo a vůbec veškeré sacharidy kromě o&z. Za sebe můžu říct, že bych do toho nešla. Kdysi (90-léta) jsem zkoušela dietu Lenky Kořínkové a musím říct, že když jsem měla "zvířátkový den", tzn. maso se zeleninou, tak jsem měla celý den hlad. Mohla jsem sníst třeba 30 dkg šunky nebo masa s horou zeleniny a do hodiny mi kručelol v břiše! Po snědení "rostlinek" (sacharidy typu těstoviny, rýže+zelenina nebo ovoce)jsem problém s hladem neměla. Navíc nevím, jak paní výživářka, ale já jíst celý den jen o&z, navíc v takovém množství, aby mě to aspoň na chvíli zasytilo (a teď pomíjím finanční stránku věci), tak vůbec nemůžu chodit mezi lidi, páč budu tak nadmutá, že budu furt zavřená na WC :-P Nemluvě o tom, že já osobně jsem bez sacharidů unavená a bez energie, takže si dost dobře neumím představit ještě nějaký pohyb. Mimochodem není ten problém s nesnášenlivostí lepku atp. spíš v tom, že pšenice, resp. mouka se cpe do všeho, kam ale přirozeně nepatří - jogurty, uzeniny, kečupy atd.? To si myslím, že je základ, proč spoustě lidí lepek začal vadit, ne to, že si k snídani dají krajíc chleba a k obědu např. těstoviny nebo rýži (která mimochodem z pšenice fakt není;-D). A jak tu někdo píše, že zhubnul a je bez zdravotních potíží, nemohlo to být např. tím, že měl nesnášenlivost lepku, jen o tom nevěděl? Navíc při vyřazení některých potravin člověk téměř vždy zhubne, ale spíše proto,že více přemýšlí nad tím co jí a necpe bezmyšlenkovitě vše, co mu přijde pod ruku.

    +2/0
    16.4.2014 0:04

    M63a47r37t11i90n 33K19a55r87á98s13e49k 9328673418418

    No ona spousta poradcu poradcu tvrdi neco jineho i z duvodu ze cilem muze byt neco jineho (dieta pro hubnuti a pro aktivni trening je trochu jina)...

    0/0
    16.4.2014 15:11

    K85a53r49e57l 62J93a29n10í15k 9388242615354

    V rámci hubnutí jednu podle jedné z online kalkulaček na netu, kdy je systém jen o dodržení kalorií/bílkovin/tuků/sacharidů a pravda je, že pečivo je prostě šílená položka s nepoměrem pocit zaplnění vs množství sacharidů a energie.

    Jestli máte pocit, že sacharidů máte v normální stravě málo, dejte si k snídani vločky s jogurtem nebo v kaši, k obojímu ovoce a pak si to povíme.

    0/0
    19.4.2014 16:51
    Foto

    L57u36b70o52m76í23r 80J13a22n15o23t21a 5186304606765

    To je zase propaganda na ÚROVNI

    +1/0
    15.4.2014 23:27

    B74o94ž56e13n43a 25K19o25v67á67č69o28v36á 8957620184579

    Kniha, ze které autorka čerpá, mi připomíná knihu Fit pro život, kde třeba psali, aby člověk pil destilovanou vodu, protože se díky tomu nebude znečišťovat jako např. žehlička ;-D Takže člověk v dnešní době musí být opravdu hodně obezřetný.

    0/0
    15.4.2014 20:27

    J29a40r71o41s95l54a54v 60O37n72d48r36u46š54k72a 3674335409438

    Pečivo jím tak jednou týdně ( chleba, několik housek, ... - jak to kdy vyjde ) a tlustý nejsem.

    Ale to díky tomu, že kolu piju jednou za dva roky, a hamburgery / bagety nepožírám nikdy. A na vlak chodím kilometr pěšky.

    0/0
    15.4.2014 19:23

    P67e57t91r 41B27u55k84a18l 8527622763261

    Takze se mam cpat zeleninou, ze ktere se dnes masovou produkci stala mrtva hmota s minimem zivin a mineralu.

    +3/−1
    15.4.2014 13:40

    Theodor Patkolo

    Neuvěřitelný nesmysl. Jak říkají evidentně fundovanější přispěvatelé než autorka v každé větě je nějaký nesmysl... Mám vystudovanou vysokou školu mimo jiné obor hygiena výživy a kdybych něco podobného vypustil nahlas nebo napsal do semestrální nebo diplomové práce, určitě by mě vyhodili. Neskutečně mě rozčílilo že jsem to dočetl do konce!

    +2/0
    15.4.2014 11:19

    Rudolf Horna

    Jo jo. Pokud onemocníte celiakií, pak vám nezbude nic jiného, než se do konce života obejít nejen bez pšenice, ale i bez ječmene, žita a ovsa. A nemusí se jednat jen o děti. Celiakií můžete onemocnět v jakémkoliv věku. A opravdu to není legrace. No a zbytek života strávíte na kukuřici, řýži, pohance a jáhlách, bramborech a jiných bezlepkových potravinách. Ale jedna výhoda tady je. Můžete maso!!;-D

    A nebo bezlepkové těstoviny.8-o

    Zdravím všechny, kdo nemusí dodržovat bezlepkovou dietu.:-)

    0/0
    14.4.2014 19:48

    E52v14a 63Z87a89g87o44r77e49c11o51v15á 2514708873314

    Uvědomuji si,že jsem závislá na pečivu a to je můj velký problém.......hodlám to změnit!

    +1/0
    14.4.2014 8:46

    S23t95á59ň12a 65K29o50m98o37r97o54u85s21o45v11á 3965603567949

    všichni jsme lovci a sběrači a každému vyhovuje něco jiného - hlavní je jíst od všeho trochu ale nežrat a pokud možno se hýbat - na to nepotřebuji žádné studie;-D

    +4/0
    13.4.2014 21:40

    L31a81d65i82s78l88a61v 92H65r16ů86z89a 8561666620946

    Hehe, koukám, že antipšeničná propaganda postoupila do vyššího levelu. Teď už jsme dokonce závislí na pšenici. ;-D

    Jsem zvědavý, kde tohle skončí...

    +4/−2
    13.4.2014 17:20

    P56e12t73r 60B33u63r64d59a 3900435589657

    Nejezte pšenici, jezte žito nebo alespoň špaldu.

    Co je to špalda? (odpověď: druh přenice)

    Shrnutí: Nejezte pšenici, ale pšenici!

    +12/−1
    12.4.2014 16:28

    Jarek Z

    článek je napsaný hrozně... souhlasím s většinou diskutujících. ale... je to tak (nějak). jsem na tom stejně jako těch několik, kteří sem nepřidali svůj názor, ale zkušenost. zlepšení zdravotního stavu a to i přes to, že jsem např. pečivo omezil, ne vyřadil.

    vždycky mě  pobaví argumenty těch, co znají někoho, kdo se ve zdraví dožil vysokýho věku. i já znám. dva, tři... zato znám dost těch, co mají ve 40 vysokej cholesterol a tlak, zničený záda a problémy s pohybovým aparátem, nemoci "neznámého původu". ale co na tom, doktor jim přece předepíše prášky, jeden hezčí než druhej. po příčině ale nepátrají.

    statistika je taky hezká... dožíváme se kolem 85 let. ale v jakým stavu? já ve stáří na nikom bejt závislej nechci (návrat do dětství?:-D).

    +4/−1
    12.4.2014 8:54

    J13a10n54a 53K93r74a66j48í56c22o79v23á 1139355844926

    Já také přidávám svoji zkušenost. Na bezlepkové dietě mám při 175 cm 52 kg, takže pokud chce někdo zhubnout, směle do toho.

     Jenže tento článek se týká hlavně běžců a domnívám se, že mnoho z nich spíš než zhubnout potřebuje  tělu dodat pro běh potřebnou energii. A já, jakkoliv si hlídám jídelníček( hlavně poměr bílkovin, cukrů a škrobů) a snažím se lepek zdravě a výživně nahrazovat, váha nahoru nejde. Abych podala při běhu (50 km týdně) nějaký výkon, nezbývá mi, než tělo zásobit notnou dávkou cukrů  a škrobů (pro mé trávicí ústrojí také žádná slast). Takže já bych naopak uvítala občas do jídelníčku kvalitní pečivo s lepkem zařadit.

    +2/0
    14.4.2014 11:40

    P50a18t96r29i58k 50S54v94o86b95o71d67a 3279161916455

    Zvyk. Novak Dj. běhá taky dost, 5 h denně tréning. Mrkněta na jeho jídelníček.

    0/0
    15.4.2014 13:01

    J39a95n88a 64K60r42a94j80í10c24o47v44á 1329595574966

    Na koho jídelníček se mám podívat? To jméno mi nic neřeklo;-(;-(

    Díky.

    0/0
    15.4.2014 16:06

    J77a70n18a 82K45r39a17j62í55c58o65v97á 1129975304506

    Už to mám. Jeho jídelníček bych asi bezvládla:-(

    0/0
    15.4.2014 21:13

    D29a44n82a 16F45l29o41r18i22á26n28o44v12á 1193723377477

    Můžu potvrdit, mám to na sobě vyzkoušené.

    +1/0
    11.4.2014 14:09

    Z73d89e56n96ě19k 98S10l88á36d19e12k 7750957771

    vyzkoušet můžete cokoli, ale žít tak stále je věc druhá. Pro člověka je obtížné odnaučit se zlozvyky, zejména co obžerství se týká. Jsme všežravci nebo hospodářská zvířata. Problém je však v tom, že spotřebiteli se na talíř nedostává kvality. Jím také několikrát denně dám si i něco co by se jak se říká nemělo a to denně, a ještě jsem neviděl ani prášek a také netrpím žádnou chorobou. Držím se toho, že s každým jídlem se snažím přijmout vlákninu z jiných zdrojů a kalorické konzumuji jen dopoledne (ovoce, pamlsky apod..). V případě, že se dostanu pod náročnější fyzickou zátěž a jelikož vím, že tělo nedoplním po takové zátěži živinami jen z běžného jídla, tak si dám i ten doplněk stravy, jinak to není potřeba. Prostě se nedostat do deficitu, i když to stále nejde. Dnes je jiná doba, a ne každému to dovolí jeho peněženka nebo jeho pracovní či jiné vytížení. Pravdou je, že zdravý jsme na hnoji nenašli a máme jen jedno a podle toho by jsme se měli chovat.

    +2/0
    12.4.2014 9:11

    D11a92n95a 24F86l75o50r61i57á39n10o70v29á 1203723597457

    Vyzkoušela jsem to a žiju podle toho. Souhlasím, nebylo to jednoduché, zvyk je železná košile.

    0/0
    14.4.2014 10:27

    Z85d38e60n37ě18k 73S53l20á45d81e27k 7190197391

    mimochodem prezentovat tydy vědecké poznatky to umím také a nemudsím si říkat výživový poradce, to co zde paní poradila vlastně bylo již prezentováno. Kdysi je nikdo nepotřeboval, ale dnes se tak vydělává na hlupácích co nejsou schopni přečíst si nějaký článek a trošku se přizpůsobit a krotit v žrádle. Internet je takových informací přesycen.

    +8/−1
    10.4.2014 19:45

    J41a25n 47N26o50v16á94k 7845604968227

    jo ale ne kaydemu blabolu na internetu se da verit. Pokud je nekdo alergicky na lepek, pak mu to pomuze, ale pochybuji ze  to ma nejaky vliv na ostatni.

    +1/−2
    11.4.2014 10:00

    P41a26t95r48i78k 89S26v75o73b25o47d45a 3499921286515

    dejte tomu 14 dní a pak mi řeknite, jak se cítíte. Pak snězte dva rohlíky a totéž.

    0/0
    15.4.2014 13:02

    J13a51n 92M33e51r47t10a 3682540801928

    Tahle se nedají dělat závěry obecně platné pro všechny, k tomu je potřeba kvalitně navržená a provedená studie.

    0/0
    15.4.2014 18:27

    Z31d53e49n11ě76k 62S25l75á56d57e71k 7650917111

    nevím co se tady řeší, ale jestli pojdem na obilniny, které jsou téměř ve všem "údajně zdravém" nebo na rakovinu? Neřešil bych to. S životosprávou jak víme to moc lidí daleko nedotáhlo, podívejte se na naše babičky je jim i 90 let a my se už po 50 neohneme. Zeptejte se starších lidí co baštili před 50 lety a dejte si to na talíř dnes. Problém je, že bez chemie dnes nic nevyroste, pole jsou tak zaneřáděná chemií. Podobně ryby, žádné kvalitní maso až na několik málo případů, jinak ty sádky jsou tak špinavé od toho co se těm rybám sype do vody. Leda pěstovat obilí doma. To víte kdysi to byli "sedláci" dnes se jim říká "farmáří". Opravdu modní výraz, ale na kvalitě jídla nepřidal. Není to jen o obilí, ale hlavně o kvalitě "všech potravin".

    +7/0
    10.4.2014 19:38

    J43a45n 23N92o78v97á32k 7325634918437

    kouknete se na prumerny vlivk doziti tehdy a dnes a uvidite ze jsme na tom mnohem lepe. To ze se par procent dozilo i 90 let na tom vubec nic nemeni.

    +3/−1
    11.4.2014 10:02

    L67u73c69i92e 26B36a92r96t96o93ň31o33v24á 5690818347275

    Upřímně, někdo, kdo na své webu tak zasvědceně hovoří o zdravé a přirozené potravě, a pak se tam nerozpakuje propagovat výživové doplňky v ceně 1399,-CZK za měsíční dávku multivitamínů, mi opravu nepřipadá moc věrohodný.

    +13/−1
    10.4.2014 17:30

    Z70d93e40n84ě11k 31S18l12á85d74e74k 7820697971

    vemte si studii v USA, kde na ibuprofen zemřelo tisíce lidí, na sportovní doplňky ještě nikdo. Takže to mohou být maximálně vyhozené peníze.

    Bohužel zdravá strava co to je? Vždyť bez chemie nic dnes nevyroste. Výživový poradci si také nevidí na špičku nosu. Jen nechci házet všechny do jednoho pytle.

    Ale název tématu je trošku uhozený. To není běžcovo dilem\ ale nějakého jedince. Je to to samé jako diskuze na téma: Běhat či neběhat? Pokud běhat tak jak? To je otázka, kterou si ještě nepoložilo odhaduji 90 procent běžců v ČR. Místo toho aby se starali o svůj správný pohyb starají se o obilniny, ty ve správném pohybu ještě nikomu nepomohly. A není to tak¨? Prostě stručně a jasně všude se řeší hovadiny.

    +2/−4
    11.4.2014 21:24

    J89a57n 66K19o88h54l 4823407311784

    Přečetl jsem to, ničím mě to neobohatilo.. Na někoho s jednodušším vnímáním reality by to ale zapůsobit mohlo, je tam řada sugestivních slov (sousloví jako jasné řešení; všichni se velice diví; větší roli, než si dokážete představit; má nadvládu nad vaší psychikou aj.), jen škoda že to vlastně není vůbec ničím podložené, kromě obecných odkazů typu 'nadnárodní korporace'. Jinak autorka opravdu někdy považovala pečivo za potravinu patřící do zdravého jídelníčku? Pobavilo ;-D Pak možná i chápu, že cítí potřebu dát o svém 'objevu' vědět i ostatním, i když spíš je to jen prostě o tom se prodat, udělat si reklamu, vytvořit si klientelu lidí, kteří si pak místo kvalitních potravin budou živit svého poradce.. Přitom každému stačí dodržovat jedno jediné pravidlo: všeho s mírou ;-) A výživoví poradci nebudou mít co žrát, abych tak parafrázoval výrok z jednoho filmu :-)

    +11/−1
    10.4.2014 17:30

    J68a94n 16M21a22j97z33n95e72r 9158604692619

    Pšenice má nadvládu nad naší psychikou mě taky velice pobavilo R^;-D a jak říkáte, na někoho s jednodušším vnímáním reality to zapůsobí - takový ten jasný a úderný článek, který všem vyloží pravdu :-);-D

    +5/−1
    10.4.2014 18:29

    J58a66n 51N61o90v40á61k 7275234368957

    presne tak, uz jen volba slov zavani umyslnou manipulaci s fakty.

    +4/−1
    11.4.2014 10:03

    J40a75n 56M60a92j78z44n40e72r 9608264162259

    Musím říct, že na mě článek působí silně nedůvěryhodně. Jak už tu někdo zmiňoval - žádné zdroje, kromě "Wheat Belly" a dogmatická moudra typu "Pečivo, těstoviny, kuskus. Potraviny, které neodmyslitelně patří do zdravého jídelníčku každého člověka". 

    Také věta "Nebo... je to celé trochu jinak? A prozraďme to rovnou: ano, opravdu je." rádoby navozuje atmosféru přelomových seriózních informací, avšak na mě to má efekt naprosto opačný. 

    Opravdu amatérské, jak autorka prezentuje svoji neohroženou pravdu, přitom je článek plný nesmyslů.

    Spíše mi to připadá jako dnes hrozně moderní články o výživě, které jednou hlásají, že lidé mají pít 5 litrů vody, že je to zdravé a podruhé vyjde článek, že tolik vody škodí a má se pít jen v případě žízně. Takové cool články jsou psané úplně stejným stylem.

    A do 150g sacharidů denně? To jste počítala pro 50kilové lidi? Ještě k tomu, když mají sacharidy přijímat ze zeleniny??? 

    Inu, revoluce je tady - nejezte pšenici a budete nesmrtelní. R^

    +16/−2
    10.4.2014 17:09

    Z95d89e86n51ě78k 20S63l46á30d95e18k 7510477921

    to je ono, co bylo údajně zdravé je dnes nezdravé a naopak. Asi se vrátím ke špenátu jako ¨Pepek námořník.

    0/−1
    11.4.2014 21:28

    Miroslav Sloboda

    Autorka, jakožto údajná absolventka vysoká školy, by se měla držet faktů a svá tvrzení raději podložit seriózními studiemi, namísto argumentace populárně naučnou knihou! Článek je plný nepodložených tvrzení, ničím neprokázaných dojmů a smyšlenek.

    V téměř každé větě by bylo možné najít nesmysl. Za všechny bych však vypíchl to, že pšenice může za "nemoci neznáméh původu". Je to naprosto revoluční objev v moderním lékařství a výživě! Zajímavé, že na něco podobného dosud žádná seriózní studie nepřišla! Škoda, že zmiňovaný ani současný článek autorky nenaplňuje požadavky seriózní vědecké publikace, v opačném případě by totiž autorku za tento objev neminula nobelovka!

    Za revoluční považuji také nahrazení sacharidů z obilovin ovocem a zeleninou. Dosud se většina odborné veřejnosti domnívala, že vláknila (sacharid v ovoci a zelenině samozřejmě obsažený), je sice zdraví prospěšná, avšak energeticky prakticky nevyužitelná. Vzhledem k tomu, že většina zeleniny dle dostupných informací obsahuje minimální energetickou hodnotu, nebyla doporučována jako zdroj sacharidů. Většina ovoce naopak obsahuje množství monosacharidů, proto naopak nebývalo doporučováno jako majoritní zdroj sacharidů v potravě. Dosud se doporučovalo nezbytný příjem sacharidů přijímat zejména  jako polysacharidy. 

    Bohužel autorka neinformuje, zda shledává ovoce a zeleninu jako adekvátní zdroj polysacharidů, nebo zda  doporučuje monosacharidy jako hlavní zdroj sacharidů, či zda považuje sacharidy ve výžive (s důrazem na sportovce) za naprosto zbytečné.

    V každém případě všechny tyto rady lze považovat za revluční a autorka by neměla problém získat nobelovu cenu za své objevy. 

    Podobných nesmyslů je v článku mnoho

    +20/−2
    10.4.2014 13:08
    Foto

    A90n98n68a 60J54e67r20m80á45ř50o71v13á 7922702307963

    Odpovím jednou větou, která by mohla vést k zamyšlení: Proč za mnou chodí lékaři, abych jim poradila s výživou?

    Dobře, přidám další věty. Proč jsou nutriční terapeutky většinou nejtlustší lidé z personálu v nemocnicích?

    Možná, že to, co se dříve doporučovalo a doporučuje by stálo za to konečně přehodnotit.

    Píšu pro lidi, konzultuju s dalšími odborníky, koukám i na studie, ale lidi tím v článcích nezatěžuju. A s mými názory nejsem sama. 

    Jsem také přesvědčená, že správné informace se do médií příliš nedostávají, poškodilo by to dobré jméno nadnárodních korporací a jejich margarínů/výrobků pro děti plných energie atd.

    Mimochodem rozhodně netvrdím, že vláknina je sacharid, který kryje energetickou potřebu :) Mrkev, dýně, petržel, batáty... tam je sacharidů...AJ

    +7/−17
    10.4.2014 15:10

    J10a41n 60M35a64j11z52n19e48r 9138724582209

    Tak odpověď, že za vámi chodí lékaři, aby jste jim poradila je naprosto irelevantní. Nebo jste snad vypracovala studii s dopady vaší doporučené výživy na jejich zdraví? To mohu říct, že jiní lékaři chodí za mnou, tudíž to co tvrdím já, je pravda.

    Další věta - nutriční terapeutky jsou většinou (zdroj? statistika? viděla jste snad většinu nutričních terapeutek? - zase vymyšlené dogma) nejtlustší proto, že se sami svými radami neřídí.

    Koukáte na studie...tak sem dejte nějaký odkaz, nebo napište relevantní zdroj. A že nejste se svými názory sama, tak jestli tohle má být největší důkaz pravdivosti, že máte nějaký názor (nepodložený) a nejste sama...Rv

    +13/−2
    10.4.2014 17:18

    L78u48c18i54e 85B52a40r13t10o71ň47o15v25á 5530458797745

    A že jména těch Vámi inspirovaných lékařů či lékařských zařízení neuvádíte nikde ve svých referencích, paní Jermářová. Taková skromnost.

    +8/−1
    10.4.2014 17:36

    J26a92n26a 33K95r75a90j21í37c89o56v59á 1229505944606

    Je velmi úctyhodné, že vás žádají o radu i lékaři. Až přiště jeden z nich zase přijde, prosim požádejte ho, aby vám vysvetlil, jak je to s tou Crohnovou nemocí. Není zcela vhodné spojovat pšenici se vznikem této nemoci. C.n. je autoimunní onemocnění a jedním z jeho projevů je silná nesnášenlivost lepku. Konzumace pšenice nemá žádný podíl na jejím vzniku.

    +8/−1
    10.4.2014 22:36
    Foto

    T69o65m12a62s 57K17w27o89l92e98k 4699224290495

    Souhlasim s Vama. Vloni v cervnu jsem si precetl knihu W.Davise (v originle jelikoz cesky preklad e obevil koncem srpna) . Rekl jsem si ...(mnohe zdravotni neduhy popsane v knize me trapi)  udelam maly experiment .  Vynecham psenici a vetsinu obilovin. Necham jen tmavou ryzi, pohanku a kasi z prosa. 

    Nebudu tak ortodoxni jako Davis a mouku sem tam nahodne snim (treba na rizku :-) ... v trojobalu nebo nahodou v omackach atd) .

    Efektem je -14 kg, bolesti ramennnich kloubu po ranu jsou pryc, mam pvice energie, po jidle NEJSEM ospaly a vubec se celkove citim dobre. Rozhodl jsem se, ze u toho zustanu protoze se experiment povedl. Kazdy kdo rika , ze clanku neveri by mohl takovy experiment podniknout. Ma to veliky klad. V marketu vas polovina regalu necha zcela chladnym. Vyrobky z mouky jsou na vetsine z nich . Usetrite cas a penize ;-)  Navic spousta nezdraveho jidla se ji s chlebem a pokud ho nejite nejite i "junk food"   (tavenaky, pastiky .........)

    Takze pochybovaci ..... co misto pochybovani to zkusit trebas na 14 dni ?

    +5/−3
    11.4.2014 8:50





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.