• Máte chuť na hranolky? Pořádně se napijte a dejte si rybu se zeleninou

    Chuť na hranolky, smažený sýr, brambůrky nebo třeba přeslazený čokoládový pohár z fast foodu nemusí znamenat, že jste „rozežraní“. Často je to signál nedostatku některé látky. Dál je to na vás. Podlehnete, nebo si místo hranolků dáte rybu se zeleninou?

    Slaný hamburger s hranolky, nebo zelenina? Zvláštní chutě signalizují potřebu úplně jiného jídla. | foto: Profimedia.cz

    Také se vám stalo, že jste doběhli půlmaraton a dostali jste chuť na pořádnou klobásu s hořčicí nebo hranolky? Nebo vás na výletě na kole přepadne chuť na smažák a colu? Po náročném tréninku, při dlouhé túře v horách nebo například večer nebo v noci nás často přepadají těžko zvladatelné chutě. Stejně tak se stává, že poté, co si podobnou pochutinu objednáte a zbaštíte, nejste vlastně tak spokojení, jak jste čekali. Že by byla chuť na fast food jen signálem, kterou nám vlastně náš organismus chce naznačit něco jiného?

    Reakce organismu, spojené s konzumací potravin, bychom mohli rozdělit na hlad a chuť. Nemusíme mít hlad, ale můžeme mít chuť, nebo může jít o kombinaci obojího, kdy první nám signalizuje, že je načase doplnit energii, a druhé se nám snaží naznačit, které látky bychom měli doplnit. Často poměrně krkolomným způsobem.

    Čokoládou a salátem s krutony proti vyčerpání

    Chuť na sladké nebo na slané, ale i „specializované“ chutě na konkrétní jídla nám naznačují potřebu těla doplnit často úplně jiné látky, než se může na první pohled zdát. Tak například čokoláda. Míváte na ni chuť po náročném tréninku? Při výšlapu v horách? V cíli maratonu, když odezní prvotní euforie, která umí chutě i hlad přebít dávkou endorfinu a serotoninu? Nebo třeba před menstruací?

    Co jíst, když „máme chutě“

    Chuť na cukrovinky, bonbony, dorty může být signálem nedostatku chromu, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Zkuste si dát fazole nebo brokolici, které jsou jeho zdrojem.

    Těžké sacharidy, obsažené v bílém pečivu nebo těstovinách, můžeme nahradit banánem, vajíčkem natvrdo nebo směsí oříšků, které obsahují dostatek aminokyselin (především tryptofanu), jehož nedostatek se projevuje právě chutí na zmíněné sacharidy.

    Chuť na červené maso zase signalizuje nedostatek železa. Klidně si ho dopřejte, odborníci se shodují na tom, že minimálně jednou týdně bychom si měli zajít na pořádný steak. Zkuste si k němu ale nedávat hranolky či kopu brambor, ale třeba salát. Železo obsahuje také čočka nebo dýňová semínka.

    Chuť na kyselé okurky, citron nebo kyselé džusy může být signálem nerovnováhy žaludečních šťáv, které zase mají na svědomí horší zažívání. Zkuste si srovnat žaludek probiotiky, která najdete například v jogurtu.

    Čokoláda představuje doslova koktejl látek, které si umí poradit se stavem vyčerpání a také s nedostatkem hořčíku (který může nastat jak po náročném cvičení, tak právě v rámci tzv. premenstruačního syndromu). Většinou v těchto momentech dostáváme chuť na tu mléčnou, která obsahuje dostatek cukrů, které dodávají energii a také vyplavují serotonin, hormon dobré nálady. Je také tučná, takže umí zdánlivě reagovat na potřebu organismu „nacpat se“.

    Po závodě či tréninku trocha čokolády neuškodí, především té hořké. Nicméně pokud držíte redukční dietu, měli byste její konzumaci zvážit. Zkuste si proto dát třeba jen dva čtverečky „na chuť“ a hlad i potřebu živin doplnit jídlem, které je zdrojem stejných látek, ale je podstatně zdravější. Sacharidy ve zdravější formě doplníte celozrnným pečivem nebo ovocem.

    Ideální náhražkou při chuti na čokoládu je překvapivě salát z listové zeleniny, ořechů, kozího sýra a celozrnných krutonů, doplněný o ovoce. Zkuste třeba maliny, hrušky nebo zrníčka granátového jablka. Salát a ořechy jsou zdrojem hořčíku, ořechy a sýr jsou zdrojem zdravých tuků a ovoce s krutony obsahují různé druhy sacharidů.

    Hranolky ne, raději rybu se zeleninou

    Hranolky, chipsy, smažené kuřecí nugety, smažený sýr, fish and chips… Dostali jste na tato jídla někdy chuť po závodě, na cyklovýletě nebo na túře? Zkuste se zamyslet: kolik jsem toho během aktivity vypil? Nezvladatelná chuť na slané totiž signalizuje nedostatek tekutin a také důležitých minerálů, především vápníku a sodíku. Zkuste se nejprve napít, ideálně silněji mineralizované vody, a chvíli počkat. Podobně může být chuť na slané a smažené jasným signálem dehydratace i při kocovině, tělo chce doplnit alkoholem vyplavené minerály.

    Pokud chuť na slané přetrvává, zkuste udělat zdravější kompromis,  objednejte si třeba rybu, která obsahuje zdravé tuky a také dostatek minerálů. Pokud si k ní nedáte hranolky, uděláte samozřejmě lépe. Případně si je opět dejte jen na chuť, třeba s někým napůl nebo na třetinu. Ideálním doplňkem k rybě bude malý zeleninový salát s vysokým podílem okurky, která obsahuje hodně vody a zároveň i minerálů, nebo třeba okořeněná grilovaná zelenina. Dobrou náhradou je také kozí sýr s ořechy a zeleninou.

    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?
    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.