• Cibule a česnek: pět důvodů, proč bychom je měli jíst

    Nejsou v našich končinách novinkou jako batáty ani nevypadají exoticky jako avokádo. Přesto si cibule a česnek v ničem nezadají s jinými superpotravinami. Přečtěte si, jaké jsou jejich účinky na naše zdraví a proč bychom je měli jíst.

    Cibule a česnek jsou oprávněně považovány za přírodní antibiotika. | foto: Rungo.cz

    Pozitivní účinky cibule a česneku nejsou rozhodně žádnou novinkou. Zmínky o obou plodinách pocházejí dokonce už z období starého Egypta. I když od oné doby uplynulo už několik tisíc let, cibule a česnek jsou stále oprávněně považovány za jedny z nejpřínosnějších potravin pro naše tělo. Potvrzuje to i lékař Jiří Landa. „Obě tyto plodiny mají pozitivní vliv na opravdu široké spektrum oblastí našeho zdraví. Nejde jednoznačně říci, jestli má příznivější vliv cibule, nebo česnek, obě tyto potraviny považuji za dokonce ještě cennější, než jsou jiné druhy ovoce a zeleniny,“ říká doktor Landa.

    1.Jsou to přírodní antibiotika

    Řada z nás cibuli ani česnek příliš nevyhledává kvůli jejich specifické vůni, která má tendenci držet se nás klidně i několik hodin jako klíště. 

    Jak připravit česnekový toust proti nachlazení?

    Nejprve prolisujte dva až tři stroužky česneku a nechte je odpočinout, aby enzymy měly čas uvolnit se. Mezitím si připravte topinku a potřete ji vrstvou medu. Nakonec posypejte česnekem.

    Všechno zlé je však pro něco dobré. Za nepříjemné aroma těchto potravin mohou sloučeniny síry, které se uvolňují v momentě, kdy je začneme loupat, krájet nebo drtit. Jednou z těchto látek je také allicin, který kromě štiplavé vůně může také za to, že se česneku a cibuli přezdívá přírodní antibiotikum. Má totiž antivirové účinky a působí proti širokému spektru bakterií. Navíc snižuje cholesterol a krevní tlak. Tepelnou úpravou se však obsah této ceněné látky snižuje, proto je nejlepší jíst česnek a cibuli syrovou.

    2.Obsahují vitamin P

    Vitamin P není vitaminem v pravém slova smyslu, ale označuje celou řadu prospěšných látek. Kvůli tomu také není na rozdíl od ostatních vitaminů pro naše tělo nepostradatelný, avšak přesto má řadu důležitých funkcí. Jednou z nejdůležitějších je antioxidační účinek. Další jeho pozitivní vlastností je, že posiluje cévní stěny a podporuje jejich pružnost i propustnost. Z tohoto důvodu je jeho užívání vhodné při poruchách prokrvení žil dolních končetin, otocích nebo hemoroidech. V neposlední řadě chrání vitamin C před oxidací a tím zvyšuje jeho využitelnost v našem těle.

    3.Jsou prevencí proti rakovině

    Výzkumy ukazují, že výtažky z cibule a česneku mohou zabránit vzniku nádorových buněk, jejich růstu, množení a dokonce i šíření dále do těla. Studie ale bohužel neuvádějí množství, které bychom měli denně sníst, abychom vzniku rakoviny zabránili. Podle Světové zdravotnické organizace by se však denní dávka česneku měla pohybovat okolo dvou až pěti gramů a čerstvé cibule dokonce až 50 gramů denně.

    4.Zlepšují trávení

    Cibule a česnek jsou významným zdrojem fruktooligosacharidů. Pokud jste o tomto druhu sacharidů nikdy neslyšeli, není divu. Spíše než nám totiž slouží bakteriím v našich střevech, pro které je zdrojem energie. Fruktooligosacharidy posilují tyto užitečné bakterie, které příznivě působí na naše trávení. Navíc umožňují vytvářet kyselé prostředí ve střevech, které nesvědčí konkurenčním škodlivým bakteriím. Cibule i česnek tak díky těmto sacharidům působí také proti zácpě.

    5.Pomáhají proti řídnutí kostí

    Studie ukazují, že obě plodiny jsou účinnou prevencí proti osteoporóze neboli řídnutí kostí, které se projevuje jejich křehkostí a náchylností na zlomeniny. Vědci se domnívají, že za tento příznivý účinek cibule a česneku mohou sloučeniny síry a antioxidanty, které obě potraviny obsahují. Svůj vliv má ale nepochybně také obsah vitaminu K, který umožňuje přirozené ukládání vápníku do kostí.

    Závod v Praze se blíží, kapacita je omezená

    Krátký a intenzivní zážitek přináší zarostlé navážky v Milíčovském lese. Na závod je možnost přihlásit se a získat tričko do 25. února, ale kapacita je omezená a každoročně je závod vyprodán předem. Neváhejte a přijďte přivítat jaro v teniskách. Přihlaste se zde.

    Craft RUNGO pětky přes ty 3 tydýty


    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?


    Cibule a česnek: pět důvodů, proč bychom je měli jíst

    M78a13r11e97k
    K33l10u28f94a
    Jezte cibuli a česnek, má to tu výhodu, že vás pak nikdo osobně neotravuje ....
    J52i19ř61í
    F38r70o20l89e59c
    No jako cesnek je super, ale jen o vikendu, v praci tak smrdet nemuzu :-)
    E57l71i52š45k10a
    K50u62č57e84r33o66v22á
    "zlepšují trávení" no nevím, jsem jediná, kohou nafouknou? nepoužívám ani jedno.
    J81a57n
    V45e83r27n16e55r
    Jednou z těchto látek je také allicin, který kromě štiplavé vůně může také za to, že se česneku a cibuli přezdívá...

    V diskusi je 36 příspěvků, poslední příspěvek 11. 1. 2018, 12:01



    mobilní verze
    © 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.