• Sportovní gely podporují vznik zubního kazu. Neutralizují je mléko či voda

    Běžíte závod nebo trénink, opravdu vám to cválá, trať dáváte podle svých představ, energii a ionty doplňujete tyčinkou nebo gelem. Už jste ale někdy přemýšleli, co to udělá s vašimi zuby?

    Tyčinky a sportovní drinky obsahují hodně sacharidů a kyselin, které vás nakopnou, ale ve vašich ústech odstartují takřka zubní korozi | foto: Profimedia.cz

    To, co vám dodá sílu podat pořádný výkon, případně překonat osobní rekord, vám také může napomoci k zubnímu kazu. Tyčinky a sportovní drinky totiž obsahují hodně sacharidů a kyselin, které vás nakopnou, ale ve vašich ústech odstartují takřka zubní korozi. Kyselé prostředí v ústech vede k vyplavování minerálů ze zubní skloviny. Tento proces se nazývá demineralizace. Sliny naopak neustále pomáhají poškozování skloviny přerušit a podílejí se na přirozené obnově minerálů.

    Zub se skládá ze tří částí, z kořene, krčku a korunky. Korunka je ta část zubu, která vyčnívá ze zubního lůžka a je pokrytá sklovinou, nejtvrdší látkou v těle. Sklovina je velmi odolná, ale při poškození nemá schopnost regenerace. Většinu hmoty zubu tvoří zubovina, která se podobá kosti. Skrz kanálky v zubním kořeni pronikají do středu zuby cévy a nervy, které spolu s vazivem tvoří zubní dřeň. Právě kvůli přítomným nervům můžeme v určitých situacích vnímat zub jako citlivý či bolavý. Zubní cement v tenké vrstvě kryje kořen zubu.

    Když už sportovní nápoj pijete, vypijte ho raději najednou a nepopíjejte ho pomalu po doušcích během dne. Celodenním upíjením slazených nápojů vystavujete zuby účinkům sacharidů a kyselin po mnohem delší dobu a zvyšujete tím riziko vzniku zubního kazu.

    Důležitá je samozřejmě ústní hygiena a její kvalita ovlivňuje kazivost vašich zubů a je důležitou prevencí zubního kazu. Pro minimalizaci rizika vzniku zubního kazu je doporučováno čistit si zuby alespoň dvakrát denně. Vhodné je používat zubní pastu s obsahem fluóru, pomáhá chránit zuby před zubním kazem.

    Hned po konzumaci se doporučuje důkladně si vypláchnout ústa ústní vodou, mlékem či obyčejnou vodou, aby došlo k odstranění zbytků kyselin a cukrů z povrchu zubu. Stomatolog Vojtěch Novotný k tomu říká: „Upřednostnil bych pouze vodu. Mléko lze také, ale běžně s sebou mléko nenosíme. Ústní vody jsou vyzdvihovány reklamou, jenže její čistící účinek je minimální, pokud je na zubech plak, tak se k povrchu zubu ani nedostane. Dezinfekční látky, nejčastěji alkohol, navíc způsobují narušení přirozené mikrobiální mikroflóry v ústech.“

    Zubní kaz by se dal popsat jako narušení povrchu zubu kvůli působení bakterií, respektive kyselin, které tyto bakterie při metabolismu cukrů tvoří. Neléčený zubní kaz se může rozšířit do hlubších vrstev zubu, což působí bolest, citlivost na sladké, studené nebo teplé potraviny či nápoje. Na konci může být i ztráta zubu.

    Bezprostředně po konzumaci kyselého jídla je doporučeno s čištěním zubů 30 až 60 minut počkat. Ideálně používat zubní kartáček s měkkými vlákny a šetrnou techniku čištění zubů. Zubní sklovina se po působení kyselin stává výrazně měkčí a velký tlak kartáčku při čištění by mohl vést k mechanickému odstranění měkké skloviny. Lze též využít žvýkačky bez cukru. Podle zubního lékaře Vojtěcha Novotného je jejich účinek založen spíše na tom, že podporují zvýšené slinění, a tudíž přirozenou obranu proti zubnímu kazu. Na druhou stranu obsahují umělé sladidlo sacharin.

    Hobík se bez gelů obejde

    Stomatolog Vojtěch Novotný je sám běžec a o nástrahách, které představuje užívání sportovních gelů a nápojů pro chrup, dokáže mluvit z osobní i profesní zkušenosti.

    Používáte Vy sám sportovní gely a nápoje?

    Velice sporadicky, tak dvakrát do roka, když se chystám na něco extrémnějšího.

    Doporučil byste jejich užívání běžcům a sportovcům obecně?

    Subjektivně si myslím, že je to opět reklamní masáž a byznys. Devětadevadesát procent hobíků by si bez nich mohlo poradit či je nahradit něčím přírodnějším, jako je třeba ovoce. U profesionálů si myslím, že své místo mají.

    Je nebezpečí vzniku zubního kazu při jejich užívání opravdu tak urgentní?

    U dobře čištěného chrupu a současné střídmé konzumaci těchto doplňků nebezpečí není tak urgentní a jistě se nepodílejí velkým procentem na možném vzniku kazu. Větší a zásadní nebezpečí vězí v nedokonalé, nedůsledné dentální hygieně a přílivu sacharidů z jiných zdrojů potravy, dnes je cukr skoro ve všem. Ale opravdu zásadní je správná technika čištění zubů a důslednost



    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?




    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.