Bílkoviny, co mají optimální složení esenciálních aminokyselin, se nazývají plnohodnotné. Jejich zdrojem jsou hlavně potraviny živočišného původu. Bílkoviny rostlinného původu se označují jako neplnohodnotné.
Zrychlí klidový metabolismus
Bílkoviny nás ze všech živin nejlépe zasytí. Nevěříte? Udělejte si jeden den k obědu palačinky a další den kuřecí prsíčka s rýží a přesvědčte se sami.
Jejich pravidelná konzumace je také účinným způsobem, jak zkrotit chutě na sladké, které nás občas dokážou pořádně potrápit.
Snažíte se zhubnout? Dostatečný každodenní příjem bílkovin je jedním z nejdůležitějších dietních požadavků pro udržení svalové hmoty během hubnutí. V opačném případě shodíte nejen kila, ale také svaly.
Živočišné zdroje bílkovin: libové vepřové a hovězí maso, králík, drůbež, šunka, zvěřina, tučné ryby, vejce, nízkotučné sýry, nízkotučné či polotučné mléčné výrobky, tvaroh. |
Odborné studie dokonce prokázaly, že i když nebudete cvičit a posilovat, ale zároveň zvýšíte příjem bílkovin, ztratíte víc tuku a naberete svalovou hmotu.
A mít svaly je výhoda. Zrychlí se tím bazální metabolismus (množství energie vydané v klidovém stavu), což v praxi znamená, že vaše tělo bude lépe spalovat i ve chvílích, když budete zaboření v křesle sledovat svůj oblíbený seriál.
Podpoří imunitu
Bílkoviny by měly představovat 10 až 30 procent celkového denního energetického příjmu. Vyšší potřebu bílkovin mají děti, těhotné a kojící ženy a sportovci.
Skupinou ohroženou nedostatkem proteinů jsou také senioři, kteří mají málo svalové hmoty a mnohem nižší odolnost. Množství bílkovin v těle totiž přímo souvisí i s imunitou. Optimální poměr bílkovin rostlinného a živočišného původu ve stravě je 1 : 1.
Kvalitní bílkoviny z rostlinné říšeSPIRULINA: Ze 60 procent se skládá z velmi kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny, navíc má zásaditý charakter. Obsahuje také komplex vitaminů řady B, velké množství beta karotenu, chlorofylu a železa a vzácnou kyselinu linoleovou. CHLORELLA: Skýtá 58 procent velmi hodnotné bílkoviny, velké množství vitaminů, mimo jiné beta karoten, vitamin B6 a B12 a také vzácný biotin, který zabraňuje lámání nehtů a vlasů. Má nejvyšší obsah chlorofylu. TABLETY Z JEČMENNÉ A PŠENIČNÉ SLÁMY: Obsahují 25 procent kvalitních bílkovin, dále i beta karoten, vitamin C, B6 a B12, kyselinu listovou, biotin a selen. MANDLE: Poskytují 19 procent velmi hodnotné bílkoviny, velké množství zdravých tuků, vysoký podíl vitaminu E a C, fluor, biotin, kyselinu listovou, komplexní B vitaminy atd. SEZAMOVÁ SEMÍNKA: Představují 18 procent vysoce hodnotné bílkoviny, zdravé tuky a také měď, která je důležitá při chronických zánětech. SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA: Ukrývají 22 procent hodnotné bílkoviny, vysoký podíl zdravých tuků, železo, měď, zinek a mangan. MÁK: Obsahuje 20 procent velmi kvalitní bílkoviny a mnoho zdravých tuků. Najdeme v něm také zinek, železo, vápník, měď, hořčík a mangan. DALŠÍ ZDROJE: Sója, naklíčená pšenice, fazole, rýže, brambory, cizrna, kukuřice, hrách. |