Kokosový, řepkový, olivový. Který olej na smažení a který do salátu?

Že existují i dobré tuky, které jsou na rozdíl od oněch špatných pro naše tělo nepostradatelné, ví dnes snad už úplně každý. Jejich bohatým zdrojem jsou rostlinné oleje. Zjistěte, čím bychom se měli řídit při jejich výběru, a přečtěte si o těch nejpoužívanějších.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tuky plní v našem těle řadu důležitých funkcí. Jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, zásobují nás energií a chrání vnitřní orgány. Aby nám však nezpůsobily více škody než užitku, je nezbytné vybírat jen ty dobré, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ty na rozdíl od nasycených snižují hladinu cholesterolu a slouží jako prevence proti srdečním a cévním onemocněním. Zdrojem nenasycených mastných kyselin bývají rostlinné oleje, zatímco nasycené najdeme v živočišných tucích, například v másle nebo sádle.

Čím se řídit při výběru rostlinných olejů

Co je HDL a LDL cholesterol?

HDL cholesterol známý také jako dobrý cholesterol, je odváděn z cév a snižuje riziko vzniku srdečně cévních nemocí. 
Naproti tomu LDL cholesterol, tedy zlý, se v našem těle usazuje a ucpává cévy.

I když se rostlinné tuky dají považovat za všeobecně zdravější než živočišné, je dobré si při jejich výběru položit zásadní otázku: na co budeme olej používat? Některé druhy jsou totiž vhodnější na smažení, jiné zase pro konzumaci za studena. O tom, jestli se olej hodí i pro tepelnou úpravu, rozhoduje kouřový bod. Tato teplotní hranice určuje, kdy se olej začíná přepalovat a kdy vznikají pro naše tělo škodlivé látky. Všeobecně platí, že oleje vhodné na smažení mají kouřový bod vyšší než 190 stupňů.

Kouřový bod záleží do značné míry také na rafinaci. Rafinované oleje byly při výrobě vystaveny vysokým teplotám. Díky tomu mají vyšší kouřový bod, avšak ztrácejí výživovou hodnotu. Nerafinované oleje jsou naopak lisovány za studena a byla u nich zachována většina důležitých živin.

Přehled nejčastějších olejů

1. Olivový olej

Starý dobrý olivový olej patří i přes nepřeberný výběr jiných olejů, které máme dnes k dispozici, k těm nejprospěšnějším pro naše zdraví. Díky velkému množství nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí proti kardiovaskulárním onemocněním. Navíc také obsahuje antioxidanty včetně vitaminu E. Kde kdo by tak mohl nabýt dojmu, že nahradit veškeré tuky olivovým olejem je spolehlivá cesta ke zdraví. Bezhlavé používání oliváče i při smažení však není rozhodně příznivé pro naše zdraví ani peněženku. Kouřový bod extra panenského oleje je totiž okolo 160 stupňů a při zahřívání na vyšší teploty se přepaluje.

2. Kokosový olej

Tento olej zažil před několika lety velký boom. Byl vyzdvihovanou superpotravinou, která se doporučovala na všechno od běžné konzumace až po péči o pleť. Lékaři však postupem času začali upozorňovat, že rozhodně není potravinou určenou k neomezené konzumaci. Má totiž poměrně vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu. 

Panenský kokosový olej má kouřový bod okolo 177 stupňů. Je tak vhodný zejména pro šetrnou tepelnou úpravu, avšak neměl by se využívat při fritování.

3. Slunečnicový olej

V českých domácnostech je to jeden z nejpoužívanějších olejů. Není divu, seženete ho prakticky kdekoliv, a to za poměrně příznivou cenu. Slunečnicový olej však není, jak se řada z nás mylně domnívá, vhodný k tepelné úpravě. Má totiž nízký podíl nasycených i nenasycených mastných kyselin, je proto tepelně velmi nestabilní. Rozhodně ho tedy nevyužívejte ke smažení nebo fritování. Nevýhodou slunečnicového oleje je také výrazná převaha omega-6 mastných kyselin oproti omega-3, což může způsobovat prozánětlivé prostředí v našem organismu.

4. Řepkový olej

Řepkový olej je jedním z nejvhodnějších olejů pro tepelnou úpravu. K jeho přepalování totiž dochází až při zhruba 240 stupních. Navíc má naproti slunečnicovému výhodný podíl omega-6 a omega-3. Podle některých odborníků dokonce svými pozitivními účinky šlape na paty olivovému oleji. Je však nutno podotknout, že na rozdíl od olivového kupujeme řepkový olej většinou rafinovaný, tedy vysoce průmyslově upravený.

5. Palmový tuk

Palmový olej většina z nás nepoužívá jako takový, ale konzumuje ho v nejrůznějších potravinách. Před časem se proti němu mezi spotřebiteli vzedmula vlna odporu, způsobená neblahými ekologickými důsledky jeho získávání. Řada výrobců proto začala palmový tuk nahrazovat jinými rostlinnými oleji, ale i přesto ho dnes najdeme ve skutečně velkém množství potravin. 

Kromě ekologických důsledků nemá palmový tuk ani příliš pozitivní vliv na naše zdraví. Obsahuje totiž vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Podle jeho zastánců však v potravinách nahradil částečně ztužené tuky vyrobené z řepky nebo slunečnice, které jsou naproti palmovému tuku ještě škodlivější. 

K mazání, do salátů anebo pro namáčení můžete využít jakýkoliv za studena lisovaný (panenský) olej. 

Pro vaření a dušení při nižších teplotách vybírejte nerafinované oleje s kouřovým bodem nejméně 100 ºC. Můžete použít i máslo v jeho přepuštěné podobě (ghí).

Pro šetrné a rychlé orestování zeleniny používejte ideálně nerafinované oleje s kouřovým bodem nad 160 ºC. To může být například sezamový nebo olivový olej.

Pro prudké smažení a fritování (pro steak) vybírejte oleje s kouřovým bodem nad 190 ºC. Do této skupiny patří například řepkový olej nebo palmový olej.

  • Nejčtenější

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S hubnutím mi pomohla chůze, říká Marie. Za rok shodila 15 kilogramů

30. dubna 2024

Paní Marie nikdy neměla problém přiznat, kolik váží. Přesto se pustila do hubnutí. A opravdu se jí...

Nenuťte děti do turistiky, takový pohyb jim není přirozený, kárá ortoped rodiče

3. května 2024

Premium Chůze je nejzdravější pohyb pro lidské tělo, říká ortoped Martin Stárek. Běžná turistika podle něj...

Za znalosti o alergiích vyhráli knihu. Vyzkoušejte si kvíz také

26. dubna 2024,  aktualizováno  3.5 10:40

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu...

Vytrhli jsme z přírody sebe i zvířata, která teď trpí taky, říká alergolog

3. května 2024

Podcast Jak to, že během letošního jara trpí na oteklé sliznice a rýmu i lidé, kteří doposud alergičtí...

Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?

3. května 2024

Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...