• Recepty: šest tipů co venku utrhnout a sníst

    Už se těšíte na jarní běhání? První teplé paprsky slunce, první květy a běh, kdy odložíme palčáky a čepice. Máme pro vás ještě o důvod navíc. Můžete vyrazit s motivací nejen přírodu ovonět a omrknout, ale také ochutnat a doplnit tak pár vitamínů, minerálů a stopových prvků.

    Některé jarní bylinky můžete zakousnout čerstvé třeba již při běhu, některé je potřeba tepelně upravit | foto: Profimedia.cz

    První rostlinky, které na nás po zimě vykouknou, budou nejspíš sněženky nebo bledule, těm se ale raději vyhněte. Nejvíce jedovaté jsou sice jejich cibulky, ale k jídlu vhodné nejsou ani květy.

    Sedmikráska obecná

    Největším držákem v přírodě, který kvete celý rok, je sedmikráska chudobka. Na tuhle květinu narazíme všude. Málokdo z nás však ví, že je nejen „kráska“, ale i jedlá. Osobně jsem to zjistila, když mi byly asi 4 roky a hlídala mě šumavská babička, která mi chleba s máslem vylepšila právě květy sedmikrásky. Rodiče se na to dívali trochu divně, ale usoudili, že mě to snad nezabije. Právě naopak, květní pupeny totiž podporují látkovou výměnu a čistí krev. Květy můžete dále použít jako jedlou dekoraci třeba na zákusky, případně si jimi oživit salát.

    Jedlé jsou i listy, které po opláchnutí stačí povařit krátce ve vodě a upravit jako špenát (po scezení posekat, přidat na cibulku a dochutit solí, pepřem a česnekem).

    Kopřiva dvoudomá

    Pokud už máme romantiky dost, přesuňme svou pozornost v březnu a dubnu na kopřivy. Nemusíte se o ně zrovna pálit při léčbě revmatu, účinky nebyly prokázány, zato je kopřiva skvělou čistící bylinou. Sbírají se mladé listy a vrcholky starších exemplářů před rozkvětem. Důležité je kopřivu vždy tepelně upravit (min. 80°C), protože obsahuje toxické látky, které se právě při této teplotě rozkládají na neškodné. A protože kopřiva ráda ukládá dusíkaté sloučeniny, dávejte pozor, kde jí sbíráte – u silnic to nebude zrovna optimální.

    Využití jako špenát možná znáte (spařit oprané listy a poté upravit a dochutit jako špenátové), případně můžete připravit kopřivový čaj, který působí i proti infekcím močových cest a detoxikuje organismus. Níže se můžete podívat na méně známý recept podle Petry Bártové:

    Červená čočka s kopřivami a grilovaným krůtím masem

    Červená čočka s kopřivami a grilovaným krůtím masem
    • 200 g červené čočky
    • 30 vrchních listů čerstvých kopřiv
    • 200 g krůtího masa
    • 1 limeta
    • 1 lžíce třtinového cukru
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce másla
    • sůl

    Postup: I když se červená čočka nemusí předmáčet, nechávám ji minimálně jednu hodinu před vařením odležet ve studené vodě. Pokud poté luštěniny propláchnete a vaříte je v čisté vodě (ne v té, ve které bobtnaly), zbavíte je z velké části látek, způsobujících nadýmání. Kopřivy nasekejte nadrobno a přidejte je k čočce. Vařte deset minut. Poté sceďte přebytečnou vodu a přidejte olivový olej a lžíci másla. Dochuťte solí, cukrem a limetkovou šťávou.

    Podávejte s krůtím masem, ugrilovaným nebo opečeným. Limetková chuť čočky s kopřivami je tak zajímavá, že maso nemusíte kořenit. Stačí ho pouze osolit.

    Čekanka obecná

    Na pastvinách a mezích narazíte na jaře na krásně modrou čekanku obecnou. Mladé spodní listy můžeme přidat do zelených salátů (společně třeba s pampeliškovými listy), a pokud chcete vyzkoušet tradiční cikorku, nasbírejte si kořeny, očistěte je od hlíny a nakrájené na malé kousky sušte v mírně vyhřáté troubě do doby, než získají hnědou barvu. Pak umelete v mlýnku na mák a dávkujete jako klasickou kávu.

    Podběl lékařský

    Květy podbělu lékařského se suší na čaj, který působí protizánětlivě a používá se samostatně nebo ve směsích při zánětech horních cest dýchacích. Nové poznatky ukázaly malé množství pyrolizidinových alkaloidů, které mohou mít karcinogenní účinky na játra. Jejich obsah se sušením snižuje, a pokud používáme podbělový čaj občas při potížích, není se čeho bát. Problém by mohl nastat při „preventivním“ pravidelném pití. Mladé listy můžeme přidat klasicky do salátů.

    Drožďová pomazánka s listy podběle

    podle Pavly Dudkové a Mii Weissové:

    • 100 g droždí
    • 1 hrst jemně nasekaných listů podběle
    • 2 lžíce ovesných vloček
    • 1 vejce
    • 1 cibule
    • 2 stroužky česneku

    Postup: Droždí osmažíme na cibuli, aby bylo tekuté, do vejce si zatím vmícháme všechny ostatní přísady a vlijeme na pánev, podlijeme a chvíli podusíme. Mažeme na čerstvý chléb.

    Obecné zásady sběru planých rostlin

    • sbírejte jen rostliny, které bezpečně poznáte
    • sbírejte pouze na čistých místech, ne u silnic apod.
    • vyloučíme rostliny přerostlé, staré, ovadlé, suché či poškozené
    • vybíráme ze stinných míst, mladé a čerstvé zelené části rostlin
    • surovinu co nejrychleji zpracujeme, omyjeme a použijeme do jídla či vhodně konzervujeme (zmrazení, sušení, nakládání do octa, cukru či oleje apod.)
    • sbíráme šetrně k rostlině a nikoliv v chráněných územích

    Česnek medvědí

    Na vlhkých místech najdeme v dubnu listy česneku medvědího. Podobají se listům jedovaté konvalinky. Pokud ovšem listy rozemneme v prstech a cítíme česnekovou vůni, jsme v pohodě. Sbíráme mladé listy předtím, než česnek začne kvést. Obsahují allicin (má protizánětlivé a antibakteriální účinky) podobně jako klasický česnek a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Listy používáme čerstvé (na špenát, omáčky na těstoviny, na pizzu apod.), pokud jich nasbíráme hodně a chceme si je uchovat, můžeme je posekané zamrazit nebo si vyrobit pesto.

    Pesto z česneku medvědího

    Čerstvé omyté listy pokrájíme a rozemeleme ručním mixérem na pastu, přidáme sůl a koření podle chuti (např. provensálské), dáme nahusto do skleniček a zalijeme kvalitním olivovým olejem.

    Smetanka lékařská

    Do jarních salátu použijeme i listy pampelišky. Opět vybíráme ty mladé - čerstvé, protože starší listy jsou hořké.

    Lucie Dorazilová

    Lucie Dorazilová

    Vede své klienty ke vnímání svého těla, pomáhá jim zbavit se bolestí (nejen) zad a cítit se lépe pomocí skupinových i individuálních lekcí, workshopů a kurzů. Motivuje a inspiruje ostatní ke zdravému způsobu života a je vděčná za možnost poznávat nové, úžasné lidi na své cestě. Vystudovala FTVS UK v Praze obor tělesná výchova+chemie (specializace atletika), absolvovala rekvalifikační kurz Poradce pro správnou výživu a působila jako osobní trenér v Holmes Place (Praha) a Virgin Active (Edinburgh). www.vnimejsvetelo-olomouc.cz

    Květinová kuchařka: jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

    Naučte se nejen co na talíř utrhnout, ale i jak kvítí na talíř servírovat. Knížku Květinová kuchařka pořídíte se slevou na Knihy.iDNES.cz. 

    Autor:


    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?


    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.