Jiří Ježek doporučuje krouhaný salát podávat s červeným vínem. | foto: Jiří Ježek, Rungo.cz

Krouhaný salát podle paralympijského vítěze Jiřího Ježka

  • 1
Vyzkoušejte oblíbený recept dalšího z českých sportovců. Tentokrát vám ukážeme, co večeří šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek.

Už čtvrtý týden vám přinášíme recept úspěšného sportovce. Ten předešlý patřil kickboxerce Martině Ptáčkové, která nás seznámila se svým oblíbeným receptem na krůtí medailonky. Měli jste však už také možnost vyzkoušet rychlou večeři podle Petra Vabrouška nebo salát Denisy Rosolové. Dnes však opět nahlédneme do pánské kuchyně.

Největší úspěchy Jiřího Ježka

  • šestinásobný mistr světa v cyklistice
  • trojnásobný vítěz Světového poháru UCI ParaCycling
  • jedenáctinásobný medailista z paralympijských her v letech 2000 - 2012 (z toho 6 zlatých medailí)

Jiří Ježek

Pro jednoho z nejúspěšnějších handicapovaných sportovců na světě Jiřího Ježka není vaření rozhodně nutným zlem. „Baví mě to, proto si jídla nejraději připravuji sám. Dávám přednost jednoduchým chutím, moc nekořením a ani nepoužívám žádná dochucovadla,“ prozrazuje.

Co bude večeřet, závisí především na tom, jaká zátěž čeká Jiřího následující den. „Pokud budu mít běžný tréninkový den, snažím se jíst spíše nízkosacharidová jídla, tedy bílkoviny, tuk a zeleninu. Pokud mám naplánovaný závod nebo těžší trénink, doplňuji večeři o vyšší dávku sacharidů.“

Krouhaný salát je tak podle něj skvělým jídlem především v tréninkovém období, kdy sportovce nečeká neobvyklá zátěž.

Domácí majonéza z olivového oleje

TIP redakce

Ingredience: 1 velké vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 a 1/4 šálku olivového oleje (ne extra panenský), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sušené hořčice

Postup: Do mixéru vložte vejce a citronovou šťávu a počkejte asi půl hodiny, aby ingredience získaly pokojovou teplotu. Poté vlijte 1/4 šálku olivového oleje a mixujte, aby se obě přísady smíchaly. Za stálého chodu mixéru co nejpomaleji vlévejte další šálek oleje. Hmota v mixéru se zanedlouho změní v našlehanou majonézu.

domácí majonéza z olivového oleje

Ingredience

  • 1 kuřecí řízek
  • červená řepa
  • mrkev
  • celer
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • cherry rajčátka
  • lístky baby špenátu
  • olivový olej

Postup

Nejprve si připravte kuřecí maso. Prsní řízek omyjte a nakrájejte na malé kousky. Dochuťte pepřem se solí a osmahněte na olivovém oleji. Poté pokračujte s přípravou salátu. Do větší mísy nakrouhejte červenou řepu, mrkev a celer. Opět osolte a opepřete, přidejte semínka a vše spojte polévkovou lžící kvalitní majonézy. Na závěr ozdobte cherry rajčátky a lístky špenátu. K tomuto pokrmu se podle Jiřího Ježka skvěle hodí lehké červené víno Pinot Noir nebo lehčí Chianti.