Pozdní jaro na běžcově talíři

Máj, vyženeme běžce v háj, aby se tam napásl zdravé zeleně. Přelom jara a léta konečně přináší na naše talíře přehršel čerstvých produktů, které by byla škoda nevyužít v hrnci.

Chřestová sezóna přibíhá na naše talíře. | foto: Barbora Topinková, Rungo.cz

Protože teď trénuji čtyřikrát týdně a to většinou ráno, potřebuji do žaludku něco lehkého dopoledne a vydatného odpoledne. Na sobotu si schovávám nejtěžší trénink z celého týdne, a protože se za něj chci pořádně odměnit, poprosila jsem výživového poradce Josefa Bittnera, aby mi pomohl sestavit jídelníček tak, že on, já i moje unavené tělo budeme spokojeni.

Jídelníček na běžcovu gurmánskou sobotu je sestaven pro muže o hmotnosti do 90 kilogramů s příjmem 9 000 KJ a ženu o hmotnosti do 70 kilogramů s příjmem 7 500 kJ. Pokud vážíte víc, navyšte o něco příjem bílkovin. Gramáže v receptech jsou opět počítány zvlášť pro ženy i muže a odděleny lomítkem.

Snídaně: rebarborové smoothie podle Barbory (1833/2233 kJ)

Rychlá bašta po výkonu, jen vhoďte ingredience do mixéru a těšte se na dobrotu. Samotná rebarbora je nakysle štiplavá, ale v této kombinaci je to zdravá lahůdka. Smíchejte 1 šálek rebarbory (30/30 gramů), hrst jahod (300/300 gramů), 1 čajovou lžičku medu (6/6 gramů), 1 decilitr mléka, 0,5 šálku ledových kostek, a pokud jste opravdu fajnšmekři, přidejte 1 decilitr džusu z granátového jablka.

Všechno to zmixujte, s ovocem dole a ledovými kostkami až nahoře, dokud není smoothie opravdu hladké. Pak vypijte na své zdraví! Protože byste za chvíli asi hledali v lednici něco dobrého na zub, doplňte si tuto snídani ještě o plátek slunečnicového chleba (100/140 g).

Jíst či nejíst pečivo?

Bagetky, houstičky, chleba... Neumíte si bez nich představit život? Měli byste,

Svačina (725/886 kJ)

Za vydatný trénink si běžec zaslouží 300/320 g meruněk a dva až tři plátky žitného Racio Knackebrotu s vlákninou (20/30 g), jejíž příjem je v našich končinách absolutně nedostatečný. Navíc nás donutí se po tréninku pořádně dopít vodou.

Oběd: chřestová polévka a grilovaný pstruh (2604/3146 kJ)

Asi 12 výhonků chřestu očistíme, případně odkrojíme dřevnaté spodní konce, a nakrájíme na špalíčky tak 3 centimetry dlouhé. Litr a půl kuřecího nebo zeleninového vývaru přivedeme k varu a do něj chřest vsypeme společně s jednou jarní cibulkou nakrájenou na kolečka. Vaříme dvacet minut, poté rozmixujeme a přidáme lžíci másla, 100 mililitrů smetany, sůl a pepř podle chuti. Rychlé a stavovské. A skvělé!

Meze oschly, začíná čas grilovaček, takže neváhejte hodit na dřevěné uhlí nějaké to mrtvé zvíře. Pstruha o 150 gramech očistíme, osolíme a naplníme kousky citrónu. Při grilování neváháme jemně potírat olivovým olejem. Dvě stě gramů brambor vylepšíme hrstí petrželky a servírujeme s libovolným objemem zeleného salátu (víc než 150 gramů a trocha černých oliv už se do vás stejně nevejde).

Svačina (775/920 kJ)

Dopřejte si odpolední zakousnutí v podobě camembertu (25/30 g)doplněného plátkem slunečnicového chleba (50/60 g) a čerstvým rajčetem (50 g).

Večeře: bílý chřest se šunkou a holandskou omáčkou (1548/1684 kJ)

Chřest je nejlepší kupovat rovnou na poli, a protože jeho sezóna trvá maximálně dva měsíce, můžu se v něm všemi chutěmi vyválet. Na osobu tudíž počítám osm výhonků chřestu (100 gramů), které se u čerstvého a dobrého skoro nemusejí čistit. Pokud ano, uřízněte jim dřevnaté konce a sundejte z nich škrabkou první tenkou vrstvičku.

Vložíme je do vroucí osolené vody vylepšené trochou citrónové šťávy a lžící másla, vaříme asi osm minut nastojato tak, aby hlavičky byly nad vodní hladinou a vařily se jen v páře. Poté chřest vyjmeme, pokapeme holandskou omáčkou (50/60 gramů) a servírujeme s bramborami (100/150 gramů) a dvěma plátky kvalitní dušené šunky (35/40 gramů). Holandskou omáčku o konzistenci lepší tatarky si můžete koupit v supermarketu nebo použijte mistrné pohyby svého zápěstí a ušlehejte si ji doma. Základem je umět přepustit máslo. Při něm klesne syrovátka ke dnu, zatímco čistý mléčný tuk vypění nahoře. Tuto pěnu sbíráte, až získáte čistou, zlatavě zbarvenou kapalinu. V indické kuchyni nazývají takové máslo ghí, v té české ho přelijte přes pláténko do sklenice a používejte i do buchet nebo na řízky. Tragické máslo z nudného megamarketu dokáže přepuštění proměnit v hodnotnou surovinu. Na holandskou omáčku ohřejeme ve vodní lázni dvě lžíce bílého vína, přidáme jeden čerstvý žloutek a asi 3 minuty vyšleháváme do hladké pěny. Pak do ní za stálého šlehání vlijeme 100 mililitrů přepuštěného másla.

Josef Bittner

Výživový poradce s pochopením pro naše chutě, ale vyzbrojen pevnými zásadami. Velmi dbá na to, aby naučil své klienty přizpůsobit své návyky dennímu režimu a pohybovým aktivitám tak, aby si dlouhodobě udrželi svoji vysněnou váhu. Navíc ve svých jídelníčcích rád využívá sezónních potravin a dopřeje nám chutě, o které bychom při klasických dietách přišli. Jeho oblíbenými slovy jsou rozumný, racionální a nepřetěžovat. Dbá na to, aby jeho klienti spalovali tuky pomocí sportu a jejich nadšení za chvíli nevystřídalo zklamání. Pokud vám chutnalo, můžete dát lajk na facebook.com/vitalitybrno.

  • Nejčtenější

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

26. března 2024,  aktualizováno  8:54

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za...

Obří melouny už nejsou in, i muži mohou kojit a další zajímavosti o prsou

24. března 2024

Ňadra obvykle poutají pozornost mužských očí, jsou ovšem také částí lidského těla, která je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvaadvacetinásobná matka přiznala závislost na těhotenství

22. března 2024  8:15

Sue Radfordová z Velké Británie má dvaadvacet potomků. Třiadvacetkrát byla těhotná a nevylučuje, že...

Sex se zajíčkem je super, ale... Sedm důvodů, proč nechodit s mladším mužem

28. března 2024

Vztahy s výrazným věkovým rozdílem jsou stále častější a už dávno nepatří do kolonky „podivné“....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena si vysnila plastiku prsou v Turecku, život se jí změnil v horor

25. března 2024  7:59

Třiatřicetiletá Stephanie Briggsová z Velké Británie roky šetřila na operaci, po které měla mít...

Kate podstupuje chemoterapii, aby se jí rakovina nevrátila, vysvětluje lékařka

29. března 2024

Když princezna Kate oznámila, že má rakovinu, uvedla, že jí bylo doporučeno, aby podstoupila...

Zrušte rande. Tyto typy mužů své špatné stránky odhalují už v začátku

29. března 2024

Po schůzce s nimi se cítíte nejistá, po vztahu s nimi z vás zbytečně zůstane vyprahlá poušť....

OBRAZEM: Jarní detoxy, které doporučují slavné tváře

29. března 2024

Tělo si po zimě žádá úplně jiné zacházení, proto i slavné osobnosti na jaře volí trochu jiný režim,...

Osa střevo-mozek. Mikrobiolog o léčbě vlastní stolicí i vlivu na duševní zdraví

28. března 2024

Premium „Dejte svoji stolici do banky, bude se vám hodit,“ vyzývá molekulární biolog Petr Ryšávka, který...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...