Na výběhy pečeme vlastní pochoutky. Další recepty pro mlsné jazýčky

  • 1

Obsah článku

1. Muffiny
2. Sušenky

Kde je fantazie, tam jsou i nápady. Od myšlenky není u nás navíc k realizaci nikdy daleko. Výsledkem jsou pohodové výběhy, kdy s blížícím se doběhem každý mohutně přemýšlí a dedukuje, co za „mňamku“ dnes ochutná. A že takto hřešíme a porušujeme životosprávu? No bóže, vždyť to zase brzo vyběháme, není-liž pravda?

Glazované citronovo-vanilkové ovesné sušenky

MNOŽSTVÍ: 60 ks sušenek

INGREDIENCE:

Sušenky:

  • 1 šálek másla (227 g), pokojová teplota
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku bílého krystalového cukru
  • 2 vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 3 šálky ovesných vloček
  • kůra z 1 a 1/2 citronu

Glazura:

  • 1 vanilka
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 a 1/2 lžíce smetany
  • kůra z 1/2 citronu
Glazované citronovo-vanilkové ovesné sušenky
Glazované citronovo-vanilkové ovesné sušenky

Před a po upečení

POSTUP: Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.

Utřete máslo, přidejte oba cukry a vyšlehejte společně do světlé barvy, až bude směs nadýchaná.

Přidejte vejce jedno po druhém, míchejte po každém přidání od dna a stěn mísy.

Přidejte vanilkový extrakt, mouku, jedlou sodu a sůl. Míchejte, dokud se směs řádně nepropojí.

Přidejte ovesné vločky, citronovou kůru a zamíchejte.

Utvořte kuličky objemu polévkové lžíce, srovnejte je na plech s odstupem od sebe, lehce stiskněte, aby se utvořily sušenky.

Pečte 11 minut.

Zatímco se sušenky pečou, připravíme si glazuru. Vanilková semínka dobře smícháme se smetanou. Přidáme moučkový cukr a citronovou kůru, pomocí metly mícháme, dokud glazura není hladká. Sušenky pokapeme glazurou po upečení ještě horké a necháme je zchladnout na plechu.

Zimní sušenky s melasou a ořechy

Ingredience:

  • 1/3 hrnku oleje
  • 1/4 mléka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžíce melasy (nevynechávejte!)
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilková semínka či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem) - našleháme do pěny
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu nebo Solamylu
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky skořice mleté
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
Sušenky s melasou a ořechy
Sušenky s melasou a ořechy

Před a po upečení

Postup: Troubu (horkovzdušnou) předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem.

Do větší mísy vlijte olej, mléko, cukr, melasu, rum a vanilku a dobře prošlehejte, dokud směs jemně nezpění a nezhoustne. Ve střední míse smíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu, muškátový oříšek, skořici a sůl, promíchejte a poté vsypte do tekutých ingrediencí.

Zamíchejte a vytvořte měkčí těsto (pokud by bylo příliš řídké, přidejte trochu mouky). Nechte ho asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté z těsta oddělujte vždy asi 1 lžíci těsta, vytvarujte kuličku a tu dobře obalte v nasekaných oříškách. Na jeden plech vyskládejte 20 kusů kuliček, lehce je stiskněte do tvaru sušenek a pečte přibližně 14 minut. Po upečení nechte sušenky zchladnout na plechu.

Zkuste naše recepty nejen na výbězích, ale připravte si je i sami doma a ochutnejte je po vlastním tréninku nebo závodu. Uvidíte, že odměna za odvedenou dřinu nebude sladká jen jako fráze, ale bude sladká skutečně.

Dobrou chuť přejí Plzeňáci.

< Strana 1 Muffiny