• Na výběhy pečeme vlastní pochoutky. Další recepty pro mlsné jazýčky

    Obsah článku

    1. Muffiny
    2. Sušenky

    Kde je fantazie, tam jsou i nápady. Od myšlenky není u nás navíc k realizaci nikdy daleko. Výsledkem jsou pohodové výběhy, kdy s blížícím se doběhem každý mohutně přemýšlí a dedukuje, co za „mňamku“ dnes ochutná. A že takto hřešíme a porušujeme životosprávu? No bóže, vždyť to zase brzo vyběháme, není-liž pravda?

    Glazované citronovo-vanilkové ovesné sušenky

    MNOŽSTVÍ: 60 ks sušenek

    INGREDIENCE:

    Sušenky:

    • 1 šálek másla (227 g), pokojová teplota
    • 1/2 šálku hnědého cukru
    • 1/2 šálku bílého krystalového cukru
    • 2 vejce, pokojové teploty
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1/8 lžičky soli
    • 3 šálky ovesných vloček
    • kůra z 1 a 1/2 citronu

    Glazura:

    • 1 vanilka
    • 1 šálek moučkového cukru
    • 2 a 1/2 lžíce smetany
    • kůra z 1/2 citronu
    Glazované citronovo-vanilkové ovesné sušenky
    Glazované citronovo-vanilkové ovesné sušenky

    Před a po upečení

    POSTUP: Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.

    Utřete máslo, přidejte oba cukry a vyšlehejte společně do světlé barvy, až bude směs nadýchaná.

    Přidejte vejce jedno po druhém, míchejte po každém přidání od dna a stěn mísy.

    Přidejte vanilkový extrakt, mouku, jedlou sodu a sůl. Míchejte, dokud se směs řádně nepropojí.

    Přidejte ovesné vločky, citronovou kůru a zamíchejte.

    Utvořte kuličky objemu polévkové lžíce, srovnejte je na plech s odstupem od sebe, lehce stiskněte, aby se utvořily sušenky.

    Pečte 11 minut.

    Zatímco se sušenky pečou, připravíme si glazuru. Vanilková semínka dobře smícháme se smetanou. Přidáme moučkový cukr a citronovou kůru, pomocí metly mícháme, dokud glazura není hladká. Sušenky pokapeme glazurou po upečení ještě horké a necháme je zchladnout na plechu.

    Zimní sušenky s melasou a ořechy

    Ingredience:

    • 1/3 hrnku oleje
    • 1/4 mléka
    • 1 hrnek třtinového cukru
    • 1 lžíce melasy (nevynechávejte!)
    • 2 lžíce tmavého rumu
    • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilková semínka či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem) - našleháme do pěny
    • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
    • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu nebo Solamylu
    • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • 1/4 lžičky jedlé sody
    • 1/3 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
    • 1/2 lžičky skořice mleté
    • 1/2 lžičky soli
    • 1 a 1/2 hrnku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů

    Sušenky s melasou a ořechy
    Sušenky s melasou a ořechy

    Před a po upečení

    Postup: Troubu (horkovzdušnou) předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem.

    Do větší mísy vlijte olej, mléko, cukr, melasu, rum a vanilku a dobře prošlehejte, dokud směs jemně nezpění a nezhoustne. Ve střední míse smíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu, muškátový oříšek, skořici a sůl, promíchejte a poté vsypte do tekutých ingrediencí.

    Zamíchejte a vytvořte měkčí těsto (pokud by bylo příliš řídké, přidejte trochu mouky). Nechte ho asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté z těsta oddělujte vždy asi 1 lžíci těsta, vytvarujte kuličku a tu dobře obalte v nasekaných oříškách. Na jeden plech vyskládejte 20 kusů kuliček, lehce je stiskněte do tvaru sušenek a pečte přibližně 14 minut. Po upečení nechte sušenky zchladnout na plechu.

    Zkuste naše recepty nejen na výbězích, ale připravte si je i sami doma a ochutnejte je po vlastním tréninku nebo závodu. Uvidíte, že odměna za odvedenou dřinu nebude sladká jen jako fráze, ale bude sladká skutečně.

    Dobrou chuť přejí Plzeňáci.

    < Strana 1Muffiny

    Autor:


    • tisknout
    • sdílet
    • máte tip?




    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.