Káva vás může před výkonem řádně nabudit.

Káva vás může před výkonem řádně nabudit. | foto: Rungo.cz

Kofein a káva. Zdravé, nebo nezdravé pití?

  • 12
Kofein, v podobě kávy, patří mezi nejužívanější stimulanty. Potlačuje dočasně únavu, zlepšuje koncentraci, zvyšuje bdělost. Má své využití i ve sportu nejen jako podpora výkonu. Kofein je legální psychoaktivní látkou, již několik let není ani na listině zakázaných látek pro sportovce.

Velice často se vedou debaty o tom, zda je káva zdravá, nebo není a kolik jí denně můžeme vypít. O tom, jaký bude mít káva účinek na náš organizmus, rozhoduje ale také načasování její konzumace, kvalita kávových zrn a způsob přípravy.

Klíčem je kvalita

Určitě je velice důležité, JAKOU kávu pijeme. Hledisko kávového fajnšmekra ponechám kávovým expertům a podívám se na kávu očima nutricionisty (odborníka přes výživu). Klíčem je kvalita kávových zrn a čerstvost jejich namletí. Většina dnes dostupné kávy je postižena pesticidy. Káva, která je namletá dlouhodobě dopředu, bývá často doslova zkažená. Řešením je kupovat kvalitní organicky pěstovanou kávu a její zrna si (nechat) namlít těsně před konzumací.

Mohlo by vás zajímat

Benefity vs. nepříznivé účinky kávy a kofeinu

Pití kávy má své klady i zápory. To, co převažuje, je ovlivněno nejen již zmíněnou kvalitou kávy, ale i dobou konzumace a neméně pak konzumentem (jeho citlivost na kofein a další parametry).

Káva nás dokáže nakopnout jak fyzicky, tak mentálně. Nezvyšuje energii v těle, ale brání centrální nervové soustavě, aby se zklidnila.

Podle Oriho Hofmeklera, experta přes výživu a fitness, má káva neuroprotektivní účinky a pomáhá nám udržovat naše svaly „mladé“, jakmile ji konzumujeme před tréninkem. Mimo jiné také pomáhá spalovat přebytečný tuk tím, že o 20 procent zvýší metabolizmus organizmu. Těchto lipolytických účinků kofeinu se využívá v různých doplňcích stravy pro redukci hmotnosti. Kofein také snižuje chuť na sladké a oddaluje pocit hladu.

Neuroprotektivní účinky se projevují například nižším rizikem rozvoje Alzheimerovy nebo Parkinsovnovy choroby.

Možná negativa konzumace kofeinu

Kofeinu by se měly vyhýbat těhotné ženy a lidé, kteří jsou na něj přecitlivělí. Ti to velice dobře poznají – po konzumaci kávy cítí bušení srdce, třes a další spíše nepříjemné projevy. U těhotných může kofein způsobovat zdravotní problémy plodu, minimálně vzniká u dítěte postupný návyk na kofein a v budoucnu například problémy s nespavostí.

Kojící ženy by měly kávu konzumovat co nejdéle před kojením (minimální odstup jsou tři hodiny).

Kofein působí dráždivě na trávicí trakt, stimuluje tvorbu žaludečních kyselin, měli by se mu proto vyhnout lidé, kteří mají problémy s žaludkem nebo se střevy (překyselení, záněty).

Pro lidi, kteří nejsou přecitlivělí na kofein, je nejlepší konzumovat ho v podobě přírodní potraviny (kvalitní káva, čaj nebo hořká čokoláda), celkové složení a obsah příznivě působících látek dokáže kompenzovat některá negativa kofeinu.

Káva působí také diureticky, zvyšuje tvorbu moči a může vést ke ztrátám některých vitamínů a minerálních látek (vitamíny C a B, vápník, železo). Další důvod konzumovat denně kvanta čerstvé zeleniny. Jestliže nedoplňujeme kávu sklenicí vody, dochází k dehydrataci organizmu.

Konzumujete-li opravdu hodně kávy (cca nad 300 mg kofeinu, hranice je opravdu hodně individuální a odpovídá přibližně 2-3 šálkům espressa), může se vám zvyšovat hladina homocysteinu v těle, a tím i riziko rozvoje (nejen) kardiovaskulárních onemocnění. To lze ale řešit cíleným dodáním některých vitamínů řady B. Nutno říct, že homocystein má mnoho lidí zvýšený i bez pití kávy, určitě je lepším řešením zdravě jíst (případně cíleně suplementovat) a pít rozumně kávu, než jíst nezdravě a myslet si, že když nebudu pít kávu, udělám pro své zdraví maximum. Tak to nefunguje.

Jeden nebo dva šálky kvalitní kávy vám neublíží. Když si do nich nenasypete lžíci cukru.

Okyseluje nás káva?

Káva opravdu patří mezi kyselinotvorné potraviny. Ovšem ne všechny kyselinotvorné potraviny jsou špatné. Například maso, jakožto vysokoproteinová potravina, je zdravé, ale taktéž zásadní je doplňovat jeho příjem zeleninou a vyvážit tak minerálními látkami aciditu masa. Maso by mělo pocházet z přirozených chovů, aby se vůbec dalo mluvit o zdravé potravině.

Ale zpátky ke kávě. Pijete-li kávu, nezapomínejte jíst také dostatek čerstvé zeleniny (dělejte to, i když kávu nepijete!). Vždy, když konzumujete kyselinotvornou potravinu, jezte ji v celistvé podobě, pravděpodobně totiž jako celá potravina obsahuje i látky (minerální), které její okyselující efekt na organizmus vyváží.

I kofein je nejlepší konzumovat v podobě přírodních potravin (káva, čaj, čokoláda), které obsahují další zdraví prospěšné látky (např. antioxidačně působící flavonoidy).

Bezkofeinová káva

Plno lidí se chce vyhnout kofeinu, ale nechtějí se vzdát kávy. Řeší to kávou bezkofeinovou. Jak se taková káva vyrábí? Její zrnka jsou ještě před pražením zbavována kofeinu buď přírodní cestou (louhování v horké vodě), nebo použitím rozpouštědel. Druhou variantu samozřejmě nedoporučuju, protože spolu s touto kávou konzumujete i malé (ale významné) množství chemických rozpouštědel, a to určitě nechcete, obzvlášť, jste-li těhotná žena. Před konzumací bezkofeinové kávy se ptejte, jakým způsobem byla kofeinu zbavena.

Káva ve sportu

Ideální doba pro konzumaci kávy je ráno nebo před cvičením/tréninkem. Vhodné množství je někde mezi 1 až 2 šálky kávy (záleží na druhu a způsobu přípravy). Kofein zvyšuje až o 15 procent spalování tuků, zlepšuje cirkulaci krve a zmírní bolestivost svalů po tréninku. Před vytrvalostním výkonem dokáže káva mobilizovat lépe tukové zásoby jako zdroj energie a zvýšit tak výkon. Lépe reagují na zvýšení výkonu sportovci, kteří jinak denně kávu nekonzumují.

Pozor však na možné komplikace. Je třeba zvážit i negativní dopady konzumace kávy před sportovním výkonem. Je tu riziko dehydratace, ale hlavně žaludečních křečí a dalších trávicích obtíží způsobených kofeinem. Ten totiž působí dráždivě na trávicí trakt a urychluje tělesné soustavy včetně střev. Mnozí jistě znají projímavé účinky kofeinu.

Proč nepít kávu po tréninku nebo po závodě

Ve chvíli, kdy cvičíte, hladovíte nebo pijete kávu – dochází k pozastavení syntézy proteinů ve svalech. Před cvičením a při něm je tento stav v pořádku. Regenerace a sílení svalů by mělo probíhat až po aktivitě, tedy v době, kdy odpočíváme. Proto je důležité si po cvičení dopřát regenerační jídlo (především bílkoviny, ale i sacharidy v poměru závislém na typu aktivity), ale ne kávu.

Nejlepší energy drink?

Ještě pár slov ke sportovním nápojům. Ty běžné často obsahují nejen kofein, ale i různá umělá sladidla a barviva. Nejlepším energy a refresh drinkem (třeba po náročném tréninku) je kokosová voda – tekutina obsažená v mladých kokosech. Tato voda je složením blízká krevní plasmě a je pro tělo tedy velmi přirozená.

Kokosová voda je plná přírodních elektrolytů, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, aminokyselin, enzymů a antioxidantů. Neobsahuje příliš mnoho cukru a přitom je příjemně sladká. Mimo jiné má protizánětlivé účinky a podporuje imunitní systém.

Anna Jermářová

Anna Jermářová

Anna Jermářová je specialistkou na výživu, která je spolu se zdravým pohybem její dlouholetou vášní a oblastí zájmu. Vystudovala potravinářství na vysoké škole a posléze nutriční terapii. Propaguje komplexní přístup ke zdraví a svá doporučení zakládá na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech. 

Pijete před sportem kávu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 21. října 2016. Anketa je uzavřena.

ano
ano 1096
ne
ne 703