• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Nebezpečné diety. Pozor na vznik alergie

    Mýty a legendy kolem lepku a laktózy kolem nás sviští už nějaký ten pátek. V kavárnách nabízejí sójové capuccino, cukrárny prodávají bezlepkové bábovky a v nás hlodá pocit, že tyhle dobroty budou asi tak nějak zdravější. Jejich neopodstatněnou konzumací ale můžeme naše žaludky někdy i pěkně zaskočit.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    P68e20t95r 32H66á89j15e96k 2818776601759

    a jednou snad přijde i doba, kdy se kokosový tuk začne nahrazovat zdravějším a o ne o moc dražším mléčným :-)

    +1/−1
    5.2.2017 15:27

    E34l19i36š28k36a 91K16u16č60e94r49o13v79á 7159922463133

    hm, tak mě se přístup sám sobě (a své rodině) doktorem už několikrát hodně vyplatil. Ostatně co jiného vám taky zbude, když máte nespecifické, nicméně přetrvávající problémy (bolesti hlavy, bolesti končetin, vyrážka, zvýšená teplota), doktoři vám dělají pár testů a když na nic nepřijdou, pošlou vás k psychologovi či psychiatrovi.

    +1/−1
    5.2.2017 11:18

    P54e79t11r 92B78u32r65d59a 3430585129557

    Existuje názor, ze většina nemocí je psycho-somatického původu.

    Jistě, zlomeninu asi člověk "nezíská" rozumem, ale u nemechanických onemocnění bych tomu věřil. Vzpomínám, jak na ZŠ po povinné brigádě na sběr kamene dostala spolužačka žloutenku. Ani jeden z nás, co jsme si ruce nemyli, ale jen ta, co s sebou měla vodu, mýdlo a ručník. Bála se žloutenky.

    0/0
    5.4.2017 6:32

    M88a98r94t13i98n 62Š95m16í95d90a 3484658487790

    Já jsem za tuto módu rád. Aspoň věci, které můžu jsou levnější a je jich větší výběr ;-D

    +3/−1
    4.2.2017 13:00

    E24l39i93š39k87a 66K48u46č47e28r58o29v44á 7209412243363

    přesně, profitují z toho všichni, i ti oficiálně nemocní.

    0/−1
    5.2.2017 11:19

    Milan Sova

    Laktozu bych v dnešní době neviděl jako zásadní problém. Pokud si člověk s intolerancí na laktozu chce dát mléčný výrobek, tak má k dispozici mléčné výrobky bez laktozy. Mlékem počínaje, přes jogurty, máslo, mascarpone a sýry konče :-)

    0/0
    4.2.2017 10:49

    L38a19d98a 63N14o10v46a40k 4352783167

    srandovní na tom je, že někteří lidé celý život řeší proč je jim tak nějak pořád blbě a proč maj špatné trávení.. a vezmou si do hrobu, že měli problém s trávením laktózy...;-)

    +1/0
    4.2.2017 23:32

    P18e25t91r 43H54á41j84e47k 2118236241909

    ... a možná se jen soustavně přežírali :)

    +3/0
    5.2.2017 15:11

    P24e74t72r 66B93u98r98d91a 3160595599237

    Mléčný výrobek bez laktózy je stejný oxymoron, jako bezmotorové motorové vozidlo.

    Kdo nechce laktózu, může si koupit náhražku. Ti, kdo nesmějí laktózu si jí koupit musejí.

    0/0
    5.4.2017 6:37

    J86o41s71e97f 47V60a83l55a 9810103453343

    Clanek je potreba pochvalit. Je potreba vedet jenom jedno : jakmile se laik zacne sam lecit, cast to konci zhorsenim stavu. Treba pokud jde o lepek v potrave, lze diagnostikovat 3 (!!!) odlisna onemocneni

    1. autoimunni onemocneni T-bunek se zmenami strevni sliznice.

    2. alergii na psenicnou mouku se zmenami imunounglobulin -E- protilatek nebo T-lymphocytu s protilatkami poti psenici, ne proti lepku

    3. nesnasenlivost gluteinu v potrave.

    Kazde se leci jinak ( lecbou myslim leky- dieta je stejna )

    +1/0
    3.2.2017 8:48
    Foto

    B66á14r69a 47T73u30č36k39o27v92á 2144535856582

    hm... a Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým pojmom glutein?

    0/0
    6.2.2017 7:30

    P98e62t79r 68B56u40r46d60a 3530955599427

    Píše:

    a - změny sliznice

    b - protilátky na pšenici, nikoli lepek

    c - intolerance lepku.

    0/0
    5.4.2017 6:42

    O43n18d53ř53e50j 53P45u37t76n15a 9931484291105

    "Vypěstování alergie" a ztráta schopnosti trávit laktózu je přece něco úplně jiného. Zatímco alergie je přehnaná obranná reakce na něco neškodného, tak intolerance k laktóze je jenom nedostatečná adaptace na nepřirozenou stravu. Při pravidelné konzumaci mléčných výrobků se s tím jenom tělo (někdy hůř, někdy lépe) naučí poradit.

    +2/−1
    2.2.2017 13:58

    P60a60v17e72l 25Ž66e11r98n40í58č31e66k 9112252596222

    Trošku bych vás poopravil. Intolerance na laktózu se zhoršuje s přibývajícím věkem a to u všech. Tolerantní v mládí jsou pouze středoevropské a severní země a to ještě s vyjímkami mezi obyvateli, ve stáří už jsou to ale témeř všichni.

    +2/0
    3.2.2017 16:00

    L63a25d12a 46N53o31v44a78k 4732143917

    ;-D fakt nenaučí...

    0/0
    4.2.2017 23:33

    J35a51n 35V47a22š67á56t10k86o 7381857933449

    Každé tělo jiné a něco snáší dobře a něco špatně a všímavý člověk na to přijde sám. Já třeba vím, že mi nedělají dobře rostliné tuky (obzvláště když jsou použité ke smažení), tak se jim vyhýbám, používám máslo. Naopak, mléko a jogurty mám rád a dělají mi dobře. Třeba na pálení žáhy (do té doby než jsem ji vyléčil lékama) mléko fungovalo skvěle.

    +3/0
    2.2.2017 11:29

    E82l30i54š38k51a 14K10u23č92e97r41o89v55á 7929572343233

    já nesnesu opakovaně prohřívané živočišné tuky kombinované s rostlinnými, to typické uho. Je mi z toho blbě od dětství.

    0/0
    5.2.2017 11:24

    J93a15n67a 66N23ě69m53e64č86k83o80v69á 3313704591246

    Není nad ovesné vločky s mlékem, kousek libového prasátka s bramborem a k večeři domácí chleba. A všichni dietáři, fanatici a vegani mi s jejich doporučeními můžou... :-)

    +9/−4
    1.2.2017 23:58

    L87a53d55a 88N53o32v79a55k 4662223577

    jojo.., ale k tomu věku, kdy nebudeš vědět proč ti vlastně je blbě se nezadržitelně blížíš...

    0/−1
    4.2.2017 23:34

    P30e78t55r 53B85u55r32d51a 3110235739617

    Paní /slečna Němečková se blíží, s mnoha jinými k věku, kdy bude vědět, proč jí je blbě. Říká se té příčině požehnaný věk nebo stáří. Do té doby prožije spokojený život bez obav z toho, že tu zralou třešínku v sadu potřísnila vedle se pasoucí kráva mlékem.

    Zato Vy "víte", po čem je Vám blbě. Pokud jste lékařsky diagnostikován jako alergik, tak se za ironii omlouvám.

    0/0
    5.4.2017 6:52

    P59e94t23r 63T60ů54m34a 5485745604435

    Podotykam ze ja nechci hubout, naopak nabrat svaly.... a rek bych ze sem minumalne nezhubnul, ted chci zacit s nabiranim... ale zrat lepek a laktozu neni uplne potreba....jogurty si asi obcas dam.....jestli chcete bejt nemocny, pijte mliko

    +4/−11
    1.2.2017 21:50

    Z87d80e98n13ě43k 47M60o80r20á90v28e51k 5517228328303

    Klidně vypiju litr mléka na posezení a jsem ten nejzdravější člověk v rodině.

    +2/0
    2.2.2017 17:11

    P74a17v16e98l 68Ž63e14r79n38í20č44e98k 9562622786192

    budete mít spoustu mínusek... Veřejnost nepřijme tento základní fakt, který je znám VŠEM biologům a dietologům. Laktóza velmi škodí tělu, pomalu, ale jistě, ale nezkoušejte někoho přesvědčovat. Buďte vy i vaše rodina zdravá pomocí potravin a ostatní vám budou dál minusovat. :-)

    +2/−2
    3.2.2017 16:02

    J69a97n45a 62V67y14s80k39o78č91i97l53o52v95á 8547108559744

    R^

    0/0
    4.2.2017 22:43

    E94l38i40š60k86a 34K12u89č43e44r12o97v22á 7169202873723

    já si myslím, že je to velmi individuální, já se mléku a výrobkům z něj tak nějak spontánně vyhýbám, prostě mi "nechutnají" už od dětství. rodina se tím cpe a problémy nemá. je to asi na každém.

    +1/0
    5.2.2017 11:52
    Foto

    J58i23ř77í 76D78v61o16ř52á93k 5675759490768

    Kdo mluví všechny, ten většinou lže.

    +1/0
    5.2.2017 19:05

    P32e19t96r 66T29ů43m17a 5715845394515

    Zkusil sem low carb dietu - 14 dni sem byl uplne vyrizenej - ale po mesici se to zlomilo, telo se naucilo jet na tuk a nemam hlad, energie takova dlouhodobejsi, cukr se hned spotrebuje a musi se doplnovat

    +6/−1
    1.2.2017 21:48

    O78l40d31ř25i10c24h 29H90o46r52á59k 2414799341285

    Tito módní dietáři by na pár měsíců či půl roku měli zažít nějakou tu skutečnou potravinovou alergii. Pak by snad konečně pochopili jaké mají štěstí že jen dělají módní krávoviny a mohou jíst vše. Ono dát si bezlepkovou ňaminu je jedna věc a muset tak žít celý život je zatraceně velký rozdíl.

    +28/−2
    1.2.2017 15:13

    V15e30r63o30n15i67k81a 71C59h72r55o43b74á87k72o71v43á 2935857406356

    Tesat do kamene :-)

    +1/0
    2.2.2017 8:55

    T12o73m72á69š 49K69u29t23á11l14e38k 5834576828438

    No a? To je snad jejich věc, jestli se dobrovolně něčeho vzdají a nějak omezí.. on člověk, který to může jíst, ale třeba rok tak nečiní asi dokáže posoudit, jak strašnou oběť dělá a jestli si toho má vážit nebo mu to je jedno ;-D Proč by to mělo trápit někoho dalšího? Navíc nechápu proč se to ignoruje - "módní dietáři" vytvářejí další poptávku, což lidem, kteří takovou dietu absolvovat prostě musí, velmi zjednodušuje život, protože bezlepkové věci jsou častěji a více dostupné, ve větší variabilitě.

    +3/0
    2.2.2017 9:20

    O25l51d63ř63i16c67h 87H30o23r83á92k 2884719791895

    Ano a právě že to je jejich problém kterým by neměli strašit ostatní že "člověk nejí mléko a mléčné výrobky či že je lepek vražedný".

    Právě vejce a mléčné výrobky jsou asi nejhumánnější zdroj živočišné bílkoviny. A chovatelství pro mléko a maso je hodně historickou a přirozenou věcí "od pračlověka". Takže v oblastech s touto tradicí je mnohem vyšší tolerance a schopnost využití i syrového mléka a schopnost přepracovat mléko na sýry, jogurty a kefíry k lidstvu patří a většina civilizací je považovala za téměř dar bohů a úžasnou výživu i pro slabé a nemocné nebo dokonce jako lék.

    0/0
    5.2.2017 13:12

    P91a20v15e15l 13Ž25e34r46n56í84č47e55k 9182182916362

    Proč se ale čílíte nebo někomu chcete říkat, jestli můžou zkusit tohle a ne támhleto? Prostě jim to chutná a cítí se po tom dobře. Někomu dělá dobře jitrnice a nechápe to vegan a naopak, někdo miluje pokrmy bez masa nechápe to gurmán. Ale buďme k sobě tolerantní.

    +3/0
    3.2.2017 16:04

    L16i10n51d58a 58M11a96l67á 6554212801610

    Článek zcela opomíjí skutečnost, že dlouhá léta se zde zamlčovala (nebo se o tom nevědělo) skutečnost, že skoro 20 % obyvatel ČR trpí laktózovou intolerancí. Na celém světě je to pak téměř 80 % všech obyvatel. A problém u nás není intolerance, ale přebytek výroby mléka a všudypřítomný skrytý mléčný cukr/laktóza a průmyslové zpracování mléka. Mě občas bylo po jídle těžko, chvíli jsem si myslela že to je lepek, ale zjistila jsem že trpím laktózovou intolerancí až po "brutálním zážitku", kdy jsem se zpětně informovala o složení jídla a zjitila, že laktóza byla obsažena v polévce v játrových knedlíčkách, v těstovinách, zelenina byla připravena na másle a omáčka u masové směsi se zeleninou byla připravena ze sušené syrovátky! Jinými slovy problém není v mléce, ale v mléčném průmyslu, který nás kvůli přebytkům (a možná i kvůli tomu že do státních potravinových rezerv se kupují opakovaně statisíce tun sušeného mléka, které se po expiraci musí nějak upotřebit) denodenně silně předávkovává nadměrnou dávkou laktózy i v takových potravinách, kde by to člověk nečekal!

    +11/−3
    1.2.2017 13:13

    M63i44c65h13a87l 64T56i53m45k11o 3743354334245

    Před časem jsme na fakultě prováděli výzkum ohledně netolerance vůči laktoze a předběžně to vypadá, že laktozu u nás bez problémů tráví asi jen 30% lidí. Jen bych neřekl, že se to zamlčuje, prostě jen chybí dostatek relevantních studií. Sám laktozu netrávím, ale pokud se člověk neživí jen polotovary, není zas tak těžké se jí vyhnout.

    +12/0
    1.2.2017 19:00

    L56i62n63d19a 38M29a26l26á 6464762901270

    Díky za zpětnou vazbu, věřím tomu, od té doby co otevřeně hovořím o mé intoleranci zjišťuji, že skoro v každé rodině mých přátel a známých někoho podobného mají, jen se o tom většinou stydí mluvit. A jedna kamarádka přišla se svým historickým pohledem, kdy prý na ZDŠ za totality, kdy se několik let muselo téměř povinně kupovat mléko, si na něm podle jejího pozorování skutečně pochutnávala tak třetina spolužáků, další třetina to pila s větším či menším odporem a poslední třetina to vylévala nebo používala jinak než ke komzumaci. :-)

    +1/−1
    1.2.2017 20:25

    P35a57v53e11l 26Ž48e67r80n10í55č19e22k 9312932616382

    Prostě je to rozjetý vlak a nejde zastavit. Vezměte si například, kolik lidí dává stále dospělým kočkám mléko.. A diví se, že jejich stolice tak šíleně páchne... Kočky mají v dospělosti vysokou intoleranci, stejně jako většina savců, ale prostě to se kreslí kočička s mlékem, tak je to pro ně mňam...;-)

    +5/0
    3.2.2017 16:08

    L72i96n70d32a 41M42a63l29á 6764372841330

    Mohu prosím požádat o výsledky té vaší studie? Jestli je možné, byť nějaký dílčí výsledek nebo jen závěrečnou zprávu, prosím o zaslání na email: linda.mala99@gmail.com Velmi děkuji Linda

    0/0
    1.2.2017 20:53

    J17o62s27e27f 45S17o63j11k43a 3320795802725

    Myslím, že je jen málo potravin, které by byly bezproblémové pro každého. Sám vím, že mléka nemůžu extra moc, ale třeba s jogurty či tvarohem takový problém nemám.

    +3/0
    2.2.2017 14:39

    L94i50n59d91a 41M76a95l65á 6964492191910

    Asi máte pravdu, ale jak je psáno i v některých reakcích, s mlékem má velmi pravděpodobně problém největší procento populace. Ale kvůli různým kampaním zde bylo vybudováno nesprávné povědomí, že mléko je zdravé takřka pro všechny. Takže realita je taková, že problém s lepkem je vnímán jako "téměř sexy" a je to již oficiální lékařská diagnóza. Problém s mlékem je drtivou většinou lidí znevažován a vysmíván a ani alergie ani intolerance status oficiální diagnózy zatím nepochopitelně nemají :-(

    0/0
    3.2.2017 21:27

    M66a19r72k39é36t65a 19D83v65o46ř77á75č38k49o36v52á 2118463411298

    Takže budeme čekat na nějaký výzkum který potvrdí, že bez lepku se nám bude žít lépe? Pak až to začne být fajn? Do té doby je to zlo?

    Já zkusila několik měsíců zcela bez lepku, a mělo to jen pozitiva, ale uznávám, že vybrat si oběd bez lepku je často problém, taková dieta je zbytečně náročná "logisticky". Ale doporučuji to všem vyzkoušet. Stačí týden abyste tu změnu poznali. Zejména v přísunu energie a kvalitě spánku...

    Teď už se lepku nevyhýbám zcela, ale čemu se vyhýbám je mouka a výrobky z ní. Prakticky stačí vyloučit pečivo, knedlíky, těstoviny. Velice rychle si zvyknete bez těchto věcí žít. Efekt je prakticky stejný a velké pozitivum je úbytek váhy bez hladu.

    +3/−4
    1.2.2017 12:05

    O65l43d92ř53i37c20h 27H21o93r80á95k 2184429781695

    Nudíte se? Kašlete na medvídky mývala a vymyslete si dietu.

    (A doufejte, že nikdy nebudete muset držet ani žlučníkovou, natož třeba bezlepkopvou)

    +11/−1
    1.2.2017 15:16

    P85a35v15e82l 52Ž38e71r58n19í39č26e74k 9432122216692

    nebo jaterní dietu... To je úplný masakr.

    0/0
    3.2.2017 16:09

    E38l91i79š71k38a 76K31u93č85e48r97o40v41á 7949322103763

    držela jsem dietu při zánět slinivky, držela jsem dietu bez lepku (za situace chronické únavy a autoimunitních obtíží) a jsou to dvě rozdílné věci. A jo, mám bez lepku stejnou zkušenost.

    0/0
    5.2.2017 11:50

    J77o42s70e29f 65S85o71j53k73a 3630615562475

    Myslím, že u mouky je problém hlavně v tom, že ty potraviny, které se z ní dělají se konzumují v obrovském množství a problém není až tak lepek samotný. Bílé pšeničné pečivo a knedlíky a těstoviny jak píšete jsou všechno potraviny s vysokým obsahem sacharidů a poměrně vysokým glykemickým indexem a spousta lidí je konzumuje na snídani svačin oběd i večeři. Tělo má pak poměrně vysoké výkyvy krevního cukru - což by mohlo vést spíš k tomu co jste popsala, ale lepek samotný je v tom domnívám se nevině. (bílé pečivo a knedlíky také téměř nejím, ale nemyslím si, že je to samo o sobě to co je podstatné).

    +4/0
    2.2.2017 14:50

    P87a44v71l85a 19H68r44a48d38i89l13o14v15a 3747941101384

    Tak jisteze je to v tom.

    0/0
    2.2.2017 15:15

    F53i53l54i31p 68H48r59b22e90k 2134440986510

    Tak pokud máte pocit nedostatku energie či poruchy spánku, nic proti. Já jsem ale nejspokojenější, když jím cokoli na co mám zrovna chuť, vůbec neřeším, co to obsahuje. Energie mám pořád dost a když chci spát, tak spím a je mi jedno, co se děje kolem. Kvalitu spánku by mi pravděpodobně zvýšila spíše porucha budíku (že by ráno nezazvonil), než změna stravy ;-)

    0/0
    2.2.2017 23:19

    J66a62n58a 47V20y17s37k36o89č57i15l76o48v88á 8277738449264

    A to nám sdělujete proč??

    +1/0
    4.2.2017 22:48

    F32i93l60i71p 58H22r47b45e77k 2194370716570

    Protože toto je diskuze, tak proč ne? Proč tu kladete otázky? Paní Markéta doporučuje každému vyzkoušet bezlepkovou dietu kvůli přísunu energie a lepšímu spánku. Tak já jen říkám, že pro někoho je to prostě zbytečné řešit, spíše to způsobí problémy, pokud to není nutnost.

    0/0
    6.2.2017 11:57

    P36a21v11e10l 54S98e37d36l16á82k 3640186368311

    Co se týče alergiků obecně, mléko může být problém, protože nevíte co ta kráva žrala. Veganská strava jistě není problém, pokud se konzumuje občas a pokud nemáte alergii na sóju. "Módním vlnám" ohledně "zdravé stravy" podléhá i medicína, takže i "odborník" vám může doporučit blbosti. Co člověku sedí a co mu škodí si může člověk ověřit sám, co je lepek, laktóza, vitaminy atp. dnes každý ví.

    +6/0
    1.2.2017 11:50

    V36i17k75t10o10r 52W66o66l89f 8242938143326

    Veganská strava vůbec není problém, ani když se konzumuje pouza ona.

    Ale je důležitý říct, že veganská strava a zdravá strava jsou nesouvisející pojmy. Veganská strava je etická, ale může být stejně tak zdravá jako nezdravá, záleží na jídelníčku, stejně jako strava jakákoliv jiná. Například živit se jen hranolkama a tofu je ten špatnej způsob :-).

    I když se dá říct, že průměrná veganská strava je zdravější než průměrná neveganská.

    +1/0
    3.2.2017 15:10





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.