Diskuze

Negativní účinky kvalitní čokolády? Žádné nejsou, říká specialistka

Čokoláda je zdravá. Možná více, než jsme si mysleli. Stimuluje organismus, dodává energii k vyšším výkonům a dokonce snižuje riziko diabetu. Stačí sáhnout po té správné. O fakta o čokoládě se s námi podělila nutriční specialistka Monika Bartolomějová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OJ

Čokoládu si dopřejte BĚHEM aktivity? 8-o To tak možná nějakou tu méně kvalitní, sladkou, ideálně s náplní, třeba karamelovou, zkrátka s vysokým obsahem cukru. A to ještě jen během delšího tréninkového výběhu v nižší intenzitě, pokud mi dočasný pokles výkonu způsobený zatížením metabolismu tuky nevadí. Představa, že bych do sebe uprostřed maratonu složil tabulku kvalitní 'tmavé' čokolády s 85% kakaa, mě dost děsí 8-o

0 0
možnosti
Foto

Každá čokoláda obsahuje antioxidanty, tedy pokud se bavime o skutečné čokoládě, dokonce i bílá čokoláda. Procenta neudávají množství kakaa, ale obsah kakaové sušiny. Navíc kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatři. Jen kakaová hmota. Doporučuji na mém bloku článek o čokoládové gramotnosti.

0 0
možnosti
JF

J80i52ř80í 64F32r67o73l50e42c

13. 11. 2016 13:33

Dekuju za fundovane odpovedi, rad si na toto mlsne tema rozsirim obzory, uz se divam na vas blog ;-)

2 0
možnosti
JF

J19i67ř94í 60F68r15o43l35e25c

11. 11. 2016 16:00

To by me zajimalo jak to, ze kdyz tmava cokolada obsahuje antioxidanty, tak mlecna je neobsahuje. Clovek by cekal ze jich bude obsahovat min, umerne mensimu obsahu kakaa. Ktery nemusi byt zas o tolik mensi, protoze jsou k mani mlecne coko s obsahem kolem 50% a tmave kolem 60%.

1 0
možnosti
Foto

Každá čokolád obsahuje antioxidanty - dokonce i bílá. Procenta neudávají obsah kakaa, ale kakaové sušiny. Kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatří. Množství antioxidantů závisí na celé řadě faktorů, mimo jiné na postupu výroby, tj. např. Na pražení a hlavně alkalizaci.

1 0
možnosti
Foto

Citát z textu: "Tmavá obvykle obsahuje 85 až 99 procent kakaa..." je nepřesnost, která je nepravdou. Pokud by čokoláda obsahovala takováto procenta kakaa, je to docela průšvih. Terminologicky by bylo správně 85 až 100 % kakaové hmoty. Kakaová hmota jsou namleté a konšované pražené/nepražené kakaové boby. Proto kakaová hmota obsahuje cca 52 % kakaového másla. Jde o vyváženost poměrů, které korespondují s tím, co obsahují původní kakaové boby. Pokud obsahuje čokoláda kakaový prášek, pak si můžete být jistí tím, že se jedná o industriální čokoládu, která je technologicky procesovaná víc než je zdrávo a proto není ani zdravá. Mýtus o tom, že čím víc % má čokoláda kakaa je nesmysl. Asi jako čím víc pruhů, tím víc Adidas. Procenta na obalu udávají podle evropské legislativy podíl kakaové sušiny, což jsou podle zákona veškeré kakaové součásti od kakaové hmoty, přes kakaové máslo, kakaový prášek až po kakaové slupky a tuk nesplňují kritéria kakaového másla. Kakao tj. kakaový prášek je vždy odpad vznikající při výrobě kakaového másla. A nechci ani domýšlet, zda je nebo není alkalizovaný... Protože čokoláda z alkalizovaného kakaa, i když 99% by byla k ničemu!

0 0
možnosti
Foto

Obávám se, že o bílé čokoládě panuje hodně mýtů. Bohužel i proto, že skutečná bílá čokoláda je na našem trhu vzácností. Paní poradkyně se proto do jisté míry mýlí.

Bílá čokoláda a bavíme se o kvalitní bílé čokoládě, sice obsahuje vysoký poměr sladidla, ale u skutečných čokolád je tímto sladidlem výhradně třtinové nebo kokosové sladidlo. Naproti tomu obsahuje poměrně značné množství kakaového másla, které je zdraví velmi prospěšné.

0 0
možnosti
MB

Jo čokoláda může pomáhat i při hubnutí, jen se musí s mírou a jen kvalitní. To dokázal Izraelský výzkum, který také ukázal, že někdo má po rajčatech vysoký cukr, skoro jako při cukrovce. Tedy každý jsme jiný a tím se nedá vše na všechny napasovat.

0 0
možnosti

A78d95a35m 16Č40a74b38l28a

7. 11. 2016 18:32

Az na ten detail, ze stravni puriny tvori mensinu vsech purinu a prijem/tvorba purinu je jen jednou slozkou rovnice v urcovani hladiny kys. mocove. Nizkopurinova strava ma na hladinu kys. mocove zkratka maly vliv. Daleko vetsi vliv ma napr. inzulinova rezistence (skrz vliv inzulinu na jatra a na vylucovani kys. mocove).

Zachvaty dny jsem si prozil tri a dnes o ctyri roky pozdeji muzu jist masa, lustenin ci horke cokolady kolik chci, protoze to zkratka nebyla pricina mych dnovych zachvatu, ale predevsim me prejidani se sladkymi prumyslovymi tovary.

2 0
možnosti
Foto

Super - palec nahoruR^

0 0
možnosti
PB

P86e84t84r 83B11r10o46d59a

7. 11. 2016 17:48

Pro člověka trpícího dnou je čokoláda spolehlivou cestou k nateklému kloubu a bolesti jak cyp

0 0
možnosti
DC

D60a32v30i68d 13C34e48c90h

7. 11. 2016 12:06

Gratulujem, objavili ste 1. potravinu, ktora nema ziadne negativne ucinky......

Opět zdůrazňuje, že vysoký obsah antioxidantů najdeme pouze v tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa. „Sáhnete-li po čokoládě mléčné, žádné antioxidanty tělu nedodáte. V mléčné čokoládě je logicky nižší obsah kakaa než u jejích tmavších kolegyň, a vyšší obsah jednoduchých cukrů,“ objasňuje Bartolomějová.

Vazne ?

Nebude to nahodou tak, ze ked je v mliecnej cokolade nizsi podiel kakaa, tak tam bude umerne nizsi podiel antioxidantov ?

Puriny uz boli spomenute....

0 0
možnosti
Foto

Antioxidanty obsahuje i bílá čokoláda. Obsah antioxidantů není jen v pevných kakaových součástech, ale i v kakaovém másle. Proto je mimo jíné používáno kosmetickým průmyslem jako základ pro anti-agingové krémy. Samozřejmě vysokoprocentní čokolády mají obsah antioxodantů vyšší. Stejně tak cukr ve skutečné čokoládě nemá co dělat, jen třtinový cukr, třtinový džus (panela) nebo nektar z kokosových květů. To co obsahuje cukr je cukrovinka, které nemá se skutečnou čokoládou nic společného.

0 0
možnosti
VJ

Minimálně jeden je. Jedna z nejbrutálnějších potravin, co se purinů týče. Takže zvýšená kyselina močová=žádná čokoláda.

0 0
možnosti
Foto

Čokoláda je ve světě základem nízkopurinové diety - viz http://medulan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=545586

0 0
možnosti