• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Negativní účinky kvalitní čokolády? Žádné nejsou, říká specialistka

    Čokoláda je zdravá. Možná více, než jsme si mysleli. Stimuluje organismus, dodává energii k vyšším výkonům a dokonce snižuje riziko diabetu. Stačí sáhnout po té správné. O fakta o čokoládě se s námi podělila nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    O36l28d66ř92i31c77h 51J68a39n42e81č52e70k 8639566653221

    Čokoládu si dopřejte BĚHEM aktivity? 8-o To tak možná nějakou tu méně kvalitní, sladkou, ideálně s náplní, třeba karamelovou, zkrátka s vysokým obsahem cukru. A to ještě jen během delšího tréninkového výběhu v nižší intenzitě, pokud mi dočasný pokles výkonu způsobený zatížením metabolismu tuky nevadí. Představa, že bych do sebe uprostřed maratonu složil tabulku kvalitní 'tmavé' čokolády s 85% kakaa, mě dost děsí 8-o

    0/0
    22.11.2016 12:27
    Foto

    K71a59r57e13l 48M83e83d23u77l32á11n 8378599796792

    Každá čokoláda obsahuje antioxidanty, tedy pokud se bavime o skutečné čokoládě, dokonce i bílá čokoláda. Procenta neudávají množství kakaa, ale obsah kakaové sušiny. Navíc kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatři. Jen kakaová hmota. Doporučuji na mém bloku článek o čokoládové gramotnosti.

    0/0
    13.11.2016 0:56

    J76i29ř11í 40F94r68o88l88e83c 7435844522337

    Dekuju za fundovane odpovedi, rad si na toto mlsne tema rozsirim obzory, uz se divam na vas blog ;-)

    +2/0
    13.11.2016 13:33

    J91i79ř90í 32F24r60o90l80e16c 7955874442817

    To by me zajimalo jak to, ze kdyz tmava cokolada obsahuje antioxidanty, tak mlecna je neobsahuje. Clovek by cekal ze jich bude obsahovat min, umerne mensimu obsahu kakaa. Ktery nemusi byt zas o tolik mensi, protoze jsou k mani mlecne coko s obsahem kolem 50% a tmave kolem 60%.

    +1/0
    11.11.2016 16:00
    Foto

    K79a53r55e50l 41M78e61d11u75l50á61n 8268709536822

    Každá čokolád obsahuje antioxidanty - dokonce i bílá. Procenta neudávají obsah kakaa, ale kakaové sušiny. Kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatří. Množství antioxidantů závisí na celé řadě faktorů, mimo jiné na postupu výroby, tj. např. Na pražení a hlavně alkalizaci.

    +1/0
    13.11.2016 1:01
    Foto

    K70a72r69e63l 41M59e31d96u41l78á23n 8988879986702

    Citát z textu: "Tmavá obvykle obsahuje 85 až 99 procent kakaa..." je nepřesnost, která je nepravdou. Pokud by čokoláda obsahovala takováto procenta kakaa, je to docela průšvih. Terminologicky by bylo správně 85 až 100 % kakaové hmoty. Kakaová hmota jsou namleté a konšované pražené/nepražené kakaové boby. Proto kakaová hmota obsahuje cca 52 % kakaového másla. Jde o vyváženost poměrů, které korespondují s tím, co obsahují původní kakaové boby. Pokud obsahuje čokoláda kakaový prášek, pak si můžete být jistí tím, že se jedná o industriální čokoládu, která je technologicky procesovaná víc než je zdrávo a proto není ani zdravá. Mýtus o tom, že čím víc % má čokoláda kakaa je nesmysl. Asi jako čím víc pruhů, tím víc Adidas. Procenta na obalu udávají podle evropské legislativy podíl kakaové sušiny, což jsou podle zákona veškeré kakaové součásti od kakaové hmoty, přes kakaové máslo, kakaový prášek až po kakaové slupky a tuk nesplňují kritéria kakaového másla. Kakao tj. kakaový prášek je vždy odpad vznikající při výrobě kakaového másla. A nechci ani domýšlet, zda je nebo není alkalizovaný... Protože čokoláda z alkalizovaného kakaa, i když 99% by byla k ničemu!

    0/0
    8.11.2016 14:51
    Foto

    K33a23r95e23l 87M45e43d43u11l15á89n 8328259396382

    Obávám se, že o bílé čokoládě panuje hodně mýtů. Bohužel i proto, že skutečná bílá čokoláda je na našem trhu vzácností. Paní poradkyně se proto do jisté míry mýlí.

    Bílá čokoláda a bavíme se o kvalitní bílé čokoládě, sice obsahuje vysoký poměr sladidla, ale u skutečných čokolád je tímto sladidlem výhradně třtinové nebo kokosové sladidlo. Naproti tomu obsahuje poměrně značné množství kakaového másla, které je zdraví velmi prospěšné.

    0/0
    8.11.2016 10:47

    M15a53r17i18á19n 43B36e33d12n31á57r55i23k 9711281790738

    Jo čokoláda může pomáhat i při hubnutí, jen se musí s mírou a jen kvalitní. To dokázal Izraelský výzkum, který také ukázal, že někdo má po rajčatech vysoký cukr, skoro jako při cukrovce. Tedy každý jsme jiný a tím se nedá vše na všechny napasovat.

    0/0
    7.11.2016 21:20

    A12d15a27m 47Č30a56b64l47a 1379392670573

    Az na ten detail, ze stravni puriny tvori mensinu vsech purinu a prijem/tvorba purinu je jen jednou slozkou rovnice v urcovani hladiny kys. mocove. Nizkopurinova strava ma na hladinu kys. mocove zkratka maly vliv. Daleko vetsi vliv ma napr. inzulinova rezistence (skrz vliv inzulinu na jatra a na vylucovani kys. mocove).

    Zachvaty dny jsem si prozil tri a dnes o ctyri roky pozdeji muzu jist masa, lustenin ci horke cokolady kolik chci, protoze to zkratka nebyla pricina mych dnovych zachvatu, ale predevsim me prejidani se sladkymi prumyslovymi tovary.

    +2/0
    7.11.2016 18:32
    Foto

    K51a37r15e67l 12M72e68d91u79l88á36n 8958899926902

    Super - palec nahoruR^

    0/0
    8.11.2016 14:35

    P39e88t29r 70B82r34o26d29a 8206227897849

    Pro člověka trpícího dnou je čokoláda spolehlivou cestou k nateklému kloubu a bolesti jak cyp

    0/0
    7.11.2016 17:48
    Foto

    K95a52r69e81l 14M68e74d60u92l52á87n 8218989586872

    Omyl - právě naopak viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:13

    D92a22v77i30d 57C36e64c34h 6573177670834

    Gratulujem, objavili ste 1. potravinu, ktora nema ziadne negativne ucinky......

    Opět zdůrazňuje, že vysoký obsah antioxidantů najdeme pouze v tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa. „Sáhnete-li po čokoládě mléčné, žádné antioxidanty tělu nedodáte. V mléčné čokoládě je logicky nižší obsah kakaa než u jejích tmavších kolegyň, a vyšší obsah jednoduchých cukrů,“ objasňuje Bartolomějová.

    Vazne ?

    Nebude to nahodou tak, ze ked je v mliecnej cokolade nizsi podiel kakaa, tak tam bude umerne nizsi podiel antioxidantov ?

    Puriny uz boli spomenute....

    0/0
    7.11.2016 12:06
    Foto

    K32a34r17e93l 54M21e86d72u48l19á17n 8328379246422

    Antioxidanty obsahuje i bílá čokoláda. Obsah antioxidantů není jen v pevných kakaových součástech, ale i v kakaovém másle. Proto je mimo jíné používáno kosmetickým průmyslem jako základ pro anti-agingové krémy. Samozřejmě vysokoprocentní čokolády mají obsah antioxodantů vyšší. Stejně tak cukr ve skutečné čokoládě nemá co dělat, jen třtinový cukr, třtinový džus (panela) nebo nektar z kokosových květů. To co obsahuje cukr je cukrovinka, které nemá se skutečnou čokoládou nic společného.

    0/0
    8.11.2016 10:12

    D97a86v11i18d 70C34e46c32h 6173427900424

    To mate mozno/iste pravdu s kakaovym maslom. Mna len zarazila ta myslienka o nule...

    Re : Takze trstinovy cukor nie je cukor ? "Cukor"... myslite cukor repny ?

    Nechapem preco by nemohol byt do cokolady pridavany cukor repny, alebo nejaky iny. Ked to bude ludom chutit, tak aky je problem ?

    Ludia konzumuju mixtury od vymyslu sveta a cokolada nie je vynimkou.

    Ked to niekomu bude chutit si moze v klude dat a vychutnat cokoladu s cukrom takym, alebo onakym, alebo bez cukru.. so zazvorom, chilli, alebo s mravcimi kuklami a je uplne jedno, ci toto niekto nazve cukrovinkou, pravou, alebo skutocnou cokoladou.

    Naposledy som si do kakaa / mlieko, kakao-neodtucnene / nastruhal este muskatovy orech.....a je mi sumafuk, ci to podla niekoho je, alebo nieje "skutocna cokolada"

    0/0
    8.11.2016 11:44
    Foto

    K58a40r27e22l 73M45e83d51u35l84á57n 8428989226842

    Je nutné vnímat odkud čokoláda pochází. Jde o celý proces výroby. Tak jako není tuzemák stejný jako karibský rum, tak není typická čokoládová cukrovinka stejná jako čokoláda. Prostě v zemích odkud čokoláda pochází (sever Latinské Ameriky) se cukr z řepy nevyrábí. Skutečné čokolády jsou čokolády s tzv. originálním původem, kde všechny ingredience pocházejí ze stejné oblasti. Do skutečné čokolády se proto dává nerafinovaný třtinový cukr, která má přece jen jiné složení než rafinovaný bílý cukr, ještě kvalitnější je dehydratovaná nefiltrovaná třtinová šťáva a nejlépe vychází nektar z kokosových květů, který má GI 35. A co se týká kakaa, tak tak pozor na alkalizovaná kakaa holandského typu. To je právě z pohledu purinů největší problém. Naopak neprocesované kakaové prášky jsou už ok díky vysokému obsahu polyfenolů resp. flavonoidů. A co se týká různých dalších ingrediencí... chilli se sice do čokolády přidávalo, ale jinak než se děje dnes. Marketing z toho udělal módu a zneužil historických konsekvencí. Chilli, sůl a pepř se dnes do čokolády přidávají proto, že výrobci zakrývají nekvalitní kakaové suroviny. Naopak vanilka, kardamon, skořice, muškátový ořech jsou ok, protože chuť kakaa podpoří.

    0/0
    8.11.2016 13:54

    O48l83d15ř54i92c43h 93J66a47n56e98č95e59k 8859126103611

    Sice máte pravdu, že řepný cukr do původní receptury nepatří a ve skutečné originální čokoládě tedy nemá co dělat, ale tvrdit, že cokoliv, co řepný cukr obsahuje, není čokoláda, mi přijde opravdu hodně přestřelené. Asi jako kdybyste chtěl tvrdit, že se v Americe nikdy nemůže vařit pivo, protože i kdyby náhodou pracovali s původními evropskými nebo asijskými odrůdami ječmene a chmelu, rostou v Americe v jiném klimatu a mají tedy jiné vlastnosti než suroviny originální.

    0/0
    22.11.2016 13:28

    V63i78k38t42o31r 96J42a86n52e71b16a 4225388674195

    Minimálně jeden je. Jedna z nejbrutálnějších potravin, co se purinů týče. Takže zvýšená kyselina močová=žádná čokoláda.

    0/0
    7.11.2016 11:24
    Foto

    K58a48r96e47l 11M86e97d97u63l72á79n 8648739486342

    Čokoláda je ve světě základem nízkopurinové diety - viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:08





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.