• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Negativní účinky kvalitní čokolády? Žádné nejsou, říká specialistka

    Čokoláda je zdravá. Možná více, než jsme si mysleli. Stimuluje organismus, dodává energii k vyšším výkonům a dokonce snižuje riziko diabetu. Stačí sáhnout po té správné. O fakta o čokoládě se s námi podělila nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    O64l95d34ř86i10c41h 44J30a22n42e73č98e34k 8629566613261

    Čokoládu si dopřejte BĚHEM aktivity? 8-o To tak možná nějakou tu méně kvalitní, sladkou, ideálně s náplní, třeba karamelovou, zkrátka s vysokým obsahem cukru. A to ještě jen během delšího tréninkového výběhu v nižší intenzitě, pokud mi dočasný pokles výkonu způsobený zatížením metabolismu tuky nevadí. Představa, že bych do sebe uprostřed maratonu složil tabulku kvalitní 'tmavé' čokolády s 85% kakaa, mě dost děsí 8-o

    0/0
    22.11.2016 12:27
    Foto

    K26a86r75e44l 49M61e73d86u60l17á63n 8418979846462

    Každá čokoláda obsahuje antioxidanty, tedy pokud se bavime o skutečné čokoládě, dokonce i bílá čokoláda. Procenta neudávají množství kakaa, ale obsah kakaové sušiny. Navíc kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatři. Jen kakaová hmota. Doporučuji na mém bloku článek o čokoládové gramotnosti.

    0/0
    13.11.2016 0:56

    J45i36ř39í 47F54r23o74l66e40c 7285784522887

    Dekuju za fundovane odpovedi, rad si na toto mlsne tema rozsirim obzory, uz se divam na vas blog ;-)

    +2/0
    13.11.2016 13:33

    J50i41ř95í 36F53r87o48l32e69c 7655214872507

    To by me zajimalo jak to, ze kdyz tmava cokolada obsahuje antioxidanty, tak mlecna je neobsahuje. Clovek by cekal ze jich bude obsahovat min, umerne mensimu obsahu kakaa. Ktery nemusi byt zas o tolik mensi, protoze jsou k mani mlecne coko s obsahem kolem 50% a tmave kolem 60%.

    +1/0
    11.11.2016 16:00
    Foto

    K72a11r96e75l 97M67e16d68u16l83á13n 8728759376302

    Každá čokolád obsahuje antioxidanty - dokonce i bílá. Procenta neudávají obsah kakaa, ale kakaové sušiny. Kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatří. Množství antioxidantů závisí na celé řadě faktorů, mimo jiné na postupu výroby, tj. např. Na pražení a hlavně alkalizaci.

    +1/0
    13.11.2016 1:01
    Foto

    K59a31r55e10l 38M13e30d49u29l22á68n 8968879696462

    Citát z textu: "Tmavá obvykle obsahuje 85 až 99 procent kakaa..." je nepřesnost, která je nepravdou. Pokud by čokoláda obsahovala takováto procenta kakaa, je to docela průšvih. Terminologicky by bylo správně 85 až 100 % kakaové hmoty. Kakaová hmota jsou namleté a konšované pražené/nepražené kakaové boby. Proto kakaová hmota obsahuje cca 52 % kakaového másla. Jde o vyváženost poměrů, které korespondují s tím, co obsahují původní kakaové boby. Pokud obsahuje čokoláda kakaový prášek, pak si můžete být jistí tím, že se jedná o industriální čokoládu, která je technologicky procesovaná víc než je zdrávo a proto není ani zdravá. Mýtus o tom, že čím víc % má čokoláda kakaa je nesmysl. Asi jako čím víc pruhů, tím víc Adidas. Procenta na obalu udávají podle evropské legislativy podíl kakaové sušiny, což jsou podle zákona veškeré kakaové součásti od kakaové hmoty, přes kakaové máslo, kakaový prášek až po kakaové slupky a tuk nesplňují kritéria kakaového másla. Kakao tj. kakaový prášek je vždy odpad vznikající při výrobě kakaového másla. A nechci ani domýšlet, zda je nebo není alkalizovaný... Protože čokoláda z alkalizovaného kakaa, i když 99% by byla k ničemu!

    0/0
    8.11.2016 14:51
    Foto

    K67a32r77e48l 38M70e93d64u89l58á92n 8668939406662

    Obávám se, že o bílé čokoládě panuje hodně mýtů. Bohužel i proto, že skutečná bílá čokoláda je na našem trhu vzácností. Paní poradkyně se proto do jisté míry mýlí.

    Bílá čokoláda a bavíme se o kvalitní bílé čokoládě, sice obsahuje vysoký poměr sladidla, ale u skutečných čokolád je tímto sladidlem výhradně třtinové nebo kokosové sladidlo. Naproti tomu obsahuje poměrně značné množství kakaového másla, které je zdraví velmi prospěšné.

    0/0
    8.11.2016 10:47

    M33a32r48i28á19n 11B68e33d27n14á14r78i28k 9371681950228

    Jo čokoláda může pomáhat i při hubnutí, jen se musí s mírou a jen kvalitní. To dokázal Izraelský výzkum, který také ukázal, že někdo má po rajčatech vysoký cukr, skoro jako při cukrovce. Tedy každý jsme jiný a tím se nedá vše na všechny napasovat.

    0/0
    7.11.2016 21:20

    A14d25a35m 20Č15a80b96l62a 1369972170813

    Az na ten detail, ze stravni puriny tvori mensinu vsech purinu a prijem/tvorba purinu je jen jednou slozkou rovnice v urcovani hladiny kys. mocove. Nizkopurinova strava ma na hladinu kys. mocove zkratka maly vliv. Daleko vetsi vliv ma napr. inzulinova rezistence (skrz vliv inzulinu na jatra a na vylucovani kys. mocove).

    Zachvaty dny jsem si prozil tri a dnes o ctyri roky pozdeji muzu jist masa, lustenin ci horke cokolady kolik chci, protoze to zkratka nebyla pricina mych dnovych zachvatu, ale predevsim me prejidani se sladkymi prumyslovymi tovary.

    +2/0
    7.11.2016 18:32
    Foto

    K29a11r61e26l 12M18e63d27u68l42á76n 8718209736322

    Super - palec nahoruR^

    0/0
    8.11.2016 14:35

    P13e60t88r 82B92r94o66d68a 8856587477319

    Pro člověka trpícího dnou je čokoláda spolehlivou cestou k nateklému kloubu a bolesti jak cyp

    0/0
    7.11.2016 17:48
    Foto

    K70a31r26e10l 47M50e63d83u36l42á67n 8548149656452

    Omyl - právě naopak viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:13

    D33a31v31i39d 53C46e94c47h 6253147370854

    Gratulujem, objavili ste 1. potravinu, ktora nema ziadne negativne ucinky......

    Opět zdůrazňuje, že vysoký obsah antioxidantů najdeme pouze v tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa. „Sáhnete-li po čokoládě mléčné, žádné antioxidanty tělu nedodáte. V mléčné čokoládě je logicky nižší obsah kakaa než u jejích tmavších kolegyň, a vyšší obsah jednoduchých cukrů,“ objasňuje Bartolomějová.

    Vazne ?

    Nebude to nahodou tak, ze ked je v mliecnej cokolade nizsi podiel kakaa, tak tam bude umerne nizsi podiel antioxidantov ?

    Puriny uz boli spomenute....

    0/0
    7.11.2016 12:06
    Foto

    K65a28r63e20l 61M28e80d30u59l24á38n 8218359866522

    Antioxidanty obsahuje i bílá čokoláda. Obsah antioxidantů není jen v pevných kakaových součástech, ale i v kakaovém másle. Proto je mimo jíné používáno kosmetickým průmyslem jako základ pro anti-agingové krémy. Samozřejmě vysokoprocentní čokolády mají obsah antioxodantů vyšší. Stejně tak cukr ve skutečné čokoládě nemá co dělat, jen třtinový cukr, třtinový džus (panela) nebo nektar z kokosových květů. To co obsahuje cukr je cukrovinka, které nemá se skutečnou čokoládou nic společného.

    0/0
    8.11.2016 10:12

    D10a73v16i51d 86C55e79c61h 6413987920284

    To mate mozno/iste pravdu s kakaovym maslom. Mna len zarazila ta myslienka o nule...

    Re : Takze trstinovy cukor nie je cukor ? "Cukor"... myslite cukor repny ?

    Nechapem preco by nemohol byt do cokolady pridavany cukor repny, alebo nejaky iny. Ked to bude ludom chutit, tak aky je problem ?

    Ludia konzumuju mixtury od vymyslu sveta a cokolada nie je vynimkou.

    Ked to niekomu bude chutit si moze v klude dat a vychutnat cokoladu s cukrom takym, alebo onakym, alebo bez cukru.. so zazvorom, chilli, alebo s mravcimi kuklami a je uplne jedno, ci toto niekto nazve cukrovinkou, pravou, alebo skutocnou cokoladou.

    Naposledy som si do kakaa / mlieko, kakao-neodtucnene / nastruhal este muskatovy orech.....a je mi sumafuk, ci to podla niekoho je, alebo nieje "skutocna cokolada"

    0/0
    8.11.2016 11:44
    Foto

    K67a59r68e96l 29M27e90d49u54l25á17n 8808119136902

    Je nutné vnímat odkud čokoláda pochází. Jde o celý proces výroby. Tak jako není tuzemák stejný jako karibský rum, tak není typická čokoládová cukrovinka stejná jako čokoláda. Prostě v zemích odkud čokoláda pochází (sever Latinské Ameriky) se cukr z řepy nevyrábí. Skutečné čokolády jsou čokolády s tzv. originálním původem, kde všechny ingredience pocházejí ze stejné oblasti. Do skutečné čokolády se proto dává nerafinovaný třtinový cukr, která má přece jen jiné složení než rafinovaný bílý cukr, ještě kvalitnější je dehydratovaná nefiltrovaná třtinová šťáva a nejlépe vychází nektar z kokosových květů, který má GI 35. A co se týká kakaa, tak tak pozor na alkalizovaná kakaa holandského typu. To je právě z pohledu purinů největší problém. Naopak neprocesované kakaové prášky jsou už ok díky vysokému obsahu polyfenolů resp. flavonoidů. A co se týká různých dalších ingrediencí... chilli se sice do čokolády přidávalo, ale jinak než se děje dnes. Marketing z toho udělal módu a zneužil historických konsekvencí. Chilli, sůl a pepř se dnes do čokolády přidávají proto, že výrobci zakrývají nekvalitní kakaové suroviny. Naopak vanilka, kardamon, skořice, muškátový ořech jsou ok, protože chuť kakaa podpoří.

    0/0
    8.11.2016 13:54

    O38l80d43ř75i59c90h 15J94a54n95e46č76e26k 8679986463291

    Sice máte pravdu, že řepný cukr do původní receptury nepatří a ve skutečné originální čokoládě tedy nemá co dělat, ale tvrdit, že cokoliv, co řepný cukr obsahuje, není čokoláda, mi přijde opravdu hodně přestřelené. Asi jako kdybyste chtěl tvrdit, že se v Americe nikdy nemůže vařit pivo, protože i kdyby náhodou pracovali s původními evropskými nebo asijskými odrůdami ječmene a chmelu, rostou v Americe v jiném klimatu a mají tedy jiné vlastnosti než suroviny originální.

    0/0
    22.11.2016 13:28

    V22i72k64t23o77r 22J35a29n95e16b19a 4335238244465

    Minimálně jeden je. Jedna z nejbrutálnějších potravin, co se purinů týče. Takže zvýšená kyselina močová=žádná čokoláda.

    0/0
    7.11.2016 11:24
    Foto

    K11a82r25e63l 82M35e29d31u40l56á34n 8638139226362

    Čokoláda je ve světě základem nízkopurinové diety - viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:08





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.