• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Negativní účinky kvalitní čokolády? Žádné nejsou, říká specialistka

    Čokoláda je zdravá. Možná více, než jsme si mysleli. Stimuluje organismus, dodává energii k vyšším výkonům a dokonce snižuje riziko diabetu. Stačí sáhnout po té správné. O fakta o čokoládě se s námi podělila nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    O88l87d87ř63i80c80h 42J29a37n42e93č73e72k 8189236113461

    Čokoládu si dopřejte BĚHEM aktivity? 8-o To tak možná nějakou tu méně kvalitní, sladkou, ideálně s náplní, třeba karamelovou, zkrátka s vysokým obsahem cukru. A to ještě jen během delšího tréninkového výběhu v nižší intenzitě, pokud mi dočasný pokles výkonu způsobený zatížením metabolismu tuky nevadí. Představa, že bych do sebe uprostřed maratonu složil tabulku kvalitní 'tmavé' čokolády s 85% kakaa, mě dost děsí 8-o

    0/0
    22.11.2016 12:27
    Foto

    K96a82r97e48l 70M35e82d13u95l27á60n 8948339546882

    Každá čokoláda obsahuje antioxidanty, tedy pokud se bavime o skutečné čokoládě, dokonce i bílá čokoláda. Procenta neudávají množství kakaa, ale obsah kakaové sušiny. Navíc kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatři. Jen kakaová hmota. Doporučuji na mém bloku článek o čokoládové gramotnosti.

    0/0
    13.11.2016 0:56

    J77i55ř78í 17F60r46o86l40e74c 7585254812287

    Dekuju za fundovane odpovedi, rad si na toto mlsne tema rozsirim obzory, uz se divam na vas blog ;-)

    +2/0
    13.11.2016 13:33

    J52i86ř89í 22F62r49o25l68e11c 7885914142897

    To by me zajimalo jak to, ze kdyz tmava cokolada obsahuje antioxidanty, tak mlecna je neobsahuje. Clovek by cekal ze jich bude obsahovat min, umerne mensimu obsahu kakaa. Ktery nemusi byt zas o tolik mensi, protoze jsou k mani mlecne coko s obsahem kolem 50% a tmave kolem 60%.

    +1/0
    11.11.2016 16:00
    Foto

    K24a19r55e58l 26M41e25d42u78l49á63n 8338339896272

    Každá čokolád obsahuje antioxidanty - dokonce i bílá. Procenta neudávají obsah kakaa, ale kakaové sušiny. Kakao, a tím myšleno kakaový prášek, do skutečné čokolády nepatří. Množství antioxidantů závisí na celé řadě faktorů, mimo jiné na postupu výroby, tj. např. Na pražení a hlavně alkalizaci.

    +1/0
    13.11.2016 1:01
    Foto

    K74a47r12e82l 93M18e54d79u44l42á51n 8458639766252

    Citát z textu: "Tmavá obvykle obsahuje 85 až 99 procent kakaa..." je nepřesnost, která je nepravdou. Pokud by čokoláda obsahovala takováto procenta kakaa, je to docela průšvih. Terminologicky by bylo správně 85 až 100 % kakaové hmoty. Kakaová hmota jsou namleté a konšované pražené/nepražené kakaové boby. Proto kakaová hmota obsahuje cca 52 % kakaového másla. Jde o vyváženost poměrů, které korespondují s tím, co obsahují původní kakaové boby. Pokud obsahuje čokoláda kakaový prášek, pak si můžete být jistí tím, že se jedná o industriální čokoládu, která je technologicky procesovaná víc než je zdrávo a proto není ani zdravá. Mýtus o tom, že čím víc % má čokoláda kakaa je nesmysl. Asi jako čím víc pruhů, tím víc Adidas. Procenta na obalu udávají podle evropské legislativy podíl kakaové sušiny, což jsou podle zákona veškeré kakaové součásti od kakaové hmoty, přes kakaové máslo, kakaový prášek až po kakaové slupky a tuk nesplňují kritéria kakaového másla. Kakao tj. kakaový prášek je vždy odpad vznikající při výrobě kakaového másla. A nechci ani domýšlet, zda je nebo není alkalizovaný... Protože čokoláda z alkalizovaného kakaa, i když 99% by byla k ničemu!

    0/0
    8.11.2016 14:51
    Foto

    K15a63r47e58l 56M93e35d83u43l15á36n 8688369556742

    Obávám se, že o bílé čokoládě panuje hodně mýtů. Bohužel i proto, že skutečná bílá čokoláda je na našem trhu vzácností. Paní poradkyně se proto do jisté míry mýlí.

    Bílá čokoláda a bavíme se o kvalitní bílé čokoládě, sice obsahuje vysoký poměr sladidla, ale u skutečných čokolád je tímto sladidlem výhradně třtinové nebo kokosové sladidlo. Naproti tomu obsahuje poměrně značné množství kakaového másla, které je zdraví velmi prospěšné.

    0/0
    8.11.2016 10:47

    M78a82r10i61á45n 77B97e74d38n51á22r35i61k 9501711600798

    Jo čokoláda může pomáhat i při hubnutí, jen se musí s mírou a jen kvalitní. To dokázal Izraelský výzkum, který také ukázal, že někdo má po rajčatech vysoký cukr, skoro jako při cukrovce. Tedy každý jsme jiný a tím se nedá vše na všechny napasovat.

    0/0
    7.11.2016 21:20

    A10d36a13m 10Č55a17b84l63a 1369872540873

    Az na ten detail, ze stravni puriny tvori mensinu vsech purinu a prijem/tvorba purinu je jen jednou slozkou rovnice v urcovani hladiny kys. mocove. Nizkopurinova strava ma na hladinu kys. mocove zkratka maly vliv. Daleko vetsi vliv ma napr. inzulinova rezistence (skrz vliv inzulinu na jatra a na vylucovani kys. mocove).

    Zachvaty dny jsem si prozil tri a dnes o ctyri roky pozdeji muzu jist masa, lustenin ci horke cokolady kolik chci, protoze to zkratka nebyla pricina mych dnovych zachvatu, ale predevsim me prejidani se sladkymi prumyslovymi tovary.

    +2/0
    7.11.2016 18:32
    Foto

    K67a33r20e74l 18M72e25d89u87l97á41n 8158129126792

    Super - palec nahoruR^

    0/0
    8.11.2016 14:35

    P58e29t95r 42B31r78o74d27a 8646937947779

    Pro člověka trpícího dnou je čokoláda spolehlivou cestou k nateklému kloubu a bolesti jak cyp

    0/0
    7.11.2016 17:48
    Foto

    K56a95r60e89l 69M23e21d12u62l66á46n 8928279606852

    Omyl - právě naopak viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:13

    D70a36v21i23d 21C57e75c79h 6613347180954

    Gratulujem, objavili ste 1. potravinu, ktora nema ziadne negativne ucinky......

    Opět zdůrazňuje, že vysoký obsah antioxidantů najdeme pouze v tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa. „Sáhnete-li po čokoládě mléčné, žádné antioxidanty tělu nedodáte. V mléčné čokoládě je logicky nižší obsah kakaa než u jejích tmavších kolegyň, a vyšší obsah jednoduchých cukrů,“ objasňuje Bartolomějová.

    Vazne ?

    Nebude to nahodou tak, ze ked je v mliecnej cokolade nizsi podiel kakaa, tak tam bude umerne nizsi podiel antioxidantov ?

    Puriny uz boli spomenute....

    0/0
    7.11.2016 12:06
    Foto

    K68a70r90e88l 94M43e55d60u94l92á29n 8838189506222

    Antioxidanty obsahuje i bílá čokoláda. Obsah antioxidantů není jen v pevných kakaových součástech, ale i v kakaovém másle. Proto je mimo jíné používáno kosmetickým průmyslem jako základ pro anti-agingové krémy. Samozřejmě vysokoprocentní čokolády mají obsah antioxodantů vyšší. Stejně tak cukr ve skutečné čokoládě nemá co dělat, jen třtinový cukr, třtinový džus (panela) nebo nektar z kokosových květů. To co obsahuje cukr je cukrovinka, které nemá se skutečnou čokoládou nic společného.

    0/0
    8.11.2016 10:12

    D19a45v18i93d 78C63e41c80h 6103137180334

    To mate mozno/iste pravdu s kakaovym maslom. Mna len zarazila ta myslienka o nule...

    Re : Takze trstinovy cukor nie je cukor ? "Cukor"... myslite cukor repny ?

    Nechapem preco by nemohol byt do cokolady pridavany cukor repny, alebo nejaky iny. Ked to bude ludom chutit, tak aky je problem ?

    Ludia konzumuju mixtury od vymyslu sveta a cokolada nie je vynimkou.

    Ked to niekomu bude chutit si moze v klude dat a vychutnat cokoladu s cukrom takym, alebo onakym, alebo bez cukru.. so zazvorom, chilli, alebo s mravcimi kuklami a je uplne jedno, ci toto niekto nazve cukrovinkou, pravou, alebo skutocnou cokoladou.

    Naposledy som si do kakaa / mlieko, kakao-neodtucnene / nastruhal este muskatovy orech.....a je mi sumafuk, ci to podla niekoho je, alebo nieje "skutocna cokolada"

    0/0
    8.11.2016 11:44
    Foto

    K51a45r82e49l 41M93e42d58u76l54á69n 8778319366702

    Je nutné vnímat odkud čokoláda pochází. Jde o celý proces výroby. Tak jako není tuzemák stejný jako karibský rum, tak není typická čokoládová cukrovinka stejná jako čokoláda. Prostě v zemích odkud čokoláda pochází (sever Latinské Ameriky) se cukr z řepy nevyrábí. Skutečné čokolády jsou čokolády s tzv. originálním původem, kde všechny ingredience pocházejí ze stejné oblasti. Do skutečné čokolády se proto dává nerafinovaný třtinový cukr, která má přece jen jiné složení než rafinovaný bílý cukr, ještě kvalitnější je dehydratovaná nefiltrovaná třtinová šťáva a nejlépe vychází nektar z kokosových květů, který má GI 35. A co se týká kakaa, tak tak pozor na alkalizovaná kakaa holandského typu. To je právě z pohledu purinů největší problém. Naopak neprocesované kakaové prášky jsou už ok díky vysokému obsahu polyfenolů resp. flavonoidů. A co se týká různých dalších ingrediencí... chilli se sice do čokolády přidávalo, ale jinak než se děje dnes. Marketing z toho udělal módu a zneužil historických konsekvencí. Chilli, sůl a pepř se dnes do čokolády přidávají proto, že výrobci zakrývají nekvalitní kakaové suroviny. Naopak vanilka, kardamon, skořice, muškátový ořech jsou ok, protože chuť kakaa podpoří.

    0/0
    8.11.2016 13:54

    O90l36d80ř59i28c28h 37J90a71n20e22č97e60k 8599766213351

    Sice máte pravdu, že řepný cukr do původní receptury nepatří a ve skutečné originální čokoládě tedy nemá co dělat, ale tvrdit, že cokoliv, co řepný cukr obsahuje, není čokoláda, mi přijde opravdu hodně přestřelené. Asi jako kdybyste chtěl tvrdit, že se v Americe nikdy nemůže vařit pivo, protože i kdyby náhodou pracovali s původními evropskými nebo asijskými odrůdami ječmene a chmelu, rostou v Americe v jiném klimatu a mají tedy jiné vlastnosti než suroviny originální.

    0/0
    22.11.2016 13:28

    V62i62k54t56o85r 68J77a48n35e10b79a 4255128584265

    Minimálně jeden je. Jedna z nejbrutálnějších potravin, co se purinů týče. Takže zvýšená kyselina močová=žádná čokoláda.

    0/0
    7.11.2016 11:24
    Foto

    K34a93r63e58l 73M42e27d96u69l84á63n 8308149136702

    Čokoláda je ve světě základem nízkopurinové diety - viz medulan.blog.idnes.cz

    0/0
    8.11.2016 10:08





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.