Diskuze

Průvodce chemikáliemi v jídle nejen pro začátečníky

Pokud pravidelně sportujeme, dříve nebo později začneme řešit výživu. Co všechno vlastně s jídlem přijímáme? Éčka a nejrůznější jiné přísady nás děsí už dlouho, ale kdo z nás se v nich opravdu vyzná? Pojďme si v nich udělat pořádek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když jsem se dostal k části, kde mluví „nutriční specialistka“ Monika Bartolomějová o škodlivosti éček, tak jsem přestal číst. Je to totiž úplný nesmysl a hodně bych se bál si nechat od ní poradit, když si dovolí vypouštět takové nesmysly. Žádné éčko není škodlivé, když ho používáte v povolené míře.

Když citovala: „Aspartam může způsobovat...“ Tak je to stejné, jako kdyby řekla: „Procházka v lese může způsobovat nespavost, plané neštovice a všechno zlo na planetě.“ Protože je to stejný nesmysl. Neexistuje jediný důkaz, kterým by mohlo podložit své tvrzení, doporučuji nevěřit nevěřit článku, redaktoři Rungo by se měli stydět.

0 0
možnosti

Tomáš Soukup

20. 11. 2016 23:29

Patrně opravdu škodlivost MSG není nijak doložena, viz např. zajímavá studie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4870486/

0 0
možnosti
Foto

J43i17ř39í 21E91r14b73e62n

20. 11. 2016 13:53

Jen tak mimochodem mě pobavil box o čokoládě... "V případě čokolády se vyhněte těm, u kterých je ve složení výrobku na prvním místě uveden cukr, rostlinný tuk a někdy až na samém konci kakaové máslo a kakao." - kakaové máslo není rostlinný tuk? ;-)

Máte říct rovnou, ať se vyhýbáme spíš palmovému a kokosovému tuku, ať tolerujeme slunečnicový olej pro studenou kuchyni a ať používáme řepkový olej, máslo a sádlo pro teplou kuchyni, protože tyto tuky jsou pro Středoevropana nejstravitelnější...

0 0
možnosti

J16i47ř97í 41M93a33c89e53k

16. 11. 2016 23:08

Jedna věc je, zda potravina s éčky je zdraví škodlivá nebo ne. Ale druhá věc je, že taková potravina nejspíš není kvalitní. Copak naše babičky sypaly éčka do nedělního oběda? Konzervanty nejspíš znamenají, že potravina není čerstvá. Emulgátory mohou znamenat, že se šetřilo na vajíčkách. Barviva jsou dokladem toho, že výrobce předstírá, že potravina je něčím jiným, než je ve skutečnosti. A tak dále.

0 0
možnosti
Foto

J94i49ř16í 11E24r78b52e52n

20. 11. 2016 13:49

Ona ta babička vařila oběd, který byl zkonzumován během pár hodin po uvaření. Stejně tak nedělní bábovku obvykle snědla rodina ještě týž den.

Většina dnešních spotřebitelů ovšem od kupovaných potravin vyžaduje nějakou trvanlivost, a toho bez konzervantů nedosáhnete. Nedobarvovanou šedohnědou šunku či šedožlutou hořčici si taky koupí jen málokdo.

0 0
možnosti

Konečně jsem někde jinde ,než ve specializovaném článku o vegetariánství ,našel potvrzení toho, co se ví už asi 25let a to je, že ztužené tuky jsou zodpovědné za vznik diabetu II typu:

Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztužením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes druhého typu.

0 0
možnosti

K38a20r75e59l 67M22a27r40h55a

17. 11. 2016 16:27

Obezitu včetně návazných problémů ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou :-) Dávka činí jed.

0 0
možnosti

M83i53r17e93k 64G63a85j87e17r

12. 11. 2016 17:59

Prestoze se uvadi, ze kyselina askorbová E300 je totez, co vitamin C, tak to neni pravda. Je pouze podobna casti vitaminu C. Podobna je tak, ze je zrcadlovou variantou ta casti. Poslouzi vam k ochrane pred nachlazenim asi tolik, co leva bota s velkymi dirami v podrazce bez tkanicek nosena na prave noze. Ano, spise vam to uskodi nez pomuze. Muzete si vyhledat mnoho studii z poslednich let, ktere potvrzuji moji davnou zkusenost, ze spise onemocnite nachlazenim pri konzumaci syntetickeho "vitaminu C" nez kdyz se mu vyhnete. Pokud ctete anglicky a vyzadate si ode mne odkazy na overene studie nebo i jen popularne naucne clanky, tak vam je sem muzu prihodit.

3 4
možnosti

kyselina askorbova v potravinach se dnes vyrabi fermentaci, takze jde o aktivni L izomer a nikoliv o racemickou smes, ktera vznikala starsim, semisyntetickym pochodem. I behem toho starsiho procesu vznikalo 50% aktivniho vitaminu C

1 0
možnosti

Neobhajuji dochucovadla, jsem jediný tvor, který si pěstuje a vyrábí potraviny, ale jsme tak blbý, že je jíme, ale článek ve kterém je neustále může a možná způsobuje... Dejte odkaz na studie,které prokazují, že glutamát sodný způsobuje hyperakrivitu.

9 2
možnosti

ani si nemyslim, ze by jeho problemom bola hyperaktivita. skor to ako sam funguje.

posobi priamo az v mozgu ako zvyraznovac chuti.

dalsim problemom moze byt to, ze potom si zvykame na zvyraznene chute a normalne veci nam prestavaju chutit.

Glutamat sa nachadza aj v rybach. vo vacsine tychto nie dobrych Eciek je ich mnozstevne davkovanie a koktejlovy efekt. Kazdy vyrobca povie, ze v jeho vyrobku je len povolene mnozstvo. ale ked zjem denne 3x povolene mnozstvo tak uz moze byt problem. Nemusi ale moze.

Je to moje telo a ine uz nedostanem. Preto sa budem snazit jest tak, aby som nemusel ani riesit, ze je moznost ze si jedlom ublizim.

Jedlo ma byt pre nas liekom, nie moznym zdrojom problemov ;)

4 1
možnosti