• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Průvodce chemikáliemi v jídle nejen pro začátečníky

    Pokud pravidelně sportujeme, dříve nebo později začneme řešit výživu. Co všechno vlastně s jídlem přijímáme? Éčka a nejrůznější jiné přísady nás děsí už dlouho, ale kdo z nás se v nich opravdu vyzná? Pojďme si v nich udělat pořádek.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M20a25r85e91k 68S88u20š33i21c75k98ý 7262267415171

    Když jsem se dostal k části, kde mluví „nutriční specialistka“ Monika Bartolomějová o škodlivosti éček, tak jsem přestal číst. Je to totiž úplný nesmysl a hodně bych se bál si nechat od ní poradit, když si dovolí vypouštět takové nesmysly. Žádné éčko není škodlivé, když ho používáte v povolené míře.

    Když citovala: „Aspartam může způsobovat...“ Tak je to stejné, jako kdyby řekla: „Procházka v lese může způsobovat nespavost, plané neštovice a všechno zlo na planetě.“ Protože je to stejný nesmysl. Neexistuje jediný důkaz, kterým by mohlo podložit své tvrzení, doporučuji nevěřit nevěřit článku, redaktoři Rungo by se měli stydět.

    0/0
    21.11.2016 2:52

    Tomáš Soukup

    Patrně opravdu škodlivost MSG není nijak doložena, viz např. zajímavá studie

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    0/0
    20.11.2016 23:29

    J22i46ř22í 52E11r35b94e54n 1473274246107

    Jen tak mimochodem mě pobavil box o čokoládě... "V případě čokolády se vyhněte těm, u kterých je ve složení výrobku na prvním místě uveden cukr, rostlinný tuk a někdy až na samém konci kakaové máslo a kakao." - kakaové máslo není rostlinný tuk? ;-)

    Máte říct rovnou, ať se vyhýbáme spíš palmovému a kokosovému tuku, ať tolerujeme slunečnicový olej pro studenou kuchyni a ať používáme řepkový olej, máslo a sádlo pro teplou kuchyni, protože tyto tuky jsou pro Středoevropana nejstravitelnější...

    0/0
    20.11.2016 13:53

    J49i24ř97í 96M65a67c47e47k 3125865384331

    Jedna věc je, zda potravina s éčky je zdraví škodlivá nebo ne. Ale druhá věc je, že taková potravina nejspíš není kvalitní. Copak naše babičky sypaly éčka do nedělního oběda? Konzervanty nejspíš znamenají, že potravina není čerstvá. Emulgátory mohou znamenat, že se šetřilo na vajíčkách. Barviva jsou dokladem toho, že výrobce předstírá, že potravina je něčím jiným, než je ve skutečnosti. A tak dále.

    0/0
    16.11.2016 23:08

    J51i44ř40í 32E17r14b79e80n 1203724456117

    Ona ta babička vařila oběd, který byl zkonzumován během pár hodin po uvaření. Stejně tak nedělní bábovku obvykle snědla rodina ještě týž den.

    Většina dnešních spotřebitelů ovšem od kupovaných potravin vyžaduje nějakou trvanlivost, a toho bez konzervantů nedosáhnete. Nedobarvovanou šedohnědou šunku či šedožlutou hořčici si taky koupí jen málokdo.

    0/0
    20.11.2016 13:49

    P54e95t41r 21H25a69j47i74č 2542889704185

    Konečně jsem někde jinde ,než ve specializovaném článku o vegetariánství ,našel potvrzení toho, co se ví už asi 25let a to je, že ztužené tuky jsou zodpovědné za vznik diabetu II typu:

    Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztužením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes druhého typu.

    0/0
    12.11.2016 19:52

    K23a78r42e57l 77M93a14r34h17a 3878109655948

    Obezitu včetně návazných problémů ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou :-) Dávka činí jed.

    0/0
    17.11.2016 16:27

    K71a47r43e46l 42M88a75r77h95a 3518689355358

    Obezitu a návazné problémy ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou, na to vůbec nutně nepotřebujete ztužené tuky :-), mimochodem vychvalovaný kokosový tuk jich má přes 90%. Stále platí Paracelsovo "Dávka činí jed".

    +2/0
    17.11.2016 16:33

    M32i41r49e63k 78G62a72j31e19r 5381706319120

    Prestoze se uvadi, ze kyselina askorbová E300 je totez, co vitamin C, tak to neni pravda. Je pouze podobna casti vitaminu C. Podobna je tak, ze je zrcadlovou variantou ta casti. Poslouzi vam k ochrane pred nachlazenim asi tolik, co leva bota s velkymi dirami v podrazce bez tkanicek nosena na prave noze. Ano, spise vam to uskodi nez pomuze. Muzete si vyhledat mnoho studii z poslednich let, ktere potvrzuji moji davnou zkusenost, ze spise onemocnite nachlazenim pri konzumaci syntetickeho "vitaminu C" nez kdyz se mu vyhnete. Pokud ctete anglicky a vyzadate si ode mne odkazy na overene studie nebo i jen popularne naucne clanky, tak vam je sem muzu prihodit.

    +3/−4
    12.11.2016 17:59

    T26o67m20a92s 66M95o75r26a52v32e13c 6371215988937

    kyselina askorbova v potravinach se dnes vyrabi fermentaci, takze jde o aktivni L izomer a nikoliv o racemickou smes, ktera vznikala starsim, semisyntetickym pochodem. I behem toho starsiho procesu vznikalo 50% aktivniho vitaminu C

    +1/0
    15.11.2016 7:42

    T40o26m36á72š 32M52r70á72z 4840530181476

    Neobhajuji dochucovadla, jsem jediný tvor, který si pěstuje a vyrábí potraviny, ale jsme tak blbý, že je jíme, ale článek ve kterém je neustále může a možná způsobuje... Dejte odkaz na studie,které prokazují, že glutamát sodný způsobuje hyperakrivitu.

    +9/−2
    27.9.2016 7:07

    J97u98r59a54j 94J35a48n57e58č82e52k 1895239390226

    ani si nemyslim, ze by jeho problemom bola hyperaktivita. skor to ako sam funguje.

    posobi priamo az v mozgu ako zvyraznovac chuti.

    dalsim problemom moze byt to, ze potom si zvykame na zvyraznene chute a normalne veci nam prestavaju chutit.

    Glutamat sa nachadza aj v rybach. vo vacsine tychto nie dobrych Eciek je ich mnozstevne davkovanie a koktejlovy efekt. Kazdy vyrobca povie, ze v jeho vyrobku je len povolene mnozstvo. ale ked zjem denne 3x povolene mnozstvo tak uz moze byt problem. Nemusi ale moze.

    Je to moje telo a ine uz nedostanem. Preto sa budem snazit jest tak, aby som nemusel ani riesit, ze je moznost ze si jedlom ublizim.

    Jedlo ma byt pre nas liekom, nie moznym zdrojom problemov ;)

    +4/−1
    27.9.2016 8:31

    M79a36r86o72š 22P50o98l72i43a91k 1632486277506

    Zkuste hledat, proc by mel clanek obsahovat odkazy na tisice studii ??

    0/−4
    27.9.2016 13:09

    T83o24m81á68š 16M73r25á80z 4270220411636

    Ale ono je u všeho možná. Tak je to vlastně o tom, že tento článek je možná k něčemu, nebo k ničemu.

    +2/0
    28.9.2016 20:05

    H37o24n76z65a 88V93r16á23n86a 5361907284791

    Tisíce? Stačil by jeden. Ona totiž neexistuje žádná vědecky podložitelná studie o škodlivosti glutamátu (při běžné míře požívání)

    0/0
    19.11.2016 17:51

    R60o97b35e26r62t 41V86a31š16í73č68e70k 6302174647955

    Citujem z webu: Mravce pestovali huby a rastliny, chovali iné článkonožce, stavali klimatizované obydlia a podnikali lúpežné výpravy s cieľom získať potravu a otrokov. (už pred miliónmi rokov)

    +1/0
    11.11.2016 17:52

    P98e18t73r 40H58a23j84i95č 2762139684415

    0/0
    13.11.2016 9:14

    P14e63t56r 32H62a87j55i75č 2882639644805

    Na tomto článku je zajímavé to, že přestože vyvrací všechna možná zdravotní rizika, nakonec uvádí tolik omezujících podmínek při konzumaci glutamátu, že seto v podstatě nedá dodržet a nakonec ho vlastně ani nedoporučuje. :-)

    zdrava

    0/0
    13.11.2016 9:21

    L54u42k30á49š 17T93ó67t86h 6508273867282

    Neda. Zadna seriozni studie prokazujici skodlivost glutamanu sodneho neexistuje.

    +2/−1
    14.11.2016 13:59



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.