• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Průvodce chemikáliemi v jídle nejen pro začátečníky

    Pokud pravidelně sportujeme, dříve nebo později začneme řešit výživu. Co všechno vlastně s jídlem přijímáme? Éčka a nejrůznější jiné přísady nás děsí už dlouho, ale kdo z nás se v nich opravdu vyzná? Pojďme si v nich udělat pořádek.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M64a61r87e36k 58S55u27š46i70c50k17ý 7742367185971

    Když jsem se dostal k části, kde mluví „nutriční specialistka“ Monika Bartolomějová o škodlivosti éček, tak jsem přestal číst. Je to totiž úplný nesmysl a hodně bych se bál si nechat od ní poradit, když si dovolí vypouštět takové nesmysly. Žádné éčko není škodlivé, když ho používáte v povolené míře.

    Když citovala: „Aspartam může způsobovat...“ Tak je to stejné, jako kdyby řekla: „Procházka v lese může způsobovat nespavost, plané neštovice a všechno zlo na planetě.“ Protože je to stejný nesmysl. Neexistuje jediný důkaz, kterým by mohlo podložit své tvrzení, doporučuji nevěřit nevěřit článku, redaktoři Rungo by se měli stydět.

    0/0
    21.11.2016 2:52

    Tomáš Soukup

    Patrně opravdu škodlivost MSG není nijak doložena, viz např. zajímavá studie

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    0/0
    20.11.2016 23:29

    J87i51ř48í 69E63r24b60e19n 1193214486717

    Jen tak mimochodem mě pobavil box o čokoládě... "V případě čokolády se vyhněte těm, u kterých je ve složení výrobku na prvním místě uveden cukr, rostlinný tuk a někdy až na samém konci kakaové máslo a kakao." - kakaové máslo není rostlinný tuk? ;-)

    Máte říct rovnou, ať se vyhýbáme spíš palmovému a kokosovému tuku, ať tolerujeme slunečnicový olej pro studenou kuchyni a ať používáme řepkový olej, máslo a sádlo pro teplou kuchyni, protože tyto tuky jsou pro Středoevropana nejstravitelnější...

    0/0
    20.11.2016 13:53

    J40i63ř19í 10M41a50c42e43k 3925825574151

    Jedna věc je, zda potravina s éčky je zdraví škodlivá nebo ne. Ale druhá věc je, že taková potravina nejspíš není kvalitní. Copak naše babičky sypaly éčka do nedělního oběda? Konzervanty nejspíš znamenají, že potravina není čerstvá. Emulgátory mohou znamenat, že se šetřilo na vajíčkách. Barviva jsou dokladem toho, že výrobce předstírá, že potravina je něčím jiným, než je ve skutečnosti. A tak dále.

    0/0
    16.11.2016 23:08

    J36i17ř36í 87E47r30b79e55n 1733554256197

    Ona ta babička vařila oběd, který byl zkonzumován během pár hodin po uvaření. Stejně tak nedělní bábovku obvykle snědla rodina ještě týž den.

    Většina dnešních spotřebitelů ovšem od kupovaných potravin vyžaduje nějakou trvanlivost, a toho bez konzervantů nedosáhnete. Nedobarvovanou šedohnědou šunku či šedožlutou hořčici si taky koupí jen málokdo.

    0/0
    20.11.2016 13:49

    P11e89t86r 26H38a53r88i48p17r17a57s82a56d 89H97a65j24i68č 8363570874387

    Konečně jsem někde jinde ,než ve specializovaném článku o vegetariánství ,našel potvrzení toho, co se ví už asi 25let a to je, že ztužené tuky jsou zodpovědné za vznik diabetu II typu:

    Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztužením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes druhého typu.

    0/0
    12.11.2016 19:52

    K69a32r72e27l 74M26a38r90h66a 3138569825218

    Obezitu včetně návazných problémů ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou :-) Dávka činí jed.

    0/0
    17.11.2016 16:27

    K92a29r61e87l 29M36a41r95h35a 3268499715198

    Obezitu a návazné problémy ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou, na to vůbec nutně nepotřebujete ztužené tuky :-), mimochodem vychvalovaný kokosový tuk jich má přes 90%. Stále platí Paracelsovo "Dávka činí jed".

    +2/0
    17.11.2016 16:33

    M76i90r16e65k 48G66a35j54e10r 5871596239830

    Prestoze se uvadi, ze kyselina askorbová E300 je totez, co vitamin C, tak to neni pravda. Je pouze podobna casti vitaminu C. Podobna je tak, ze je zrcadlovou variantou ta casti. Poslouzi vam k ochrane pred nachlazenim asi tolik, co leva bota s velkymi dirami v podrazce bez tkanicek nosena na prave noze. Ano, spise vam to uskodi nez pomuze. Muzete si vyhledat mnoho studii z poslednich let, ktere potvrzuji moji davnou zkusenost, ze spise onemocnite nachlazenim pri konzumaci syntetickeho "vitaminu C" nez kdyz se mu vyhnete. Pokud ctete anglicky a vyzadate si ode mne odkazy na overene studie nebo i jen popularne naucne clanky, tak vam je sem muzu prihodit.

    +3/−4
    12.11.2016 17:59

    T62o90m29a77s 87M60o82r71a32v48e85c 6761695538407

    kyselina askorbova v potravinach se dnes vyrabi fermentaci, takze jde o aktivni L izomer a nikoliv o racemickou smes, ktera vznikala starsim, semisyntetickym pochodem. I behem toho starsiho procesu vznikalo 50% aktivniho vitaminu C

    +1/0
    15.11.2016 7:42

    T55o58m38á53š 64M86r96á11z 4590700761396

    Neobhajuji dochucovadla, jsem jediný tvor, který si pěstuje a vyrábí potraviny, ale jsme tak blbý, že je jíme, ale článek ve kterém je neustále může a možná způsobuje... Dejte odkaz na studie,které prokazují, že glutamát sodný způsobuje hyperakrivitu.

    +9/−2
    27.9.2016 7:07

    J43u48r83a51j 70J81a62n87e74č69e80k 1265609210946

    ani si nemyslim, ze by jeho problemom bola hyperaktivita. skor to ako sam funguje.

    posobi priamo az v mozgu ako zvyraznovac chuti.

    dalsim problemom moze byt to, ze potom si zvykame na zvyraznene chute a normalne veci nam prestavaju chutit.

    Glutamat sa nachadza aj v rybach. vo vacsine tychto nie dobrych Eciek je ich mnozstevne davkovanie a koktejlovy efekt. Kazdy vyrobca povie, ze v jeho vyrobku je len povolene mnozstvo. ale ked zjem denne 3x povolene mnozstvo tak uz moze byt problem. Nemusi ale moze.

    Je to moje telo a ine uz nedostanem. Preto sa budem snazit jest tak, aby som nemusel ani riesit, ze je moznost ze si jedlom ublizim.

    Jedlo ma byt pre nas liekom, nie moznym zdrojom problemov ;)

    +4/−1
    27.9.2016 8:31

    M91a37r25o46š 70P78o74l70i37a65k 1212376177926

    Zkuste hledat, proc by mel clanek obsahovat odkazy na tisice studii ??

    0/−4
    27.9.2016 13:09

    T46o87m31á39š 31M39r17á45z 4510830271986

    Ale ono je u všeho možná. Tak je to vlastně o tom, že tento článek je možná k něčemu, nebo k ničemu.

    +2/0
    28.9.2016 20:05

    H76o11n21z19a 54V11r93á14n44a 5231847104941

    Tisíce? Stačil by jeden. Ona totiž neexistuje žádná vědecky podložitelná studie o škodlivosti glutamátu (při běžné míře požívání)

    0/0
    19.11.2016 17:51

    R23o82b36e87r58t 42V65a25š27í94č93e20k 6872934107675

    Citujem z webu: Mravce pestovali huby a rastliny, chovali iné článkonožce, stavali klimatizované obydlia a podnikali lúpežné výpravy s cieľom získať potravu a otrokov. (už pred miliónmi rokov)

    +1/0
    11.11.2016 17:52

    P17e70t42r 97H80a87r38i82p66r51a60s48a29d 94H88a16j84i34č 8873350294737

    Na tomto článku je zajímavé to, že přestože vyvrací všechna možná zdravotní rizika, nakonec uvádí tolik omezujících podmínek při konzumaci glutamátu, že seto v podstatě nedá dodržet a nakonec ho vlastně ani nedoporučuje. :-)

    zdrava

    0/0
    13.11.2016 9:21

    L97u86k65á78š 56T50ó77t67h 6738413247942

    Neda. Zadna seriozni studie prokazujici skodlivost glutamanu sodneho neexistuje.

    +2/−1
    14.11.2016 13:59





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.