• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Průvodce chemikáliemi v jídle nejen pro začátečníky

    Pokud pravidelně sportujeme, dříve nebo později začneme řešit výživu. Co všechno vlastně s jídlem přijímáme? Éčka a nejrůznější jiné přísady nás děsí už dlouho, ale kdo z nás se v nich opravdu vyzná? Pojďme si v nich udělat pořádek.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M73a40r41e36k 63S15u48š31i74c24k67ý 7772817885951

    Když jsem se dostal k části, kde mluví „nutriční specialistka“ Monika Bartolomějová o škodlivosti éček, tak jsem přestal číst. Je to totiž úplný nesmysl a hodně bych se bál si nechat od ní poradit, když si dovolí vypouštět takové nesmysly. Žádné éčko není škodlivé, když ho používáte v povolené míře.

    Když citovala: „Aspartam může způsobovat...“ Tak je to stejné, jako kdyby řekla: „Procházka v lese může způsobovat nespavost, plané neštovice a všechno zlo na planetě.“ Protože je to stejný nesmysl. Neexistuje jediný důkaz, kterým by mohlo podložit své tvrzení, doporučuji nevěřit nevěřit článku, redaktoři Rungo by se měli stydět.

    0/0
    21.11.2016 2:52

    Tomáš Soukup

    Patrně opravdu škodlivost MSG není nijak doložena, viz např. zajímavá studie

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    0/0
    20.11.2016 23:29

    J22i96ř28í 86E52r38b89e13n 1653244306127

    Jen tak mimochodem mě pobavil box o čokoládě... "V případě čokolády se vyhněte těm, u kterých je ve složení výrobku na prvním místě uveden cukr, rostlinný tuk a někdy až na samém konci kakaové máslo a kakao." - kakaové máslo není rostlinný tuk? ;-)

    Máte říct rovnou, ať se vyhýbáme spíš palmovému a kokosovému tuku, ať tolerujeme slunečnicový olej pro studenou kuchyni a ať používáme řepkový olej, máslo a sádlo pro teplou kuchyni, protože tyto tuky jsou pro Středoevropana nejstravitelnější...

    0/0
    20.11.2016 13:53

    J70i27ř25í 22M84a47c92e55k 3945165854281

    Jedna věc je, zda potravina s éčky je zdraví škodlivá nebo ne. Ale druhá věc je, že taková potravina nejspíš není kvalitní. Copak naše babičky sypaly éčka do nedělního oběda? Konzervanty nejspíš znamenají, že potravina není čerstvá. Emulgátory mohou znamenat, že se šetřilo na vajíčkách. Barviva jsou dokladem toho, že výrobce předstírá, že potravina je něčím jiným, než je ve skutečnosti. A tak dále.

    0/0
    16.11.2016 23:08

    J38i68ř59í 16E75r98b36e83n 1423204646697

    Ona ta babička vařila oběd, který byl zkonzumován během pár hodin po uvaření. Stejně tak nedělní bábovku obvykle snědla rodina ještě týž den.

    Většina dnešních spotřebitelů ovšem od kupovaných potravin vyžaduje nějakou trvanlivost, a toho bez konzervantů nedosáhnete. Nedobarvovanou šedohnědou šunku či šedožlutou hořčici si taky koupí jen málokdo.

    0/0
    20.11.2016 13:49

    P94e59t98r 59H35a46r85i40p56r28a29s92a15d 63H61a11j82i62č 8223790854627

    Konečně jsem někde jinde ,než ve specializovaném článku o vegetariánství ,našel potvrzení toho, co se ví už asi 25let a to je, že ztužené tuky jsou zodpovědné za vznik diabetu II typu:

    Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztužením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes druhého typu.

    0/0
    12.11.2016 19:52

    K26a56r78e90l 52M40a76r43h71a 3238979945288

    Obezitu včetně návazných problémů ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou :-) Dávka činí jed.

    0/0
    17.11.2016 16:27

    K78a83r40e53l 21M53a73r48h51a 3158439585958

    Obezitu a návazné problémy ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou, na to vůbec nutně nepotřebujete ztužené tuky :-), mimochodem vychvalovaný kokosový tuk jich má přes 90%. Stále platí Paracelsovo "Dávka činí jed".

    +2/0
    17.11.2016 16:33

    M17i82r52e64k 75G92a56j95e63r 5791806509160

    Prestoze se uvadi, ze kyselina askorbová E300 je totez, co vitamin C, tak to neni pravda. Je pouze podobna casti vitaminu C. Podobna je tak, ze je zrcadlovou variantou ta casti. Poslouzi vam k ochrane pred nachlazenim asi tolik, co leva bota s velkymi dirami v podrazce bez tkanicek nosena na prave noze. Ano, spise vam to uskodi nez pomuze. Muzete si vyhledat mnoho studii z poslednich let, ktere potvrzuji moji davnou zkusenost, ze spise onemocnite nachlazenim pri konzumaci syntetickeho "vitaminu C" nez kdyz se mu vyhnete. Pokud ctete anglicky a vyzadate si ode mne odkazy na overene studie nebo i jen popularne naucne clanky, tak vam je sem muzu prihodit.

    +3/−4
    12.11.2016 17:59

    T42o28m13a54s 79M51o10r30a13v15e75c 6781685248207

    kyselina askorbova v potravinach se dnes vyrabi fermentaci, takze jde o aktivni L izomer a nikoliv o racemickou smes, ktera vznikala starsim, semisyntetickym pochodem. I behem toho starsiho procesu vznikalo 50% aktivniho vitaminu C

    +1/0
    15.11.2016 7:42

    T69o69m59á25š 21M71r88á70z 4110520201526

    Neobhajuji dochucovadla, jsem jediný tvor, který si pěstuje a vyrábí potraviny, ale jsme tak blbý, že je jíme, ale článek ve kterém je neustále může a možná způsobuje... Dejte odkaz na studie,které prokazují, že glutamát sodný způsobuje hyperakrivitu.

    +9/−2
    27.9.2016 7:07

    J25u76r78a62j 37J47a45n73e14č34e40k 1455729970796

    ani si nemyslim, ze by jeho problemom bola hyperaktivita. skor to ako sam funguje.

    posobi priamo az v mozgu ako zvyraznovac chuti.

    dalsim problemom moze byt to, ze potom si zvykame na zvyraznene chute a normalne veci nam prestavaju chutit.

    Glutamat sa nachadza aj v rybach. vo vacsine tychto nie dobrych Eciek je ich mnozstevne davkovanie a koktejlovy efekt. Kazdy vyrobca povie, ze v jeho vyrobku je len povolene mnozstvo. ale ked zjem denne 3x povolene mnozstvo tak uz moze byt problem. Nemusi ale moze.

    Je to moje telo a ine uz nedostanem. Preto sa budem snazit jest tak, aby som nemusel ani riesit, ze je moznost ze si jedlom ublizim.

    Jedlo ma byt pre nas liekom, nie moznym zdrojom problemov ;)

    +4/−1
    27.9.2016 8:31

    M95a20r63o93š 73P49o46l53i48a13k 1122876777936

    Zkuste hledat, proc by mel clanek obsahovat odkazy na tisice studii ??

    0/−4
    27.9.2016 13:09

    T81o39m49á55š 21M63r57á14z 4340780681156

    Ale ono je u všeho možná. Tak je to vlastně o tom, že tento článek je možná k něčemu, nebo k ničemu.

    +2/0
    28.9.2016 20:05

    H29o46n29z33a 16V76r18á69n11a 5911177704801

    Tisíce? Stačil by jeden. Ona totiž neexistuje žádná vědecky podložitelná studie o škodlivosti glutamátu (při běžné míře požívání)

    0/0
    19.11.2016 17:51

    R65o24b15e32r23t 66V15a98š15í93č26e49k 6902134877495

    Citujem z webu: Mravce pestovali huby a rastliny, chovali iné článkonožce, stavali klimatizované obydlia a podnikali lúpežné výpravy s cieľom získať potravu a otrokov. (už pred miliónmi rokov)

    +1/0
    11.11.2016 17:52

    P90e75t85r 56H87a23r75i80p34r15a26s66a44d 65H39a33j18i86č 8593970204857

    Na tomto článku je zajímavé to, že přestože vyvrací všechna možná zdravotní rizika, nakonec uvádí tolik omezujících podmínek při konzumaci glutamátu, že seto v podstatě nedá dodržet a nakonec ho vlastně ani nedoporučuje. :-)

    zdrava

    0/0
    13.11.2016 9:21

    L45u88k49á47š 92T61ó13t70h 6368873257732

    Neda. Zadna seriozni studie prokazujici skodlivost glutamanu sodneho neexistuje.

    +2/−1
    14.11.2016 13:59





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.