• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Průvodce chemikáliemi v jídle nejen pro začátečníky

    Pokud pravidelně sportujeme, dříve nebo později začneme řešit výživu. Co všechno vlastně s jídlem přijímáme? Éčka a nejrůznější jiné přísady nás děsí už dlouho, ale kdo z nás se v nich opravdu vyzná? Pojďme si v nich udělat pořádek.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M33a63r52e40k 85S71u57š77i44c78k56ý 7822597435421

    Když jsem se dostal k části, kde mluví „nutriční specialistka“ Monika Bartolomějová o škodlivosti éček, tak jsem přestal číst. Je to totiž úplný nesmysl a hodně bych se bál si nechat od ní poradit, když si dovolí vypouštět takové nesmysly. Žádné éčko není škodlivé, když ho používáte v povolené míře.

    Když citovala: „Aspartam může způsobovat...“ Tak je to stejné, jako kdyby řekla: „Procházka v lese může způsobovat nespavost, plané neštovice a všechno zlo na planetě.“ Protože je to stejný nesmysl. Neexistuje jediný důkaz, kterým by mohlo podložit své tvrzení, doporučuji nevěřit nevěřit článku, redaktoři Rungo by se měli stydět.

    0/0
    21.11.2016 2:52

    Tomáš Soukup

    Patrně opravdu škodlivost MSG není nijak doložena, viz např. zajímavá studie

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    0/0
    20.11.2016 23:29

    J53i13ř40í 67E66r57b79e22n 1943134846627

    Jen tak mimochodem mě pobavil box o čokoládě... "V případě čokolády se vyhněte těm, u kterých je ve složení výrobku na prvním místě uveden cukr, rostlinný tuk a někdy až na samém konci kakaové máslo a kakao." - kakaové máslo není rostlinný tuk? ;-)

    Máte říct rovnou, ať se vyhýbáme spíš palmovému a kokosovému tuku, ať tolerujeme slunečnicový olej pro studenou kuchyni a ať používáme řepkový olej, máslo a sádlo pro teplou kuchyni, protože tyto tuky jsou pro Středoevropana nejstravitelnější...

    0/0
    20.11.2016 13:53

    J23i71ř13í 21M26a31c25e42k 3875875254221

    Jedna věc je, zda potravina s éčky je zdraví škodlivá nebo ne. Ale druhá věc je, že taková potravina nejspíš není kvalitní. Copak naše babičky sypaly éčka do nedělního oběda? Konzervanty nejspíš znamenají, že potravina není čerstvá. Emulgátory mohou znamenat, že se šetřilo na vajíčkách. Barviva jsou dokladem toho, že výrobce předstírá, že potravina je něčím jiným, než je ve skutečnosti. A tak dále.

    0/0
    16.11.2016 23:08

    J40i96ř44í 17E45r60b94e56n 1483834236777

    Ona ta babička vařila oběd, který byl zkonzumován během pár hodin po uvaření. Stejně tak nedělní bábovku obvykle snědla rodina ještě týž den.

    Většina dnešních spotřebitelů ovšem od kupovaných potravin vyžaduje nějakou trvanlivost, a toho bez konzervantů nedosáhnete. Nedobarvovanou šedohnědou šunku či šedožlutou hořčici si taky koupí jen málokdo.

    0/0
    20.11.2016 13:49

    P58e45t78r 84H40a97r64i34p51r40a63s83a84d 75H81a20j45i71č 8143210244527

    Konečně jsem někde jinde ,než ve specializovaném článku o vegetariánství ,našel potvrzení toho, co se ví už asi 25let a to je, že ztužené tuky jsou zodpovědné za vznik diabetu II typu:

    Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztužením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes druhého typu.

    0/0
    12.11.2016 19:52

    K51a53r27e81l 77M87a66r34h66a 3658339295978

    Obezitu včetně návazných problémů ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou :-) Dávka činí jed.

    0/0
    17.11.2016 16:27

    K47a72r79e62l 13M56a26r56h15a 3548139525618

    Obezitu a návazné problémy ovšem způsobí nadměrná konzumace jakékoliv potraviny s nezanedbatelnou kalorickou hodnotou, na to vůbec nutně nepotřebujete ztužené tuky :-), mimochodem vychvalovaný kokosový tuk jich má přes 90%. Stále platí Paracelsovo "Dávka činí jed".

    +2/0
    17.11.2016 16:33

    M74i29r73e37k 47G50a73j47e30r 5361426869800

    Prestoze se uvadi, ze kyselina askorbová E300 je totez, co vitamin C, tak to neni pravda. Je pouze podobna casti vitaminu C. Podobna je tak, ze je zrcadlovou variantou ta casti. Poslouzi vam k ochrane pred nachlazenim asi tolik, co leva bota s velkymi dirami v podrazce bez tkanicek nosena na prave noze. Ano, spise vam to uskodi nez pomuze. Muzete si vyhledat mnoho studii z poslednich let, ktere potvrzuji moji davnou zkusenost, ze spise onemocnite nachlazenim pri konzumaci syntetickeho "vitaminu C" nez kdyz se mu vyhnete. Pokud ctete anglicky a vyzadate si ode mne odkazy na overene studie nebo i jen popularne naucne clanky, tak vam je sem muzu prihodit.

    +3/−4
    12.11.2016 17:59

    T81o55m63a73s 39M26o28r51a62v21e97c 6981335578217

    kyselina askorbova v potravinach se dnes vyrabi fermentaci, takze jde o aktivni L izomer a nikoliv o racemickou smes, ktera vznikala starsim, semisyntetickym pochodem. I behem toho starsiho procesu vznikalo 50% aktivniho vitaminu C

    +1/0
    15.11.2016 7:42

    T94o35m95á21š 37M74r44á14z 4580470901946

    Neobhajuji dochucovadla, jsem jediný tvor, který si pěstuje a vyrábí potraviny, ale jsme tak blbý, že je jíme, ale článek ve kterém je neustále může a možná způsobuje... Dejte odkaz na studie,které prokazují, že glutamát sodný způsobuje hyperakrivitu.

    +9/−2
    27.9.2016 7:07

    J80u57r72a35j 59J36a69n69e45č74e59k 1895399220446

    ani si nemyslim, ze by jeho problemom bola hyperaktivita. skor to ako sam funguje.

    posobi priamo az v mozgu ako zvyraznovac chuti.

    dalsim problemom moze byt to, ze potom si zvykame na zvyraznene chute a normalne veci nam prestavaju chutit.

    Glutamat sa nachadza aj v rybach. vo vacsine tychto nie dobrych Eciek je ich mnozstevne davkovanie a koktejlovy efekt. Kazdy vyrobca povie, ze v jeho vyrobku je len povolene mnozstvo. ale ked zjem denne 3x povolene mnozstvo tak uz moze byt problem. Nemusi ale moze.

    Je to moje telo a ine uz nedostanem. Preto sa budem snazit jest tak, aby som nemusel ani riesit, ze je moznost ze si jedlom ublizim.

    Jedlo ma byt pre nas liekom, nie moznym zdrojom problemov ;)

    +4/−1
    27.9.2016 8:31

    M55a76r21o26š 49P50o49l88i18a40k 1172896687546

    Zkuste hledat, proc by mel clanek obsahovat odkazy na tisice studii ??

    0/−4
    27.9.2016 13:09

    T80o29m68á80š 78M37r55á81z 4630340731736

    Ale ono je u všeho možná. Tak je to vlastně o tom, že tento článek je možná k něčemu, nebo k ničemu.

    +2/0
    28.9.2016 20:05

    H50o35n88z31a 61V46r45á32n68a 5121697794781

    Tisíce? Stačil by jeden. Ona totiž neexistuje žádná vědecky podložitelná studie o škodlivosti glutamátu (při běžné míře požívání)

    0/0
    19.11.2016 17:51

    R40o16b32e45r50t 94V62a79š75í29č77e70k 6692414657285

    Citujem z webu: Mravce pestovali huby a rastliny, chovali iné článkonožce, stavali klimatizované obydlia a podnikali lúpežné výpravy s cieľom získať potravu a otrokov. (už pred miliónmi rokov)

    +1/0
    11.11.2016 17:52

    P11e37t32r 35H87a54r23i12p82r74a74s89a13d 83H48a50j26i25č 8393560774837

    Na tomto článku je zajímavé to, že přestože vyvrací všechna možná zdravotní rizika, nakonec uvádí tolik omezujících podmínek při konzumaci glutamátu, že seto v podstatě nedá dodržet a nakonec ho vlastně ani nedoporučuje. :-)

    zdrava

    0/0
    13.11.2016 9:21

    L89u44k22á68š 20T42ó73t69h 6638573717542

    Neda. Zadna seriozni studie prokazujici skodlivost glutamanu sodneho neexistuje.

    +2/−1
    14.11.2016 13:59





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.