• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Avokádo: bojovník proti cholesterolu, špatné náladě i únavě

    Tuk obsažený v avokádu pomáhá udržovat zdravé srdce, dodává energii pro pohyb a dokonce pomáhá při hubnutí. Vitamíny zase posilují nervový systém, imunitu zlepšuje zažívání. To jsou jen některé z důvodů, proč toto ovoce zařadit do jídelníčku.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    B59o16ž97e81n95a 23K22r78i62v63o10ň93a96k70o56v40á 8734330368347

    Avokádo mi chutná v různé upravě , ve studené kuchyni ho používám místo másla,třeba i na chlebíčky,je výborný s uvařenou červenou řepou,kterou dochutíme..

    Dám si ho 3x týdně a k sehnání je v každém větším obchodě,Albert,Lídl,PenyMarket,Kaufland atd.:-) no a samozřejmě v Supermarketech...

    0/0
    17.5.2016 22:38
    Foto

    M68i68r30o18s91l14a77v 31S65t78e66i80n84e16r 1445465148403

    Tvrdí se, že avokádo se nesnáší s diabetem II. typu. U nás jistě nějaké nebezpečí nadměrné konzumace nehrozí.

    Tvrdé avokádo, pokud není už natlučené (projeví se černými skvrnami) při pokojové teplotě dozraje za několik dnů, nejvýše dva týdny, jako i zelené banány.

    Zdaleka nejlepší kvalita, jasně zelená a hladká, lesklá slupka, je z Izraele.

    Hlavně nezmeškejte tu pravou chvíli ke konzumaci- na tlak slupka lehce povoluje, dá se z avokáda prakticky bez násilí sloupnout. Takže i jádro, také poživatelné jako ořech, se lehce vyloupne a avokádo nakrájíte na kolečka.

    Avokádo je sezónní ovoce, v létě je za polovičku ceny, kterou má v tuto chvíli.

    Já používám nakrájená, lehce osolená a opepřená kolečka avokáda s olivovým olejem (ale ne s kterýmkoliv, nejlepší poměr kvality k ceně má řecký olej , třeba z Kréty) s jemně nakrájenou cibulkou jako salát, ideální příloha ke grilovanémi špízu nebo placičkám třeba z panenky. Pro milovníky orientu doporučuji také jalapeňas, to jsou turecké nebo jihoamerické pálivé zelené papričky nakrájené na kolečka a naložené v octovém nálevu- jsou zrovna tak v půli mezi ďábelskými feferónky a obyčejnými nepálivými papričkami- rohy.

    +1/0
    26.4.2016 17:33

    R62o17m38a58n 41B51l58a21z19e68k 6138779561452

    O avokadu se vi. Otazka je, kde jej koupit, protoze byva tvrde.Rv

    0/0
    25.4.2016 21:56

    L14e20n92k46a 39H61a86v31r17a10n41o97v30á 6368254840494

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    L95e36n29k94a 70H58a39v20r88a66n42o92v68á 6618614100204

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    M45i80r95a 51L98o74v78e 3754850318574

    Avokado miluju, kupuju si kazdy tyden 2ks (floridske zelene, to vetsi). Delam si z toho quacamole, zadny okopirovany recept, delam si to podle sebe a az to mam na taliri, posypu to jeste rozdrobenou kvalitni reckou fetou syrem, yummy! To nema chybu. Obcas se stane (musim se velice premlouvat abych stale neotvirala lednicku), ze tu davku z jednoho avokada snim behem jednoho dne, ale vaha se me nemeni nastesti.

    0/0
    25.4.2016 18:26
    Foto

    L10e53n37k84a 92H83a62l81á29m26k18o48v43á 4170282726298

    Jinak ten recept na quacamole je dost divny. Bez limetky a na drobno nakrajeneho koriandru to snad nikdo v Mexiku ani nedela...:) Hodne taky pomuze vzit normalni rajcata a pred tim je oloupat....

    +6/0
    25.4.2016 12:15

    V87á24c40l79a45v 30K25r79á14l 1535549379540

    Přesně tak !!!! Limetka, cilantro a někdy i římský kmín.

    +4/0
    25.4.2016 15:29

    M26i94r71a 18L61o88v23e 3154170748764

    Ja davam obycejny lemon, no a jak vy rikate, take cilantro (to je ten Lencin koriandr) a rimskeho kminu take davam trosku. Ale hlavne nezapomet na jalapeno, popripade habanero.R^

    +1/0
    25.4.2016 18:33

    O98n28d90ř28e71j 57Š17v91e55j15d55a 4971179267290

    Máte někdo zkušenosti s vařením avokáda a případně i nějaký recept? A nevíte, jestli vařením neztrácí všechny ty dobré tuky, minerály atd.?

    0/0
    25.4.2016 8:51
    Foto

    L17e17n68k23a 78H19a37l91á71m91k52o71v98á 4660832166828

    Varit jsem jeste nezkousela, ale pecu docela jej dost casto. Myslite opravdu vareni?

    0/0
    25.4.2016 12:12

    D16a64n12i46e12l 34J60a41k95u46b44í98k 3204492729115

    Máte nějaký recept?

    0/0
    25.4.2016 12:20

    O44n68d15ř96e48j 61Š97v88e90j97d56a 4791149447920

    Potřebuji, aby se tepelně zpracovalo, takže ten zapékací recept je super! Děkuji R^

    0/0
    25.4.2016 12:47

    M87i31r48a 25L10o61v27e 3704150438614

    Proc ho chcete tepelne upravovat? Muzu vedet? Nejvic cennych latek ma v syrovem stavu. Treba toto je bozi mnamka!

    avokado, banan, mandlove mleko a medikR^

    0/0
    25.4.2016 18:53

    M47i22r89a 56L71o80v12e 3974960318254

    Tady jsem vam nasla receptik -:-) www.myrecipes.com

    Skillet Chicken with Seared Avocados

    +1/0
    25.4.2016 19:11

    O11n84d66ř13e13j 56Š20v35e13j60d90a 4121519207870

    Bohužel alergie...

    0/0
    25.4.2016 21:35

    M10i57r10a 82L50o43v91e 3144980608754

    Pokud jite smazena jidla, udelejte si z avokada hranolky, obalte si je v "panko" strouhance a usmazte. Tady na Floride se to podava v restauracich, ja jsem to ale nikdy nezkousela, ja neholduju smazenym pokrmum.

    +1/0
    25.4.2016 19:07

    D11a51n83i98e11l 46J94a66k16u47b40í43k 3574232249935

    Avokádo varem hořkne, takže na vaření moc vhodné není. Nicméně je výborné na studenou kuchyni (nejrůznější pomázánky), výborné jsou v omáčce na těstoviny a dá se uvařit i výborná avokádová polévka (spíš krém). U té je ale potřeba si dát pozor, aby se avokádo pouze prohřálo a nevařilo.

    0/0
    25.4.2016 12:20
    Foto

    L18e58n85k31a 87H15a61l91á12m50k96o47v73á 4660912616138

    Dobre se hodi na zapekani..plnene avocado. Ted me napada plneni smesi z casti duziny, varene kureci maso ("natrhane" vidlickou), nahraty kremovy syr (lepe se micha), parmezan, nadrobno nakrajene rajcata, koreni a bylinky dle chuti....zapeka se na 200. Lze to ale opravdu hodne kombinovat, misto kremoveho syru treba zakysanou smetanu, vynechat rajcata, dat cibulku, misto kremoveho syru dat plesnivy syr typu nivy atd...ja osobne miluju kombinaci peneho avokada a plesniveho syru.

    +2/0
    25.4.2016 12:41

    M52i79r19a 83L28o61v88e 3644550528814

    Mam ho rada grilovane. Rozriznu, vyndam pecku, necham ho v te zelene slupce (ja delam ale pouze floridske, to je to vetsi, zelene), s tim druhym zkusenost nemam ale bude to zrejme stejne. Potru ho (virgin olive oil + limetka), pokladam na gril tou rozrizlou stranou a necham udelat pruhy, pak to otocim a sleduju to, az se zacne ta zelena slupka menit, zeskvrkovat se (nevim jak to mam ted popsat), proste to poznate kdyz uz je to hotove. Je to rychlovka. Pak ho nechejte na taliri 5 minut odpocinout a nachystejte si salsu a nandejte ji tam, kde byla ta velika pecka predtim, ozdobte bazalkou ....mnam!

    +1/0
    25.4.2016 18:48

    P62a26v66l34a 36H29r97a95d50i73l54o23v45a 3327161981954

    To "druhe" avokado je jine. Slupka je podstatne silnejsi, hneda, strukovita. Dobra jsou obe, ale osobne davam prednost syrovemu, avokado je skoda tepelne upravovat.

    0/0
    25.4.2016 21:13



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.