• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Avokádo: bojovník proti cholesterolu, špatné náladě i únavě

    Tuk obsažený v avokádu pomáhá udržovat zdravé srdce, dodává energii pro pohyb a dokonce pomáhá při hubnutí. Vitamíny zase posilují nervový systém, imunitu zlepšuje zažívání. To jsou jen některé z důvodů, proč toto ovoce zařadit do jídelníčku.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    B35o47ž57e93n10a 64K22r34i82v65o48ň55a64k15o51v97á 8264560608857

    Avokádo mi chutná v různé upravě , ve studené kuchyni ho používám místo másla,třeba i na chlebíčky,je výborný s uvařenou červenou řepou,kterou dochutíme..

    Dám si ho 3x týdně a k sehnání je v každém větším obchodě,Albert,Lídl,PenyMarket,Kaufland atd.:-) no a samozřejmě v Supermarketech...

    0/0
    17.5.2016 22:38
    Foto

    M27i65r39o14s78l35a59v 42S34t86e55i60n67e18r 6768844303545

    Tvrdí se, že avokádo se nesnáší s diabetem II. typu. U nás jistě nějaké nebezpečí nadměrné konzumace nehrozí.

    Tvrdé avokádo, pokud není už natlučené (projeví se černými skvrnami) při pokojové teplotě dozraje za několik dnů, nejvýše dva týdny, jako i zelené banány.

    Zdaleka nejlepší kvalita, jasně zelená a hladká, lesklá slupka, je z Izraele.

    Hlavně nezmeškejte tu pravou chvíli ke konzumaci- na tlak slupka lehce povoluje, dá se z avokáda prakticky bez násilí sloupnout. Takže i jádro, také poživatelné jako ořech, se lehce vyloupne a avokádo nakrájíte na kolečka.

    Avokádo je sezónní ovoce, v létě je za polovičku ceny, kterou má v tuto chvíli.

    Já používám nakrájená, lehce osolená a opepřená kolečka avokáda s olivovým olejem (ale ne s kterýmkoliv, nejlepší poměr kvality k ceně má řecký olej , třeba z Kréty) s jemně nakrájenou cibulkou jako salát, ideální příloha ke grilovanémi špízu nebo placičkám třeba z panenky. Pro milovníky orientu doporučuji také jalapeňas, to jsou turecké nebo jihoamerické pálivé zelené papričky nakrájené na kolečka a naložené v octovém nálevu- jsou zrovna tak v půli mezi ďábelskými feferónky a obyčejnými nepálivými papričkami- rohy.

    +1/0
    26.4.2016 17:33

    R87o52m40a52n 50B41l12a88z76e83k 6738259391602

    O avokadu se vi. Otazka je, kde jej koupit, protoze byva tvrde.Rv

    0/0
    25.4.2016 21:56

    L19e35n17k74a 60H39a37v70r59a43n97o32v32á 6248684180544

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    L82e89n49k70a 40H40a38v23r98a60n37o93v56á 6538564130814

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    M44i37r56a 66L58o22v79e 3364220128814

    Avokado miluju, kupuju si kazdy tyden 2ks (floridske zelene, to vetsi). Delam si z toho quacamole, zadny okopirovany recept, delam si to podle sebe a az to mam na taliri, posypu to jeste rozdrobenou kvalitni reckou fetou syrem, yummy! To nema chybu. Obcas se stane (musim se velice premlouvat abych stale neotvirala lednicku), ze tu davku z jednoho avokada snim behem jednoho dne, ale vaha se me nemeni nastesti.

    0/0
    25.4.2016 18:26
    Foto

    L90e97n14k65a 54H68a15l16á84m76k28o85v45á 4430292116248

    Jinak ten recept na quacamole je dost divny. Bez limetky a na drobno nakrajeneho koriandru to snad nikdo v Mexiku ani nedela...:) Hodne taky pomuze vzit normalni rajcata a pred tim je oloupat....

    +6/0
    25.4.2016 12:15

    V70á97c15l14a75v 78K66r64á36l 1195559429810

    Přesně tak !!!! Limetka, cilantro a někdy i římský kmín.

    +4/0
    25.4.2016 15:29

    M22i27r60a 11L10o95v78e 3464940528864

    Ja davam obycejny lemon, no a jak vy rikate, take cilantro (to je ten Lencin koriandr) a rimskeho kminu take davam trosku. Ale hlavne nezapomet na jalapeno, popripade habanero.R^

    +1/0
    25.4.2016 18:33

    O12n43d76ř38e52j 78Š47v72e76j45d16a 4211879207920

    Máte někdo zkušenosti s vařením avokáda a případně i nějaký recept? A nevíte, jestli vařením neztrácí všechny ty dobré tuky, minerály atd.?

    0/0
    25.4.2016 8:51
    Foto

    L91e98n89k74a 12H49a78l74á31m85k13o33v26á 4680982246748

    Varit jsem jeste nezkousela, ale pecu docela jej dost casto. Myslite opravdu vareni?

    0/0
    25.4.2016 12:12

    D28a68n18i32e90l 63J30a59k80u13b62í43k 3484492249935

    Máte nějaký recept?

    0/0
    25.4.2016 12:20

    O87n17d67ř53e12j 52Š96v36e41j36d58a 4771579617690

    Potřebuji, aby se tepelně zpracovalo, takže ten zapékací recept je super! Děkuji R^

    0/0
    25.4.2016 12:47

    M53i29r47a 22L73o44v73e 3334900678834

    Proc ho chcete tepelne upravovat? Muzu vedet? Nejvic cennych latek ma v syrovem stavu. Treba toto je bozi mnamka!

    avokado, banan, mandlove mleko a medikR^

    0/0
    25.4.2016 18:53

    M47i28r29a 92L28o32v68e 3834760548144

    Tady jsem vam nasla receptik -:-) www.myrecipes.com

    Skillet Chicken with Seared Avocados

    +1/0
    25.4.2016 19:11

    O35n67d60ř25e15j 78Š92v36e88j33d32a 4341159807780

    Bohužel alergie...

    0/0
    25.4.2016 21:35

    M94i94r56a 75L42o32v79e 3784610398524

    Pokud jite smazena jidla, udelejte si z avokada hranolky, obalte si je v "panko" strouhance a usmazte. Tady na Floride se to podava v restauracich, ja jsem to ale nikdy nezkousela, ja neholduju smazenym pokrmum.

    +1/0
    25.4.2016 19:07

    D92a17n39i83e39l 39J10a69k51u92b17í48k 3764222189845

    Avokádo varem hořkne, takže na vaření moc vhodné není. Nicméně je výborné na studenou kuchyni (nejrůznější pomázánky), výborné jsou v omáčce na těstoviny a dá se uvařit i výborná avokádová polévka (spíš krém). U té je ale potřeba si dát pozor, aby se avokádo pouze prohřálo a nevařilo.

    0/0
    25.4.2016 12:20
    Foto

    L87e89n21k38a 94H70a92l26á86m15k80o58v57á 4580342376458

    Dobre se hodi na zapekani..plnene avocado. Ted me napada plneni smesi z casti duziny, varene kureci maso ("natrhane" vidlickou), nahraty kremovy syr (lepe se micha), parmezan, nadrobno nakrajene rajcata, koreni a bylinky dle chuti....zapeka se na 200. Lze to ale opravdu hodne kombinovat, misto kremoveho syru treba zakysanou smetanu, vynechat rajcata, dat cibulku, misto kremoveho syru dat plesnivy syr typu nivy atd...ja osobne miluju kombinaci peneho avokada a plesniveho syru.

    +2/0
    25.4.2016 12:41

    M36i27r63a 83L95o25v92e 3504750518784

    Mam ho rada grilovane. Rozriznu, vyndam pecku, necham ho v te zelene slupce (ja delam ale pouze floridske, to je to vetsi, zelene), s tim druhym zkusenost nemam ale bude to zrejme stejne. Potru ho (virgin olive oil + limetka), pokladam na gril tou rozrizlou stranou a necham udelat pruhy, pak to otocim a sleduju to, az se zacne ta zelena slupka menit, zeskvrkovat se (nevim jak to mam ted popsat), proste to poznate kdyz uz je to hotove. Je to rychlovka. Pak ho nechejte na taliri 5 minut odpocinout a nachystejte si salsu a nandejte ji tam, kde byla ta velika pecka predtim, ozdobte bazalkou ....mnam!

    +1/0
    25.4.2016 18:48

    P35a52v63l68a 93H54r66a69d75i50l61o80v77a 3437231451224

    To "druhe" avokado je jine. Slupka je podstatne silnejsi, hneda, strukovita. Dobra jsou obe, ale osobne davam prednost syrovemu, avokado je skoda tepelne upravovat.

    0/0
    25.4.2016 21:13





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.