• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Avokádo: bojovník proti cholesterolu, špatné náladě i únavě

    Tuk obsažený v avokádu pomáhá udržovat zdravé srdce, dodává energii pro pohyb a dokonce pomáhá při hubnutí. Vitamíny zase posilují nervový systém, imunitu zlepšuje zažívání. To jsou jen některé z důvodů, proč toto ovoce zařadit do jídelníčku.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    B32o12ž59e65n56a 28K15r73i28v86o28ň42a40k75o55v33á 6381967761903

    Avokádo mi chutná v různé upravě , ve studené kuchyni ho používám místo másla,třeba i na chlebíčky,je výborný s uvařenou červenou řepou,kterou dochutíme..

    Dám si ho 3x týdně a k sehnání je v každém větším obchodě,Albert,Lídl,PenyMarket,Kaufland atd.:-) no a samozřejmě v Supermarketech...

    0/0
    17.5.2016 22:38
    Foto

    M34i76r77o17s36l13a60v 17S52t36e13i56n74e38r 6598204883745

    Tvrdí se, že avokádo se nesnáší s diabetem II. typu. U nás jistě nějaké nebezpečí nadměrné konzumace nehrozí.

    Tvrdé avokádo, pokud není už natlučené (projeví se černými skvrnami) při pokojové teplotě dozraje za několik dnů, nejvýše dva týdny, jako i zelené banány.

    Zdaleka nejlepší kvalita, jasně zelená a hladká, lesklá slupka, je z Izraele.

    Hlavně nezmeškejte tu pravou chvíli ke konzumaci- na tlak slupka lehce povoluje, dá se z avokáda prakticky bez násilí sloupnout. Takže i jádro, také poživatelné jako ořech, se lehce vyloupne a avokádo nakrájíte na kolečka.

    Avokádo je sezónní ovoce, v létě je za polovičku ceny, kterou má v tuto chvíli.

    Já používám nakrájená, lehce osolená a opepřená kolečka avokáda s olivovým olejem (ale ne s kterýmkoliv, nejlepší poměr kvality k ceně má řecký olej , třeba z Kréty) s jemně nakrájenou cibulkou jako salát, ideální příloha ke grilovanémi špízu nebo placičkám třeba z panenky. Pro milovníky orientu doporučuji také jalapeňas, to jsou turecké nebo jihoamerické pálivé zelené papričky nakrájené na kolečka a naložené v octovém nálevu- jsou zrovna tak v půli mezi ďábelskými feferónky a obyčejnými nepálivými papričkami- rohy.

    +1/0
    26.4.2016 17:33

    R32o44m52a86n 98B44l58a48z23e73k 6648939561242

    O avokadu se vi. Otazka je, kde jej koupit, protoze byva tvrde.Rv

    0/0
    25.4.2016 21:56

    L57e17n94k96a 35H80a58v30r24a54n65o75v59á 6258854640464

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    L95e22n48k31a 53H55a81v88r77a71n77o64v46á 6428874420564

    Makro a snad I Albert maji avokado ready to eat - extra balene, ve vanicce, ihned k jidlu. Mnam

    0/0
    25.4.2016 22:32

    M42i27r31a 63L22o63v93e 3734240388424

    Avokado miluju, kupuju si kazdy tyden 2ks (floridske zelene, to vetsi). Delam si z toho quacamole, zadny okopirovany recept, delam si to podle sebe a az to mam na taliri, posypu to jeste rozdrobenou kvalitni reckou fetou syrem, yummy! To nema chybu. Obcas se stane (musim se velice premlouvat abych stale neotvirala lednicku), ze tu davku z jednoho avokada snim behem jednoho dne, ale vaha se me nemeni nastesti.

    0/0
    25.4.2016 18:26
    Foto

    L42e68n97k33a 37H18a27l97á43m74k35o62v48á 4250452126858

    Jinak ten recept na quacamole je dost divny. Bez limetky a na drobno nakrajeneho koriandru to snad nikdo v Mexiku ani nedela...:) Hodne taky pomuze vzit normalni rajcata a pred tim je oloupat....

    +6/0
    25.4.2016 12:15

    V52á58c18l32a86v 27K67r52á47l 1255419109840

    Přesně tak !!!! Limetka, cilantro a někdy i římský kmín.

    +4/0
    25.4.2016 15:29

    M37i79r41a 52L56o45v13e 3784400198334

    Ja davam obycejny lemon, no a jak vy rikate, take cilantro (to je ten Lencin koriandr) a rimskeho kminu take davam trosku. Ale hlavne nezapomet na jalapeno, popripade habanero.R^

    +1/0
    25.4.2016 18:33

    O70n43d22ř66e90j 67Š25v96e27j90d86a 4711789347190

    Máte někdo zkušenosti s vařením avokáda a případně i nějaký recept? A nevíte, jestli vařením neztrácí všechny ty dobré tuky, minerály atd.?

    0/0
    25.4.2016 8:51
    Foto

    L80e79n64k83a 70H12a65l43á89m97k82o17v71á 4870662826728

    Varit jsem jeste nezkousela, ale pecu docela jej dost casto. Myslite opravdu vareni?

    0/0
    25.4.2016 12:12

    D27a97n98i26e83l 55J85a55k56u26b13í66k 3464912689735

    Máte nějaký recept?

    0/0
    25.4.2016 12:20

    O32n35d32ř98e75j 35Š62v68e76j78d75a 4921849177340

    Potřebuji, aby se tepelně zpracovalo, takže ten zapékací recept je super! Děkuji R^

    0/0
    25.4.2016 12:47

    M39i33r14a 98L60o35v20e 3634940198964

    Proc ho chcete tepelne upravovat? Muzu vedet? Nejvic cennych latek ma v syrovem stavu. Treba toto je bozi mnamka!

    avokado, banan, mandlove mleko a medikR^

    0/0
    25.4.2016 18:53

    M25i54r49a 39L32o61v90e 3474970648404

    Tady jsem vam nasla receptik -:-) www.myrecipes.com

    Skillet Chicken with Seared Avocados

    +1/0
    25.4.2016 19:11

    O60n72d51ř72e45j 57Š16v75e19j62d70a 4181779377220

    Bohužel alergie...

    0/0
    25.4.2016 21:35

    M86i69r22a 96L25o67v13e 3654370468234

    Pokud jite smazena jidla, udelejte si z avokada hranolky, obalte si je v "panko" strouhance a usmazte. Tady na Floride se to podava v restauracich, ja jsem to ale nikdy nezkousela, ja neholduju smazenym pokrmum.

    +1/0
    25.4.2016 19:07

    D37a48n53i40e92l 68J36a73k92u53b35í19k 3624732169885

    Avokádo varem hořkne, takže na vaření moc vhodné není. Nicméně je výborné na studenou kuchyni (nejrůznější pomázánky), výborné jsou v omáčce na těstoviny a dá se uvařit i výborná avokádová polévka (spíš krém). U té je ale potřeba si dát pozor, aby se avokádo pouze prohřálo a nevařilo.

    0/0
    25.4.2016 12:20
    Foto

    L42e86n61k82a 40H61a93l49á13m77k85o67v25á 4910682846448

    Dobre se hodi na zapekani..plnene avocado. Ted me napada plneni smesi z casti duziny, varene kureci maso ("natrhane" vidlickou), nahraty kremovy syr (lepe se micha), parmezan, nadrobno nakrajene rajcata, koreni a bylinky dle chuti....zapeka se na 200. Lze to ale opravdu hodne kombinovat, misto kremoveho syru treba zakysanou smetanu, vynechat rajcata, dat cibulku, misto kremoveho syru dat plesnivy syr typu nivy atd...ja osobne miluju kombinaci peneho avokada a plesniveho syru.

    +2/0
    25.4.2016 12:41

    M97i43r78a 37L65o31v77e 3484500638284

    Mam ho rada grilovane. Rozriznu, vyndam pecku, necham ho v te zelene slupce (ja delam ale pouze floridske, to je to vetsi, zelene), s tim druhym zkusenost nemam ale bude to zrejme stejne. Potru ho (virgin olive oil + limetka), pokladam na gril tou rozrizlou stranou a necham udelat pruhy, pak to otocim a sleduju to, az se zacne ta zelena slupka menit, zeskvrkovat se (nevim jak to mam ted popsat), proste to poznate kdyz uz je to hotove. Je to rychlovka. Pak ho nechejte na taliri 5 minut odpocinout a nachystejte si salsu a nandejte ji tam, kde byla ta velika pecka predtim, ozdobte bazalkou ....mnam!

    +1/0
    25.4.2016 18:48

    P43a44v13l44a 50H60r24a33d49i84l39o95v86a 3587901891904

    To "druhe" avokado je jine. Slupka je podstatne silnejsi, hneda, strukovita. Dobra jsou obe, ale osobne davam prednost syrovemu, avokado je skoda tepelne upravovat.

    0/0
    25.4.2016 21:13





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.