- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Opustit maso ?
V žádnem případe NE.
Uzené, bůček, řízky klobásy atd.. jím již mnoho let. Jsem již v důchodovém věku a nemám nadváhu, nic mě nebolí a cítím se zdravě. Jsem přesvědčen, že je to hlavně stravou.
luštěniny jsou zlo, to není paleo! :-D
Bílkovin je v běžné stravě normálního Čecha až přebytek. Takže hrozí spíš obrácený problém. I veganská strava jich zajišťuje dostatek, tedy pokud většina veganů jí luštěniny, obiloviny atd., možná tak někteří extrémní vyznavači veganství či vitariánství mohou mít problém, ale naprostá většina ne. Navíc to není o bílkovinách, ale o amynokyselinách, z nichž jsou bílkoviny tvořeny - a tam se zapomíná na jednu důležitou rostlinnou složku: houby. Jejich aminokyseliny jsou dokonce blíže masu než rostlinám. Nemyslím tím žampiony, ikdyž proč ne. Zkuste třeba opečenou hlívu, hlívový guláš, teď kačenky, smrže, za chvíli hřiby pečené, marinované apod. Bašta a skvělá náhražka masových bílkovin, lepší než soja či obilí.
opečenou hlívu a hlívový guláš? zastánci raw stravy by vám to vysvětlili :)
Maso je luxus, který by si dělnická třída neměla dopřávat více než jednou do týdne.
Pokud by pánbůh (nebo příroda, chcete-li) chtěl, abychom se živili výhradně rostlinnou stravou, měli bychom bachor, čepec, knihu i slez...
Ne, to bychom měli, kdyby chtěl, abychom se živili pastvou.
Kdyz pominu takove ty detaily, ze opravdu jsou v mase latky, ktere jinde nenajdete(kreatin, karnozin..atd..ok,da se to suplementy doladit), kdyz vynecham to, ze mi moje tchyne vedouci klinicke labiny rika, ze proste vegetariana podle krve pozna, ze necekam, ze vetsina vegetarianu si umi ohlidat, ze dostane vsechno z jidla ci alespon doplnku co potrebuje.....uz jen pro ten "hlad", ktery mam po opravdu intenzivnim ci dlouhem sportu na opravdu poradny kus kvalitniho masa....neni mnoho prijemnejsich pocitu, ja si to rada dopreju, at se na me vegetariani nezlobi...nad miskou hrasku ci sojou tohle proste nemam.
Pokud jde jen o maso, není prakticky co řešit. Snad jen B12 a železo. Jiná situace nastane, jakmile se budete chtít plnohodotně najíst coby vegan
Proč myslíte?
Jinak to železo není zas tak velkej problém.
Problém je, že bílkoviny z rostlinných zdrojů nemají plnohodnotné spektrum aminokyselin a musí se pracně kombinovat, navíc skoro všechny výše vypsané zdroje jsou "zamořené" sacharidy. Když si vezmu nejbohatší běžný zdroj, čočku. Tak na takový běžný, střízlivý příjem bílkovin 150g mi výjde dost vysokých 350g sacharidů....
Co se týče sóji, nefermentovaná sója opravdu není něco co by se vůbec hodilo k lidské konzumaci.
Informace o neplnohodnotném amino spektru rostlinných zdrojů jsou již přežité. Mrkněte na http://nutritiondata.self.com/ a uvidíte, že rozdíly jsou, ale některé naopak v neprospěch živočišných. Když jsme u toho, tak 'vegetariánská' syrovátka (byť je živočišná) má spektrum mnohem lepší než všechna masa. Jde mi o to, že jako vegetarián opravdu nemáte problém s bílkovinami.