• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Jak opustit maso a vyhnout se nedostatku bílkovin? Poradíme jak na to

    Vyřadili jste ze svého jídelníčku maso a hledáte ideální zdroj bílkovin? Přinášíme seznam osmi potravin, kterými si můžete zpestřit jídelníček.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    J16i85ř76í 55G18a43l61a44m86b21o49š 8498846683712

    Opustit maso ?

    V žádnem případe NE.

    Uzené, bůček, řízky klobásy atd.. jím již mnoho let. Jsem již v důchodovém věku a nemám nadváhu, nic mě nebolí a cítím se zdravě. Jsem přesvědčen, že je to hlavně stravou.

    0/−3
    20.4.2016 8:41

    I30g27o55r 11J75a88n25í24č69e58k 5163117209433

    luštěniny jsou zlo, to není paleo! :-D

    +1/0
    19.4.2016 22:56

    R98o14s96t93i17s95l40a88v 40S75i97k50s55t64a 7782783888

    Bílkovin je v běžné stravě normálního Čecha až přebytek. Takže hrozí spíš obrácený problém. I veganská strava jich zajišťuje dostatek, tedy pokud většina veganů jí luštěniny, obiloviny atd., možná tak někteří extrémní vyznavači veganství či vitariánství mohou mít problém, ale naprostá většina ne. Navíc to není o bílkovinách, ale o amynokyselinách, z nichž jsou bílkoviny tvořeny - a tam se zapomíná na jednu důležitou rostlinnou složku: houby. Jejich aminokyseliny jsou dokonce blíže masu než rostlinám. Nemyslím tím žampiony, ikdyž proč ne. Zkuste třeba opečenou hlívu, hlívový guláš, teď kačenky, smrže, za chvíli hřiby pečené, marinované apod. Bašta a skvělá náhražka masových bílkovin, lepší než soja či obilí.

    +5/−1
    19.4.2016 22:36

    I64g80o47r 35J13a11n91í54č31e91k 5253287499163

    opečenou hlívu a hlívový guláš? zastánci raw stravy by vám to vysvětlili :)

    0/0
    19.4.2016 22:58

    P32a27v44e82l 24S55o41b88o38t82k88a 5500574

    Maso je luxus, který by si dělnická třída neměla dopřávat více než jednou do týdne.

    +1/−1
    19.4.2016 18:54

    J59i29ř34í 45G44a80l92a34m62b84o40š 8978216513722

    ;-DR^

    0/0
    20.4.2016 8:41

    J25a79n 21H48a34v52e79l 9153729490336

    Myslím, že by si ho neměl nikdo dopřávat víc než jednou týdně, v zájmu zdraví vlastního i v zájmu zvířat, které je nutné kvůli nepřiměřené konzumaci masa, chovat v takových podmínkách...

    +2/−2
    20.4.2016 9:48

    M47i10c36h97a58l 83H54a50c72k 9304846565

    Právě že v zájmu zdraví maso každý den.

    0/−3
    22.4.2016 9:32

    P44a35v24e52l 47V86é45b70r 5719822262181

    Pokud by pánbůh (nebo příroda, chcete-li) chtěl, abychom se živili výhradně rostlinnou stravou, měli bychom bachor, čepec, knihu i slez...

    +6/−8
    19.4.2016 17:40

    M26i43l64a97n 77K53l55o83u21č96e79k 9654367149116

    Ne, to bychom měli, kdyby chtěl, abychom se živili pastvou.

    +7/−1
    19.4.2016 17:43

    J84a56n 48H31a86v67e44l 9853349800146

    Ve skutečnosti má člověk strukturu trávicího traktu jako býložravci. K masité stravě ho donutil nedostatek jiných zdrojů potravy způsobený klimatickými změnami a následná pohodlnost, zvyk a tradice. Člověk tráví maso velmi těžce za cenu velké zátěže organizmu. Občasná konzumace masa zřejmě neškodí, pro někoho snad může být nezbytná, ale základ by měla tvořit rostlinná strava.

    +6/−2
    20.4.2016 9:44

    J91o69h11a77n50a 30P90e20k64a93ř84o76v95á 3266452726591

    Máme špičáky a ty jsou na maso. Vegani ať si je klidně nechají vyškubat. :-P

    0/−1
    20.4.2016 14:19

    J64a68r87o48s46l12a87v 32M50a94l58ý 5736391188823

    Máme 12 stoliček a 8 třenových zubů - a ty slouží k rozmělňování potravy. Dále máme 4 miniaturní špičáky, kterými syrové maso neroztrháme (podívejte se třeba na špičáky psa a srovnejte je se svými). I když se Vám to nelíbí tak člověk nemá zuby, ani trávicí systém stavěný na maso. Většinu stravy člověka vždy tvořila zelenina, ovoce, semínka, oříšky a pod. Teprve v posledních cca 40 letech člověk výrazněji jí maso. A roste výskyt rakoviny, zánětů, poruch imunity (souvisí s trávicím traktem) atd.

    +1/0
    26.4.2016 17:30

    L92u84k83á54š 16T70ó75t87h 6558703197252

    Urcite?

    www.second

    0/0
    20.4.2016 14:24
    Foto

    L18e60n31k84a 23H17a79l26á45m41k67o89v80á 4770372556718

    Kdyz pominu takove ty detaily, ze opravdu jsou v mase latky, ktere jinde nenajdete(kreatin, karnozin..atd..ok,da se to suplementy doladit), kdyz vynecham to, ze mi moje tchyne vedouci klinicke labiny rika, ze proste vegetariana podle krve pozna, ze necekam, ze vetsina vegetarianu si umi ohlidat, ze dostane vsechno z jidla ci alespon doplnku co potrebuje.....uz jen pro ten "hlad", ktery mam po opravdu intenzivnim ci dlouhem sportu na opravdu poradny kus kvalitniho masaV....neni mnoho prijemnejsich pocitu, ja si to rada dopreju, at se na me vegetariani nezlobi...nad miskou hrasku ci sojou tohle proste nemam.

    +8/−6
    19.4.2016 13:42

    D27a79n55i21e91l 90N21. 71P39o12k83o75r22n26ý 6397316925371

    Pokud jde jen o maso, není prakticky co řešit. Snad jen B12 a železo. Jiná situace nastane, jakmile se budete chtít plnohodotně najíst coby vegan

    +2/−2
    19.4.2016 12:24

    V11i64k80t50o92r 22W72o50l35f 8942138753776

    Proč myslíte?

    Jinak to železo není zas tak velkej problém.

    +3/0
    20.4.2016 7:19

    O24n14d70ř75e25j 97Š32i26n48d58l55e21r 2337148136295

    Problém je, že bílkoviny z rostlinných zdrojů nemají plnohodnotné spektrum aminokyselin a musí se pracně kombinovat, navíc skoro všechny výše vypsané zdroje jsou "zamořené" sacharidy. Když si vezmu nejbohatší běžný zdroj, čočku. Tak na takový běžný, střízlivý příjem bílkovin 150g mi výjde dost vysokých 350g sacharidů....

    Co se týče sóji, nefermentovaná sója opravdu není něco co by se vůbec hodilo k lidské konzumaci.

    +10/−5
    19.4.2016 10:22
    Foto

    J12a46n 95M52a76r72c73i30s 1342663826695

    Informace o neplnohodnotném amino spektru rostlinných zdrojů jsou již přežité. Mrkněte na nutritiondata.self.com a uvidíte, že rozdíly jsou, ale některé naopak v neprospěch živočišných. Když jsme u toho, tak 'vegetariánská' syrovátka (byť je živočišná) má spektrum mnohem lepší než všechna masa. Jde mi o to, že jako vegetarián opravdu nemáte problém s bílkovinami.

    +6/−2
    19.4.2016 10:33

    O66n95d18ř95e60j 86Š78i15n46d11l40e97r 2767888516185

    Syrovátka je živočišný zdroj .-)

    +1/0
    19.4.2016 10:41

    O69n27d88ř18e52j 47Š87i97n60d97l15e50r 2827468186425

    A to vy vlastně píšete. Omluva. Já také neřešim nyní vegetariansky jídelníček ale přímo rostlinné zdroje bílkovin

    0/0
    19.4.2016 11:04

    O37n65d30ř39e62j 93Š33i53n97d66l28e71r 2477298626345

    A rostlinné bílkoviny prostě skoro vždy mají některé aminokyseliny významně limitní. To je snadnio změřitelný a doložitelný fakt, jakým způsobem je to přežité?

    +2/−1
    19.4.2016 10:42

    M63i13l13a44n 57K39l32o77u96č56e97k 9544467959686

    Běžný střízlivý přijem je 1g na kilo hmotnosti člověka, při tomto poměru nijak trpět nebudete.

    0/0
    19.4.2016 10:35

    O38n67d13ř42e56j 58Š88i24n46d72l89e51r 2347758506785

    Možná tak bez silového tréningu...

    0/0
    19.4.2016 10:42

    M96i72l51a46n 78K11l60o12u15č86e32k 9824637499856

    Článek není ale o stravě při silovém tréningu že?

    0/0
    19.4.2016 11:11

    O56n39d38ř59e68j 15Š71i14n45d49l66e39r 2547158146555

    Silový tréning je nedílnou součástí jakéhokoli vyváženého pohybového režimu. Na tento web určitě nechodí jen jednosměrně zaměření běžci. Já třeba při své vytrvalostnímu výkonu nepříliš přátelské konstituci stále dal třeba na štědrý den půlmaraton po krušných horách...

    0/0
    19.4.2016 11:21

    M37i27l59a34n 13K10l26o66u76č65e96k 9544337759346

    To je dobré vědět, že jste to dal, ale věřte, že to dají i lidé bez 150g bílkovin denně, já zase například začal cvičit více silově, tedy méně opakování, velkou zátěž a zároveň jsem snížil konzumaci masa a masných výrobků, bez problémů

    0/0
    19.4.2016 12:18

    O73n59d25ř59e23j 74Š17i45n16d92l37e12r 2787488566545

    Já jsem také naříkal, že by to bez masa nešlo. Jen jsem chtěl předem odzbrojit stereotyp silově trénujícího člověka jako někoho kdo zvedne 200kg ale do schodů se zadýchá ;-). Jinak s temi bílkovinami mám na sobě ozkoušeno že pod1,5g na kg hmotnosti trpí znatelně regenerace. Každý je v tomhle jiný.

    0/0
    19.4.2016 17:58

    J96a58r59o15s32l39a45v 85M39a71l60ý 5936701598483

    Nejvyšší doporučená dávka je 1,7g na kilogram. To se týká velmi intenzivního silového tréninku, který normální hobík nemá. Vše nad tuto hranici je nebezpečné - zejména pro ledviny, kosti a pod. Ve studiích nebyl prokázán žádný podstatný rozdíl (stran rozvoje svalové hmoty) mezi příjmem 1,3 g na kilogram a 1,7g na kilogram. Proto se doporučuje se spíše držet příjmu 1,3 g na kilogram. S regenerací příjem bílkovin nemá nic společného. Únava svalů s odbourávání bílkovin nesouvisí

    0/0
    26.4.2016 17:40
    Foto

    J37a20n 74M16a24r93c90i39s 1482903206665

    Ale jo. I silový trénink jde. Trénuju 2x týdně a benčuju 150kg. Nemám sice srovnání, kolik bych zvedl s masem, ale tipuju, že míň ;-)

    0/0
    19.4.2016 15:51

    O96n10d30ř77e20j 32Š67i47n94d28l52e94r 2387738846875

    Jste vegetarián nebo vegan? Díky mléčným výrobkům a vejcím v zásadě vegetariánství není až tak velký problém. Jinak jsem nikde neřekl že to ani vegansky vyloženě nejde. Spíš není moc důvod proč. Je to pro drtivou většinu populace hrubě suboptimální nutriční strategie.

    0/−1
    19.4.2016 17:57





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.