• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Jak opustit maso a vyhnout se nedostatku bílkovin? Poradíme jak na to

    Vyřadili jste ze svého jídelníčku maso a hledáte ideální zdroj bílkovin? Přinášíme seznam osmi potravin, kterými si můžete zpestřit jídelníček.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    J55i81ř21í 82G64a13l57a39m90b23o63š 8338966823342

    Opustit maso ?

    V žádnem případe NE.

    Uzené, bůček, řízky klobásy atd.. jím již mnoho let. Jsem již v důchodovém věku a nemám nadváhu, nic mě nebolí a cítím se zdravě. Jsem přesvědčen, že je to hlavně stravou.

    0/−3
    20.4.2016 8:41

    I92g54o39r 89J96a93n97í32č66e83k 5853107849153

    luštěniny jsou zlo, to není paleo! :-D

    +1/0
    19.4.2016 22:56

    R23o95s73t92i34s92l54a92v 32S90i45k21s34t61a 7312403278

    Bílkovin je v běžné stravě normálního Čecha až přebytek. Takže hrozí spíš obrácený problém. I veganská strava jich zajišťuje dostatek, tedy pokud většina veganů jí luštěniny, obiloviny atd., možná tak někteří extrémní vyznavači veganství či vitariánství mohou mít problém, ale naprostá většina ne. Navíc to není o bílkovinách, ale o amynokyselinách, z nichž jsou bílkoviny tvořeny - a tam se zapomíná na jednu důležitou rostlinnou složku: houby. Jejich aminokyseliny jsou dokonce blíže masu než rostlinám. Nemyslím tím žampiony, ikdyž proč ne. Zkuste třeba opečenou hlívu, hlívový guláš, teď kačenky, smrže, za chvíli hřiby pečené, marinované apod. Bašta a skvělá náhražka masových bílkovin, lepší než soja či obilí.

    +5/−1
    19.4.2016 22:36

    I69g88o96r 82J28a29n13í24č42e30k 5713407549773

    opečenou hlívu a hlívový guláš? zastánci raw stravy by vám to vysvětlili :)

    0/0
    19.4.2016 22:58

    P42a49v39e62l 90S68o74b35o58t70k70a 5630924

    Maso je luxus, který by si dělnická třída neměla dopřávat více než jednou do týdne.

    +1/−1
    19.4.2016 18:54

    J77i71ř41í 75G90a48l24a96m12b11o86š 8928926593592

    ;-DR^

    0/0
    20.4.2016 8:41

    J14a31n 23H47a53v57e95l 9813719700626

    Myslím, že by si ho neměl nikdo dopřávat víc než jednou týdně, v zájmu zdraví vlastního i v zájmu zvířat, které je nutné kvůli nepřiměřené konzumaci masa, chovat v takových podmínkách...

    +2/−2
    20.4.2016 9:48

    M65i91c20h27a36l 29H34a50c40k 9824656385

    Právě že v zájmu zdraví maso každý den.

    0/−3
    22.4.2016 9:32

    P32a26v56e75l 41V62é45b68r 5419182702131

    Pokud by pánbůh (nebo příroda, chcete-li) chtěl, abychom se živili výhradně rostlinnou stravou, měli bychom bachor, čepec, knihu i slez...

    +6/−8
    19.4.2016 17:40

    M45i32l27a15n 96K94l10o69u23č35e56k 9134797759806

    Ne, to bychom měli, kdyby chtěl, abychom se živili pastvou.

    +7/−1
    19.4.2016 17:43

    J61a51n 61H75a93v74e98l 9963909770266

    Ve skutečnosti má člověk strukturu trávicího traktu jako býložravci. K masité stravě ho donutil nedostatek jiných zdrojů potravy způsobený klimatickými změnami a následná pohodlnost, zvyk a tradice. Člověk tráví maso velmi těžce za cenu velké zátěže organizmu. Občasná konzumace masa zřejmě neškodí, pro někoho snad může být nezbytná, ale základ by měla tvořit rostlinná strava.

    +6/−2
    20.4.2016 9:44

    J42o46h12a39n53a 93P87e74k93a18ř24o37v54á 3406222516121

    Máme špičáky a ty jsou na maso. Vegani ať si je klidně nechají vyškubat. :-P

    0/−1
    20.4.2016 14:19

    J74a22r76o10s59l10a92v 17M64a24l95ý 5146471418493

    Máme 12 stoliček a 8 třenových zubů - a ty slouží k rozmělňování potravy. Dále máme 4 miniaturní špičáky, kterými syrové maso neroztrháme (podívejte se třeba na špičáky psa a srovnejte je se svými). I když se Vám to nelíbí tak člověk nemá zuby, ani trávicí systém stavěný na maso. Většinu stravy člověka vždy tvořila zelenina, ovoce, semínka, oříšky a pod. Teprve v posledních cca 40 letech člověk výrazněji jí maso. A roste výskyt rakoviny, zánětů, poruch imunity (souvisí s trávicím traktem) atd.

    +1/0
    26.4.2016 17:30

    L87u63k58á96š 39T69ó41t68h 6388843667662

    Urcite?

    www.second

    0/0
    20.4.2016 14:24
    Foto

    L34e95n30k62a 51H71a33l83á23m76k65o42v52á 4940742396968

    Kdyz pominu takove ty detaily, ze opravdu jsou v mase latky, ktere jinde nenajdete(kreatin, karnozin..atd..ok,da se to suplementy doladit), kdyz vynecham to, ze mi moje tchyne vedouci klinicke labiny rika, ze proste vegetariana podle krve pozna, ze necekam, ze vetsina vegetarianu si umi ohlidat, ze dostane vsechno z jidla ci alespon doplnku co potrebuje.....uz jen pro ten "hlad", ktery mam po opravdu intenzivnim ci dlouhem sportu na opravdu poradny kus kvalitniho masaV....neni mnoho prijemnejsich pocitu, ja si to rada dopreju, at se na me vegetariani nezlobi...nad miskou hrasku ci sojou tohle proste nemam.

    +8/−6
    19.4.2016 13:42

    D83a36n61i68e35l 72N95. 43P81o81k70o16r83n90ý 6427926745951

    Pokud jde jen o maso, není prakticky co řešit. Snad jen B12 a železo. Jiná situace nastane, jakmile se budete chtít plnohodotně najíst coby vegan

    +2/−2
    19.4.2016 12:24

    V85i11k72t33o79r 63W27o71l32f 8312168113646

    Proč myslíte?

    Jinak to železo není zas tak velkej problém.

    +3/0
    20.4.2016 7:19

    O40n44d83ř12e32j 97Š40i61n10d86l79e68r 2117278106325

    Problém je, že bílkoviny z rostlinných zdrojů nemají plnohodnotné spektrum aminokyselin a musí se pracně kombinovat, navíc skoro všechny výše vypsané zdroje jsou "zamořené" sacharidy. Když si vezmu nejbohatší běžný zdroj, čočku. Tak na takový běžný, střízlivý příjem bílkovin 150g mi výjde dost vysokých 350g sacharidů....

    Co se týče sóji, nefermentovaná sója opravdu není něco co by se vůbec hodilo k lidské konzumaci.

    +10/−5
    19.4.2016 10:22
    Foto

    J43a71n 67M56a19r72c65i72s 1132713436955

    Informace o neplnohodnotném amino spektru rostlinných zdrojů jsou již přežité. Mrkněte na nutritiondata.self.com a uvidíte, že rozdíly jsou, ale některé naopak v neprospěch živočišných. Když jsme u toho, tak 'vegetariánská' syrovátka (byť je živočišná) má spektrum mnohem lepší než všechna masa. Jde mi o to, že jako vegetarián opravdu nemáte problém s bílkovinami.

    +6/−2
    19.4.2016 10:33

    O12n51d88ř41e27j 51Š35i31n80d67l44e62r 2227948976305

    Syrovátka je živočišný zdroj .-)

    +1/0
    19.4.2016 10:41

    O13n32d62ř63e94j 37Š60i62n59d90l91e73r 2707808396875

    A to vy vlastně píšete. Omluva. Já také neřešim nyní vegetariansky jídelníček ale přímo rostlinné zdroje bílkovin

    0/0
    19.4.2016 11:04

    O11n37d20ř20e54j 62Š27i74n94d28l63e98r 2197548606215

    A rostlinné bílkoviny prostě skoro vždy mají některé aminokyseliny významně limitní. To je snadnio změřitelný a doložitelný fakt, jakým způsobem je to přežité?

    +2/−1
    19.4.2016 10:42

    M67i44l41a38n 50K18l97o79u49č20e30k 9404317499426

    Běžný střízlivý přijem je 1g na kilo hmotnosti člověka, při tomto poměru nijak trpět nebudete.

    0/0
    19.4.2016 10:35

    O85n31d80ř14e37j 49Š20i54n76d83l65e84r 2527758676835

    Možná tak bez silového tréningu...

    0/0
    19.4.2016 10:42

    M76i92l81a72n 16K39l11o79u40č69e84k 9664447199306

    Článek není ale o stravě při silovém tréningu že?

    0/0
    19.4.2016 11:11

    O39n98d47ř79e13j 47Š39i45n46d22l67e56r 2717658646325

    Silový tréning je nedílnou součástí jakéhokoli vyváženého pohybového režimu. Na tento web určitě nechodí jen jednosměrně zaměření běžci. Já třeba při své vytrvalostnímu výkonu nepříliš přátelské konstituci stále dal třeba na štědrý den půlmaraton po krušných horách...

    0/0
    19.4.2016 11:21

    M22i65l43a36n 58K57l42o13u84č51e49k 9444527829756

    To je dobré vědět, že jste to dal, ale věřte, že to dají i lidé bez 150g bílkovin denně, já zase například začal cvičit více silově, tedy méně opakování, velkou zátěž a zároveň jsem snížil konzumaci masa a masných výrobků, bez problémů

    0/0
    19.4.2016 12:18

    O44n56d54ř66e46j 71Š71i30n53d41l56e68r 2157598676445

    Já jsem také naříkal, že by to bez masa nešlo. Jen jsem chtěl předem odzbrojit stereotyp silově trénujícího člověka jako někoho kdo zvedne 200kg ale do schodů se zadýchá ;-). Jinak s temi bílkovinami mám na sobě ozkoušeno že pod1,5g na kg hmotnosti trpí znatelně regenerace. Každý je v tomhle jiný.

    0/0
    19.4.2016 17:58

    J24a18r57o28s33l17a60v 71M95a95l62ý 5386631128853

    Nejvyšší doporučená dávka je 1,7g na kilogram. To se týká velmi intenzivního silového tréninku, který normální hobík nemá. Vše nad tuto hranici je nebezpečné - zejména pro ledviny, kosti a pod. Ve studiích nebyl prokázán žádný podstatný rozdíl (stran rozvoje svalové hmoty) mezi příjmem 1,3 g na kilogram a 1,7g na kilogram. Proto se doporučuje se spíše držet příjmu 1,3 g na kilogram. S regenerací příjem bílkovin nemá nic společného. Únava svalů s odbourávání bílkovin nesouvisí

    0/0
    26.4.2016 17:40
    Foto

    J62a69n 77M20a12r15c28i92s 1592913216125

    Ale jo. I silový trénink jde. Trénuju 2x týdně a benčuju 150kg. Nemám sice srovnání, kolik bych zvedl s masem, ale tipuju, že míň ;-)

    0/0
    19.4.2016 15:51

    O78n88d51ř82e45j 49Š36i40n86d34l58e67r 2837838586695

    Jste vegetarián nebo vegan? Díky mléčným výrobkům a vejcím v zásadě vegetariánství není až tak velký problém. Jinak jsem nikde neřekl že to ani vegansky vyloženě nejde. Spíš není moc důvod proč. Je to pro drtivou většinu populace hrubě suboptimální nutriční strategie.

    0/−1
    19.4.2016 17:57



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.