• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Jak opustit maso a vyhnout se nedostatku bílkovin? Poradíme jak na to

    Vyřadili jste ze svého jídelníčku maso a hledáte ideální zdroj bílkovin? Přinášíme seznam osmi potravin, kterými si můžete zpestřit jídelníček.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    J96i23ř45í 35G55a21l70a93m14b70o66š 8708906773752

    Opustit maso ?

    V žádnem případe NE.

    Uzené, bůček, řízky klobásy atd.. jím již mnoho let. Jsem již v důchodovém věku a nemám nadváhu, nic mě nebolí a cítím se zdravě. Jsem přesvědčen, že je to hlavně stravou.

    0/−3
    20.4.2016 8:41

    I31g38o10r 74J63a42n92í91č40e71k 5703337459173

    luštěniny jsou zlo, to není paleo! :-D

    +1/0
    19.4.2016 22:56

    R17o72s77t44i21s91l65a62v 17S74i84k50s71t16a 7322923188

    Bílkovin je v běžné stravě normálního Čecha až přebytek. Takže hrozí spíš obrácený problém. I veganská strava jich zajišťuje dostatek, tedy pokud většina veganů jí luštěniny, obiloviny atd., možná tak někteří extrémní vyznavači veganství či vitariánství mohou mít problém, ale naprostá většina ne. Navíc to není o bílkovinách, ale o amynokyselinách, z nichž jsou bílkoviny tvořeny - a tam se zapomíná na jednu důležitou rostlinnou složku: houby. Jejich aminokyseliny jsou dokonce blíže masu než rostlinám. Nemyslím tím žampiony, ikdyž proč ne. Zkuste třeba opečenou hlívu, hlívový guláš, teď kačenky, smrže, za chvíli hřiby pečené, marinované apod. Bašta a skvělá náhražka masových bílkovin, lepší než soja či obilí.

    +5/−1
    19.4.2016 22:36

    I15g71o40r 88J29a81n97í92č38e14k 5303157629833

    opečenou hlívu a hlívový guláš? zastánci raw stravy by vám to vysvětlili :)

    0/0
    19.4.2016 22:58

    P86a35v86e95l 96S87o36b78o85t19k67a 5300344

    Maso je luxus, který by si dělnická třída neměla dopřávat více než jednou do týdne.

    +1/−1
    19.4.2016 18:54

    J88i22ř69í 85G69a47l63a65m60b15o28š 8878896793502

    ;-DR^

    0/0
    20.4.2016 8:41

    J81a87n 44H57a53v89e96l 9253849200346

    Myslím, že by si ho neměl nikdo dopřávat víc než jednou týdně, v zájmu zdraví vlastního i v zájmu zvířat, které je nutné kvůli nepřiměřené konzumaci masa, chovat v takových podmínkách...

    +2/−2
    20.4.2016 9:48

    M14i80c35h85a30l 30H98a57c18k 9804686275

    Právě že v zájmu zdraví maso každý den.

    0/−3
    22.4.2016 9:32

    P60a66v98e28l 35V29é68b18r 5179182852951

    Pokud by pánbůh (nebo příroda, chcete-li) chtěl, abychom se živili výhradně rostlinnou stravou, měli bychom bachor, čepec, knihu i slez...

    +6/−8
    19.4.2016 17:40

    M97i73l19a76n 43K91l96o83u75č44e43k 9814407749846

    Ne, to bychom měli, kdyby chtěl, abychom se živili pastvou.

    +7/−1
    19.4.2016 17:43

    J96a87n 41H70a69v23e69l 9833909530716

    Ve skutečnosti má člověk strukturu trávicího traktu jako býložravci. K masité stravě ho donutil nedostatek jiných zdrojů potravy způsobený klimatickými změnami a následná pohodlnost, zvyk a tradice. Člověk tráví maso velmi těžce za cenu velké zátěže organizmu. Občasná konzumace masa zřejmě neškodí, pro někoho snad může být nezbytná, ale základ by měla tvořit rostlinná strava.

    +6/−2
    20.4.2016 9:44

    J70o94h26a12n27a 94P93e38k86a55ř20o32v24á 3266822836511

    Máme špičáky a ty jsou na maso. Vegani ať si je klidně nechají vyškubat. :-P

    0/−1
    20.4.2016 14:19

    J25a33r26o86s60l44a70v 29M74a47l26ý 5826371898283

    Máme 12 stoliček a 8 třenových zubů - a ty slouží k rozmělňování potravy. Dále máme 4 miniaturní špičáky, kterými syrové maso neroztrháme (podívejte se třeba na špičáky psa a srovnejte je se svými). I když se Vám to nelíbí tak člověk nemá zuby, ani trávicí systém stavěný na maso. Většinu stravy člověka vždy tvořila zelenina, ovoce, semínka, oříšky a pod. Teprve v posledních cca 40 letech člověk výrazněji jí maso. A roste výskyt rakoviny, zánětů, poruch imunity (souvisí s trávicím traktem) atd.

    +1/0
    26.4.2016 17:30

    L32u70k30á12š 67T73ó26t47h 6868113867382

    Urcite?

    www.second

    0/0
    20.4.2016 14:24
    Foto

    L85e65n27k54a 85H39a28l67á67m37k84o20v59á 4540812526578

    Kdyz pominu takove ty detaily, ze opravdu jsou v mase latky, ktere jinde nenajdete(kreatin, karnozin..atd..ok,da se to suplementy doladit), kdyz vynecham to, ze mi moje tchyne vedouci klinicke labiny rika, ze proste vegetariana podle krve pozna, ze necekam, ze vetsina vegetarianu si umi ohlidat, ze dostane vsechno z jidla ci alespon doplnku co potrebuje.....uz jen pro ten "hlad", ktery mam po opravdu intenzivnim ci dlouhem sportu na opravdu poradny kus kvalitniho masaV....neni mnoho prijemnejsich pocitu, ja si to rada dopreju, at se na me vegetariani nezlobi...nad miskou hrasku ci sojou tohle proste nemam.

    +8/−6
    19.4.2016 13:42

    D77a55n59i64e91l 98N53. 94P80o26k76o97r84n38ý 6857726155841

    Pokud jde jen o maso, není prakticky co řešit. Snad jen B12 a železo. Jiná situace nastane, jakmile se budete chtít plnohodotně najíst coby vegan

    +2/−2
    19.4.2016 12:24

    V62i56k92t39o52r 18W31o60l93f 8852208513226

    Proč myslíte?

    Jinak to železo není zas tak velkej problém.

    +3/0
    20.4.2016 7:19

    O90n73d89ř19e55j 37Š72i93n66d73l58e15r 2237508686815

    Problém je, že bílkoviny z rostlinných zdrojů nemají plnohodnotné spektrum aminokyselin a musí se pracně kombinovat, navíc skoro všechny výše vypsané zdroje jsou "zamořené" sacharidy. Když si vezmu nejbohatší běžný zdroj, čočku. Tak na takový běžný, střízlivý příjem bílkovin 150g mi výjde dost vysokých 350g sacharidů....

    Co se týče sóji, nefermentovaná sója opravdu není něco co by se vůbec hodilo k lidské konzumaci.

    +10/−5
    19.4.2016 10:22
    Foto

    J97a97n 46M54a69r29c94i63s 1482123506425

    Informace o neplnohodnotném amino spektru rostlinných zdrojů jsou již přežité. Mrkněte na nutritiondata.self.com a uvidíte, že rozdíly jsou, ale některé naopak v neprospěch živočišných. Když jsme u toho, tak 'vegetariánská' syrovátka (byť je živočišná) má spektrum mnohem lepší než všechna masa. Jde mi o to, že jako vegetarián opravdu nemáte problém s bílkovinami.

    +6/−2
    19.4.2016 10:33

    O40n14d66ř84e39j 13Š85i34n93d29l40e45r 2417898956825

    Syrovátka je živočišný zdroj .-)

    +1/0
    19.4.2016 10:41

    O44n34d39ř66e61j 77Š95i86n72d95l51e70r 2777368696525

    A to vy vlastně píšete. Omluva. Já také neřešim nyní vegetariansky jídelníček ale přímo rostlinné zdroje bílkovin

    0/0
    19.4.2016 11:04

    O86n40d62ř61e16j 72Š74i19n64d44l87e77r 2677118226785

    A rostlinné bílkoviny prostě skoro vždy mají některé aminokyseliny významně limitní. To je snadnio změřitelný a doložitelný fakt, jakým způsobem je to přežité?

    +2/−1
    19.4.2016 10:42

    M33i22l29a23n 71K82l79o62u18č79e21k 9424617259556

    Běžný střízlivý přijem je 1g na kilo hmotnosti člověka, při tomto poměru nijak trpět nebudete.

    0/0
    19.4.2016 10:35

    O67n58d86ř57e11j 37Š44i76n70d58l30e12r 2277898286285

    Možná tak bez silového tréningu...

    0/0
    19.4.2016 10:42

    M71i83l71a47n 65K16l56o79u14č59e10k 9524367619416

    Článek není ale o stravě při silovém tréningu že?

    0/0
    19.4.2016 11:11

    O56n49d88ř29e28j 80Š52i20n51d88l45e58r 2637518796625

    Silový tréning je nedílnou součástí jakéhokoli vyváženého pohybového režimu. Na tento web určitě nechodí jen jednosměrně zaměření běžci. Já třeba při své vytrvalostnímu výkonu nepříliš přátelské konstituci stále dal třeba na štědrý den půlmaraton po krušných horách...

    0/0
    19.4.2016 11:21

    M71i88l60a49n 58K88l76o88u61č12e16k 9534517379906

    To je dobré vědět, že jste to dal, ale věřte, že to dají i lidé bez 150g bílkovin denně, já zase například začal cvičit více silově, tedy méně opakování, velkou zátěž a zároveň jsem snížil konzumaci masa a masných výrobků, bez problémů

    0/0
    19.4.2016 12:18

    O49n19d26ř72e62j 37Š69i98n47d28l72e29r 2577308576915

    Já jsem také naříkal, že by to bez masa nešlo. Jen jsem chtěl předem odzbrojit stereotyp silově trénujícího člověka jako někoho kdo zvedne 200kg ale do schodů se zadýchá ;-). Jinak s temi bílkovinami mám na sobě ozkoušeno že pod1,5g na kg hmotnosti trpí znatelně regenerace. Každý je v tomhle jiný.

    0/0
    19.4.2016 17:58

    J38a33r95o37s63l74a21v 82M66a71l10ý 5676261738983

    Nejvyšší doporučená dávka je 1,7g na kilogram. To se týká velmi intenzivního silového tréninku, který normální hobík nemá. Vše nad tuto hranici je nebezpečné - zejména pro ledviny, kosti a pod. Ve studiích nebyl prokázán žádný podstatný rozdíl (stran rozvoje svalové hmoty) mezi příjmem 1,3 g na kilogram a 1,7g na kilogram. Proto se doporučuje se spíše držet příjmu 1,3 g na kilogram. S regenerací příjem bílkovin nemá nic společného. Únava svalů s odbourávání bílkovin nesouvisí

    0/0
    26.4.2016 17:40
    Foto

    J68a24n 97M94a49r47c77i26s 1352113896235

    Ale jo. I silový trénink jde. Trénuju 2x týdně a benčuju 150kg. Nemám sice srovnání, kolik bych zvedl s masem, ale tipuju, že míň ;-)

    0/0
    19.4.2016 15:51

    O30n84d69ř29e67j 13Š20i77n30d55l98e36r 2747968426155

    Jste vegetarián nebo vegan? Díky mléčným výrobkům a vejcím v zásadě vegetariánství není až tak velký problém. Jinak jsem nikde neřekl že to ani vegansky vyloženě nejde. Spíš není moc důvod proč. Je to pro drtivou většinu populace hrubě suboptimální nutriční strategie.

    0/−1
    19.4.2016 17:57





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.