• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Odlehčete svému tělu. Nahraďte lepek třeba batáty a amarantem

    Že není rohlík jako brambora, všichni víme. V obou případech se jedná o sacharid. Lepek v housce ale nemá vždy blahý vliv na tělo, lidí s intolerancí k lepku je přitom dost. Jeho nahrazení není složité a přitom vám může významně zkvalitnit život.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
    Foto

    A65n40n25a 26J93e30r64m26á20ř75o96v19á 7822922567253

    Pro zájemce o studie, týkající se vlivu lepku na střevní propustnost a následný možný vznik (autoimunitních) chorob:

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    m.physrev.physiology.org

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    +1/0
    19.7.2015 12:18

    J87i37r96i 67S95l54a12v36i43k 2331619585532

    Není těžké dohledat, kdo se na tyto studie odkazuje. Není překvapení, že to je paleo komunita, což se dalo čekat. Na tomto příkladu je vidět, jak vznikají mýty. Jeden doktor (ve všech článcích má prsty jeden doktor) přijde s novou teorií, která se hodí paleo komunitě, ti to ihned vezmou jako jasný vědecký důkaz, odkážou se na to, ignorují desítky studií, které tvrdí něco jiného, lidé tomu uvěří, neověří si zdroje, informaci šíří dál a mýtus je na světě.

    Nemám nic proti tomu výzkumu, ale je to jen polotovar pro naši výživu, mohlo to být na zakázku, mohla nastat chyba, můžeto být správný závěr, ale na naši výživu to vliv nemá. Vadí mi však účelová interpretace ze strany paleo komunity a pak slepé papouškování některými "výživovými poradci".

    +2/−1
    19.7.2015 20:57

    S27v47a67t18a88v70a 69D48u32r60a87n65o85v21á 3319719914381

    jen na okraj dneska omezit lepkove potraviny doporucuji i klasicti lekari.  Ve zprave od lekare jedne me pribuzne s nemocnym zlucnikem, lekarka napsala neco ve smyslu, omezit  tucne potraviny, pecivo, testoviny a jine moucne produkty. Pritom neni to tak davno, kdy jste dostal doporuceni suchy bily rohlik a nejist tuky. ;-)

    0/0
    20.7.2015 11:16

    J10i70r71i 78S56l76a26v77i97k 2441709235662

    A bylo to kvůli lepku? Současná mouka, tak jak se zpracovává, tak není vhodná bez ohledu na obsah lepku. Zrovna já pečivo také nejím, ale lepku se nevyhýbám (moukou zahuštěná omáčka, melta, atd.). Žlučníkáři mají přísnou dietu, ale to s lepkem (a o něj v této diskuzi jde především) to nemá nic společného :-)

    +2/0
    20.7.2015 20:03

    J86i40r63i 61S31l79a70v24i83k 2661549285872

    Autorka evidentně čerpá z neověřených zdrojů, bylo by vhodné je uvádět, ať si člověk udělá obrázek o věrohodnosti článku. Např. celiaků je do 1%, kde bere 20-30%? Jo v ovsi není lepek, ale 99% celiaků má problém s bílkovinou obsaženou v ovsi, někteří nemůžou ani kukuřici. Ve výčtu příznaků také chybí "žádné příznaky", protože někdo má mírné příznaky a někdo dokonce žádné (tzv tichá forma celiakie). Tento článek nelze vůbec brát jako výživový ani jako prevenci proti celiakii/intoleranci na lepek.

    Lepek nepotřebujeme (no na pečení je dobrý, ale tělo ho nepotřebuje), ale lepek 99% lidem neškodí a jsou mnohem častější alergie či autoimunitní onemocnění. Doporučoval bych tento článek raději úplně ignorovat a místo toho si u obvoďáka zažádat o testy případně si je udělat na nějakém bezpelkovém dni (trhu).

    +1/0
    15.7.2015 23:21
    Foto

    A74n17n18a 87J26e25r21m61á68ř30o53v55á 7752882617223

    Je účelem nimrat se v detailech, nebo pomoci ostatním? To mě tak napadá, když čtu některé komentáře. Stejně jako svět není černo-bílý, ani tolerance lepku není buď-anebo (celiak-neceliak), ale existuje mnoho mezistupňů.... Budu moc ráda, když vám obvoďák udělá testy. Opravdu.

    +1/−1
    16.7.2015 10:38

    J53i90r50i 87S88l73a98v97i80k 2661209705572

    Jak někomu pomůže článek plný mystifikace? Nemá smysl se nimrat v detailech, když Vám unikají základy. Tímto článkem jen ukazujete svoji neodbornost a neprofesionalitu. Jaké máte zdroje pro informaci, že lepek je agresivnější, že lepek způsobuje propustnost střev, že lepek má vztah k Chrohnově chorobě

    +2/−1
    16.7.2015 22:28

    S38v56a86t21a11v58a 37D13u89r35a81n96o51v74á 3779939414761

    normalne se nikoho nezastavam, ale vyzkum na tema lepek a Crohnova choroba bezi mimo i v laboratorich u nas.

    0/0
    20.7.2015 11:18

    J33i94r34i 32S54l10a36v47i86k 2271439885272

    To ale neznamená, že vztah Crohnovy choroby a lepku existuje. Někdy je jednodušší nejdříve zcela vyloučit mylné cesty než najít tu správnou :-) Slovy klasika T.A. Edisona: Já jsem neselhal. Já jsem pouze našel 10 000 cest, které nebudou fungovat.

    Některým pacientům s Crohnovou chorobou pomůže vyloučit z jídelníčku ovoce, tak ovoce začneme všem paušálně zakazovat?

    +2/0
    20.7.2015 20:09
    Foto

    A44n53d51r97e71a 25Š98r88e77t59r63o26v87á 7591615170758

    Zase silenstvi s lepkem. To uz snad neni normalni. Nikomu, kdo nema celakii, zadny lepek nikdy neublizil. Nerozumim tomu, proc se to tak rozmohlo. Stejne jako cukr, ktery uz se ted nazyva zabijakem... Lidem uz vazne hrablo.

    +6/−2
    13.7.2015 14:27
    Foto

    A57n33d12r71e77a 92Š33r43e31t64r65o11v31á 7891265710918

    *celiakii

    0/0
    13.7.2015 14:28

    S92v79a16t30a36v95a 68D61u34r15a55n71o90v83á 3489869344201

    a co lidi s intoleranci, nemaji celiakii s jejimi projevy na strevech a zazivacim traktu, ale lepek jim zpusobuje jine zdravotni problemy ekzemy pocinaje a opravdovou migrenou (ne tou, kterou rikate manzelovi, ze dnes ne) konce ? Je to stejny zdravotni problem jako jiny, jen ten lepek nema takovy dopad jako pri celiakii, vlastne mnohdy mnohem horsi.

    +3/−1
    13.7.2015 14:36
    Foto

    A66n41d93r41e80a 72Š14r47e81t76r34o21v58á 7411355700878

    A jak vite, ze to je zpusobene lepkem? Jsou na to nejake studie? Protoze v rodine migreny mame, tak jsem si o nich neco precetla, ale nikdy se v pricinach nepsalo o lepku...

    +4/−3
    13.7.2015 14:40

    S69v23a95t50a12v75a 75D19u41r98a37n75o91v74á 3279819134901

    O lepku existuje hodne studii a o intolerancich taky, zkuste si pohledat na internetu, najdete tam i hodne zahranicnich studii z vyzkupu lepku. V podstate u migreny neni nikdo schopny rict z ceho ji mame, ale nekdo reaguje na specificke potraviny, nedostatek vody, jidla etc. Ono opravdu plati jsme zdravi jen tolik, jak zdrave jime. Ve velkem vzorku lidi muzou vsichni jist, co chteji a budou vzdy stihli a krasni a zdravi, ale ve stejnem mnozstvi lidi budou lide, kteri snedi napr. jahody a vzdy se osypou, dalsi snedi fazole a budou mit nadymaci potize, nekdo si da oblibenou sklenku cerveneho vina a bude mit migrenu. To stejne se vam muze stat s lepkem a jakoukoliv potravinou.

    +2/0
    13.7.2015 14:58

    I61v34a 61K84a73r49l62o90v31s79k57á 5805437229583

    já osobně mívala takové migrény, že i jako dítě jsem tloukla hlavou do zdi, abych tu bolest přehlušila. Po zjištění celiakie a nasazení diety jsem bez migrén :) U někoho to opravdu může být příčina, spouštěč. Stejně jako celiakii, máme i migrény v rodinné anamnéze.

    +1/0
    13.7.2015 20:21
    Foto

    A57n76d98r64e96a 69Š89r91e65t15r63o72v48á 7531105410468

    No vidite, ale zakladni tam je ta celiakie. Pochybuji, ze clovek, ktery neni celiakem, by mel migrenu jenom z lepku. Vite, ja jsem skeptik, nikomu samozrejme nevyvracim jeho zkusenosti, vim, ze telo je organismus slozity, ale v dnesni dobe se strasi uplne vsim a mne to prijde za hranici zdraveho rozumu. Dneska se pranyruje lepek (uz jen vycet toho, co zpusobuje, v tomto clanku, je pomerne siroky a clovek se divi, ze WHO jeste nevydala varovani, aby lidi nejedli lepek, nebot je muze prakticky zabit), lidi blazni, vynechavaji pecivo, cpou se raw stravou, zatracuji cukr, sul, vajicka a mliko... Skoro mi to pripomina blaznovstvi ohledne autismu po ockovani. Ta studie, ktera to jakoze dokazovala, byla spatna, plna falesnych udaju, dnes se o tom vi, bylo to xkrat vyvraceno, presto se skodlivosti ockovani a primou souvislosti s autismem spousta lidi ohani. Mam tuseni, ze casem se to ukaze i u lepku, stejne jako se to ukazalo u tech vajicek...

    +3/−1
    14.7.2015 8:44
    Foto

    A41n58n32a 79J35e44r60m20á75ř61o22v83á 7862612507553

    Na WHO směrnice bych moc nesázela.... potravinářský průmysl je drží pod tlakem a nedovolí, aby se příliš "utahoval opasek" ;) je na uvážení každého jedince, jak s informacemi naloží, nebo čemu bude věřit... a hlavně, nejlepší je vlastní zkušenost a příliš se nestresovat, jak píšete (to neznamená ale, že budeme zavírat oči před něčím, co je evidentní). Co se týká třeba vajec, je to skvělá potravina, ovšem také častý alergen.. tady je vidět, jak by strava měla být individuální.

    +1/−1
    15.7.2015 15:37
    Foto

    A41n78d25r68e14a 13Š35r64e63t70r92o17v43á 7971285820358

    No pardon, ale neni to uz trosku pritazene za vlasy, ze WHO je v moci potravinarskeho prumyslu? Nezlobte se, ja na nejake konspirace nejsem (a to nejsem zadna idealistka) a podobne vyroky spolehlive snizuji miru duveryhodnosti dane osoby. A strava samozrejme individualni je, kazdy ji, co mu vyhovuje, to jen vsichni ti vyzivovi poradci, co se vyrojili jakou houby po desti, nam neustale podsouvaji, ze vsechno delame blbe a ze bychom meli jist to, to a to,  a naopak vubec nejist to, to ci ono. A delate to i vy. V clanku neberete ohled na to, ze nekdo proste muze jist treba bile pecivo denne a je ve vyborne zdravotni kondici (napr. ja), ale jen strasite a snazite se lidi presvedcit, aby se lepku vyhybali jako cert krizi, protoze to je proste univerzalni skodic pro vsechny.

    Vyse take pisete, nac se nimrat v detailech. To je take pomerne smutne tvrzeni od cloveka, ktery se stavi do role odbornika. Prave ze od odborniku by clovek cekal opravdu zevrubny pristup a skutecne validni a podrobnou analyzu, ne ze tam nacpeme vsechno, co jsem se kde na internetu docetla, eventualne co mne osobne vyhovuje/nevyhovuje, a udelame z toho odborny clanek s obecnou platnosti.

    +2/0
    17.7.2015 6:56

    S56v49a96t80a10v35a 96D72u30r45a58n24o39v53á 3309759214961

    analyzovat (nimrat detaily) je treba, ale vy jste opacny extrem, nepripoustite, ze i druha strana muze mit pravdu. Co se tyka WHO, tak to neni nezavisla organizace, i kdyz se tak tvari. Uz jenom doporuceni ohledne praseci/ptaci chripky, kde nejvic z toho tezil farmaceuticky prumysl, jsou vicemene dukazem o jeji "nezavislosti"

    0/0
    20.7.2015 11:22

    Z96b68y61n31ě71k 53Š28a53f70a79r89č27í67k 5287238655144

    Opět článek plný bludů. Rv Je mi záhadou, proč je tento pseudoserver součástí iDNES. Dohledejte si studii jménem "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates."

    +5/−1
    13.7.2015 13:20

    S35v92a16t43a96v25a 42D17u40r15a28n14o56v63á 3639239324171

    velmi maly vzorek, na kterem test byl provaden.  Validni testy se provadeji na vetsim vzorku lidi. Na druhou stranu mnoho lidi lepkove potraviny neji, dalsi lide nepiji mleko a neji vyrobky z nej. Ziji a nic jim neschazi. Pak je tady skupina lidi, kteri z jakehokoliv duvodu ji bezlepkove, maji to potvrzene lekarem nebo i je to jejich vlastni iniciativa a jsou na tom zdravotne lepe. Intolerance na potraviny nejsou tak nebezpecne jako alergie, ale jsou zname mozna stejne dlouho a v soucasne dobe se jim venuje vetsi pozornost. Tot vse. To, ze psenice neni stejna jako pred 30,50,100 a vice lety je vseobecne znama vec, to, ze je slechtena tak, aby vyhovovala pekarum, cukrarum etc. je taky znamo. Ze pridatne latky s lepkem v potravinach jsou neodiskutovatelnym faktem, pak by se celiak nemusel divat na jogurt, jestli tam nahodou neni nejake pro nej nebezpecne zahustovadlo, stejne jako je to se sunkoua jinymi potravinami. Proste jime vyrobku z psenice vice nez je zdravo a nekdy i nevedomky. Tot vse.

    +1/0
    13.7.2015 14:51

    S84v37a87t86a74v18a 55D16u53r11a49n55o41v55á 3219399644711

    Maly komentar k ovesnym vlockam. Vlocky jsou prirozene bezlepkova potravina, pokud pri jejich rustu a vyrobe nedojde ke krizove kontaminaci (stejne mly jako lepkove obiloviny, lany obili psenice vedle ovsa etc.). Bilkovina v ovsu se jmenuje avenin. Neni zcela prokazano, ze oves, ktery neni krizove kontaminovan, je vzdy nebezpecny (viz. zahranicni studie). Bezne se v prodejnach pro celiaky nebo ve zdrave vyzive dostanou koupit ovesne vlocky oznacene gluten free, ktere jsou vypestovany a zpracovany s dodrzenim pravidel pro bezlepkovou dietu.

    0/0
    13.7.2015 7:49

    R84o14m89a34n 63P16o39s46p87í47š52i74l 7427632133157

    neexistuje nezdrave jidlo, jenom nezdrava mnozstvi. bezlepkove diety jsou dnes hodne moderni a do cech prichazeji ze zapadnich zemi, stejne jako pred nejakymi osmi lety bylo velmi moderni nesolit. neni nutne uplne odstranit z jidelnicku vsechno co neni uplne extra-megazdrave, protoze potom byste napriklad uplne prestaly jist mlecne vyrobky (krom jogurtu a tim myslim klasicky plnotucny selsky jogurt). misto normalniho cukru pouzivali palmovy ktery se zase vyrabi ve velkem z palem sazenych po vykacenem destnem pralese atp

    +4/−1
    13.7.2015 1:56





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.