• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Odlehčete svému tělu. Nahraďte lepek třeba batáty a amarantem

    Že není rohlík jako brambora, všichni víme. V obou případech se jedná o sacharid. Lepek v housce ale nemá vždy blahý vliv na tělo, lidí s intolerancí k lepku je přitom dost. Jeho nahrazení není složité a přitom vám může významně zkvalitnit život.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
    Foto

    A26n18n39a 82J69e59r86m70á31ř88o11v27á 7382322527773

    Pro zájemce o studie, týkající se vlivu lepku na střevní propustnost a následný možný vznik (autoimunitních) chorob:

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    m.physrev.physiology.org

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    +1/0
    19.7.2015 12:18

    J66i77r79i 26S28l86a55v51i15k 2661539855282

    Není těžké dohledat, kdo se na tyto studie odkazuje. Není překvapení, že to je paleo komunita, což se dalo čekat. Na tomto příkladu je vidět, jak vznikají mýty. Jeden doktor (ve všech článcích má prsty jeden doktor) přijde s novou teorií, která se hodí paleo komunitě, ti to ihned vezmou jako jasný vědecký důkaz, odkážou se na to, ignorují desítky studií, které tvrdí něco jiného, lidé tomu uvěří, neověří si zdroje, informaci šíří dál a mýtus je na světě.

    Nemám nic proti tomu výzkumu, ale je to jen polotovar pro naši výživu, mohlo to být na zakázku, mohla nastat chyba, můžeto být správný závěr, ale na naši výživu to vliv nemá. Vadí mi však účelová interpretace ze strany paleo komunity a pak slepé papouškování některými "výživovými poradci".

    +2/−1
    19.7.2015 20:57

    S69v27a56t28a12v16a 65D92u30r50a45n26o15v66á 3129299374931

    jen na okraj dneska omezit lepkove potraviny doporucuji i klasicti lekari.  Ve zprave od lekare jedne me pribuzne s nemocnym zlucnikem, lekarka napsala neco ve smyslu, omezit  tucne potraviny, pecivo, testoviny a jine moucne produkty. Pritom neni to tak davno, kdy jste dostal doporuceni suchy bily rohlik a nejist tuky. ;-)

    0/0
    20.7.2015 11:16

    J79i92r47i 25S13l51a41v16i38k 2611879765122

    A bylo to kvůli lepku? Současná mouka, tak jak se zpracovává, tak není vhodná bez ohledu na obsah lepku. Zrovna já pečivo také nejím, ale lepku se nevyhýbám (moukou zahuštěná omáčka, melta, atd.). Žlučníkáři mají přísnou dietu, ale to s lepkem (a o něj v této diskuzi jde především) to nemá nic společného :-)

    +2/0
    20.7.2015 20:03

    J16i10r51i 60S70l54a97v36i26k 2851839465372

    Autorka evidentně čerpá z neověřených zdrojů, bylo by vhodné je uvádět, ať si člověk udělá obrázek o věrohodnosti článku. Např. celiaků je do 1%, kde bere 20-30%? Jo v ovsi není lepek, ale 99% celiaků má problém s bílkovinou obsaženou v ovsi, někteří nemůžou ani kukuřici. Ve výčtu příznaků také chybí "žádné příznaky", protože někdo má mírné příznaky a někdo dokonce žádné (tzv tichá forma celiakie). Tento článek nelze vůbec brát jako výživový ani jako prevenci proti celiakii/intoleranci na lepek.

    Lepek nepotřebujeme (no na pečení je dobrý, ale tělo ho nepotřebuje), ale lepek 99% lidem neškodí a jsou mnohem častější alergie či autoimunitní onemocnění. Doporučoval bych tento článek raději úplně ignorovat a místo toho si u obvoďáka zažádat o testy případně si je udělat na nějakém bezpelkovém dni (trhu).

    +1/0
    15.7.2015 23:21
    Foto

    A43n10n22a 30J52e32r77m72á72ř91o79v53á 7232142867943

    Je účelem nimrat se v detailech, nebo pomoci ostatním? To mě tak napadá, když čtu některé komentáře. Stejně jako svět není černo-bílý, ani tolerance lepku není buď-anebo (celiak-neceliak), ale existuje mnoho mezistupňů.... Budu moc ráda, když vám obvoďák udělá testy. Opravdu.

    +1/−1
    16.7.2015 10:38

    J76i14r15i 53S47l38a25v63i15k 2401739385672

    Jak někomu pomůže článek plný mystifikace? Nemá smysl se nimrat v detailech, když Vám unikají základy. Tímto článkem jen ukazujete svoji neodbornost a neprofesionalitu. Jaké máte zdroje pro informaci, že lepek je agresivnější, že lepek způsobuje propustnost střev, že lepek má vztah k Chrohnově chorobě

    +2/−1
    16.7.2015 22:28

    S63v17a62t78a75v18a 40D92u18r19a65n97o38v43á 3179709164571

    normalne se nikoho nezastavam, ale vyzkum na tema lepek a Crohnova choroba bezi mimo i v laboratorich u nas.

    0/0
    20.7.2015 11:18

    J50i20r40i 48S81l78a92v88i15k 2831589245222

    To ale neznamená, že vztah Crohnovy choroby a lepku existuje. Někdy je jednodušší nejdříve zcela vyloučit mylné cesty než najít tu správnou :-) Slovy klasika T.A. Edisona: Já jsem neselhal. Já jsem pouze našel 10 000 cest, které nebudou fungovat.

    Některým pacientům s Crohnovou chorobou pomůže vyloučit z jídelníčku ovoce, tak ovoce začneme všem paušálně zakazovat?

    +2/0
    20.7.2015 20:09
    Foto

    A57n49d15r19e84a 27Š74r46e95t55r11o68v93á 7491545180948

    Zase silenstvi s lepkem. To uz snad neni normalni. Nikomu, kdo nema celakii, zadny lepek nikdy neublizil. Nerozumim tomu, proc se to tak rozmohlo. Stejne jako cukr, ktery uz se ted nazyva zabijakem... Lidem uz vazne hrablo.

    +6/−2
    13.7.2015 14:27
    Foto

    A17n92d97r81e32a 27Š36r24e35t83r84o86v12á 7561445920958

    *celiakii

    0/0
    13.7.2015 14:28

    S17v58a33t34a32v53a 41D21u54r63a38n79o86v39á 3479799204751

    a co lidi s intoleranci, nemaji celiakii s jejimi projevy na strevech a zazivacim traktu, ale lepek jim zpusobuje jine zdravotni problemy ekzemy pocinaje a opravdovou migrenou (ne tou, kterou rikate manzelovi, ze dnes ne) konce ? Je to stejny zdravotni problem jako jiny, jen ten lepek nema takovy dopad jako pri celiakii, vlastne mnohdy mnohem horsi.

    +3/−1
    13.7.2015 14:36
    Foto

    A64n26d40r35e31a 77Š93r58e42t88r59o92v98á 7661755970428

    A jak vite, ze to je zpusobene lepkem? Jsou na to nejake studie? Protoze v rodine migreny mame, tak jsem si o nich neco precetla, ale nikdy se v pricinach nepsalo o lepku...

    +4/−3
    13.7.2015 14:40

    S95v84a70t84a48v66a 70D77u63r97a44n48o54v47á 3169919794781

    O lepku existuje hodne studii a o intolerancich taky, zkuste si pohledat na internetu, najdete tam i hodne zahranicnich studii z vyzkupu lepku. V podstate u migreny neni nikdo schopny rict z ceho ji mame, ale nekdo reaguje na specificke potraviny, nedostatek vody, jidla etc. Ono opravdu plati jsme zdravi jen tolik, jak zdrave jime. Ve velkem vzorku lidi muzou vsichni jist, co chteji a budou vzdy stihli a krasni a zdravi, ale ve stejnem mnozstvi lidi budou lide, kteri snedi napr. jahody a vzdy se osypou, dalsi snedi fazole a budou mit nadymaci potize, nekdo si da oblibenou sklenku cerveneho vina a bude mit migrenu. To stejne se vam muze stat s lepkem a jakoukoliv potravinou.

    +2/0
    13.7.2015 14:58

    I76v64a 81K36a54r39l73o20v51s60k61á 5645717149873

    já osobně mívala takové migrény, že i jako dítě jsem tloukla hlavou do zdi, abych tu bolest přehlušila. Po zjištění celiakie a nasazení diety jsem bez migrén :) U někoho to opravdu může být příčina, spouštěč. Stejně jako celiakii, máme i migrény v rodinné anamnéze.

    +1/0
    13.7.2015 20:21
    Foto

    A95n51d94r48e90a 25Š59r69e56t67r79o58v19á 7861515530108

    No vidite, ale zakladni tam je ta celiakie. Pochybuji, ze clovek, ktery neni celiakem, by mel migrenu jenom z lepku. Vite, ja jsem skeptik, nikomu samozrejme nevyvracim jeho zkusenosti, vim, ze telo je organismus slozity, ale v dnesni dobe se strasi uplne vsim a mne to prijde za hranici zdraveho rozumu. Dneska se pranyruje lepek (uz jen vycet toho, co zpusobuje, v tomto clanku, je pomerne siroky a clovek se divi, ze WHO jeste nevydala varovani, aby lidi nejedli lepek, nebot je muze prakticky zabit), lidi blazni, vynechavaji pecivo, cpou se raw stravou, zatracuji cukr, sul, vajicka a mliko... Skoro mi to pripomina blaznovstvi ohledne autismu po ockovani. Ta studie, ktera to jakoze dokazovala, byla spatna, plna falesnych udaju, dnes se o tom vi, bylo to xkrat vyvraceno, presto se skodlivosti ockovani a primou souvislosti s autismem spousta lidi ohani. Mam tuseni, ze casem se to ukaze i u lepku, stejne jako se to ukazalo u tech vajicek...

    +3/−1
    14.7.2015 8:44
    Foto

    A28n86n97a 43J60e68r40m40á21ř38o24v19á 7262972357403

    Na WHO směrnice bych moc nesázela.... potravinářský průmysl je drží pod tlakem a nedovolí, aby se příliš "utahoval opasek" ;) je na uvážení každého jedince, jak s informacemi naloží, nebo čemu bude věřit... a hlavně, nejlepší je vlastní zkušenost a příliš se nestresovat, jak píšete (to neznamená ale, že budeme zavírat oči před něčím, co je evidentní). Co se týká třeba vajec, je to skvělá potravina, ovšem také častý alergen.. tady je vidět, jak by strava měla být individuální.

    +1/−1
    15.7.2015 15:37
    Foto

    A60n57d95r20e52a 87Š63r26e94t34r68o73v79á 7631325100178

    No pardon, ale neni to uz trosku pritazene za vlasy, ze WHO je v moci potravinarskeho prumyslu? Nezlobte se, ja na nejake konspirace nejsem (a to nejsem zadna idealistka) a podobne vyroky spolehlive snizuji miru duveryhodnosti dane osoby. A strava samozrejme individualni je, kazdy ji, co mu vyhovuje, to jen vsichni ti vyzivovi poradci, co se vyrojili jakou houby po desti, nam neustale podsouvaji, ze vsechno delame blbe a ze bychom meli jist to, to a to,  a naopak vubec nejist to, to ci ono. A delate to i vy. V clanku neberete ohled na to, ze nekdo proste muze jist treba bile pecivo denne a je ve vyborne zdravotni kondici (napr. ja), ale jen strasite a snazite se lidi presvedcit, aby se lepku vyhybali jako cert krizi, protoze to je proste univerzalni skodic pro vsechny.

    Vyse take pisete, nac se nimrat v detailech. To je take pomerne smutne tvrzeni od cloveka, ktery se stavi do role odbornika. Prave ze od odborniku by clovek cekal opravdu zevrubny pristup a skutecne validni a podrobnou analyzu, ne ze tam nacpeme vsechno, co jsem se kde na internetu docetla, eventualne co mne osobne vyhovuje/nevyhovuje, a udelame z toho odborny clanek s obecnou platnosti.

    +2/0
    17.7.2015 6:56

    S60v45a84t15a54v45a 81D64u18r79a86n45o60v40á 3689549284581

    analyzovat (nimrat detaily) je treba, ale vy jste opacny extrem, nepripoustite, ze i druha strana muze mit pravdu. Co se tyka WHO, tak to neni nezavisla organizace, i kdyz se tak tvari. Uz jenom doporuceni ohledne praseci/ptaci chripky, kde nejvic z toho tezil farmaceuticky prumysl, jsou vicemene dukazem o jeji "nezavislosti"

    0/0
    20.7.2015 11:22

    Z39b55y42n56ě40k 33Š80a48f35a10r65č59í56k 5157238115654

    Opět článek plný bludů. Rv Je mi záhadou, proč je tento pseudoserver součástí iDNES. Dohledejte si studii jménem "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates."

    +5/−1
    13.7.2015 13:20

    S61v50a35t16a21v23a 55D44u18r75a80n43o93v98á 3299619144921

    velmi maly vzorek, na kterem test byl provaden.  Validni testy se provadeji na vetsim vzorku lidi. Na druhou stranu mnoho lidi lepkove potraviny neji, dalsi lide nepiji mleko a neji vyrobky z nej. Ziji a nic jim neschazi. Pak je tady skupina lidi, kteri z jakehokoliv duvodu ji bezlepkove, maji to potvrzene lekarem nebo i je to jejich vlastni iniciativa a jsou na tom zdravotne lepe. Intolerance na potraviny nejsou tak nebezpecne jako alergie, ale jsou zname mozna stejne dlouho a v soucasne dobe se jim venuje vetsi pozornost. Tot vse. To, ze psenice neni stejna jako pred 30,50,100 a vice lety je vseobecne znama vec, to, ze je slechtena tak, aby vyhovovala pekarum, cukrarum etc. je taky znamo. Ze pridatne latky s lepkem v potravinach jsou neodiskutovatelnym faktem, pak by se celiak nemusel divat na jogurt, jestli tam nahodou neni nejake pro nej nebezpecne zahustovadlo, stejne jako je to se sunkoua jinymi potravinami. Proste jime vyrobku z psenice vice nez je zdravo a nekdy i nevedomky. Tot vse.

    +1/0
    13.7.2015 14:51

    S54v74a13t15a61v33a 16D20u80r97a57n32o81v31á 3589749174131

    Maly komentar k ovesnym vlockam. Vlocky jsou prirozene bezlepkova potravina, pokud pri jejich rustu a vyrobe nedojde ke krizove kontaminaci (stejne mly jako lepkove obiloviny, lany obili psenice vedle ovsa etc.). Bilkovina v ovsu se jmenuje avenin. Neni zcela prokazano, ze oves, ktery neni krizove kontaminovan, je vzdy nebezpecny (viz. zahranicni studie). Bezne se v prodejnach pro celiaky nebo ve zdrave vyzive dostanou koupit ovesne vlocky oznacene gluten free, ktere jsou vypestovany a zpracovany s dodrzenim pravidel pro bezlepkovou dietu.

    0/0
    13.7.2015 7:49

    R91o52m27a41n 86P22o31s56p10í14š41i10l 7467972523217

    neexistuje nezdrave jidlo, jenom nezdrava mnozstvi. bezlepkove diety jsou dnes hodne moderni a do cech prichazeji ze zapadnich zemi, stejne jako pred nejakymi osmi lety bylo velmi moderni nesolit. neni nutne uplne odstranit z jidelnicku vsechno co neni uplne extra-megazdrave, protoze potom byste napriklad uplne prestaly jist mlecne vyrobky (krom jogurtu a tim myslim klasicky plnotucny selsky jogurt). misto normalniho cukru pouzivali palmovy ktery se zase vyrabi ve velkem z palem sazenych po vykacenem destnem pralese atp

    +4/−1
    13.7.2015 1:56





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.