• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Odlehčete svému tělu. Nahraďte lepek třeba batáty a amarantem

    Že není rohlík jako brambora, všichni víme. V obou případech se jedná o sacharid. Lepek v housce ale nemá vždy blahý vliv na tělo, lidí s intolerancí k lepku je přitom dost. Jeho nahrazení není složité a přitom vám může významně zkvalitnit život.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
    Foto

    A89n94n64a 85J67e82r26m32á76ř16o26v52á 7762262207783

    Pro zájemce o studie, týkající se vlivu lepku na střevní propustnost a následný možný vznik (autoimunitních) chorob:

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    m.physrev.physiology.org

    www.ncbi.nlm.nih.gov

    +1/0
    19.7.2015 12:18

    J36i69r41i 51S37l14a40v74i11k 2751269885282

    Není těžké dohledat, kdo se na tyto studie odkazuje. Není překvapení, že to je paleo komunita, což se dalo čekat. Na tomto příkladu je vidět, jak vznikají mýty. Jeden doktor (ve všech článcích má prsty jeden doktor) přijde s novou teorií, která se hodí paleo komunitě, ti to ihned vezmou jako jasný vědecký důkaz, odkážou se na to, ignorují desítky studií, které tvrdí něco jiného, lidé tomu uvěří, neověří si zdroje, informaci šíří dál a mýtus je na světě.

    Nemám nic proti tomu výzkumu, ale je to jen polotovar pro naši výživu, mohlo to být na zakázku, mohla nastat chyba, můžeto být správný závěr, ale na naši výživu to vliv nemá. Vadí mi však účelová interpretace ze strany paleo komunity a pak slepé papouškování některými "výživovými poradci".

    +2/−1
    19.7.2015 20:57

    S91v62a10t15a61v12a 54D41u97r78a67n30o58v28á 3939339924371

    jen na okraj dneska omezit lepkove potraviny doporucuji i klasicti lekari.  Ve zprave od lekare jedne me pribuzne s nemocnym zlucnikem, lekarka napsala neco ve smyslu, omezit  tucne potraviny, pecivo, testoviny a jine moucne produkty. Pritom neni to tak davno, kdy jste dostal doporuceni suchy bily rohlik a nejist tuky. ;-)

    0/0
    20.7.2015 11:16

    J64i15r73i 56S89l49a56v18i62k 2901349205662

    A bylo to kvůli lepku? Současná mouka, tak jak se zpracovává, tak není vhodná bez ohledu na obsah lepku. Zrovna já pečivo také nejím, ale lepku se nevyhýbám (moukou zahuštěná omáčka, melta, atd.). Žlučníkáři mají přísnou dietu, ale to s lepkem (a o něj v této diskuzi jde především) to nemá nic společného :-)

    +2/0
    20.7.2015 20:03

    J16i98r43i 57S23l63a52v70i64k 2171339935712

    Autorka evidentně čerpá z neověřených zdrojů, bylo by vhodné je uvádět, ať si člověk udělá obrázek o věrohodnosti článku. Např. celiaků je do 1%, kde bere 20-30%? Jo v ovsi není lepek, ale 99% celiaků má problém s bílkovinou obsaženou v ovsi, někteří nemůžou ani kukuřici. Ve výčtu příznaků také chybí "žádné příznaky", protože někdo má mírné příznaky a někdo dokonce žádné (tzv tichá forma celiakie). Tento článek nelze vůbec brát jako výživový ani jako prevenci proti celiakii/intoleranci na lepek.

    Lepek nepotřebujeme (no na pečení je dobrý, ale tělo ho nepotřebuje), ale lepek 99% lidem neškodí a jsou mnohem častější alergie či autoimunitní onemocnění. Doporučoval bych tento článek raději úplně ignorovat a místo toho si u obvoďáka zažádat o testy případně si je udělat na nějakém bezpelkovém dni (trhu).

    +1/0
    15.7.2015 23:21
    Foto

    A62n83n17a 54J22e79r76m81á88ř33o23v27á 7152192657143

    Je účelem nimrat se v detailech, nebo pomoci ostatním? To mě tak napadá, když čtu některé komentáře. Stejně jako svět není černo-bílý, ani tolerance lepku není buď-anebo (celiak-neceliak), ale existuje mnoho mezistupňů.... Budu moc ráda, když vám obvoďák udělá testy. Opravdu.

    +1/−1
    16.7.2015 10:38

    J93i91r49i 72S67l10a23v58i83k 2451199385832

    Jak někomu pomůže článek plný mystifikace? Nemá smysl se nimrat v detailech, když Vám unikají základy. Tímto článkem jen ukazujete svoji neodbornost a neprofesionalitu. Jaké máte zdroje pro informaci, že lepek je agresivnější, že lepek způsobuje propustnost střev, že lepek má vztah k Chrohnově chorobě

    +2/−1
    16.7.2015 22:28

    S92v50a65t33a95v77a 93D33u54r46a22n40o88v33á 3209199444941

    normalne se nikoho nezastavam, ale vyzkum na tema lepek a Crohnova choroba bezi mimo i v laboratorich u nas.

    0/0
    20.7.2015 11:18

    J58i43r15i 59S23l40a53v97i93k 2821939955372

    To ale neznamená, že vztah Crohnovy choroby a lepku existuje. Někdy je jednodušší nejdříve zcela vyloučit mylné cesty než najít tu správnou :-) Slovy klasika T.A. Edisona: Já jsem neselhal. Já jsem pouze našel 10 000 cest, které nebudou fungovat.

    Některým pacientům s Crohnovou chorobou pomůže vyloučit z jídelníčku ovoce, tak ovoce začneme všem paušálně zakazovat?

    +2/0
    20.7.2015 20:09

    A44n67d52r14e40a 71Š61r80e23t86r20o69v47á 7131605370218

    Zase silenstvi s lepkem. To uz snad neni normalni. Nikomu, kdo nema celakii, zadny lepek nikdy neublizil. Nerozumim tomu, proc se to tak rozmohlo. Stejne jako cukr, ktery uz se ted nazyva zabijakem... Lidem uz vazne hrablo.

    +6/−2
    13.7.2015 14:27

    A88n48d74r11e23a 79Š50r86e89t52r91o51v78á 7981495590508

    *celiakii

    0/0
    13.7.2015 14:28

    S84v95a30t80a15v77a 71D43u76r30a27n49o53v92á 3499479664711

    a co lidi s intoleranci, nemaji celiakii s jejimi projevy na strevech a zazivacim traktu, ale lepek jim zpusobuje jine zdravotni problemy ekzemy pocinaje a opravdovou migrenou (ne tou, kterou rikate manzelovi, ze dnes ne) konce ? Je to stejny zdravotni problem jako jiny, jen ten lepek nema takovy dopad jako pri celiakii, vlastne mnohdy mnohem horsi.

    +3/−1
    13.7.2015 14:36

    A15n56d61r42e53a 72Š63r52e80t18r88o70v17á 7201295860628

    A jak vite, ze to je zpusobene lepkem? Jsou na to nejake studie? Protoze v rodine migreny mame, tak jsem si o nich neco precetla, ale nikdy se v pricinach nepsalo o lepku...

    +4/−3
    13.7.2015 14:40

    S75v41a89t18a42v95a 38D79u13r29a69n50o98v98á 3129419424771

    O lepku existuje hodne studii a o intolerancich taky, zkuste si pohledat na internetu, najdete tam i hodne zahranicnich studii z vyzkupu lepku. V podstate u migreny neni nikdo schopny rict z ceho ji mame, ale nekdo reaguje na specificke potraviny, nedostatek vody, jidla etc. Ono opravdu plati jsme zdravi jen tolik, jak zdrave jime. Ve velkem vzorku lidi muzou vsichni jist, co chteji a budou vzdy stihli a krasni a zdravi, ale ve stejnem mnozstvi lidi budou lide, kteri snedi napr. jahody a vzdy se osypou, dalsi snedi fazole a budou mit nadymaci potize, nekdo si da oblibenou sklenku cerveneho vina a bude mit migrenu. To stejne se vam muze stat s lepkem a jakoukoliv potravinou.

    +2/0
    13.7.2015 14:58

    I92v32a 62K76a17r50l35o90v34s87k59á 5205387339153

    já osobně mívala takové migrény, že i jako dítě jsem tloukla hlavou do zdi, abych tu bolest přehlušila. Po zjištění celiakie a nasazení diety jsem bez migrén :) U někoho to opravdu může být příčina, spouštěč. Stejně jako celiakii, máme i migrény v rodinné anamnéze.

    +1/0
    13.7.2015 20:21

    A40n20d17r77e56a 84Š53r18e11t69r81o97v85á 7711135690368

    No vidite, ale zakladni tam je ta celiakie. Pochybuji, ze clovek, ktery neni celiakem, by mel migrenu jenom z lepku. Vite, ja jsem skeptik, nikomu samozrejme nevyvracim jeho zkusenosti, vim, ze telo je organismus slozity, ale v dnesni dobe se strasi uplne vsim a mne to prijde za hranici zdraveho rozumu. Dneska se pranyruje lepek (uz jen vycet toho, co zpusobuje, v tomto clanku, je pomerne siroky a clovek se divi, ze WHO jeste nevydala varovani, aby lidi nejedli lepek, nebot je muze prakticky zabit), lidi blazni, vynechavaji pecivo, cpou se raw stravou, zatracuji cukr, sul, vajicka a mliko... Skoro mi to pripomina blaznovstvi ohledne autismu po ockovani. Ta studie, ktera to jakoze dokazovala, byla spatna, plna falesnych udaju, dnes se o tom vi, bylo to xkrat vyvraceno, presto se skodlivosti ockovani a primou souvislosti s autismem spousta lidi ohani. Mam tuseni, ze casem se to ukaze i u lepku, stejne jako se to ukazalo u tech vajicek...

    +3/−1
    14.7.2015 8:44
    Foto

    A85n26n94a 50J92e92r20m81á96ř14o97v37á 7362962887953

    Na WHO směrnice bych moc nesázela.... potravinářský průmysl je drží pod tlakem a nedovolí, aby se příliš "utahoval opasek" ;) je na uvážení každého jedince, jak s informacemi naloží, nebo čemu bude věřit... a hlavně, nejlepší je vlastní zkušenost a příliš se nestresovat, jak píšete (to neznamená ale, že budeme zavírat oči před něčím, co je evidentní). Co se týká třeba vajec, je to skvělá potravina, ovšem také častý alergen.. tady je vidět, jak by strava měla být individuální.

    +1/−1
    15.7.2015 15:37

    A43n95d95r95e52a 93Š89r66e31t53r80o44v62á 7831975410888

    No pardon, ale neni to uz trosku pritazene za vlasy, ze WHO je v moci potravinarskeho prumyslu? Nezlobte se, ja na nejake konspirace nejsem (a to nejsem zadna idealistka) a podobne vyroky spolehlive snizuji miru duveryhodnosti dane osoby. A strava samozrejme individualni je, kazdy ji, co mu vyhovuje, to jen vsichni ti vyzivovi poradci, co se vyrojili jakou houby po desti, nam neustale podsouvaji, ze vsechno delame blbe a ze bychom meli jist to, to a to,  a naopak vubec nejist to, to ci ono. A delate to i vy. V clanku neberete ohled na to, ze nekdo proste muze jist treba bile pecivo denne a je ve vyborne zdravotni kondici (napr. ja), ale jen strasite a snazite se lidi presvedcit, aby se lepku vyhybali jako cert krizi, protoze to je proste univerzalni skodic pro vsechny.

    Vyse take pisete, nac se nimrat v detailech. To je take pomerne smutne tvrzeni od cloveka, ktery se stavi do role odbornika. Prave ze od odborniku by clovek cekal opravdu zevrubny pristup a skutecne validni a podrobnou analyzu, ne ze tam nacpeme vsechno, co jsem se kde na internetu docetla, eventualne co mne osobne vyhovuje/nevyhovuje, a udelame z toho odborny clanek s obecnou platnosti.

    +2/0
    17.7.2015 6:56

    S36v31a37t63a74v88a 27D24u67r74a86n48o19v73á 3429849194891

    analyzovat (nimrat detaily) je treba, ale vy jste opacny extrem, nepripoustite, ze i druha strana muze mit pravdu. Co se tyka WHO, tak to neni nezavisla organizace, i kdyz se tak tvari. Uz jenom doporuceni ohledne praseci/ptaci chripky, kde nejvic z toho tezil farmaceuticky prumysl, jsou vicemene dukazem o jeji "nezavislosti"

    0/0
    20.7.2015 11:22

    Z38b17y72n40ě43k 32Š15a83f70a48r39č46í44k 5307108955474

    Opět článek plný bludů. Rv Je mi záhadou, proč je tento pseudoserver součástí iDNES. Dohledejte si studii jménem "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates."

    +5/−1
    13.7.2015 13:20

    S67v78a31t17a77v38a 35D24u79r81a43n16o11v77á 3739179134811

    velmi maly vzorek, na kterem test byl provaden.  Validni testy se provadeji na vetsim vzorku lidi. Na druhou stranu mnoho lidi lepkove potraviny neji, dalsi lide nepiji mleko a neji vyrobky z nej. Ziji a nic jim neschazi. Pak je tady skupina lidi, kteri z jakehokoliv duvodu ji bezlepkove, maji to potvrzene lekarem nebo i je to jejich vlastni iniciativa a jsou na tom zdravotne lepe. Intolerance na potraviny nejsou tak nebezpecne jako alergie, ale jsou zname mozna stejne dlouho a v soucasne dobe se jim venuje vetsi pozornost. Tot vse. To, ze psenice neni stejna jako pred 30,50,100 a vice lety je vseobecne znama vec, to, ze je slechtena tak, aby vyhovovala pekarum, cukrarum etc. je taky znamo. Ze pridatne latky s lepkem v potravinach jsou neodiskutovatelnym faktem, pak by se celiak nemusel divat na jogurt, jestli tam nahodou neni nejake pro nej nebezpecne zahustovadlo, stejne jako je to se sunkoua jinymi potravinami. Proste jime vyrobku z psenice vice nez je zdravo a nekdy i nevedomky. Tot vse.

    +1/0
    13.7.2015 14:51

    S89v93a40t69a15v55a 74D37u37r52a28n19o76v94á 3259519314581

    Maly komentar k ovesnym vlockam. Vlocky jsou prirozene bezlepkova potravina, pokud pri jejich rustu a vyrobe nedojde ke krizove kontaminaci (stejne mly jako lepkove obiloviny, lany obili psenice vedle ovsa etc.). Bilkovina v ovsu se jmenuje avenin. Neni zcela prokazano, ze oves, ktery neni krizove kontaminovan, je vzdy nebezpecny (viz. zahranicni studie). Bezne se v prodejnach pro celiaky nebo ve zdrave vyzive dostanou koupit ovesne vlocky oznacene gluten free, ktere jsou vypestovany a zpracovany s dodrzenim pravidel pro bezlepkovou dietu.

    0/0
    13.7.2015 7:49

    R84o65m62a14n 95P89o14s87p15í32š44i65l 7557912923657

    neexistuje nezdrave jidlo, jenom nezdrava mnozstvi. bezlepkove diety jsou dnes hodne moderni a do cech prichazeji ze zapadnich zemi, stejne jako pred nejakymi osmi lety bylo velmi moderni nesolit. neni nutne uplne odstranit z jidelnicku vsechno co neni uplne extra-megazdrave, protoze potom byste napriklad uplne prestaly jist mlecne vyrobky (krom jogurtu a tim myslim klasicky plnotucny selsky jogurt). misto normalniho cukru pouzivali palmovy ktery se zase vyrabi ve velkem z palem sazenych po vykacenem destnem pralese atp

    +4/−1
    13.7.2015 1:56



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.