• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla

    Žádný cukr není zdravý, ani ten hnědý, obloukem se vyhýbejte též umělým sladidlům. Vaší oblíbenou sladkostí by mělo být především ovoce, sáhnout ale můžete i po kvalitním medu, stévii či erythritolu. Nabízíme vám kompas, který vás bude navigovat na cestě ke zdravému životu bez cukru.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    Hana Hradecká

    Já cukr nemůžu, takže pro mě velice zajímavý článek, taky jsem si našla podobné sladidlo, sladí jako cukr, chuťově to nejde ani poznat - SlaDIA obsahuje stévii a sukralózu takže za mě spokojenost.

    0/0
    20.1.2015 9:53

    T34o90m94á83š 82C18h43r34u95d19i15m24s73k76ý 5674866537236

    A sladěnka je kde?????

    0/0
    19.1.2015 12:59

    P80e12t22r 37K48o85s55u45t33a 7577592403186

    No nevim nevim ,ale umělý sladidlo vzniklo jako odpad jedné biologické zbraně.;-€;-O!!

    +1/0
    24.11.2014 18:41
    Foto

    A46d44r85i71e60n 80S59e57h22n51a72l 1732692393

    Vše, co je průmyslově nebo chemicky upravováno, je více či méně škodlivé. Proto tyto produkty nekonzumuji vůbec nebo v omezeném množství. Doporučuji se orientovat na přírodní produkty na které je lidské tělo zvyklé více jak milión let.

    1)nekonzumovat žádné průmyslově vyráběné cukry a výrobky z nich vyrobené včetně sladidel , dortů, sušenek atd.;-€

    Každý10. obyvatel naší země má díky tomu cukrovku. Cukr zakyseluje organismus a vytváří tím vhodné prostředí pro vznik rakoviny. V počtu výskytu rakoviny jsme světová špička.;-€

    2)1lžičkamedu nikomu neubíží(osahuje řadu prospěšných látek pro náš organismus).Před vytrvalostním výkonem 30-50 minut možno zvýšit dávku až na 1 polívkovou lžíci(vlažný nebo studený zelený čaj). 2 hodiny před závodem 2lžíce vařených vloček + 1/2 banánu + 1 lžička skořice nebo 4 hodiny před závodem 4 lžíce vařených vloček + 1 banán + 1 lžička skořice.

    3)Ostatníjídla  a nápoje sladím výhradně jemně mletou STÉVII.  Sušená nebo jemněmletá Stévie se dá kopit v bioprodejnách. Dávkování je jednoduché, 1 lžička mleté Stévie nahradí 1-2 polívkové lžíce cukru.

    Stévie je naprosto dokonalá, naprosto oblbne náš mozek. Dáte jí třeba do štrůdlu a nikdo kromě vás nepozná, že tam není cukr.R^ Ale to nejdůležitější je, že se při trávení v našem těle chová jako zelenina a na rozdíl od cukru má zásaditou reakci!!!!

    4)Erythritol  a různé výtažky, koncentráty nebo tablety se Stévii nedoporučuji.

    To nejcenější co Stévie obsahuje je pryč, navíc to osahuje látky, které nepotřebujem.

    Dalším problémem je dávkování, až 320 krát větší sladivost u kocentátů.

     Dotazy můžete také psát můj facebook: www.facebook.com

     nebo mail: bohemka@seznam.cz

    0/−1
    23.11.2014 15:04

    B89o72h89d55a50n 46M98a91r98e58k 5965526197384

    Když si dovolíte tvrdit takovéhle věci, tak doufám, že jste vysokoškolsky vzdělaný v potravinářství nebo chemii. Jinak bych o Vás musel prohlásit, že lžete jako Rudé právo.

    Chuťově se stévie cukru prostě nevyrovná. Umělá i přírodní sladidla můj mlsný jazyk netoleruje a poznám to třeba i v kyselých okurkách. Kdo chce rychle doplnit energii, tak jde do cukrů R^

    Když už chcete cukr omezit, tak ho prostě vysadíte a po cca 14 dnech vám bezproblému začne chutnat černý čaj a kafe i bez cukru. Nemusímte pak platit za nesmysli, jako je chemickou cestou separovaná stévie ;-D

    +1/−1
    23.11.2014 22:13

    B46o84h84d74a64n 11M68a79r87e15k 5175166927654

    Tak tohle je článek určený pro Blesk pro ženy?Rv Kdo jiný než sportovec, až už hobík nebo profík, potřebuje dostatečné množství cukru? Mimochodem, na cukry jede také mozek!

    Když má tělo chuť na sladké, tak to něco signalizuje a já bych se pídil co?

    +1/−1
    20.11.2014 10:27

    M67i59l48a63n 77K55l64o72u43č12e18k 3930185548447

    1/Sportovec a i nesportovec cukr téměř nepotřebuje, potřebuje sacharidy.

    2/Když máme chuť na sladké, tak to rozhodně nemusí znamenat, že máme málo cukru nebo energie

    +2/0
    20.11.2014 14:26

    B37o74h17d70a31n 20M37a66r97e18k 5685696207844

    Právě, že třeba nesprávně složená strava muže vyvolávat neovladatelnou chuť na sladké, to může znamenat právě nedostatek sacharidů.

    Sacharidy = pomalá energie, cukry = rychlá energie, obě 2 složky mají v jídelníčku své místo a učel. Pokud jste vyčerpaný a potřebujete ještě zabrat, tak cukry nahradíte, jenom ještě většíma dryákama :-/.

    +1/−1
    23.11.2014 22:23

    Radek Lampíř

    Poprosil bych paní autorku o vysvětlení, proč zrovna sukralóza je takové zlo.

    Z přijímaného množství (cca 600x nižší než cukr) se střevem vstřebá pouze cca 20%, z nichž jen čtvrtina se nějak metabolizuje. Je špatně rozpustná v tucích (= neukládá se v tucích, nehromadí se v těle). 

    K vlivu na mikrofloŕu: Zmíněná studie o vlivu na střevní mikroflóru byla prováděna v dávkách 100-1000mg/kg/denně (pro představu: Pro 70kg tvora to znamená ekvivalent příjmu mezi 4 a 40 **kilogramy** cukru denně !).

    A to nejlepší nakonec: 

    a) Studie byla dělána na krysách, přičemž podobný efekt na člověku pozorován nebyl.

    b) Ta studie byla metodologicky chybná, což nakonec uznali i zástupci pracoviště, kteří studii prováděli (viz www.foodnavigator.com )

    Jestli mi něco uniklo, rád se poučím; prosím o fakta, nikoliv emoce a domněnky.  Sladidly se (laicky) zabývám dost dlouho; zrovna sukralózu mám docela rád. Současně bych rád znal i názor autorky na nové typy sladidel (Neotam či Advantam); kde by všechna negativa aspartamu měly být eliminovány.

    Na druhou stranu pochvala, že si konečně někdo z výživových poradců všiml Erythritolu a Xylitolu a nepovažuje to za výbušninu (což se mi mimochodem stalo i v lékárně ;-D). I když ono "zabraňuje tvorbě plaku" funguje trochu jinak a hlavně u Erythritolu méně než u Xylitolu.

    Díky za odpověď

    0/0
    20.11.2014 0:22
    Foto

    A84n47n44a 53J43e33r49m20á43ř74o62v72á 7732512817653

    Dobrý den, Radku, díky za postřehy!

    Ta nová sladidla, co uvádíte, jsem neznala a netroufám si je posuzovat... Klientům je nedoporučím. Já sama jsem totiž zastánce spíše přirozeného slazení - prostě ovoce.. a klidně i lžičku cukru, když bude jinak strava zdravá a bez zbytečností (mimochodem, takových lidí moc není).

    K sukralóze - pravděpodobně má různé toxické účinky, při zahřívání i karcinogenní... může vést k inzulínové rezistenci...

    www.tandfonline.com

    Nikdo nic neví 100% a proto se domněnkám nevyhneme. Nakonec jde o to, k čemu se přikloníme/te. Vše lze zpochybnit, vyvrátit, či obhájit, když jste šikovný.

    Jsou velké tlaky od farmaceutických firem, aby se umělá sladidla udržela na trhu, i když jsou pochybnosti o jejich neškodnosti...

    Hezký den a zdraví zdar! A.

    0/0
    22.11.2014 11:11

    I70v92o 23Ž44á60č39e10k 9440702549407

    "Med je v podstatě kombinace fruktózy a glukózy, podobně jako stolní cukr (sacharóza)."

    Čtu dobře? Mám věřit "odbornici", která je schopna napsat takovouhle kravinu?

    +1/0
    19.11.2014 23:27

    B91o49h54u18m85i54l 87M57á64c72a 5501732316943

    Odborná literatura používá termín cukerné alkoholy, nikoliv alkoholické cukry.  Jedná se totiž o alkoholy sice odvozené od cukrů, nikoliv však o pravé cukry.

    Naštěstí se v terapii nutrií nepoužívají cukerné kyseliny, resp. v nutriční terapii kyselé cukry.

    A na sorbitol či manitol se nějak nedostalo.

    0/0
    19.11.2014 23:25

    F26r41a41n18t58i46s85e83k 42M47i75k56e74s 8333547470102

    Autor by se mohl trochu neco priucit o chemii.

    +2/0
    19.11.2014 23:12

    F81r87a92n56t69i87š65e76k 28G84u92l27a91š 9309283912496

    Není to tak dávno, co se na český trh dostalo norské sladidlo SUKRIN, což je vlastně obchodní značka zmíněného Erythritolu. Je to PŘÍRODNÍ SLADILO, ne umělé! - dělá se z ovoce prostým PŘÍRODNÍM PROCESEM, konkrétně kvašením.

    Sladivost má zhruba stejnou jako cukr, chuťově je cukru velmi podobný. Dobře se s ním sladí, je k dostání v několika variantách (krystal, moučka...) a také s přidanou Stévií. Velmi dobré sladilo a přitom jde o čistý erythritol, takže vlastnosti přesně takové, jako je v článku uvedeno. 

    Nevím, zda je sem povoleno vkládat odkazy na komerční stránky - raději nebudu riskovat. Ale stačí do vyhledávače zadat "Sukrin" a odkazy se nabídnou samy. :-)

    0/−1
    19.11.2014 20:45

    F43r96a67n36t22i18š53e18k 16L16u42f38t 5787639134266

    Nejnovější poznatky: Umělá sladidla navozují první stádium diabetu

    www.osel.cz;clanek=7789

    0/0
    19.11.2014 20:12

    F72r67a84n37t48i55š52e74k 40L39u60f92t 5667509264576

    Ještě jednou ten odkaz:

    jdem.cz

    0/0
    19.11.2014 20:13

    B63o35h89u56m79i73l 69M79á48c48a 5621812336473

    Aneb jak je nutné opravit vědeckou práci. Ani titulek v ní nebyl správně.

    Vodu obohatíme o tři umělá sladidla. Jedním z nich je sacharin a která byla dvě další, do toho vám nic není.

    0/0
    19.11.2014 23:42

    Miroslav Vicovský

    Dobrý den.

    Zajímal by mě Váš názor na používání DiaChrom-u (červený se sukralózou, zelený se Stévii).

    Děkuji.

    0/0
    19.11.2014 13:19
    Foto

    A49n31n88a 11J29e61r42m63á10ř86o54v91á 7952812577603

    Dobrý den, moc se mi tam nelíbí laktóza, uvedená jako první ve složení - mnoho lidí na ní má intoleranci. Sladidlo se sukralózou nedoporučuji vůbec.

    0/−1
    19.11.2014 20:39

    M50a65r88t84i74n 52T73e55s46a98ř 2979153883103

    Glycerol je cukr? Já myslel, že patří mezi alkoholy.

    +1/0
    19.11.2014 12:16

    B91o70h51u91m89i39l 13M65á31c64a 5241102356123

    Všechny cukry jsou alkoholy. Ale neříkejte to abstinentům.

    0/0
    19.11.2014 17:26

    M12i86c77h86a32l 87M96a96r91e48k 7729961562430

    Přesně, jakákoli synteticky vyrobená látka je velký bullshit. Pakliže někdo k životu potřebuje sladkou chuť, dejte si dobré jablko, hrušku, udělejte si čerstvé čatní z cibule ( budete se divit, jak může být cibule sladká ), ale proboha nepoužívejte žádné Tholy, Isty a podobně. Používejte Javorový sirup, Med, Agáve sirup. Stévii. . . . . bílý cukr je doslova jed.

    0/−4
    19.11.2014 11:07

    J63i29ř63í 37H74a10v94e82l 8506139901289

    Pokud je cukr jed, jaká je smrtelná dávka?

    +3/0
    19.11.2014 12:46

    J56i84ř44í 34Š70v73a27g70r 3528590305206

    Stačí ho sníst najednou kolem dvou kilogramů, záleží na tom, kolik vážíte. Odborné studie uvádějí, že smrtelná dávka je 30 gramů na kilogram váhy. Játra nestačí tolik glukózy zpracovat. Nastane svalová ochablost, střevní potíže, poruchy srdečního rytmu, poškození nervů, slepota a fatální poškození ledvin.

    +1/0
    19.11.2014 14:24

    P81e10t12r 94M78o13t28y92č81k68a 1114111113854

    Pokud to berete takhle nesmyslně, zabije vás i pozření nadměrného množství vody. Zkuste také někdy usilovně hyperventilovat, budete se možná divit...

    Nicméně, vaše tvrzení se pod tak nesmyslný článek, jako je tenhle, docela hodí. Nic proti paní autorce, ale prostě ji neberu vážně, stejně jako všechny věrozvěsty čehokoli, kteří "svá doporučení zakládají na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech" a ignorují při tom zdravý rozum a věky získané zkušenosti.

    Cukry samozřejmě do našeho jídelníčku patří. Stejně, jako sůl, jako koření, jako maso, jako mléčné výrobky, dokonce i jako alkohol.

    Mnohem rozumnější byl na iDnes tento článek:

    ona.idnes.cz

    +4/0
    19.11.2014 22:44

    L34u34k16á28š 46M73a95r14š40á22l61e66k 6773974784846

    V článku uváděná informace, že bílý rafinovaný cukr vzniká jakýmsi broušením viz "nerafinovaný, tedy neobroušený" dle mého názoru je zavádějící. Bílý rafinovaný cukr se vyrábí především odpařováním a čištěním pomocí vápenného mléka, viz www.hps.cz

    +1/0
    19.11.2014 9:38
    Foto

    L90e14n98k52a 54H73a96l98á14m46k84o97v46á 4870822436338

    Jeste mi tu chybi nejaka informace o cekance (koren). Jedno ze sladidel, ktere bezne pouzivam, krome stevie a erythritolu. Tady u nas se prodava jako Just like sugar. Vetsinou sladidla micham, pak je konecna chut nejlepsi.

    0/0
    18.11.2014 17:01

    M83a49r91t64i33n 22B56l24a77s69s 3891429216351

    Jak se tak dívám na charakteristiky těch  sladidel, tak to si dám raději ten cukr... ;-D

    +6/0
    18.11.2014 14:38

    J29a23n 95B77á96r11t57a 3400596368

    Když už tu byla řeč o čokoládě, mě osobně docela vadí, že všechny u nás prodávané hořké čokolády jsou slazené.

    Zachutnala mi ekvádorská čokoláda Iara 100% kakao. Je to opravdu jen kakao a kakaové máslo a nic víc a je skutečně hořká a ne sladká jako "hořké" čokolády u nás. 

    Bohužel koupit jde jen v Německu.

    0/0
    18.11.2014 12:28

    Jan Vrba

    Erythritol? Nechybí tomu sladidlu předpona - něco jako tetranitro?

    0/0
    17.11.2014 16:53

    B17o24h98u88m96i67l 52M38á27c42a 5921582866303

    Tetranitropentaerythritol čili pentrit je výbušnina. Ve vodě je nerozpustný, takže nepatří mezi sladidla, o kterých pojednává tento článek.

    0/0
    19.11.2014 17:38

    F66r90a51n37t76i14s17e65k 91M21i64k83e49s 8193847410742

    To jste si nabehl.

    0/0
    19.11.2014 23:14

    J53i88ř64í 56F19r22o66l26e20c 7275604252777

    Nějak mi chybí informace co je na tom cukru vlastně tak strašně nezdravého :-) Tvrzení v článku o škodlivosti cukru ostře kontrastují např. s:

    www.stream.cz

    +6/0
    17.11.2014 16:30
    Foto

    A41n69n36a 74J21e15r59m30á63ř55o29v50á 7312862337233

    Jirko, nesouhlasím s tím, že si žena může dát bez následku denně 6 lžiček cukru, jak říká Dr. Strunecká (kterou mám jinak velice v úctě a fandím jí!). Nepřiměřeně to hýbe s glykémií (a inzulínem) a zatěžuje se slinivka. Jestli zrovna běžíš maraton, tak ok, ale jestli sedíš celý den v kanclu, tak pak je to blbý. Navíc mnoho cukru stimuluje chutě na další cukr, místo aby člověk jedl to, co potřebuje, hlavně zdravé tuky a bílkoviny, plus dost zeleniny. Zjednodušeně řečeno. Ale upřímně - raději vidím u sportovce pár lžiček cukru, než umělá sladidla typu aspartam...

    +3/−2
    18.11.2014 15:54

    J27i42ř52í 85F67r49o69l32e72c 7565784842207

    Diky za individualni pristup v diskuzi a dalsi osvetleni problematiky (ale palacinek se stejne nevzdam :-D ).

    +1/0
    18.11.2014 23:34

    M65i85c55h50a23l 79M93a57r74e97k 7799811532880

    Aspartam má jen kousek k bojovým látkám, nebrat.

    +2/−1
    19.11.2014 11:08

    P42e45t16r 86M34i42c13h92á84l18e38k 4209910106138

    Ale no tak, nesmíte tolik číst ty bláboly posílané meilama galenus.cz

    0/0
    19.11.2014 12:10

    M11a63r36t73i20n 96T68e72s98a18ř 2179393653513

    U spousty umělých sladidel se neprokázalo, že by byly přímo škodlivé. Některé škodí až po tepelné úpravě (sacharin), jiné vůbec (příkladem je aspartam, u toho se neprokázalo vůbec nic). Jen je sporný jejich význam (energie vs. sladká chuť) a je obtížné je vyladit na chuťový profil přírodních sacharidů, proto spoustě lidí nechutnají (včetně mě, proto se jim vyhýbám). Na galenus.cz se dovíte, jak to bylo s těmi "bojovými látkami".

    +3/−1
    19.11.2014 12:24

    G43e72o13r23g59e 36B85u66r69i53a51n 3168721113479

    Cukr silne zakyseluje telo tak jako mouka. V zakyselenem tele nefunguje spravne imunitni system, respektive nestiha dat vsechny zdravotni problemy do poradku. Co zpusobuje nefunkcni imunitni system si snad uz odvodite sam.

    0/−1
    19.11.2014 18:06

    J22i13ř87í 92F53r73o44l52e17c 7435914732717

    Nějaký relevantní odkaz?

    +2/0
    19.11.2014 18:42

    P17a78v27e13l 47S50ý50k44o35r96a 7417732267441

    Co tak slad ? Tim se sladi ziva strava.

    0/0
    17.11.2014 15:46

    V92l82a32d13i34m66í35r 85S14l29o45v21á77k 9984299940784

    Zdravím,

    škoda že nebyla zdůrazněna třtinová melasa; myslím si, že vzhledem k obsahu dobře vstřebatelného železa (+ magnésia a ostatních minerálních látek) je pro běžce ideální.

    +2/0
    17.11.2014 7:17
    Foto

    A67n62n24a 58J89e35r47m68á31ř60o12v86á 7162552297363

    může být :) díky za doplnění

    +1/−1
    18.11.2014 15:54

    M39i50c69h83a40l 66M16a45r31e73k 7969671352720

    Melasa je dobrá ale ne každému voní a chutná, to Javorový sirup nebo Datlový sirup je mnohem přijatelnější.

    +1/0
    19.11.2014 11:10





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.