• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla

    Žádný cukr není zdravý, ani ten hnědý, obloukem se vyhýbejte též umělým sladidlům. Vaší oblíbenou sladkostí by mělo být především ovoce, sáhnout ale můžete i po kvalitním medu, stévii či erythritolu. Nabízíme vám kompas, který vás bude navigovat na cestě ke zdravému životu bez cukru.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    Hana Hradecká

    Já cukr nemůžu, takže pro mě velice zajímavý článek, taky jsem si našla podobné sladidlo, sladí jako cukr, chuťově to nejde ani poznat - SlaDIA obsahuje stévii a sukralózu takže za mě spokojenost.

    0/0
    20.1.2015 9:53

    T18o91m27á12š 59C13h26r88u89d95i29m29s38k26ý 5254486227896

    A sladěnka je kde?????

    0/0
    19.1.2015 12:59

    P22e59t88r 54K14o21s75u31t18a 7147962653126

    No nevim nevim ,ale umělý sladidlo vzniklo jako odpad jedné biologické zbraně.;-€;-O!!

    +1/0
    24.11.2014 18:41
    Foto

    A21d87r98i27e62n 47S11e88h97n26a87l 1162552213

    Vše, co je průmyslově nebo chemicky upravováno, je více či méně škodlivé. Proto tyto produkty nekonzumuji vůbec nebo v omezeném množství. Doporučuji se orientovat na přírodní produkty na které je lidské tělo zvyklé více jak milión let.

    1)nekonzumovat žádné průmyslově vyráběné cukry a výrobky z nich vyrobené včetně sladidel , dortů, sušenek atd.;-€

    Každý10. obyvatel naší země má díky tomu cukrovku. Cukr zakyseluje organismus a vytváří tím vhodné prostředí pro vznik rakoviny. V počtu výskytu rakoviny jsme světová špička.;-€

    2)1lžičkamedu nikomu neubíží(osahuje řadu prospěšných látek pro náš organismus).Před vytrvalostním výkonem 30-50 minut možno zvýšit dávku až na 1 polívkovou lžíci(vlažný nebo studený zelený čaj). 2 hodiny před závodem 2lžíce vařených vloček + 1/2 banánu + 1 lžička skořice nebo 4 hodiny před závodem 4 lžíce vařených vloček + 1 banán + 1 lžička skořice.

    3)Ostatníjídla  a nápoje sladím výhradně jemně mletou STÉVII.  Sušená nebo jemněmletá Stévie se dá kopit v bioprodejnách. Dávkování je jednoduché, 1 lžička mleté Stévie nahradí 1-2 polívkové lžíce cukru.

    Stévie je naprosto dokonalá, naprosto oblbne náš mozek. Dáte jí třeba do štrůdlu a nikdo kromě vás nepozná, že tam není cukr.R^ Ale to nejdůležitější je, že se při trávení v našem těle chová jako zelenina a na rozdíl od cukru má zásaditou reakci!!!!

    4)Erythritol  a různé výtažky, koncentráty nebo tablety se Stévii nedoporučuji.

    To nejcenější co Stévie obsahuje je pryč, navíc to osahuje látky, které nepotřebujem.

    Dalším problémem je dávkování, až 320 krát větší sladivost u kocentátů.

     Dotazy můžete také psát můj facebook: www.facebook.com

     nebo mail: bohemka@seznam.cz

    0/−1
    23.11.2014 15:04

    B28o34h47d50a53n 68M37a13r33e27k 5635876167364

    Když si dovolíte tvrdit takovéhle věci, tak doufám, že jste vysokoškolsky vzdělaný v potravinářství nebo chemii. Jinak bych o Vás musel prohlásit, že lžete jako Rudé právo.

    Chuťově se stévie cukru prostě nevyrovná. Umělá i přírodní sladidla můj mlsný jazyk netoleruje a poznám to třeba i v kyselých okurkách. Kdo chce rychle doplnit energii, tak jde do cukrů R^

    Když už chcete cukr omezit, tak ho prostě vysadíte a po cca 14 dnech vám bezproblému začne chutnat černý čaj a kafe i bez cukru. Nemusímte pak platit za nesmysli, jako je chemickou cestou separovaná stévie ;-D

    +1/−1
    23.11.2014 22:13

    B38o93h21d90a33n 92M17a40r38e97k 5615116217104

    Tak tohle je článek určený pro Blesk pro ženy?Rv Kdo jiný než sportovec, až už hobík nebo profík, potřebuje dostatečné množství cukru? Mimochodem, na cukry jede také mozek!

    Když má tělo chuť na sladké, tak to něco signalizuje a já bych se pídil co?

    +1/−1
    20.11.2014 10:27

    M23i43l10a48n 57K98l57o95u70č62e52k 3960745188647

    1/Sportovec a i nesportovec cukr téměř nepotřebuje, potřebuje sacharidy.

    2/Když máme chuť na sladké, tak to rozhodně nemusí znamenat, že máme málo cukru nebo energie

    +2/0
    20.11.2014 14:26

    B80o63h73d41a74n 60M14a15r95e81k 5625136867944

    Právě, že třeba nesprávně složená strava muže vyvolávat neovladatelnou chuť na sladké, to může znamenat právě nedostatek sacharidů.

    Sacharidy = pomalá energie, cukry = rychlá energie, obě 2 složky mají v jídelníčku své místo a učel. Pokud jste vyčerpaný a potřebujete ještě zabrat, tak cukry nahradíte, jenom ještě většíma dryákama :-/.

    +1/−1
    23.11.2014 22:23

    Radek Lampíř

    Poprosil bych paní autorku o vysvětlení, proč zrovna sukralóza je takové zlo.

    Z přijímaného množství (cca 600x nižší než cukr) se střevem vstřebá pouze cca 20%, z nichž jen čtvrtina se nějak metabolizuje. Je špatně rozpustná v tucích (= neukládá se v tucích, nehromadí se v těle). 

    K vlivu na mikrofloŕu: Zmíněná studie o vlivu na střevní mikroflóru byla prováděna v dávkách 100-1000mg/kg/denně (pro představu: Pro 70kg tvora to znamená ekvivalent příjmu mezi 4 a 40 **kilogramy** cukru denně !).

    A to nejlepší nakonec: 

    a) Studie byla dělána na krysách, přičemž podobný efekt na člověku pozorován nebyl.

    b) Ta studie byla metodologicky chybná, což nakonec uznali i zástupci pracoviště, kteří studii prováděli (viz www.foodnavigator.com )

    Jestli mi něco uniklo, rád se poučím; prosím o fakta, nikoliv emoce a domněnky.  Sladidly se (laicky) zabývám dost dlouho; zrovna sukralózu mám docela rád. Současně bych rád znal i názor autorky na nové typy sladidel (Neotam či Advantam); kde by všechna negativa aspartamu měly být eliminovány.

    Na druhou stranu pochvala, že si konečně někdo z výživových poradců všiml Erythritolu a Xylitolu a nepovažuje to za výbušninu (což se mi mimochodem stalo i v lékárně ;-D). I když ono "zabraňuje tvorbě plaku" funguje trochu jinak a hlavně u Erythritolu méně než u Xylitolu.

    Díky za odpověď

    0/0
    20.11.2014 0:22
    Foto

    A48n87n52a 57J36e88r88m26á25ř40o16v77á 7412332577483

    Dobrý den, Radku, díky za postřehy!

    Ta nová sladidla, co uvádíte, jsem neznala a netroufám si je posuzovat... Klientům je nedoporučím. Já sama jsem totiž zastánce spíše přirozeného slazení - prostě ovoce.. a klidně i lžičku cukru, když bude jinak strava zdravá a bez zbytečností (mimochodem, takových lidí moc není).

    K sukralóze - pravděpodobně má různé toxické účinky, při zahřívání i karcinogenní... může vést k inzulínové rezistenci...

    www.tandfonline.com

    Nikdo nic neví 100% a proto se domněnkám nevyhneme. Nakonec jde o to, k čemu se přikloníme/te. Vše lze zpochybnit, vyvrátit, či obhájit, když jste šikovný.

    Jsou velké tlaky od farmaceutických firem, aby se umělá sladidla udržela na trhu, i když jsou pochybnosti o jejich neškodnosti...

    Hezký den a zdraví zdar! A.

    0/0
    22.11.2014 11:11

    I36v28o 98Ž75á57č44e87k 9680462499197

    "Med je v podstatě kombinace fruktózy a glukózy, podobně jako stolní cukr (sacharóza)."

    Čtu dobře? Mám věřit "odbornici", která je schopna napsat takovouhle kravinu?

    +1/0
    19.11.2014 23:27

    B38o13h65u93m94i70l 11M31á74c98a 5481472286743

    Odborná literatura používá termín cukerné alkoholy, nikoliv alkoholické cukry.  Jedná se totiž o alkoholy sice odvozené od cukrů, nikoliv však o pravé cukry.

    Naštěstí se v terapii nutrií nepoužívají cukerné kyseliny, resp. v nutriční terapii kyselé cukry.

    A na sorbitol či manitol se nějak nedostalo.

    0/0
    19.11.2014 23:25

    F63r47a43n34t95i29s79e56k 57M54i43k14e21s 8473137100822

    Autor by se mohl trochu neco priucit o chemii.

    +2/0
    19.11.2014 23:12

    F21r86a79n60t23i58š45e21k 17G39u11l82a49š 9869803802106

    Není to tak dávno, co se na český trh dostalo norské sladidlo SUKRIN, což je vlastně obchodní značka zmíněného Erythritolu. Je to PŘÍRODNÍ SLADILO, ne umělé! - dělá se z ovoce prostým PŘÍRODNÍM PROCESEM, konkrétně kvašením.

    Sladivost má zhruba stejnou jako cukr, chuťově je cukru velmi podobný. Dobře se s ním sladí, je k dostání v několika variantách (krystal, moučka...) a také s přidanou Stévií. Velmi dobré sladilo a přitom jde o čistý erythritol, takže vlastnosti přesně takové, jako je v článku uvedeno. 

    Nevím, zda je sem povoleno vkládat odkazy na komerční stránky - raději nebudu riskovat. Ale stačí do vyhledávače zadat "Sukrin" a odkazy se nabídnou samy. :-)

    0/−1
    19.11.2014 20:45

    F92r95a54n44t49i29š38e80k 55L21u60f90t 5587629274736

    Nejnovější poznatky: Umělá sladidla navozují první stádium diabetu

    www.osel.cz;clanek=7789

    0/0
    19.11.2014 20:12

    F25r37a59n48t24i50š88e96k 23L87u88f78t 5727189674626

    Ještě jednou ten odkaz:

    jdem.cz

    0/0
    19.11.2014 20:13

    B33o20h54u16m55i48l 70M66á50c78a 5671462846293

    Aneb jak je nutné opravit vědeckou práci. Ani titulek v ní nebyl správně.

    Vodu obohatíme o tři umělá sladidla. Jedním z nich je sacharin a která byla dvě další, do toho vám nic není.

    0/0
    19.11.2014 23:42

    Miroslav Vicovský

    Dobrý den.

    Zajímal by mě Váš názor na používání DiaChrom-u (červený se sukralózou, zelený se Stévii).

    Děkuji.

    0/0
    19.11.2014 13:19
    Foto

    A57n76n82a 19J33e59r30m41á85ř51o17v56á 7302612407593

    Dobrý den, moc se mi tam nelíbí laktóza, uvedená jako první ve složení - mnoho lidí na ní má intoleranci. Sladidlo se sukralózou nedoporučuji vůbec.

    0/−1
    19.11.2014 20:39

    M17a47r53t97i67n 48T18e21s27a76ř 2669923963443

    Glycerol je cukr? Já myslel, že patří mezi alkoholy.

    +1/0
    19.11.2014 12:16

    B82o51h22u92m40i22l 94M63á83c17a 5411902336123

    Všechny cukry jsou alkoholy. Ale neříkejte to abstinentům.

    0/0
    19.11.2014 17:26

    M98i98c27h19a36l 90M70a29r92e86k 7619191672710

    Přesně, jakákoli synteticky vyrobená látka je velký bullshit. Pakliže někdo k životu potřebuje sladkou chuť, dejte si dobré jablko, hrušku, udělejte si čerstvé čatní z cibule ( budete se divit, jak může být cibule sladká ), ale proboha nepoužívejte žádné Tholy, Isty a podobně. Používejte Javorový sirup, Med, Agáve sirup. Stévii. . . . . bílý cukr je doslova jed.

    0/−4
    19.11.2014 11:07

    J90i55ř91í 36H44a51v68e64l 8436379301279

    Pokud je cukr jed, jaká je smrtelná dávka?

    +3/0
    19.11.2014 12:46

    J63i53ř62í 45Š65v75a24g16r 3218280585566

    Stačí ho sníst najednou kolem dvou kilogramů, záleží na tom, kolik vážíte. Odborné studie uvádějí, že smrtelná dávka je 30 gramů na kilogram váhy. Játra nestačí tolik glukózy zpracovat. Nastane svalová ochablost, střevní potíže, poruchy srdečního rytmu, poškození nervů, slepota a fatální poškození ledvin.

    +1/0
    19.11.2014 14:24

    P66e15t72r 62M58o35t40y31č53k33a 1724371253144

    Pokud to berete takhle nesmyslně, zabije vás i pozření nadměrného množství vody. Zkuste také někdy usilovně hyperventilovat, budete se možná divit...

    Nicméně, vaše tvrzení se pod tak nesmyslný článek, jako je tenhle, docela hodí. Nic proti paní autorce, ale prostě ji neberu vážně, stejně jako všechny věrozvěsty čehokoli, kteří "svá doporučení zakládají na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech" a ignorují při tom zdravý rozum a věky získané zkušenosti.

    Cukry samozřejmě do našeho jídelníčku patří. Stejně, jako sůl, jako koření, jako maso, jako mléčné výrobky, dokonce i jako alkohol.

    Mnohem rozumnější byl na iDnes tento článek:

    ona.idnes.cz

    +4/0
    19.11.2014 22:44

    L55u81k43á44š 64M89a87r18š37á27l66e57k 6303844934616

    V článku uváděná informace, že bílý rafinovaný cukr vzniká jakýmsi broušením viz "nerafinovaný, tedy neobroušený" dle mého názoru je zavádějící. Bílý rafinovaný cukr se vyrábí především odpařováním a čištěním pomocí vápenného mléka, viz www.hps.cz

    +1/0
    19.11.2014 9:38
    Foto

    L60e71n96k45a 69H38a77l15á16m18k95o98v72á 4390792346298

    Jeste mi tu chybi nejaka informace o cekance (koren). Jedno ze sladidel, ktere bezne pouzivam, krome stevie a erythritolu. Tady u nas se prodava jako Just like sugar. Vetsinou sladidla micham, pak je konecna chut nejlepsi.

    0/0
    18.11.2014 17:01

    M60a30r41t71i75n 62B68l68a57s77s 3541959106141

    Jak se tak dívám na charakteristiky těch  sladidel, tak to si dám raději ten cukr... ;-D

    +6/0
    18.11.2014 14:38

    J54a36n 91B72á10r40t79a 3430266148

    Když už tu byla řeč o čokoládě, mě osobně docela vadí, že všechny u nás prodávané hořké čokolády jsou slazené.

    Zachutnala mi ekvádorská čokoláda Iara 100% kakao. Je to opravdu jen kakao a kakaové máslo a nic víc a je skutečně hořká a ne sladká jako "hořké" čokolády u nás. 

    Bohužel koupit jde jen v Německu.

    0/0
    18.11.2014 12:28

    Jan Vrba

    Erythritol? Nechybí tomu sladidlu předpona - něco jako tetranitro?

    0/0
    17.11.2014 16:53

    B37o38h56u92m87i44l 97M47á42c37a 5691642616883

    Tetranitropentaerythritol čili pentrit je výbušnina. Ve vodě je nerozpustný, takže nepatří mezi sladidla, o kterých pojednává tento článek.

    0/0
    19.11.2014 17:38

    F83r19a37n75t22i60s32e19k 15M13i50k72e80s 8663797920492

    To jste si nabehl.

    0/0
    19.11.2014 23:14

    J26i13ř37í 44F47r16o74l79e23c 7785174622717

    Nějak mi chybí informace co je na tom cukru vlastně tak strašně nezdravého :-) Tvrzení v článku o škodlivosti cukru ostře kontrastují např. s:

    www.stream.cz

    +6/0
    17.11.2014 16:30
    Foto

    A43n89n73a 13J87e90r13m13á31ř65o80v27á 7322522527253

    Jirko, nesouhlasím s tím, že si žena může dát bez následku denně 6 lžiček cukru, jak říká Dr. Strunecká (kterou mám jinak velice v úctě a fandím jí!). Nepřiměřeně to hýbe s glykémií (a inzulínem) a zatěžuje se slinivka. Jestli zrovna běžíš maraton, tak ok, ale jestli sedíš celý den v kanclu, tak pak je to blbý. Navíc mnoho cukru stimuluje chutě na další cukr, místo aby člověk jedl to, co potřebuje, hlavně zdravé tuky a bílkoviny, plus dost zeleniny. Zjednodušeně řečeno. Ale upřímně - raději vidím u sportovce pár lžiček cukru, než umělá sladidla typu aspartam...

    +3/−2
    18.11.2014 15:54

    J63i40ř66í 48F86r53o61l34e53c 7465124612957

    Diky za individualni pristup v diskuzi a dalsi osvetleni problematiky (ale palacinek se stejne nevzdam :-D ).

    +1/0
    18.11.2014 23:34

    M97i80c25h55a42l 68M60a97r77e77k 7889891462930

    Aspartam má jen kousek k bojovým látkám, nebrat.

    +2/−1
    19.11.2014 11:08

    P46e56t26r 24M62i32c64h59á48l49e24k 4839890376498

    Ale no tak, nesmíte tolik číst ty bláboly posílané meilama galenus.cz

    0/0
    19.11.2014 12:10

    M58a51r87t50i17n 33T83e65s71a88ř 2829903263853

    U spousty umělých sladidel se neprokázalo, že by byly přímo škodlivé. Některé škodí až po tepelné úpravě (sacharin), jiné vůbec (příkladem je aspartam, u toho se neprokázalo vůbec nic). Jen je sporný jejich význam (energie vs. sladká chuť) a je obtížné je vyladit na chuťový profil přírodních sacharidů, proto spoustě lidí nechutnají (včetně mě, proto se jim vyhýbám). Na galenus.cz se dovíte, jak to bylo s těmi "bojovými látkami".

    +3/−1
    19.11.2014 12:24

    G62e77o58r50g58e 24B77u37r32i48a39n 3418481423749

    Cukr silne zakyseluje telo tak jako mouka. V zakyselenem tele nefunguje spravne imunitni system, respektive nestiha dat vsechny zdravotni problemy do poradku. Co zpusobuje nefunkcni imunitni system si snad uz odvodite sam.

    0/−1
    19.11.2014 18:06

    J41i58ř78í 32F58r28o36l10e48c 7395704622907

    Nějaký relevantní odkaz?

    +2/0
    19.11.2014 18:42

    P54a34v78e40l 47S73ý84k71o64r43a 7407222717311

    Co tak slad ? Tim se sladi ziva strava.

    0/0
    17.11.2014 15:46

    V29l48a21d74i83m50í89r 39S40l14o67v67á66k 9364779200214

    Zdravím,

    škoda že nebyla zdůrazněna třtinová melasa; myslím si, že vzhledem k obsahu dobře vstřebatelného železa (+ magnésia a ostatních minerálních látek) je pro běžce ideální.

    +2/0
    17.11.2014 7:17
    Foto

    A87n61n86a 81J96e69r97m92á74ř57o13v76á 7242472207853

    může být :) díky za doplnění

    +1/−1
    18.11.2014 15:54

    M96i16c60h36a63l 85M21a10r25e92k 7739711782160

    Melasa je dobrá ale ne každému voní a chutná, to Javorový sirup nebo Datlový sirup je mnohem přijatelnější.

    +1/0
    19.11.2014 11:10



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.