• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Téměř žádné kalorie a sladí jako cukr. Erythritol a další zajímavá sladidla

    Žádný cukr není zdravý, ani ten hnědý, obloukem se vyhýbejte též umělým sladidlům. Vaší oblíbenou sladkostí by mělo být především ovoce, sáhnout ale můžete i po kvalitním medu, stévii či erythritolu. Nabízíme vám kompas, který vás bude navigovat na cestě ke zdravému životu bez cukru.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    Hana Hradecká

    Já cukr nemůžu, takže pro mě velice zajímavý článek, taky jsem si našla podobné sladidlo, sladí jako cukr, chuťově to nejde ani poznat - SlaDIA obsahuje stévii a sukralózu takže za mě spokojenost.

    0/0
    20.1.2015 9:53

    T91o35m67á85š 54C51h66r25u81d81i72m67s77k71ý 5214946327956

    A sladěnka je kde?????

    0/0
    19.1.2015 12:59

    P89e13t43r 93K60o22s66u44t54a 7987892603546

    No nevim nevim ,ale umělý sladidlo vzniklo jako odpad jedné biologické zbraně.;-€;-O!!

    +1/0
    24.11.2014 18:41
    Foto

    A42d23r59i52e81n 27S15e28h69n46a24l 1702302893

    Vše, co je průmyslově nebo chemicky upravováno, je více či méně škodlivé. Proto tyto produkty nekonzumuji vůbec nebo v omezeném množství. Doporučuji se orientovat na přírodní produkty na které je lidské tělo zvyklé více jak milión let.

    1)nekonzumovat žádné průmyslově vyráběné cukry a výrobky z nich vyrobené včetně sladidel , dortů, sušenek atd.;-€

    Každý10. obyvatel naší země má díky tomu cukrovku. Cukr zakyseluje organismus a vytváří tím vhodné prostředí pro vznik rakoviny. V počtu výskytu rakoviny jsme světová špička.;-€

    2)1lžičkamedu nikomu neubíží(osahuje řadu prospěšných látek pro náš organismus).Před vytrvalostním výkonem 30-50 minut možno zvýšit dávku až na 1 polívkovou lžíci(vlažný nebo studený zelený čaj). 2 hodiny před závodem 2lžíce vařených vloček + 1/2 banánu + 1 lžička skořice nebo 4 hodiny před závodem 4 lžíce vařených vloček + 1 banán + 1 lžička skořice.

    3)Ostatníjídla  a nápoje sladím výhradně jemně mletou STÉVII.  Sušená nebo jemněmletá Stévie se dá kopit v bioprodejnách. Dávkování je jednoduché, 1 lžička mleté Stévie nahradí 1-2 polívkové lžíce cukru.

    Stévie je naprosto dokonalá, naprosto oblbne náš mozek. Dáte jí třeba do štrůdlu a nikdo kromě vás nepozná, že tam není cukr.R^ Ale to nejdůležitější je, že se při trávení v našem těle chová jako zelenina a na rozdíl od cukru má zásaditou reakci!!!!

    4)Erythritol  a různé výtažky, koncentráty nebo tablety se Stévii nedoporučuji.

    To nejcenější co Stévie obsahuje je pryč, navíc to osahuje látky, které nepotřebujem.

    Dalším problémem je dávkování, až 320 krát větší sladivost u kocentátů.

     Dotazy můžete také psát můj facebook: www.facebook.com

     nebo mail: bohemka@seznam.cz

    0/−1
    23.11.2014 15:04

    B93o67h78d76a85n 63M20a93r35e96k 5415236107514

    Když si dovolíte tvrdit takovéhle věci, tak doufám, že jste vysokoškolsky vzdělaný v potravinářství nebo chemii. Jinak bych o Vás musel prohlásit, že lžete jako Rudé právo.

    Chuťově se stévie cukru prostě nevyrovná. Umělá i přírodní sladidla můj mlsný jazyk netoleruje a poznám to třeba i v kyselých okurkách. Kdo chce rychle doplnit energii, tak jde do cukrů R^

    Když už chcete cukr omezit, tak ho prostě vysadíte a po cca 14 dnech vám bezproblému začne chutnat černý čaj a kafe i bez cukru. Nemusímte pak platit za nesmysli, jako je chemickou cestou separovaná stévie ;-D

    +1/−1
    23.11.2014 22:13

    B52o75h64d37a49n 59M18a35r88e92k 5895136357524

    Tak tohle je článek určený pro Blesk pro ženy?Rv Kdo jiný než sportovec, až už hobík nebo profík, potřebuje dostatečné množství cukru? Mimochodem, na cukry jede také mozek!

    Když má tělo chuť na sladké, tak to něco signalizuje a já bych se pídil co?

    +1/−1
    20.11.2014 10:27

    M87i71l72a69n 27K97l64o76u22č35e49k 3590175258287

    1/Sportovec a i nesportovec cukr téměř nepotřebuje, potřebuje sacharidy.

    2/Když máme chuť na sladké, tak to rozhodně nemusí znamenat, že máme málo cukru nebo energie

    +2/0
    20.11.2014 14:26

    B39o80h75d14a75n 93M80a86r31e70k 5815686787854

    Právě, že třeba nesprávně složená strava muže vyvolávat neovladatelnou chuť na sladké, to může znamenat právě nedostatek sacharidů.

    Sacharidy = pomalá energie, cukry = rychlá energie, obě 2 složky mají v jídelníčku své místo a učel. Pokud jste vyčerpaný a potřebujete ještě zabrat, tak cukry nahradíte, jenom ještě většíma dryákama :-/.

    +1/−1
    23.11.2014 22:23

    Radek Lampíř

    Poprosil bych paní autorku o vysvětlení, proč zrovna sukralóza je takové zlo.

    Z přijímaného množství (cca 600x nižší než cukr) se střevem vstřebá pouze cca 20%, z nichž jen čtvrtina se nějak metabolizuje. Je špatně rozpustná v tucích (= neukládá se v tucích, nehromadí se v těle). 

    K vlivu na mikrofloŕu: Zmíněná studie o vlivu na střevní mikroflóru byla prováděna v dávkách 100-1000mg/kg/denně (pro představu: Pro 70kg tvora to znamená ekvivalent příjmu mezi 4 a 40 **kilogramy** cukru denně !).

    A to nejlepší nakonec: 

    a) Studie byla dělána na krysách, přičemž podobný efekt na člověku pozorován nebyl.

    b) Ta studie byla metodologicky chybná, což nakonec uznali i zástupci pracoviště, kteří studii prováděli (viz www.foodnavigator.com )

    Jestli mi něco uniklo, rád se poučím; prosím o fakta, nikoliv emoce a domněnky.  Sladidly se (laicky) zabývám dost dlouho; zrovna sukralózu mám docela rád. Současně bych rád znal i názor autorky na nové typy sladidel (Neotam či Advantam); kde by všechna negativa aspartamu měly být eliminovány.

    Na druhou stranu pochvala, že si konečně někdo z výživových poradců všiml Erythritolu a Xylitolu a nepovažuje to za výbušninu (což se mi mimochodem stalo i v lékárně ;-D). I když ono "zabraňuje tvorbě plaku" funguje trochu jinak a hlavně u Erythritolu méně než u Xylitolu.

    Díky za odpověď

    0/0
    20.11.2014 0:22
    Foto

    A86n81n37a 66J15e63r34m70á95ř12o85v32á 7392502247773

    Dobrý den, Radku, díky za postřehy!

    Ta nová sladidla, co uvádíte, jsem neznala a netroufám si je posuzovat... Klientům je nedoporučím. Já sama jsem totiž zastánce spíše přirozeného slazení - prostě ovoce.. a klidně i lžičku cukru, když bude jinak strava zdravá a bez zbytečností (mimochodem, takových lidí moc není).

    K sukralóze - pravděpodobně má různé toxické účinky, při zahřívání i karcinogenní... může vést k inzulínové rezistenci...

    www.tandfonline.com

    Nikdo nic neví 100% a proto se domněnkám nevyhneme. Nakonec jde o to, k čemu se přikloníme/te. Vše lze zpochybnit, vyvrátit, či obhájit, když jste šikovný.

    Jsou velké tlaky od farmaceutických firem, aby se umělá sladidla udržela na trhu, i když jsou pochybnosti o jejich neškodnosti...

    Hezký den a zdraví zdar! A.

    0/0
    22.11.2014 11:11

    I41v43o 89Ž94á17č26e84k 9370412709117

    "Med je v podstatě kombinace fruktózy a glukózy, podobně jako stolní cukr (sacharóza)."

    Čtu dobře? Mám věřit "odbornici", která je schopna napsat takovouhle kravinu?

    +1/0
    19.11.2014 23:27

    B12o87h57u29m78i89l 40M96á82c53a 5531902566433

    Odborná literatura používá termín cukerné alkoholy, nikoliv alkoholické cukry.  Jedná se totiž o alkoholy sice odvozené od cukrů, nikoliv však o pravé cukry.

    Naštěstí se v terapii nutrií nepoužívají cukerné kyseliny, resp. v nutriční terapii kyselé cukry.

    A na sorbitol či manitol se nějak nedostalo.

    0/0
    19.11.2014 23:25

    F78r89a81n45t52i66s19e88k 36M90i73k70e68s 8123537950942

    Autor by se mohl trochu neco priucit o chemii.

    +2/0
    19.11.2014 23:12

    F14r23a31n81t47i81š16e42k 97G52u41l33a87š 9529423612386

    Není to tak dávno, co se na český trh dostalo norské sladidlo SUKRIN, což je vlastně obchodní značka zmíněného Erythritolu. Je to PŘÍRODNÍ SLADILO, ne umělé! - dělá se z ovoce prostým PŘÍRODNÍM PROCESEM, konkrétně kvašením.

    Sladivost má zhruba stejnou jako cukr, chuťově je cukru velmi podobný. Dobře se s ním sladí, je k dostání v několika variantách (krystal, moučka...) a také s přidanou Stévií. Velmi dobré sladilo a přitom jde o čistý erythritol, takže vlastnosti přesně takové, jako je v článku uvedeno. 

    Nevím, zda je sem povoleno vkládat odkazy na komerční stránky - raději nebudu riskovat. Ale stačí do vyhledávače zadat "Sukrin" a odkazy se nabídnou samy. :-)

    0/−1
    19.11.2014 20:45

    F36r12a91n87t14i91š59e74k 96L83u58f19t 5867859114876

    Nejnovější poznatky: Umělá sladidla navozují první stádium diabetu

    www.osel.cz;clanek=7789

    0/0
    19.11.2014 20:12

    F49r39a68n74t95i95š82e48k 46L10u34f85t 5117839584216

    Ještě jednou ten odkaz:

    jdem.cz

    0/0
    19.11.2014 20:13

    B42o42h10u61m17i89l 22M62á56c84a 5621332956553

    Aneb jak je nutné opravit vědeckou práci. Ani titulek v ní nebyl správně.

    Vodu obohatíme o tři umělá sladidla. Jedním z nich je sacharin a která byla dvě další, do toho vám nic není.

    0/0
    19.11.2014 23:42

    Miroslav Vicovský

    Dobrý den.

    Zajímal by mě Váš názor na používání DiaChrom-u (červený se sukralózou, zelený se Stévii).

    Děkuji.

    0/0
    19.11.2014 13:19
    Foto

    A22n50n53a 82J57e82r66m65á41ř53o62v54á 7862792167583

    Dobrý den, moc se mi tam nelíbí laktóza, uvedená jako první ve složení - mnoho lidí na ní má intoleranci. Sladidlo se sukralózou nedoporučuji vůbec.

    0/−1
    19.11.2014 20:39

    M90a47r72t25i76n 86T33e93s96a37ř 2769223893423

    Glycerol je cukr? Já myslel, že patří mezi alkoholy.

    +1/0
    19.11.2014 12:16

    B72o85h92u34m59i80l 12M52á10c90a 5551102886463

    Všechny cukry jsou alkoholy. Ale neříkejte to abstinentům.

    0/0
    19.11.2014 17:26

    M17i29c20h16a13l 64M46a89r17e29k 7679871562550

    Přesně, jakákoli synteticky vyrobená látka je velký bullshit. Pakliže někdo k životu potřebuje sladkou chuť, dejte si dobré jablko, hrušku, udělejte si čerstvé čatní z cibule ( budete se divit, jak může být cibule sladká ), ale proboha nepoužívejte žádné Tholy, Isty a podobně. Používejte Javorový sirup, Med, Agáve sirup. Stévii. . . . . bílý cukr je doslova jed.

    0/−4
    19.11.2014 11:07

    J55i80ř70í 76H32a68v67e68l 8296379971139

    Pokud je cukr jed, jaká je smrtelná dávka?

    +3/0
    19.11.2014 12:46

    J16i89ř56í 26Š25v87a49g26r 3738860315736

    Stačí ho sníst najednou kolem dvou kilogramů, záleží na tom, kolik vážíte. Odborné studie uvádějí, že smrtelná dávka je 30 gramů na kilogram váhy. Játra nestačí tolik glukózy zpracovat. Nastane svalová ochablost, střevní potíže, poruchy srdečního rytmu, poškození nervů, slepota a fatální poškození ledvin.

    +1/0
    19.11.2014 14:24

    P56e52t51r 64M65o34t46y13č34k56a 1714381233324

    Pokud to berete takhle nesmyslně, zabije vás i pozření nadměrného množství vody. Zkuste také někdy usilovně hyperventilovat, budete se možná divit...

    Nicméně, vaše tvrzení se pod tak nesmyslný článek, jako je tenhle, docela hodí. Nic proti paní autorce, ale prostě ji neberu vážně, stejně jako všechny věrozvěsty čehokoli, kteří "svá doporučení zakládají na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech" a ignorují při tom zdravý rozum a věky získané zkušenosti.

    Cukry samozřejmě do našeho jídelníčku patří. Stejně, jako sůl, jako koření, jako maso, jako mléčné výrobky, dokonce i jako alkohol.

    Mnohem rozumnější byl na iDnes tento článek:

    ona.idnes.cz

    +4/0
    19.11.2014 22:44

    L41u30k76á86š 91M21a12r96š74á89l72e91k 6403284704816

    V článku uváděná informace, že bílý rafinovaný cukr vzniká jakýmsi broušením viz "nerafinovaný, tedy neobroušený" dle mého názoru je zavádějící. Bílý rafinovaný cukr se vyrábí především odpařováním a čištěním pomocí vápenného mléka, viz www.hps.cz

    +1/0
    19.11.2014 9:38
    Foto

    L68e33n16k24a 34H80a13l11á43m82k34o72v56á 4430602426938

    Jeste mi tu chybi nejaka informace o cekance (koren). Jedno ze sladidel, ktere bezne pouzivam, krome stevie a erythritolu. Tady u nas se prodava jako Just like sugar. Vetsinou sladidla micham, pak je konecna chut nejlepsi.

    0/0
    18.11.2014 17:01

    M82a66r72t38i81n 74B29l75a80s61s 3781719356161

    Jak se tak dívám na charakteristiky těch  sladidel, tak to si dám raději ten cukr... ;-D

    +6/0
    18.11.2014 14:38

    J74a30n 65B33á64r24t88a 3510386298

    Když už tu byla řeč o čokoládě, mě osobně docela vadí, že všechny u nás prodávané hořké čokolády jsou slazené.

    Zachutnala mi ekvádorská čokoláda Iara 100% kakao. Je to opravdu jen kakao a kakaové máslo a nic víc a je skutečně hořká a ne sladká jako "hořké" čokolády u nás. 

    Bohužel koupit jde jen v Německu.

    0/0
    18.11.2014 12:28

    Jan Vrba

    Erythritol? Nechybí tomu sladidlu předpona - něco jako tetranitro?

    0/0
    17.11.2014 16:53

    B42o14h66u47m55i62l 23M57á78c19a 5731542416983

    Tetranitropentaerythritol čili pentrit je výbušnina. Ve vodě je nerozpustný, takže nepatří mezi sladidla, o kterých pojednává tento článek.

    0/0
    19.11.2014 17:38

    F92r14a40n42t72i12s40e74k 37M17i14k16e32s 8783467530522

    To jste si nabehl.

    0/0
    19.11.2014 23:14

    J54i46ř39í 34F25r37o72l23e67c 7145984622617

    Nějak mi chybí informace co je na tom cukru vlastně tak strašně nezdravého :-) Tvrzení v článku o škodlivosti cukru ostře kontrastují např. s:

    www.stream.cz

    +6/0
    17.11.2014 16:30
    Foto

    A60n42n30a 72J28e34r80m26á49ř96o53v15á 7952622407323

    Jirko, nesouhlasím s tím, že si žena může dát bez následku denně 6 lžiček cukru, jak říká Dr. Strunecká (kterou mám jinak velice v úctě a fandím jí!). Nepřiměřeně to hýbe s glykémií (a inzulínem) a zatěžuje se slinivka. Jestli zrovna běžíš maraton, tak ok, ale jestli sedíš celý den v kanclu, tak pak je to blbý. Navíc mnoho cukru stimuluje chutě na další cukr, místo aby člověk jedl to, co potřebuje, hlavně zdravé tuky a bílkoviny, plus dost zeleniny. Zjednodušeně řečeno. Ale upřímně - raději vidím u sportovce pár lžiček cukru, než umělá sladidla typu aspartam...

    +3/−2
    18.11.2014 15:54

    J83i76ř14í 36F63r36o25l17e83c 7655404272747

    Diky za individualni pristup v diskuzi a dalsi osvetleni problematiky (ale palacinek se stejne nevzdam :-D ).

    +1/0
    18.11.2014 23:34

    M68i12c77h23a75l 74M82a43r14e53k 7649361122570

    Aspartam má jen kousek k bojovým látkám, nebrat.

    +2/−1
    19.11.2014 11:08

    P92e33t38r 61M95i50c38h89á98l72e97k 4359450356458

    Ale no tak, nesmíte tolik číst ty bláboly posílané meilama galenus.cz

    0/0
    19.11.2014 12:10

    M17a87r16t16i57n 46T28e40s39a31ř 2789963283393

    U spousty umělých sladidel se neprokázalo, že by byly přímo škodlivé. Některé škodí až po tepelné úpravě (sacharin), jiné vůbec (příkladem je aspartam, u toho se neprokázalo vůbec nic). Jen je sporný jejich význam (energie vs. sladká chuť) a je obtížné je vyladit na chuťový profil přírodních sacharidů, proto spoustě lidí nechutnají (včetně mě, proto se jim vyhýbám). Na galenus.cz se dovíte, jak to bylo s těmi "bojovými látkami".

    +3/−1
    19.11.2014 12:24

    G22e76o33r16g43e 90B77u32r69i89a87n 3838681393789

    Cukr silne zakyseluje telo tak jako mouka. V zakyselenem tele nefunguje spravne imunitni system, respektive nestiha dat vsechny zdravotni problemy do poradku. Co zpusobuje nefunkcni imunitni system si snad uz odvodite sam.

    0/−1
    19.11.2014 18:06

    J87i39ř48í 46F36r26o46l57e78c 7655384622927

    Nějaký relevantní odkaz?

    +2/0
    19.11.2014 18:42

    P17a81v97e32l 98S77ý32k48o90r90a 7537572237471

    Co tak slad ? Tim se sladi ziva strava.

    0/0
    17.11.2014 15:46

    V96l28a32d87i17m49í51r 10S81l41o70v12á91k 9634969670774

    Zdravím,

    škoda že nebyla zdůrazněna třtinová melasa; myslím si, že vzhledem k obsahu dobře vstřebatelného železa (+ magnésia a ostatních minerálních látek) je pro běžce ideální.

    +2/0
    17.11.2014 7:17
    Foto

    A80n96n70a 49J70e67r88m15á46ř89o87v95á 7842902337873

    může být :) díky za doplnění

    +1/−1
    18.11.2014 15:54

    M28i28c35h90a57l 88M20a92r34e49k 7369291162230

    Melasa je dobrá ale ne každému voní a chutná, to Javorový sirup nebo Datlový sirup je mnohem přijatelnější.

    +1/0
    19.11.2014 11:10



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.