• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Co to je správná výživa? To dosud nikdo neví, říká odborník Petr Fořt

    Jsme obětí syntetické stravy a sportovci též reklam na zaručené přípravky, například proteinové tyčinky. „Vystupují v nich profesionální sportovci, kteří by je leckdy sami nikdy nevzali do úst,“ říká odborník na sportovní výživu Petr Fořt. A přiznává, že navzdory desetiletím výzkumu vědci pořád neví, co to ta správná výživa vlastně je.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    J69a75n 60K19r49a98l 4933447535340

    Pána Fořta poznám z jeho článkov a publikácií viac než 30 rokov, jeho vtedajšie názory som veľmi "nežral", lebo v nich propagoval jednu českú firmu, ktorá vyrábala "kvázi" potravinové suplementy pre športovcov, ktoré nemali podla vlastných skúseností takmer žiadny pozitívny účinok... V tomto článku sa nachádza pár veľmi dobrých informácii ohľadom každodenného stravovania, ale kedže sa stravovaním amatérskych športovcov dlhodobo zaoberám, najdôležitejšie je uvedomiť si, ze pohyb, pestrá strava akéhokoľvek typu, akurát zredukovaná do minimálnych dávok typu snack a to všetko na dennodennej báze, Vam bez ohľadu na to, aký typ človeka ste, zabezpečí komfortný pocit z vlastného tela.

    0/0
    27.4.2014 8:49

    L84i93b63a 46R35u77s67n79á52k 2300734615651

    Dalo by se to shrnout jako "kecy prdy beďary"

    0/0
    26.4.2014 17:52

    V73í75t 10N76o50v47á34k 5284945661629

    hahá, bio protlak, ten pán neví že bio zelenina se ošetřuje chemicky taky ale jenom v noci;-D

    0/0
    26.4.2014 7:51

    L94a16d21i68s67l14a70v 43N88o43v21a92k 9759301445891

    Myslim si, ze podobne clanky jsou skoro zbytecne, odpovedi jsou - ptejte se me co chcete, ja Vam co chci odpovim.  Co si z toho ma obycejny smrtelnik vzit, ze tomu asi pan hodne rozumi  a nechce se s nama amaterama moc o ty svoje znalosti podelit.  Je to skoda, vazim si kazdeho odbornika, ktery se neschovava za odbornost a mluvi ci prezentuje tak, aby to bylo pochopitelne a hlavne napomocne nam bezcum amaterum.  Takze se tesim na dalsi clanek o strave, ktery bude citelnejsi.

    0/0
    25.4.2014 19:44

    M81a70r68t55i12n 28V37o35k90o53u41n 9418493463236

    CR ma mistra sveta v thaiboxu v supertezke vaze, jmenuje se Jan Müller a je to vegan :)  www.vegetarian.cz

    0/0
    23.4.2014 13:56

    O26n35d59ř75e91j 88K33o67p58e54c53k27ý 6740915147408

    Píše se tam, že je vegetarián, ne vegan...

    0/0
    25.4.2014 11:56

    H31o47n28z95a 91F14á23t31o62r 2669735544500

    Podle toho, že je v článku 11 krát použito slovo "bio", řadím ho mezi podezřelé PR projekty a tedy se raději zařídím přesně naopak, nežli pán radí.

    +1/0
    23.4.2014 13:48

    L78e21o66š 95K54r87á35l 4277751901

    Pán to prostě dotáhl "ad absurdum". Podobných odborníků se vždycky trochu bojím...

    +3/0
    23.4.2014 13:18

    V17l78a64s24t79a 79S19v39o97b49o28d19a 4859799484

    Jídlo je buď  dobré a nebo zdravé,dnešní generace již neví co je zdravé jídlo a něteří extremisti jako třeba autor jim to neřeknou.Vždy je něco strašně škodlivé a vzápětí úžasně zdravé.Každý by se měl řídit vlastním rozumem a né radami těchto znalců.

    0/0
    23.4.2014 9:27

    J70i83ř79í 64K35l91i77m79á32n36e77k 8351126832359

    Jsme to... co jedlo... to co jíme!R^

    0/0
    22.4.2014 16:19

    G75e16o66r47g86e 62B15u72r13i53a80n 3938161783939

    Zajimalo by mne kolik je panu Fořtovi let, odhaduji tak pres 90, podle toho jak vypada na fotografiich.

    0/0
    21.4.2014 16:15

    D40a12v70i61d 19D54v93o48ř22á46k 6152930395487

    "Když sním něco, co nebylo kvalitní, ale „nějak jsem si toho nevšiml“, organismus mi to za pár hodin dá nepříjemným způsobem najevo." Vypadá, že pán nemá v pořádku trávení. Podle mě zdravý organismus by měl bez problému strávit i ne-top-superquality-stravu. Nijak nebrojím proti kvalitní stravě, ale tohle mi připadá patologické.  Konzultoval bych to s lékařem.

    +15/−5
    18.4.2014 14:59

    M73a22r70t51i45n 44N54e16r42m98u54t 9647147858349

    asi nechápete, o co jde, protože se vám to nikdy nestalo. To neznamená, že dostanete zrovna průjem nebo zvracíte. Ale najednou jste třeba bez příčiny nezvykle unavený, nafouknete se apod.

    +6/−2
    19.4.2014 23:34

    D32a31v25i69d 76D41v38o23ř64á78k 6402460675927

    To je přesně to, o čem jsem mluvil.

    +1/0
    24.4.2014 8:55

    M34a25r20t69i38n 57N46e48r94m61u24t 9887537778479

    pořád jste mimo. Když se přežeru knedlí, tak budu unavený a zpomalený, ať to jsou bio knedle nebo knedle "výhodný nákup", to už je celkem jedno

    +1/−1
    24.4.2014 9:11

    D40a92v84i26d 16D83v33o49ř24á97k 6122150295457

    A jak víte, že jsem mimo? Nesuďte mě podle sebe. Já unavený a zpomalený nejsem. A nebyl ani můj děda, který v pětaosmdesáti jezdil na kole jako drak a přitom jedl věci, ze kterých by vám asi vstávaly hrůzou vlasy na hlavě. A dožil se ve zdraví a vitalitě devadesátky a považte, neměl ani výživového poradce.

    +1/0
    24.4.2014 10:45

    M36a34r73t26i58n 94N59e59r13m89u96t 9797547838849

    ano, jsou takoví silní jedinci, většina národa k nim ale nepatří. Jedí co se jim zlíbí, a pak ve vyšším věku naříkají, že bolí klouby, záda, trápí je dna, 2. cukrovka, vysoký tlak, osteoporóza, trvalá rýma, doktore pomoz, pak si na to zvyknou a berou to jako normální stav. Odmítají jakoukoliv souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem (jídlo je na jídlo a na zdraví jsou léky), zrovna jako vy. A Fořt to myslí tak, že když jí to co má, cítí se jako zamlada. Když se nechá zlákat (sladkosti, uzeniny, chemie), tak se po chvíli cítí na svůj věk (tj. tak, čemu ostatní říkají normálně) A váš děta  jedl čokolády, zákusky, oplatky, nalíval se kokakolou, přejídal se masem?

    +2/−1
    24.4.2014 12:21

    D76a91v24i31d 38D41v39o25ř47á64k 6872150795837

    "Odmítají jakoukoliv souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem zrovna jako vy" A to jste prosím vyčet kde, že něco takového já zastávám :-)? Zkuste číst to, co je napsáno, ne to, co si myslíte, že je napsáno.

    "A váš děta  jedl čokolády, zákusky, oplatky, nalíval se kokakolou, přejídal se masem?"

    Popsal jste to takřka  přesně: Do čaje si dával nepočítaně kostek cukru každé ráno, k tomu několik bílých rohlíků (jinou snídani neměl nikdy), masa měl běžné množství, ale nejvíce měl tlustého bůčku, oplatky a jiné sladkosti ano, k večeři často buřty, čistou vodu nepil nikdy, vždy si dával limonádu z velké lahve (taková se už neprodává), zelenina a ovoce mu nejely. Ale měl dostatek pohybu a stále dobrou náladu.

    0/0
    24.4.2014 13:54

    M45a63r40t87i52n 44N12e21r97m55u96t 9917567178179

    To jak se cítím, je taky zdravotní stav, ne? Vy jste jak z Felixe Holzmana (tady mě bolí, tohle mám špatný a mě samotnýmu taky není nějak dobře). Váš děda měl silnou konstituci, takovému šťastnému člověku je zbytečné něco přikazovat, ale je to výjimka, s kačením žaludkem se každý nerodí. Já třeba zase nemůžu ztloustnout, ať jím cokoliv v jakémkoliv množství (sladké nebo tučné), a taky neoznačuju část národa, co se musí hlídat a zkoušet diety, že mají patologický problém.

    +1/0
    24.4.2014 14:47

    D34a91v61i93d 18D84v81o63ř50á41k 6402560495387

    Ano, jestli se po běžném jídle cítíte špatně, pak to je jistě záležitost zdravotního stavu.

    Patologický=nenormální/chorobný, tedy přesně padnoucí slovo . 

    Díky za diskuzi, už nemám k domu dál co říct, mějte se.

    0/0
    24.4.2014 21:19

    M61a27r16t16i24n 10N77e97r33m57u90t 9387687838899

    Že vám do toho ještě skáču, slovo "běžné jídlo" je pro každého něco jiného, v tom to asi bude. Třeba můj otec taky do osmdesáti učil v baletní škole a pod devadesátce ještě jezdí autem do města, ale "běžnému jídlu" většiny lidí se vyhýbá jak může.

    +2/0
    24.4.2014 23:24

    M39a76r46t31i40n 64N10e47r73m48u37t 9947357788709

    Teď jsem teprve pochopil, že si pod slovy "organismus mi to dá nepříjemně najevo" představujete něco děsivého. Může to být však i obyčejné pálení žáhy. Tak nashle.

    0/0
    24.4.2014 23:32

    D46a37v86i20d 29D57v72o43ř64á78k 6482490115327

    OK, mějte se.

    0/0
    28.4.2014 12:52

    M27a70r63e51k 98K49ř93í65ž 6175225436362

    vy jste nepochopil, že potravina může být stará nebo nějakým nevhodným sklaDOVÁNÍM NEBO PŘI PŘEPRAVĚ JAKSI ZKAŽENÁ, ALE DO OBALU NEVIDÍTE.. ACH JO, TY LIDI POD 100 Rv

    0/0
    20.4.2014 18:22

    M47a45r69t86i23n 67N77e75r84m56u73t 9897457498379

    je to asi tak patologické, jako když vám nechce jet auto, do kterého nalijete nekvalitní benzin nebo naftu. Při tankování příjemný pocit (třeba že ušetřím nebo oběd zdarma), ale pak to moc nejede. Anebo je vám míň než 30-40, takže to ještě nechápete. Lidé dávají často větší pozornost na to, čím krmí svého psa než sebe

    +4/0
    21.4.2014 1:46

    J53a29n59a 76L23a11n96g79o82v30á 2815916510323

    Mně se to mnohokrát stalo po návštěvě restaurace, a to i tehdy, když si tam objednám "něco zdravého". Denně vařím - dobře a zdravě, ale když si dám něco v restauraci, bývá mi po tom často "těžko". Zkuste si najít film "Super Size Me" - je to dokument o fast food. Naprosto potvrzuje zkušenost mou i pana Fořta.

    +2/−1
    21.4.2014 16:57

    J11i66r10k96a 61B78r95u58n17n14e58r 4148602939727

    Pardon, popletl jsem se, mělo být plus.

    0/0
    23.4.2014 1:30

    J51a13n74a 85L47a95n84g33o91v60á 2445946220683

    No jo, chybička se vloudí... Mimochodem, všechno nejlepší k zítřejšímu svátku!

    0/0
    23.4.2014 16:22

    D29a22v69i25d 96D87v97o65ř84á85k 6452750595557

    No, ale zase - to je právě ono. Já taky jím celkem zdravě, ale taky se zase nijak úzkostlivě nevyhýbám jídlům, které nejsou zrovna tip top. A nijak po nich nejsem zpomaleným ztěžký, rohozený, energeticky rozvrácený. Neboli si podle svého pozorování myslím, že přílišná orientace na "zdravou" stravu je kontraproduktivní, pokud vás nějaké obyčejné jídlo rozhodí. Možná by to pan Fořt měl konzultovat s nějakým výživovým specialistou, třeba by my poradil, jak jíst, aby ho občejná strava nedestabilizovala :-).

    0/0
    24.4.2014 9:03

    J18a72n47a 24L58a83n96g95o89v40á 2175376870973

    Myslím si totéž. Viděla jsem zmiňovaný film a celkem mě vyděsilo, jaké měl ten kluk po požití fast foodu problémy. Jsem názoru, že organismus by se měl trošku "otužovat".Takže když mám opravdu chuť, dám si třeba hrst hranolek či kousek smažáku... Ale moc dobře mi to nedělá.

    0/0
    24.4.2014 14:42

    M80a83r91t62i97n 69N19e48r72m27u25t 9277237948949

    To je ale podle p. Dvořáka patologické (když vám smažák nebo hranolky nedělají dobře) a měla byste podle jeho teorie zajít za výživovým poradcem. Moc dobře mi to nedělá = organismus to dává najevo.

    0/0
    24.4.2014 23:27

    J11a47n32a 46L11a35n94g69o13v86á 2845796300413

    Pan Dvořák trochu přehání. Mám jen citlivější žaludek. Nakonec o jedinci, který má alergii třeba na sóju, taky nebudu říkat, že má "patologické" trávení jen proto, že ji jeho organismus nesnáší.

    0/0
    25.4.2014 17:10

    S84t33a44n88i37s56l46a22v 27M60e41l42i22c77h45a76r 8355465956702

    Vždyť se dá vyjádřit jedním slovem - pestrost.

    +2/0
    18.4.2014 14:06

    P94a70v14e49l 13S27ý59k52o16r39a 7637792807901

    Doporucuji knihu ovocne a zeleninove stavy od Dr. Normana Walkra. Dozil se ve zdravi 116 let, ještě ve 113 jezdil na kole. [>-]

    Lidsky život je nastaven na dlouhovekost, ale ve zdravi. Ne na LDN.

    +1/−3
    17.4.2014 20:58

    J36i15r97k66a 80A62n82d33r11y55s 1208639390335

    Ten pan se dozil "jenom" 99 let. 

    en.wikipedia.org

    +3/0
    18.4.2014 11:42

    P41a82v44e75l 13S80ý41k26o14r35a 4574756542854

    Pravda,co si ten Sýkora vymýšlí ?;-)

    0/0
    24.4.2014 11:06

    R22i61c73h60a59r93d 22M74i79k36u41l40e70n95k72a 1669677507564

    Jen tak lehce jste mu omylem přidal 17 let, to je celkem dost, ne?

    0/0
    28.4.2014 19:07
    Foto

    J70a74n 22H58a54v33e25l80k28a 3841146161115

    To je zajímavé, jak všichni ochotně recyklují tu klamavou reklamu o Dr. Normanu Walkrovi. Když se tak bezodtyšně lže v otázce jeho věku, kde vezmete jistotu, že se v otázce živé stravy nelže ještě víc?

    +2/0
    20.4.2014 11:14
    Foto

    H32e38l88e80n40a 37H96e92j13d45u19k77o17v61á 9342709515916

    To co sníš nebo vypiješ s chutí ( pochopitelně v přiměřeném množství) nemůže uškodit. To na straně jedné. Pak na druhé straně, strava by měla být z " toho co se narodí  a vyroste tam, kde jsme se narodili a žijeme".  A hlavně používat základní suroviny, ne žádná tzv. rychlá občerstvení nebo polotovary hemžící se éčkama. Bio potraviny to však být určitě nemusí. Jednak jak, již bylo zmíněno, jsou drahé, a já osobně nejsem přesvědčena, že jsou všechny BIO. Důležité je dodržet postup přípravy pokrmů, nic neošidit, nic neuspěchat. A co se týká mlsání? Nic si nezakazovat ! Máte-li na něco tzv. nezdravého chuť, uspokojte své chutě ihned malou dávkou, Vaše chuťové buňky se uspokojí, nebudete ve stresu a hlavně si to nevyčítejte.:-)

    +14/0
    17.4.2014 9:55

    M75a12r52t39i14n 92N76e69r54m58u71t 9827847978949

    teď nevím jak to myslíte - rychlá občerstvení a jídla s éčkama podle vás nee, ale cokoliv s chutí nebo čokoládku několikrát denně ano? To je totiž pro normálního člověka protimluv

    +2/0
    20.4.2014 14:31

    J14a43n77a 92L37a56n89g42o93v45á 2145706660783

    Takže když někomu chutná hamburger s hranolkami a cola, tak mu to neškodí? A s tou druhou poznámkou taky nesouhlasím. Tento názor je už překonaný.

    +2/0
    21.4.2014 17:00

    A30l72e51x24a91n37d46r 55C73h66y16t94i41l 2414922585341

    Pani psala "v malem mnozstvi", nevim, ajk si objednate ve fastfoodu desetinovy hamburger. Nebo si snad objednate cely, jednou si kousnete a zbytek vyhodite?

    0/0
    24.4.2014 11:30

    J51a81n31a 27L28a40n34g47o31v18á 2335316650613

    Já do fast foodu nechodím, a pak, co to je, "malé množství"? Jedna porce za čas, půl porce několikrát týdně...?

    0/0
    24.4.2014 14:44

    jirka Ondra

    Dalsi PR na krachujici svet zdravi. Kdyz vidim, jak rychlokvasky tohoto podniku prpdavaji rady lidem, kteri jim veri, je to hnus. A aby tomu dodali alespon spetku jakwsi odbornosti, napisou, jak pracuji s odborniky. Vzdy se te rychlokvasky zeptejte, jak moc tomu rozumi, castokrat zjistite, ze min nez vy. Typicka vymluva: ja ted vase data poslu odbornikovi, ktery vas sice nikdy nevidel, ale skvele vam poradi na miru, hovori za vse. A tady vidite, ze i "odbornik" se necha uplatit na hloupou reklamu.

    +2/−8
    17.4.2014 9:02

    Z77d83e41n17ě12k 96S25l78á13d62e71k 7500287681

    to je pravě ono, vše se spjato s konvenční medicínou a hlavně s penězi. Podstatné je, že máme jakési standardy na potraviny, pokud jsou špatné složením tedy mají odchylku že tam je něčeho málo jako masa je špatně. Dnes můžeme výrobci sotva věřit nos mezi očima, ale dělá to pro peníze, jinak by ho dnešní doba položila na lopatky. Na polích se stejně musí používat pesticidy a jiné. Takže naše tělo je chemickou továrnou.  Nikdo nezná parametry zdravého živ.stylu a potažmo stravy, pouze se něčemu přibližujeme a přibližovat se budeme stále, jen nevíme čemu a tak je na každém z nás co vezme do huby, jde jen o naše "vědomé uspokojení z toho co jíme - bez záruk". Jiný je úhel pohledu, že na doplŇky stravy nikdo ještě nezemřel, ale na léky, které jsou jakýmsi varováním že je něco špatně, ano. Takže naší cílenou zdánlivě zdravou stravou (tj.uspokojující) se vyhneme alespoŇ lékům, které stejně neřeší příčinu problémů, jen jsou znakem našeho špatného fungování.

    +3/0
    17.4.2014 10:12
    Foto

    J84o73s67e24f 75H15ů78l32a 6459693958507

    Přesně s tímto souhlasím. Myslím, že svoji roli by měla sehrát různá občanská sdružení, sdružení spotřebitelů, kteří by tlačili na výrobce, aby posouvali kvalitu směrem k bezpečnosti, eliminace chemie apod.

    0/0
    17.4.2014 11:32

    J84a61n23a 52N14o48v71á 1696893253385

    Jenže smutný fakt je ten, že může být  tisíc různých sdružení, které třeba i budou mít úspěchy, ale dokud bude poptávka po levném {a nekvalitním}, bude k tomu odpovídající nabídka. A zatím málo lidí si spočítá, že dá sice pár korun za oblouk kabanosu s moukou, ale pak dá kopec peněz za léky, o neschopnosti normální práce ani nemluvím. Řekla bych, že důležitější je začít odspodu - od spotřebitelů.

    Na druhou stranu jsou pak zase chytráci, co se chytí nějakého "BIO", a začnou všem cpát za nemalé peníze nějaký zelený papír, což zase prodraží poslední kvalitní suroviny.

    Člověk aby pak na plný úvazek jen hledal, co kde sehnat k jídlu. Občas mi přijde, že už i já blbnu :) Na jeden trh nakoupit ovoce, na druhý zeleninu.. a půlka dne v háji.

    Je to celé jeden velký zamotanec.

    +3/0
    19.4.2014 19:55

    M78a30r18t15i82n 96N57e59r13m63u28t 9677977728629

    asi jste to nečetl, nebo p. Fořta neznáte - není to žádná rychlokvaška a sám příznává, že každý je jiný a že obecný návod nebyl nalezen. Jediné je jisté - nejíst umělé věci.

    +8/0
    19.4.2014 23:36

    M34a25r76e26k 69K87ř12í63ž 6345545876862

    nečetl,.... blbci nic nečtou, protože by tomu ani nerozuměli, tak jen blbě žvaní - v čemkoliv a o čemkoliv

    +1/−3
    20.4.2014 18:30

    M34a92r29e19k 62K12ř76í20ž 6645715506602

    Česko má statisticky u seniorů  nejvyšší polymorbiditu (člověk, který má mnoho vážných až nevylečitelných nemocí) ve světě, většinou špatným stravováním a nedostatkem pravidelného pohybu. Až budete mít 60 a cukrovku a orgány vám budou odcházet jeden za druhým, tak si na dobré rady vzpomeňte a věnujte pozůstalost nějakému výzkumnému ústavu, kt. vás varoval

    +1/0
    20.4.2014 18:28





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.