• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Co to je správná výživa? To dosud nikdo neví, říká odborník Petr Fořt

    Jsme obětí syntetické stravy a sportovci též reklam na zaručené přípravky, například proteinové tyčinky. „Vystupují v nich profesionální sportovci, kteří by je leckdy sami nikdy nevzali do úst,“ říká odborník na sportovní výživu Petr Fořt. A přiznává, že navzdory desetiletím výzkumu vědci pořád neví, co to ta správná výživa vlastně je.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    J70a94n 77K87r95a11l 4283597595230

    Pána Fořta poznám z jeho článkov a publikácií viac než 30 rokov, jeho vtedajšie názory som veľmi "nežral", lebo v nich propagoval jednu českú firmu, ktorá vyrábala "kvázi" potravinové suplementy pre športovcov, ktoré nemali podla vlastných skúseností takmer žiadny pozitívny účinok... V tomto článku sa nachádza pár veľmi dobrých informácii ohľadom každodenného stravovania, ale kedže sa stravovaním amatérskych športovcov dlhodobo zaoberám, najdôležitejšie je uvedomiť si, ze pohyb, pestrá strava akéhokoľvek typu, akurát zredukovaná do minimálnych dávok typu snack a to všetko na dennodennej báze, Vam bez ohľadu na to, aký typ človeka ste, zabezpečí komfortný pocit z vlastného tela.

    0/0
    27.4.2014 8:49

    L80i46b28a 22R75u44s90n74á25k 2640364145351

    Dalo by se to shrnout jako "kecy prdy beďary"

    0/0
    26.4.2014 17:52

    V51í22t 43N45o69v87á52k 5624145151799

    hahá, bio protlak, ten pán neví že bio zelenina se ošetřuje chemicky taky ale jenom v noci;-D

    0/0
    26.4.2014 7:51

    L14a67d57i94s96l18a82v 57N98o49v89a11k 9499571985421

    Myslim si, ze podobne clanky jsou skoro zbytecne, odpovedi jsou - ptejte se me co chcete, ja Vam co chci odpovim.  Co si z toho ma obycejny smrtelnik vzit, ze tomu asi pan hodne rozumi  a nechce se s nama amaterama moc o ty svoje znalosti podelit.  Je to skoda, vazim si kazdeho odbornika, ktery se neschovava za odbornost a mluvi ci prezentuje tak, aby to bylo pochopitelne a hlavne napomocne nam bezcum amaterum.  Takze se tesim na dalsi clanek o strave, ktery bude citelnejsi.

    0/0
    25.4.2014 19:44

    M13a83r34t93i50n 66V69o35k75o61u65n 9588703163596

    CR ma mistra sveta v thaiboxu v supertezke vaze, jmenuje se Jan Müller a je to vegan :)  www.vegetarian.cz

    0/0
    23.4.2014 13:56

    O75n41d48ř17e18j 86K95o77p16e80c77k15ý 6840605207938

    Píše se tam, že je vegetarián, ne vegan...

    0/0
    25.4.2014 11:56

    H87o69n55z49a 78F79á21t38o46r 2979315294440

    Podle toho, že je v článku 11 krát použito slovo "bio", řadím ho mezi podezřelé PR projekty a tedy se raději zařídím přesně naopak, nežli pán radí.

    +1/0
    23.4.2014 13:48

    L51e34o86š 91K89r24á69l 4107491901

    Pán to prostě dotáhl "ad absurdum". Podobných odborníků se vždycky trochu bojím...

    +3/0
    23.4.2014 13:18

    V55l17a15s27t22a 72S61v83o74b64o66d77a 4879249664

    Jídlo je buď  dobré a nebo zdravé,dnešní generace již neví co je zdravé jídlo a něteří extremisti jako třeba autor jim to neřeknou.Vždy je něco strašně škodlivé a vzápětí úžasně zdravé.Každý by se měl řídit vlastním rozumem a né radami těchto znalců.

    0/0
    23.4.2014 9:27

    J94i30ř20í 70K19l64i75m43á63n56e90k 8221946462509

    Jsme to... co jedlo... to co jíme!R^

    0/0
    22.4.2014 16:19

    G47e78o10r41g72e 62B97u64r84i23a56n 3638771733459

    Zajimalo by mne kolik je panu Fořtovi let, odhaduji tak pres 90, podle toho jak vypada na fotografiich.

    0/0
    21.4.2014 16:15

    D81a48v88i38d 24D71v39o19ř23á35k 6172420315557

    "Když sním něco, co nebylo kvalitní, ale „nějak jsem si toho nevšiml“, organismus mi to za pár hodin dá nepříjemným způsobem najevo." Vypadá, že pán nemá v pořádku trávení. Podle mě zdravý organismus by měl bez problému strávit i ne-top-superquality-stravu. Nijak nebrojím proti kvalitní stravě, ale tohle mi připadá patologické.  Konzultoval bych to s lékařem.

    +15/−5
    18.4.2014 14:59

    M84a95r18t22i64n 88N21e28r85m85u28t 9107147688969

    asi nechápete, o co jde, protože se vám to nikdy nestalo. To neznamená, že dostanete zrovna průjem nebo zvracíte. Ale najednou jste třeba bez příčiny nezvykle unavený, nafouknete se apod.

    +6/−2
    19.4.2014 23:34

    D20a10v11i98d 43D82v45o34ř27á49k 6152440355577

    To je přesně to, o čem jsem mluvil.

    +1/0
    24.4.2014 8:55

    M10a11r84t28i43n 92N84e81r28m16u73t 9527627628129

    pořád jste mimo. Když se přežeru knedlí, tak budu unavený a zpomalený, ať to jsou bio knedle nebo knedle "výhodný nákup", to už je celkem jedno

    +1/−1
    24.4.2014 9:11

    D19a23v67i69d 21D13v35o15ř43á86k 6712490705897

    A jak víte, že jsem mimo? Nesuďte mě podle sebe. Já unavený a zpomalený nejsem. A nebyl ani můj děda, který v pětaosmdesáti jezdil na kole jako drak a přitom jedl věci, ze kterých by vám asi vstávaly hrůzou vlasy na hlavě. A dožil se ve zdraví a vitalitě devadesátky a považte, neměl ani výživového poradce.

    +1/0
    24.4.2014 10:45

    M71a59r54t85i69n 85N84e43r81m70u75t 9227377808939

    ano, jsou takoví silní jedinci, většina národa k nim ale nepatří. Jedí co se jim zlíbí, a pak ve vyšším věku naříkají, že bolí klouby, záda, trápí je dna, 2. cukrovka, vysoký tlak, osteoporóza, trvalá rýma, doktore pomoz, pak si na to zvyknou a berou to jako normální stav. Odmítají jakoukoliv souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem (jídlo je na jídlo a na zdraví jsou léky), zrovna jako vy. A Fořt to myslí tak, že když jí to co má, cítí se jako zamlada. Když se nechá zlákat (sladkosti, uzeniny, chemie), tak se po chvíli cítí na svůj věk (tj. tak, čemu ostatní říkají normálně) A váš děta  jedl čokolády, zákusky, oplatky, nalíval se kokakolou, přejídal se masem?

    +2/−1
    24.4.2014 12:21

    D34a90v30i82d 31D18v36o47ř73á24k 6542730945507

    "Odmítají jakoukoliv souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem zrovna jako vy" A to jste prosím vyčet kde, že něco takového já zastávám :-)? Zkuste číst to, co je napsáno, ne to, co si myslíte, že je napsáno.

    "A váš děta  jedl čokolády, zákusky, oplatky, nalíval se kokakolou, přejídal se masem?"

    Popsal jste to takřka  přesně: Do čaje si dával nepočítaně kostek cukru každé ráno, k tomu několik bílých rohlíků (jinou snídani neměl nikdy), masa měl běžné množství, ale nejvíce měl tlustého bůčku, oplatky a jiné sladkosti ano, k večeři často buřty, čistou vodu nepil nikdy, vždy si dával limonádu z velké lahve (taková se už neprodává), zelenina a ovoce mu nejely. Ale měl dostatek pohybu a stále dobrou náladu.

    0/0
    24.4.2014 13:54

    M41a71r53t23i90n 56N56e28r66m91u75t 9277757408959

    To jak se cítím, je taky zdravotní stav, ne? Vy jste jak z Felixe Holzmana (tady mě bolí, tohle mám špatný a mě samotnýmu taky není nějak dobře). Váš děda měl silnou konstituci, takovému šťastnému člověku je zbytečné něco přikazovat, ale je to výjimka, s kačením žaludkem se každý nerodí. Já třeba zase nemůžu ztloustnout, ať jím cokoliv v jakémkoliv množství (sladké nebo tučné), a taky neoznačuju část národa, co se musí hlídat a zkoušet diety, že mají patologický problém.

    +1/0
    24.4.2014 14:47

    D93a97v74i53d 20D19v94o51ř66á48k 6812440225807

    Ano, jestli se po běžném jídle cítíte špatně, pak to je jistě záležitost zdravotního stavu.

    Patologický=nenormální/chorobný, tedy přesně padnoucí slovo . 

    Díky za diskuzi, už nemám k domu dál co říct, mějte se.

    0/0
    24.4.2014 21:19

    M70a25r22t88i91n 50N98e32r98m46u33t 9477167348379

    Že vám do toho ještě skáču, slovo "běžné jídlo" je pro každého něco jiného, v tom to asi bude. Třeba můj otec taky do osmdesáti učil v baletní škole a pod devadesátce ještě jezdí autem do města, ale "běžnému jídlu" většiny lidí se vyhýbá jak může.

    +2/0
    24.4.2014 23:24

    M17a14r41t94i50n 78N25e78r29m83u41t 9457297868739

    Teď jsem teprve pochopil, že si pod slovy "organismus mi to dá nepříjemně najevo" představujete něco děsivého. Může to být však i obyčejné pálení žáhy. Tak nashle.

    0/0
    24.4.2014 23:32

    D18a21v43i46d 94D75v63o38ř83á89k 6962710975387

    OK, mějte se.

    0/0
    28.4.2014 12:52

    M30a71r12e70k 23K58ř44í50ž 6485705126552

    vy jste nepochopil, že potravina může být stará nebo nějakým nevhodným sklaDOVÁNÍM NEBO PŘI PŘEPRAVĚ JAKSI ZKAŽENÁ, ALE DO OBALU NEVIDÍTE.. ACH JO, TY LIDI POD 100 Rv

    0/0
    20.4.2014 18:22

    M46a91r14t60i14n 78N45e35r37m22u14t 9697387608539

    je to asi tak patologické, jako když vám nechce jet auto, do kterého nalijete nekvalitní benzin nebo naftu. Při tankování příjemný pocit (třeba že ušetřím nebo oběd zdarma), ale pak to moc nejede. Anebo je vám míň než 30-40, takže to ještě nechápete. Lidé dávají často větší pozornost na to, čím krmí svého psa než sebe

    +4/0
    21.4.2014 1:46

    J75a56n15a 53L16a26n49g98o21v38á 2735166370393

    Mně se to mnohokrát stalo po návštěvě restaurace, a to i tehdy, když si tam objednám "něco zdravého". Denně vařím - dobře a zdravě, ale když si dám něco v restauraci, bývá mi po tom často "těžko". Zkuste si najít film "Super Size Me" - je to dokument o fast food. Naprosto potvrzuje zkušenost mou i pana Fořta.

    +2/−1
    21.4.2014 16:57

    J67i71r72k44a 49B39r70u33n32n84e27r 4368722109187

    Pardon, popletl jsem se, mělo být plus.

    0/0
    23.4.2014 1:30

    J67a42n42a 62L15a67n92g43o27v94á 2385956910913

    No jo, chybička se vloudí... Mimochodem, všechno nejlepší k zítřejšímu svátku!

    0/0
    23.4.2014 16:22

    D31a40v72i17d 95D68v49o41ř34á87k 6312810515347

    No, ale zase - to je právě ono. Já taky jím celkem zdravě, ale taky se zase nijak úzkostlivě nevyhýbám jídlům, které nejsou zrovna tip top. A nijak po nich nejsem zpomaleným ztěžký, rohozený, energeticky rozvrácený. Neboli si podle svého pozorování myslím, že přílišná orientace na "zdravou" stravu je kontraproduktivní, pokud vás nějaké obyčejné jídlo rozhodí. Možná by to pan Fořt měl konzultovat s nějakým výživovým specialistou, třeba by my poradil, jak jíst, aby ho občejná strava nedestabilizovala :-).

    0/0
    24.4.2014 9:03

    J29a35n78a 53L49a90n53g95o41v53á 2315706730383

    Myslím si totéž. Viděla jsem zmiňovaný film a celkem mě vyděsilo, jaké měl ten kluk po požití fast foodu problémy. Jsem názoru, že organismus by se měl trošku "otužovat".Takže když mám opravdu chuť, dám si třeba hrst hranolek či kousek smažáku... Ale moc dobře mi to nedělá.

    0/0
    24.4.2014 14:42

    M54a48r21t42i78n 41N10e54r54m28u76t 9407677368179

    To je ale podle p. Dvořáka patologické (když vám smažák nebo hranolky nedělají dobře) a měla byste podle jeho teorie zajít za výživovým poradcem. Moc dobře mi to nedělá = organismus to dává najevo.

    0/0
    24.4.2014 23:27

    J53a40n32a 26L68a23n91g25o84v56á 2115486350973

    Pan Dvořák trochu přehání. Mám jen citlivější žaludek. Nakonec o jedinci, který má alergii třeba na sóju, taky nebudu říkat, že má "patologické" trávení jen proto, že ji jeho organismus nesnáší.

    0/0
    25.4.2014 17:10

    S29t84a35n94i21s85l85a76v 87M13e20l33i74c79h60a75r 8185325266882

    Vždyť se dá vyjádřit jedním slovem - pestrost.

    +2/0
    18.4.2014 14:06

    P86a22v97e54l 15S24ý62k32o36r85a 7767912747551

    Doporucuji knihu ovocne a zeleninove stavy od Dr. Normana Walkra. Dozil se ve zdravi 116 let, ještě ve 113 jezdil na kole. [>-]

    Lidsky život je nastaven na dlouhovekost, ale ve zdravi. Ne na LDN.

    +1/−3
    17.4.2014 20:58

    J35i42r51k45a 56A50n30d75r52y29s 1158449480215

    Ten pan se dozil "jenom" 99 let. 

    en.wikipedia.org

    +3/0
    18.4.2014 11:42
    Foto

    P64a18v48e77l 31S45ý20k16o86r79a 7880955335633

    Pravda,co si ten Sýkora vymýšlí ?;-)

    0/0
    24.4.2014 11:06

    R50i11c35h27a57r28d 53M27i34k71u75l75e67n20k68a 1789487697754

    Jen tak lehce jste mu omylem přidal 17 let, to je celkem dost, ne?

    0/0
    28.4.2014 19:07
    Foto

    J50a66n 27H46a98v70e39l45k29a 3551706561595

    To je zajímavé, jak všichni ochotně recyklují tu klamavou reklamu o Dr. Normanu Walkrovi. Když se tak bezodtyšně lže v otázce jeho věku, kde vezmete jistotu, že se v otázce živé stravy nelže ještě víc?

    +2/0
    20.4.2014 11:14
    Foto

    H26e66l35e50n93a 86H86e30j67d47u83k76o12v55á 9772989475176

    To co sníš nebo vypiješ s chutí ( pochopitelně v přiměřeném množství) nemůže uškodit. To na straně jedné. Pak na druhé straně, strava by měla být z " toho co se narodí  a vyroste tam, kde jsme se narodili a žijeme".  A hlavně používat základní suroviny, ne žádná tzv. rychlá občerstvení nebo polotovary hemžící se éčkama. Bio potraviny to však být určitě nemusí. Jednak jak, již bylo zmíněno, jsou drahé, a já osobně nejsem přesvědčena, že jsou všechny BIO. Důležité je dodržet postup přípravy pokrmů, nic neošidit, nic neuspěchat. A co se týká mlsání? Nic si nezakazovat ! Máte-li na něco tzv. nezdravého chuť, uspokojte své chutě ihned malou dávkou, Vaše chuťové buňky se uspokojí, nebudete ve stresu a hlavně si to nevyčítejte.:-)

    +14/0
    17.4.2014 9:55

    M41a28r30t82i95n 33N63e36r56m28u81t 9347707628249

    teď nevím jak to myslíte - rychlá občerstvení a jídla s éčkama podle vás nee, ale cokoliv s chutí nebo čokoládku několikrát denně ano? To je totiž pro normálního člověka protimluv

    +2/0
    20.4.2014 14:31

    J25a58n11a 84L27a84n60g82o54v81á 2295426690953

    Takže když někomu chutná hamburger s hranolkami a cola, tak mu to neškodí? A s tou druhou poznámkou taky nesouhlasím. Tento názor je už překonaný.

    +2/0
    21.4.2014 17:00

    A24l60e45x80a47n39d37r 39C43h69y12t86i66l 2404682475421

    Pani psala "v malem mnozstvi", nevim, ajk si objednate ve fastfoodu desetinovy hamburger. Nebo si snad objednate cely, jednou si kousnete a zbytek vyhodite?

    0/0
    24.4.2014 11:30

    J75a30n61a 86L96a75n24g29o32v79á 2455746100763

    Já do fast foodu nechodím, a pak, co to je, "malé množství"? Jedna porce za čas, půl porce několikrát týdně...?

    0/0
    24.4.2014 14:44

    jirka Ondra

    Dalsi PR na krachujici svet zdravi. Kdyz vidim, jak rychlokvasky tohoto podniku prpdavaji rady lidem, kteri jim veri, je to hnus. A aby tomu dodali alespon spetku jakwsi odbornosti, napisou, jak pracuji s odborniky. Vzdy se te rychlokvasky zeptejte, jak moc tomu rozumi, castokrat zjistite, ze min nez vy. Typicka vymluva: ja ted vase data poslu odbornikovi, ktery vas sice nikdy nevidel, ale skvele vam poradi na miru, hovori za vse. A tady vidite, ze i "odbornik" se necha uplatit na hloupou reklamu.

    +2/−8
    17.4.2014 9:02

    Z89d92e39n42ě66k 46S52l32á33d85e84k 7240407811

    to je pravě ono, vše se spjato s konvenční medicínou a hlavně s penězi. Podstatné je, že máme jakési standardy na potraviny, pokud jsou špatné složením tedy mají odchylku že tam je něčeho málo jako masa je špatně. Dnes můžeme výrobci sotva věřit nos mezi očima, ale dělá to pro peníze, jinak by ho dnešní doba položila na lopatky. Na polích se stejně musí používat pesticidy a jiné. Takže naše tělo je chemickou továrnou.  Nikdo nezná parametry zdravého živ.stylu a potažmo stravy, pouze se něčemu přibližujeme a přibližovat se budeme stále, jen nevíme čemu a tak je na každém z nás co vezme do huby, jde jen o naše "vědomé uspokojení z toho co jíme - bez záruk". Jiný je úhel pohledu, že na doplŇky stravy nikdo ještě nezemřel, ale na léky, které jsou jakýmsi varováním že je něco špatně, ano. Takže naší cílenou zdánlivě zdravou stravou (tj.uspokojující) se vyhneme alespoŇ lékům, které stejně neřeší příčinu problémů, jen jsou znakem našeho špatného fungování.

    +3/0
    17.4.2014 10:12
    Foto

    J40o27s30e24f 17H49ů53l22a 6189193268847

    Přesně s tímto souhlasím. Myslím, že svoji roli by měla sehrát různá občanská sdružení, sdružení spotřebitelů, kteří by tlačili na výrobce, aby posouvali kvalitu směrem k bezpečnosti, eliminace chemie apod.

    0/0
    17.4.2014 11:32

    J31a61n25a 58N91o63v43á 1926223923365

    Jenže smutný fakt je ten, že může být  tisíc různých sdružení, které třeba i budou mít úspěchy, ale dokud bude poptávka po levném {a nekvalitním}, bude k tomu odpovídající nabídka. A zatím málo lidí si spočítá, že dá sice pár korun za oblouk kabanosu s moukou, ale pak dá kopec peněz za léky, o neschopnosti normální práce ani nemluvím. Řekla bych, že důležitější je začít odspodu - od spotřebitelů.

    Na druhou stranu jsou pak zase chytráci, co se chytí nějakého "BIO", a začnou všem cpát za nemalé peníze nějaký zelený papír, což zase prodraží poslední kvalitní suroviny.

    Člověk aby pak na plný úvazek jen hledal, co kde sehnat k jídlu. Občas mi přijde, že už i já blbnu :) Na jeden trh nakoupit ovoce, na druhý zeleninu.. a půlka dne v háji.

    Je to celé jeden velký zamotanec.

    +3/0
    19.4.2014 19:55

    M96a11r11t89i52n 95N74e11r82m45u41t 9877147588319

    asi jste to nečetl, nebo p. Fořta neznáte - není to žádná rychlokvaška a sám příznává, že každý je jiný a že obecný návod nebyl nalezen. Jediné je jisté - nejíst umělé věci.

    +8/0
    19.4.2014 23:36

    M67a59r32e76k 84K30ř25í81ž 6255905176742

    nečetl,.... blbci nic nečtou, protože by tomu ani nerozuměli, tak jen blbě žvaní - v čemkoliv a o čemkoliv

    +1/−3
    20.4.2014 18:30

    M93a31r79e47k 69K47ř89í33ž 6225165596102

    Česko má statisticky u seniorů  nejvyšší polymorbiditu (člověk, který má mnoho vážných až nevylečitelných nemocí) ve světě, většinou špatným stravováním a nedostatkem pravidelného pohybu. Až budete mít 60 a cukrovku a orgány vám budou odcházet jeden za druhým, tak si na dobré rady vzpomeňte a věnujte pozůstalost nějakému výzkumnému ústavu, kt. vás varoval

    +1/0
    20.4.2014 18:28





    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.