- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
To není o druhu chleba, ani jeho zrnitosti, či barvě. Jednoznačně nejdůležitější je kvalita vstupních surovin a použitá technologie výroby. Zásadotvorný není žádný. Osobně zastávám názor, že rozumný člověk chleba nejí hlavně proto, že je vždy škodlivý.
Za mne tedy nedovedu - vzdát se chleba co peče moje dcera z kvásku se nevzdám.
Po Atkinsonově dietě-do 20g sacharidů denně,jsem skončil v nemocnici s akutním zánětem tlustého střeva.Pšenici určitě ano,ale ne moc a pokud možno celozrnou a hlavně dbát na řádné vyprazňování se-třeba pomocí vlákniny Lepicol apod...
Je docela legrace, jak paní haní pšenici a pak doporučuje špaldový chleba. Špalda je druh pšenice... Asi raději jezte to, po čem je vám dobře a není v tom glutaman, konzervanty a ztužené tuky a hýbejte se, ono to bude stačit. Můj děda za život snědl pšenice velkou hromadu, je mu 94 let, žije celý život v Ostravě, takže prý ve špatném ovzduší, ve kterém by měl přece brzy umřít, ale, sakra, nic mu není, bydlí sám, sám si vaří i nakupuje, dá si jelito, zelí, klobásu, spoustu pečiva a buchet, cpe se Hašlerkama, nebo si udělá třeba šílený, mrkvový salát s Becherovkou, chodí denně na procházky a je naprosto spokojený a zdravý... Akorát si trochu stěžuje, že to s ním při chůzi občas trochu "zamává" a rozčiluje ho, že na něj to stáří "pomalu jde..." Takže co? Důležitá je psychika, asi mnohem více, než pšenice.
Zajímavostí je, že v dřívějších dobách snídali lidé maso, vejce, různé kaše, zatímco palačinky nebo chléb jen občas
Zdroj: http://rungo.idnes.cz/pecivo-a-psenice-skodi-zdravi-dj6-/behani.aspx?c=A140408_183905_behani_fro
Tak to je demagogie nejhrubšího zrna. Maso bylo dříve luxusní potravinou, kterou měla pravidelně jenom šlechta, zbytek obyvatel jednu týdně. Mimochodem - mohla by autorka paní poradkyně doplnit, kolika let se v oněch dobách lidé dožívali..?!
Také by mě zajímalo, co je pro paní poradkyni pro Středoevropana nejpřirozenější zdroj sacharidů -resp. energie? Bílkoviny těžko, ty mají jinou funkci, tuky - z části rozhodně ano, ale neměli by být stěžejní. Rýže i brambory jsou importované a nepůvodní, takže..... aha, obiloviny..
Jak nám říkal jeden profesor na škole (mám zemědělsko-potravinářské vzdělání): "Nikdy nemělo lidstvo takový dostatek tak kvalitních potravin, a nikdy se v tom tak nešťourali..."
Chápu paní poradkyni, že se něčím živit musí, ale nemusí snad parazitovat na "moderních trendech a vědeckých poznatcích" a vysávat peníze z lidí, kteří se sami neumí ani rozhodnout jestli se utírat pravou nebo levou, ale rozhodně bio papírem..
Nejlepsi zroj sacharidu bude spis ovoce a zelenina nez obliovny....
Musím říct, že poslední dobou jsem už dost alergická na všechny výživové poradce, kdy navíc každý tvrdí něco naprosto jiného. Jako např. nejíst sacharidy k večeři,aby člověk zhubnul, teď zase úplně vyřadit pečivo a vůbec veškeré sacharidy kromě o&z. Za sebe můžu říct, že bych do toho nešla. Kdysi (90-léta) jsem zkoušela dietu Lenky Kořínkové a musím říct, že když jsem měla "zvířátkový den", tzn. maso se zeleninou, tak jsem měla celý den hlad. Mohla jsem sníst třeba 30 dkg šunky nebo masa s horou zeleniny a do hodiny mi kručelol v břiše! Po snědení "rostlinek" (sacharidy typu těstoviny, rýže+zelenina nebo ovoce)jsem problém s hladem neměla. Navíc nevím, jak paní výživářka, ale já jíst celý den jen o&z, navíc v takovém množství, aby mě to aspoň na chvíli zasytilo (a teď pomíjím finanční stránku věci), tak vůbec nemůžu chodit mezi lidi, páč budu tak nadmutá, že budu furt zavřená na WC Nemluvě o tom, že já osobně jsem bez sacharidů unavená a bez energie, takže si dost dobře neumím představit ještě nějaký pohyb. Mimochodem není ten problém s nesnášenlivostí lepku atp. spíš v tom, že pšenice, resp. mouka se cpe do všeho, kam ale přirozeně nepatří - jogurty, uzeniny, kečupy atd.? To si myslím, že je základ, proč spoustě lidí lepek začal vadit, ne to, že si k snídani dají krajíc chleba a k obědu např. těstoviny nebo rýži (která mimochodem z pšenice fakt není). A jak tu někdo píše, že zhubnul a je bez zdravotních potíží, nemohlo to být např. tím, že měl nesnášenlivost lepku, jen o tom nevěděl? Navíc při vyřazení některých potravin člověk téměř vždy zhubne, ale spíše proto,že více přemýšlí nad tím co jí a necpe bezmyšlenkovitě vše, co mu přijde pod ruku.
No ona spousta poradcu poradcu tvrdi neco jineho i z duvodu ze cilem muze byt neco jineho (dieta pro hubnuti a pro aktivni trening je trochu jina)...
To je zase propaganda na ÚROVNI
Kniha, ze které autorka čerpá, mi připomíná knihu Fit pro život, kde třeba psali, aby člověk pil destilovanou vodu, protože se díky tomu nebude znečišťovat jako např. žehlička Takže člověk v dnešní době musí být opravdu hodně obezřetný.
Pečivo jím tak jednou týdně ( chleba, několik housek, ... - jak to kdy vyjde ) a tlustý nejsem.
Ale to díky tomu, že kolu piju jednou za dva roky, a hamburgery / bagety nepožírám nikdy. A na vlak chodím kilometr pěšky.
Takze se mam cpat zeleninou, ze ktere se dnes masovou produkci stala mrtva hmota s minimem zivin a mineralu.