• Diskuse k článku

    Diskuse k článku

    Jíst, či nejíst pečivo? Běžcovo dilema, které by mělo mít jasné řešení

    Pečivo, těstoviny, kuskus. Potraviny, které neodmyslitelně patří do zdravého jídelníčku každého člověka. Celozrnné sušenky, křupavé müsli s vlákninou. Zdravá energie na celý den. Nebo… je to celé trochu jinak? A prozraďme to rovnou: ano, opravdu je.

    Upozornění

    Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
    Děkujeme za pochopení.

    Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

    M46i39r21a 48L58o47v92e 3884730118294

    To není o druhu chleba, ani jeho zrnitosti, či barvě. Jednoznačně nejdůležitější je kvalita vstupních surovin a použitá technologie výroby. Zásadotvorný není žádný.  Osobně zastávám názor, že rozumný člověk chleba nejí hlavně proto, že je vždy škodlivý.V

    0/0
    25.4.2014 21:27

    B60o44h92u94m43i45l40a 86M38a92j96e48r48o59v79á 4917661434

    Za mne tedy nedovedu - vzdát se chleba co peče moje dcera z kvásku se nevzdám.V

    0/0
    20.4.2014 14:36

    Franta Janda

    Po Atkinsonově dietě-do 20g sacharidů denně,jsem skončil v nemocnici s akutním zánětem tlustého střeva.Pšenici určitě ano,ale ne moc a pokud možno celozrnou a hlavně dbát na řádné vyprazňování se-třeba pomocí vlákniny Lepicol apod...

    0/0
    18.4.2014 22:30

    P16a16v73e28l 75Š31e58d22l62b96a16u81e86r 7558741102715

    Je docela legrace, jak paní haní pšenici a pak doporučuje špaldový chleba. Špalda je druh pšenice...:-) Asi raději jezte to, po čem je vám dobře a není v tom glutaman, konzervanty a ztužené tuky a hýbejte se, ono to bude stačit. Můj děda za život snědl pšenice velkou hromadu, je mu 94 let, žije celý život v Ostravě, takže prý ve špatném ovzduší, ve kterém by měl přece brzy umřít, ale, sakra, nic mu není, bydlí sám, sám si vaří i nakupuje, dá si jelito, zelí, klobásu, spoustu pečiva a buchet, cpe se Hašlerkama, nebo si udělá třeba šílený, mrkvový salát s Becherovkou, chodí denně na procházky a je naprosto spokojený a zdravý... Akorát si trochu stěžuje, že to s ním při chůzi občas trochu "zamává" a rozčiluje ho, že na něj to stáří "pomalu jde..." Takže co? Důležitá je psychika, asi mnohem více, než pšenice.;-)

    +2/0
    16.4.2014 21:18

    J72i36r80i 83F62i82n28k 6447429487898

    Zajímavostí je, že v dřívějších dobách snídali lidé maso, vejce, různé kaše, zatímco palačinky nebo chléb jen občas

    Zdroj: rungo.idnes.cz

    Tak to je demagogie nejhrubšího zrna. Maso bylo dříve luxusní potravinou, kterou měla pravidelně jenom šlechta, zbytek obyvatel jednu týdně. Mimochodem - mohla by autorka paní poradkyně doplnit, kolika let se v oněch dobách lidé dožívali..?!

    Také by mě zajímalo, co je pro paní poradkyni pro Středoevropana nejpřirozenější zdroj sacharidů -resp. energie? Bílkoviny těžko, ty mají jinou funkci, tuky - z části rozhodně ano, ale neměli by být stěžejní. Rýže i brambory jsou importované a nepůvodní, takže..... aha, obiloviny..

    Jak nám říkal jeden profesor na škole (mám zemědělsko-potravinářské vzdělání): "Nikdy nemělo lidstvo takový dostatek tak kvalitních potravin, a nikdy se v tom tak nešťourali..."

    Chápu paní poradkyni, že se něčím živit musí, ale nemusí snad parazitovat na "moderních trendech a vědeckých poznatcích" a vysávat peníze z lidí, kteří se sami neumí ani rozhodnout jestli se utírat pravou nebo levou, ale rozhodně bio papírem..

    +5/0
    16.4.2014 14:57

    M72a88r78t54i35n 55K66a94r54á42s67e70k 9468303828438

    Nejlepsi zroj sacharidu bude spis ovoce a zelenina nez obliovny....

    +1/0
    16.4.2014 15:09

    J79i55r16i 50F73i48n86k 6167649857598

    V ovoci ještě cukry jsou (vesměs jednoduché), ale v zelenině takřka vůbec. Jejich hodnota je jako zdroj vlákniny, ne sacharidů a ostatních živin.

    +1/0
    16.4.2014 17:40

    A53l32e54s 82B43a82d67u49r72a 9286617560405

    Vzpamatuj se, ze zeleniny telo nacerpa temer vsechny ziviny, predevsim enzymy.

    +1/0
    20.4.2014 11:08

    P87a78v54e39l 14O65d44r62a78z49i48l 6884369967260

    Enzymy jsou živiny?

    0/0
    30.4.2014 11:29

    P33a11v71e88l 48O95d23r71a10z58i34l 6874779807190

    JJ, kdepak by se v nějaké té bramboře vzal třeba škrob, že.

    0/0
    30.4.2014 11:29

    Petra Chytrá

    Musím říct, že poslední dobou jsem už dost alergická na všechny výživové poradce, kdy navíc každý tvrdí něco naprosto jiného. Jako např. nejíst sacharidy k večeři,aby člověk zhubnul, teď zase úplně vyřadit pečivo a vůbec veškeré sacharidy kromě o&z. Za sebe můžu říct, že bych do toho nešla. Kdysi (90-léta) jsem zkoušela dietu Lenky Kořínkové a musím říct, že když jsem měla "zvířátkový den", tzn. maso se zeleninou, tak jsem měla celý den hlad. Mohla jsem sníst třeba 30 dkg šunky nebo masa s horou zeleniny a do hodiny mi kručelol v břiše! Po snědení "rostlinek" (sacharidy typu těstoviny, rýže+zelenina nebo ovoce)jsem problém s hladem neměla. Navíc nevím, jak paní výživářka, ale já jíst celý den jen o&z, navíc v takovém množství, aby mě to aspoň na chvíli zasytilo (a teď pomíjím finanční stránku věci), tak vůbec nemůžu chodit mezi lidi, páč budu tak nadmutá, že budu furt zavřená na WC :-P Nemluvě o tom, že já osobně jsem bez sacharidů unavená a bez energie, takže si dost dobře neumím představit ještě nějaký pohyb. Mimochodem není ten problém s nesnášenlivostí lepku atp. spíš v tom, že pšenice, resp. mouka se cpe do všeho, kam ale přirozeně nepatří - jogurty, uzeniny, kečupy atd.? To si myslím, že je základ, proč spoustě lidí lepek začal vadit, ne to, že si k snídani dají krajíc chleba a k obědu např. těstoviny nebo rýži (která mimochodem z pšenice fakt není;-D). A jak tu někdo píše, že zhubnul a je bez zdravotních potíží, nemohlo to být např. tím, že měl nesnášenlivost lepku, jen o tom nevěděl? Navíc při vyřazení některých potravin člověk téměř vždy zhubne, ale spíše proto,že více přemýšlí nad tím co jí a necpe bezmyšlenkovitě vše, co mu přijde pod ruku.

    +2/0
    16.4.2014 0:04

    M24a27r98t74i61n 94K93a57r12á98s51e95k 9738823168938

    No ona spousta poradcu poradcu tvrdi neco jineho i z duvodu ze cilem muze byt neco jineho (dieta pro hubnuti a pro aktivni trening je trochu jina)...

    0/0
    16.4.2014 15:11

    K16a84r51e25l 71J56a71n17í44k 9748162535804

    V rámci hubnutí jednu podle jedné z online kalkulaček na netu, kdy je systém jen o dodržení kalorií/bílkovin/tuků/sacharidů a pravda je, že pečivo je prostě šílená položka s nepoměrem pocit zaplnění vs množství sacharidů a energie.

    Jestli máte pocit, že sacharidů máte v normální stravě málo, dejte si k snídani vločky s jogurtem nebo v kaši, k obojímu ovoce a pak si to povíme.

    0/0
    19.4.2014 16:51
    Foto

    L79u76b65o81m68í34r 30J88a60n44o31t39a 5536694886965

    To je zase propaganda na ÚROVNI

    +1/0
    15.4.2014 23:27

    B98o49ž88e93n63a 27K12o35v64á47č67o55v91á 8397860874499

    Kniha, ze které autorka čerpá, mi připomíná knihu Fit pro život, kde třeba psali, aby člověk pil destilovanou vodu, protože se díky tomu nebude znečišťovat jako např. žehlička ;-D Takže člověk v dnešní době musí být opravdu hodně obezřetný.

    0/0
    15.4.2014 20:27

    J75a31r31o84s24l14a57v 84O15n55d49r30u85š27k85a 3814195449358

    Pečivo jím tak jednou týdně ( chleba, několik housek, ... - jak to kdy vyjde ) a tlustý nejsem.

    Ale to díky tomu, že kolu piju jednou za dva roky, a hamburgery / bagety nepožírám nikdy. A na vlak chodím kilometr pěšky.

    0/0
    15.4.2014 19:23

    P26e59t26r 61B74u40k26a31l 8657742963301

    Takze se mam cpat zeleninou, ze ktere se dnes masovou produkci stala mrtva hmota s minimem zivin a mineralu.

    +3/−1
    15.4.2014 13:40

    Theodor Patkolo

    Neuvěřitelný nesmysl. Jak říkají evidentně fundovanější přispěvatelé než autorka v každé větě je nějaký nesmysl... Mám vystudovanou vysokou školu mimo jiné obor hygiena výživy a kdybych něco podobného vypustil nahlas nebo napsal do semestrální nebo diplomové práce, určitě by mě vyhodili. Neskutečně mě rozčílilo že jsem to dočetl do konce!

    +2/0
    15.4.2014 11:19

    Rudolf Horna

    Jo jo. Pokud onemocníte celiakií, pak vám nezbude nic jiného, než se do konce života obejít nejen bez pšenice, ale i bez ječmene, žita a ovsa. A nemusí se jednat jen o děti. Celiakií můžete onemocnět v jakémkoliv věku. A opravdu to není legrace. No a zbytek života strávíte na kukuřici, řýži, pohance a jáhlách, bramborech a jiných bezlepkových potravinách. Ale jedna výhoda tady je. Můžete maso!!;-D

    A nebo bezlepkové těstoviny.8-o

    Zdravím všechny, kdo nemusí dodržovat bezlepkovou dietu.:-)

    0/0
    14.4.2014 19:48

    E76v47a 67Z21a84g44o41r18e58c71o62v14á 2784308803724

    Uvědomuji si,že jsem závislá na pečivu a to je můj velký problém.......hodlám to změnit!

    +1/0
    14.4.2014 8:46
    Foto

    S61t70á88ň58a 69K56o54m96o82r90o20u17s34o91v86á 3945493487249

    všichni jsme lovci a sběrači a každému vyhovuje něco jiného - hlavní je jíst od všeho trochu ale nežrat a pokud možno se hýbat - na to nepotřebuji žádné studie;-D

    +4/0
    13.4.2014 21:40

    L97a58d89i84s51l67a89v 21H35r47ů11z83a 8121256350946

    Hehe, koukám, že antipšeničná propaganda postoupila do vyššího levelu. Teď už jsme dokonce závislí na pšenici. ;-D

    Jsem zvědavý, kde tohle skončí...

    +4/−2
    13.4.2014 17:20

    P71e11t27r 77B20u65r87d60a 3490965509467

    Nejezte pšenici, jezte žito nebo alespoň špaldu.

    Co je to špalda? (odpověď: druh přenice)

    Shrnutí: Nejezte pšenici, ale pšenici!

    +12/−1
    12.4.2014 16:28

    Jarek Z

    článek je napsaný hrozně... souhlasím s většinou diskutujících. ale... je to tak (nějak). jsem na tom stejně jako těch několik, kteří sem nepřidali svůj názor, ale zkušenost. zlepšení zdravotního stavu a to i přes to, že jsem např. pečivo omezil, ne vyřadil.

    vždycky mě  pobaví argumenty těch, co znají někoho, kdo se ve zdraví dožil vysokýho věku. i já znám. dva, tři... zato znám dost těch, co mají ve 40 vysokej cholesterol a tlak, zničený záda a problémy s pohybovým aparátem, nemoci "neznámého původu". ale co na tom, doktor jim přece předepíše prášky, jeden hezčí než druhej. po příčině ale nepátrají.

    statistika je taky hezká... dožíváme se kolem 85 let. ale v jakým stavu? já ve stáří na nikom bejt závislej nechci (návrat do dětství?:-D).

    +4/−1
    12.4.2014 8:54

    J69a26n83a 79K42r57a83j45í71c85o46v90á 1789455294596

    Já také přidávám svoji zkušenost. Na bezlepkové dietě mám při 175 cm 52 kg, takže pokud chce někdo zhubnout, směle do toho.

     Jenže tento článek se týká hlavně běžců a domnívám se, že mnoho z nich spíš než zhubnout potřebuje  tělu dodat pro běh potřebnou energii. A já, jakkoliv si hlídám jídelníček( hlavně poměr bílkovin, cukrů a škrobů) a snažím se lepek zdravě a výživně nahrazovat, váha nahoru nejde. Abych podala při běhu (50 km týdně) nějaký výkon, nezbývá mi, než tělo zásobit notnou dávkou cukrů  a škrobů (pro mé trávicí ústrojí také žádná slast). Takže já bych naopak uvítala občas do jídelníčku kvalitní pečivo s lepkem zařadit.

    +2/0
    14.4.2014 11:40

    P47a35t48r79i46k 82S44v69o14b29o26d35a 3889431686315

    Zvyk. Novak Dj. běhá taky dost, 5 h denně tréning. Mrkněta na jeho jídelníček.

    0/0
    15.4.2014 13:01

    J44a66n58a 43K21r23a22j43í89c90o48v13á 1739945564696

    Na koho jídelníček se mám podívat? To jméno mi nic neřeklo;-(;-(

    Díky.

    0/0
    15.4.2014 16:06

    J31a92n34a 75K95r26a43j56í82c90o57v18á 1729425634836

    Už to mám. Jeho jídelníček bych asi bezvládla:-(

    0/0
    15.4.2014 21:13

    D21a52n76a 77F38l76o92r33i23á15n89o55v43á 1403953187717

    Můžu potvrdit, mám to na sobě vyzkoušené.

    +1/0
    11.4.2014 14:09

    Z55d13e94n19ě92k 34S28l33á11d59e29k 7650137701

    vyzkoušet můžete cokoli, ale žít tak stále je věc druhá. Pro člověka je obtížné odnaučit se zlozvyky, zejména co obžerství se týká. Jsme všežravci nebo hospodářská zvířata. Problém je však v tom, že spotřebiteli se na talíř nedostává kvality. Jím také několikrát denně dám si i něco co by se jak se říká nemělo a to denně, a ještě jsem neviděl ani prášek a také netrpím žádnou chorobou. Držím se toho, že s každým jídlem se snažím přijmout vlákninu z jiných zdrojů a kalorické konzumuji jen dopoledne (ovoce, pamlsky apod..). V případě, že se dostanu pod náročnější fyzickou zátěž a jelikož vím, že tělo nedoplním po takové zátěži živinami jen z běžného jídla, tak si dám i ten doplněk stravy, jinak to není potřeba. Prostě se nedostat do deficitu, i když to stále nejde. Dnes je jiná doba, a ne každému to dovolí jeho peněženka nebo jeho pracovní či jiné vytížení. Pravdou je, že zdravý jsme na hnoji nenašli a máme jen jedno a podle toho by jsme se měli chovat.

    +2/0
    12.4.2014 9:11

    D30a28n78a 41F54l98o10r62i90á36n86o23v51á 1943493467277

    Vyzkoušela jsem to a žiju podle toho. Souhlasím, nebylo to jednoduché, zvyk je železná košile.

    0/0
    14.4.2014 10:27

    Z39d67e73n28ě27k 57S53l36á26d73e67k 7190437421

    mimochodem prezentovat tydy vědecké poznatky to umím také a nemudsím si říkat výživový poradce, to co zde paní poradila vlastně bylo již prezentováno. Kdysi je nikdo nepotřeboval, ale dnes se tak vydělává na hlupácích co nejsou schopni přečíst si nějaký článek a trošku se přizpůsobit a krotit v žrádle. Internet je takových informací přesycen.

    +8/−1
    10.4.2014 19:45

    J29a78n 48N74o88v91á23k 7575954198397

    jo ale ne kaydemu blabolu na internetu se da verit. Pokud je nekdo alergicky na lepek, pak mu to pomuze, ale pochybuji ze  to ma nejaky vliv na ostatni.

    +1/−2
    11.4.2014 10:00

    P37a35t41r52i56k 92S66v43o13b30o59d53a 3139801716645

    dejte tomu 14 dní a pak mi řeknite, jak se cítíte. Pak snězte dva rohlíky a totéž.

    0/0
    15.4.2014 13:02

    J87a83n 65M16e48r18t49a 3522520901248

    Tahle se nedají dělat závěry obecně platné pro všechny, k tomu je potřeba kvalitně navržená a provedená studie.

    0/0
    15.4.2014 18:27

    Z61d87e75n71ě29k 66S19l30á70d77e86k 7860977791

    nevím co se tady řeší, ale jestli pojdem na obilniny, které jsou téměř ve všem "údajně zdravém" nebo na rakovinu? Neřešil bych to. S životosprávou jak víme to moc lidí daleko nedotáhlo, podívejte se na naše babičky je jim i 90 let a my se už po 50 neohneme. Zeptejte se starších lidí co baštili před 50 lety a dejte si to na talíř dnes. Problém je, že bez chemie dnes nic nevyroste, pole jsou tak zaneřáděná chemií. Podobně ryby, žádné kvalitní maso až na několik málo případů, jinak ty sádky jsou tak špinavé od toho co se těm rybám sype do vody. Leda pěstovat obilí doma. To víte kdysi to byli "sedláci" dnes se jim říká "farmáří". Opravdu modní výraz, ale na kvalitě jídla nepřidal. Není to jen o obilí, ale hlavně o kvalitě "všech potravin".

    +7/0
    10.4.2014 19:38

    J53a14n 13N64o22v49á46k 7945354838297

    kouknete se na prumerny vlivk doziti tehdy a dnes a uvidite ze jsme na tom mnohem lepe. To ze se par procent dozilo i 90 let na tom vubec nic nemeni.

    +3/−1
    11.4.2014 10:02

    L14u28c65i28e 84B87a98r65t78o14ň55o37v58á 5400868937605

    Upřímně, někdo, kdo na své webu tak zasvědceně hovoří o zdravé a přirozené potravě, a pak se tam nerozpakuje propagovat výživové doplňky v ceně 1399,-CZK za měsíční dávku multivitamínů, mi opravu nepřipadá moc věrohodný.

    +13/−1
    10.4.2014 17:30

    Z11d86e11n95ě66k 36S94l13á46d86e40k 7500767651

    vemte si studii v USA, kde na ibuprofen zemřelo tisíce lidí, na sportovní doplňky ještě nikdo. Takže to mohou být maximálně vyhozené peníze.

    Bohužel zdravá strava co to je? Vždyť bez chemie nic dnes nevyroste. Výživový poradci si také nevidí na špičku nosu. Jen nechci házet všechny do jednoho pytle.

    Ale název tématu je trošku uhozený. To není běžcovo dilem\ ale nějakého jedince. Je to to samé jako diskuze na téma: Běhat či neběhat? Pokud běhat tak jak? To je otázka, kterou si ještě nepoložilo odhaduji 90 procent běžců v ČR. Místo toho aby se starali o svůj správný pohyb starají se o obilniny, ty ve správném pohybu ještě nikomu nepomohly. A není to tak¨? Prostě stručně a jasně všude se řeší hovadiny.

    +2/−4
    11.4.2014 21:24

    J61a90n 52K24o47h52l 4113847881874

    Přečetl jsem to, ničím mě to neobohatilo.. Na někoho s jednodušším vnímáním reality by to ale zapůsobit mohlo, je tam řada sugestivních slov (sousloví jako jasné řešení; všichni se velice diví; větší roli, než si dokážete představit; má nadvládu nad vaší psychikou aj.), jen škoda že to vlastně není vůbec ničím podložené, kromě obecných odkazů typu 'nadnárodní korporace'. Jinak autorka opravdu někdy považovala pečivo za potravinu patřící do zdravého jídelníčku? Pobavilo ;-D Pak možná i chápu, že cítí potřebu dát o svém 'objevu' vědět i ostatním, i když spíš je to jen prostě o tom se prodat, udělat si reklamu, vytvořit si klientelu lidí, kteří si pak místo kvalitních potravin budou živit svého poradce.. Přitom každému stačí dodržovat jedno jediné pravidlo: všeho s mírou ;-) A výživoví poradci nebudou mít co žrát, abych tak parafrázoval výrok z jednoho filmu :-)

    +11/−1
    10.4.2014 17:30

    J30a28n 74M96a76j53z34n34e54r 6852932488828

    Pšenice má nadvládu nad naší psychikou mě taky velice pobavilo R^;-D a jak říkáte, na někoho s jednodušším vnímáním reality to zapůsobí - takový ten jasný a úderný článek, který všem vyloží pravdu :-);-D

    +5/−1
    10.4.2014 18:29

    J46a91n 69N24o47v11á67k 7245114478937

    presne tak, uz jen volba slov zavani umyslnou manipulaci s fakty.

    +4/−1
    11.4.2014 10:03

    J48a93n 67M71a77j20z92n68e30r 6342932938548

    Musím říct, že na mě článek působí silně nedůvěryhodně. Jak už tu někdo zmiňoval - žádné zdroje, kromě "Wheat Belly" a dogmatická moudra typu "Pečivo, těstoviny, kuskus. Potraviny, které neodmyslitelně patří do zdravého jídelníčku každého člověka". 

    Také věta "Nebo... je to celé trochu jinak? A prozraďme to rovnou: ano, opravdu je." rádoby navozuje atmosféru přelomových seriózních informací, avšak na mě to má efekt naprosto opačný. 

    Opravdu amatérské, jak autorka prezentuje svoji neohroženou pravdu, přitom je článek plný nesmyslů.

    Spíše mi to připadá jako dnes hrozně moderní články o výživě, které jednou hlásají, že lidé mají pít 5 litrů vody, že je to zdravé a podruhé vyjde článek, že tolik vody škodí a má se pít jen v případě žízně. Takové cool články jsou psané úplně stejným stylem.

    A do 150g sacharidů denně? To jste počítala pro 50kilové lidi? Ještě k tomu, když mají sacharidy přijímat ze zeleniny??? 

    Inu, revoluce je tady - nejezte pšenici a budete nesmrtelní. R^

    +16/−2
    10.4.2014 17:09

    Z23d73e73n89ě91k 84S39l54á98d92e40k 7730857101

    to je ono, co bylo údajně zdravé je dnes nezdravé a naopak. Asi se vrátím ke špenátu jako ¨Pepek námořník.

    0/−1
    11.4.2014 21:28

    Miroslav Sloboda

    Autorka, jakožto údajná absolventka vysoká školy, by se měla držet faktů a svá tvrzení raději podložit seriózními studiemi, namísto argumentace populárně naučnou knihou! Článek je plný nepodložených tvrzení, ničím neprokázaných dojmů a smyšlenek.

    V téměř každé větě by bylo možné najít nesmysl. Za všechny bych však vypíchl to, že pšenice může za "nemoci neznáméh původu". Je to naprosto revoluční objev v moderním lékařství a výživě! Zajímavé, že na něco podobného dosud žádná seriózní studie nepřišla! Škoda, že zmiňovaný ani současný článek autorky nenaplňuje požadavky seriózní vědecké publikace, v opačném případě by totiž autorku za tento objev neminula nobelovka!

    Za revoluční považuji také nahrazení sacharidů z obilovin ovocem a zeleninou. Dosud se většina odborné veřejnosti domnívala, že vláknila (sacharid v ovoci a zelenině samozřejmě obsažený), je sice zdraví prospěšná, avšak energeticky prakticky nevyužitelná. Vzhledem k tomu, že většina zeleniny dle dostupných informací obsahuje minimální energetickou hodnotu, nebyla doporučována jako zdroj sacharidů. Většina ovoce naopak obsahuje množství monosacharidů, proto naopak nebývalo doporučováno jako majoritní zdroj sacharidů v potravě. Dosud se doporučovalo nezbytný příjem sacharidů přijímat zejména  jako polysacharidy. 

    Bohužel autorka neinformuje, zda shledává ovoce a zeleninu jako adekvátní zdroj polysacharidů, nebo zda  doporučuje monosacharidy jako hlavní zdroj sacharidů, či zda považuje sacharidy ve výžive (s důrazem na sportovce) za naprosto zbytečné.

    V každém případě všechny tyto rady lze považovat za revluční a autorka by neměla problém získat nobelovu cenu za své objevy. 

    Podobných nesmyslů je v článku mnoho

    +20/−2
    10.4.2014 13:08
    Foto

    A70n20n72a 75J49e57r15m31á70ř38o56v79á 7922902597233

    Odpovím jednou větou, která by mohla vést k zamyšlení: Proč za mnou chodí lékaři, abych jim poradila s výživou?

    Dobře, přidám další věty. Proč jsou nutriční terapeutky většinou nejtlustší lidé z personálu v nemocnicích?

    Možná, že to, co se dříve doporučovalo a doporučuje by stálo za to konečně přehodnotit.

    Píšu pro lidi, konzultuju s dalšími odborníky, koukám i na studie, ale lidi tím v článcích nezatěžuju. A s mými názory nejsem sama. 

    Jsem také přesvědčená, že správné informace se do médií příliš nedostávají, poškodilo by to dobré jméno nadnárodních korporací a jejich margarínů/výrobků pro děti plných energie atd.

    Mimochodem rozhodně netvrdím, že vláknina je sacharid, který kryje energetickou potřebu :) Mrkev, dýně, petržel, batáty... tam je sacharidů...AJ

    +7/−17
    10.4.2014 15:10

    J10a95n 86M50a74j11z70n47e69r 6362562298878

    Tak odpověď, že za vámi chodí lékaři, aby jste jim poradila je naprosto irelevantní. Nebo jste snad vypracovala studii s dopady vaší doporučené výživy na jejich zdraví? To mohu říct, že jiní lékaři chodí za mnou, tudíž to co tvrdím já, je pravda.

    Další věta - nutriční terapeutky jsou většinou (zdroj? statistika? viděla jste snad většinu nutričních terapeutek? - zase vymyšlené dogma) nejtlustší proto, že se sami svými radami neřídí.

    Koukáte na studie...tak sem dejte nějaký odkaz, nebo napište relevantní zdroj. A že nejste se svými názory sama, tak jestli tohle má být největší důkaz pravdivosti, že máte nějaký názor (nepodložený) a nejste sama...Rv

    +13/−2
    10.4.2014 17:18

    L31u82c65i25e 28B72a77r88t19o72ň69o23v31á 5700858977285

    A že jména těch Vámi inspirovaných lékařů či lékařských zařízení neuvádíte nikde ve svých referencích, paní Jermářová. Taková skromnost.

    +8/−1
    10.4.2014 17:36

    J58a53n24a 80K82r31a89j74í11c11o49v35á 1919955914396

    Je velmi úctyhodné, že vás žádají o radu i lékaři. Až přiště jeden z nich zase přijde, prosim požádejte ho, aby vám vysvetlil, jak je to s tou Crohnovou nemocí. Není zcela vhodné spojovat pšenici se vznikem této nemoci. C.n. je autoimunní onemocnění a jedním z jeho projevů je silná nesnášenlivost lepku. Konzumace pšenice nemá žádný podíl na jejím vzniku.

    +8/−1
    10.4.2014 22:36

    T51o69m53a22s 45K79w92o38l73e66k 4379174210825

    Souhlasim s Vama. Vloni v cervnu jsem si precetl knihu W.Davise (v originle jelikoz cesky preklad e obevil koncem srpna) . Rekl jsem si ...(mnohe zdravotni neduhy popsane v knize me trapi)  udelam maly experiment .  Vynecham psenici a vetsinu obilovin. Necham jen tmavou ryzi, pohanku a kasi z prosa. 

    Nebudu tak ortodoxni jako Davis a mouku sem tam nahodne snim (treba na rizku :-) ... v trojobalu nebo nahodou v omackach atd) .

    Efektem je -14 kg, bolesti ramennnich kloubu po ranu jsou pryc, mam pvice energie, po jidle NEJSEM ospaly a vubec se celkove citim dobre. Rozhodl jsem se, ze u toho zustanu protoze se experiment povedl. Kazdy kdo rika , ze clanku neveri by mohl takovy experiment podniknout. Ma to veliky klad. V marketu vas polovina regalu necha zcela chladnym. Vyrobky z mouky jsou na vetsine z nich . Usetrite cas a penize ;-)  Navic spousta nezdraveho jidla se ji s chlebem a pokud ho nejite nejite i "junk food"   (tavenaky, pastiky .........)

    Takze pochybovaci ..... co misto pochybovani to zkusit trebas na 14 dni ?

    +5/−3
    11.4.2014 8:50



    mobilní verze
    © 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
    Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.