Deset největších mýtů o BIO potravinách

Někteří je považují za předražený nesmysl, jiní si bez nich vaření nedokážou ani představit. Ať už patříte mezi jejich fanoušky, nebo odpůrce, je jasné, že produkty ekologického zemědělství jsou v posledních letech zkrátka trendem. Přečtěte si, jaké mýty kolují o biopotravinách a co byste o nich měli rozhodně vědět.

| foto: Marie Sehnálková

Lidé se stále více zajímají o to, co jedí, a bioprodukty už tak dávno nejsou jen pro podivíny v batikovaných šatech. Takto označené potraviny se staly běžnou součástí supermarketů a na trzích s ovocem a zeleninou přímo od farmářů nebývá téměř k hnutí.

Co však přízvisko bio vlastně vůbec znamená? „Každá takto označená surovina je produktem ekologického zemědělství. Při této výrobě se minimalizuje negativní dopad na okolní prostředí, pečuje se o život v půdě, její úrodnost a také kvalitu. Cílem je zajistit, aby do již tak znečištěné půdy, vody, zvířat a lidí nebyly vpouštěny další nadbytečné látky,“ vysvětluje Jan Valeška ze spolku PRO-BIO LIGA, který sdružuje spotřebitele biopotravin a šíří osvětu v této oblasti. Produkty ekologického zemědělství jsou však opředeny řadou mýtů, které z nich dělají všelék nebo naopak výnosný byznys. Jaké jsou ale bioprodukty ve skutečnosti?

1. Biopotraviny jsou dražší

V prodejnách jsou takto označené výrobky opravdu mnohdy i několikanásobně dražší. Avšak v dnešní době existuje i spousta alternativ, které nezatěžují rodinný rozpočet. Jednou z nich je nákup přímo od farmářů, kteří si neúčtují tak vysoké marže jako v prodejnách. Farmy dnes navíc najdete téměř po celé republice, stačí jen najít tu nejbližší. Jejich seznam najdete například na stránkách www.adresarfarmaru.cz.

2. Bioprodukty jsou zdravější

Ani samotní vědci se stále nemohou shodnout, jestli tomu tak skutečně je. Objevují se stále nové a nové výzkumy, které dokazují, že biopotraviny mají vyšší obsah prospěšných látek, ale i studie, které tvrdí přesný opak. „Faktem je, že v bioproduktech se vyskytuje nižší až nulová zátěž pesticidy naproti průmyslovým potravinám. To lze obecně považovat za jedno z hlavních zdravotních rizik naší civilizace,“ vysvětluje Jan Valeška.

3. V ekologickém zemědělství se nehnojí

Ekozemědělci nepoužívají k péči o rostliny průmyslová minerální hnojiva, ale i přesto půdě pomáhají, a to organicky. Stejně jako naše babičky na venkově používají i oni k zúrodňování půdy hnůj, močůvku nebo kompost. Zároveň však dbají na dodržování přísných hygienických pravidel, takže nehrozí přenos zvířecích patogenů na člověka.

4. Ekozemědělci neléčí svá zvířata, proto je jejich maso plné parazitů

Ekologické zemědělství zahrnuje i živočišný chov. Podle Jana Valešky musejí ekozemědělci svá zvířata léčit stejně jako všichni ostatní. Rozdíl je však v délce doby, která musí uplynout mezi podáním léčiva zvířeti a prodejem jeho masa zákazníkům. „Zvířata procházejí při porážce veterinární kontrolou a musejí být dodržovány všechny předpisy na kvalitu potravin. I zde totiž platí běžné potravinářské, veterinární a hygienické normy,“ upřesňuje.

5. Znak BIO může mít dnes už kde co

Také máte pocit, že se s bioprodukty v poslední době roztrhl pytel? Nenechte se však zmást. Výrobky, které nesou znak BIO, podléhají zákonnému dohledu. Ten zahrnuje každoroční kontrolu ekologického zemědělství od semínka přes péči o půdu až po označení výrobku na obale. Takovéto podmínky však platí pouze pro zemědělské produkty a nikoliv pro kosmetiku nebo jiné výrobky. V obchodech tak můžeme nalézt biokrémy nebo dokonce biooblečení, pro produkty, které však znak BIO nemají a neprošly tak přísnou kontrolou státu a Evropské unie.

6. Mezi vejci z velkochovu a těmi z biofarem není rozdíl

Na první pohled jiná skutečně být nemusí. Pokud však nahlédneme pod skořápku, rozdíl tu nepochybně znát bude. „Slepice ve velkochovu žije celý život v kleci o rozměru něco většího papíru A4. Nikdy nevidí denní světlo a dostává granule ze směsi výživných látek různého původu,“ popisuje Jan Valeška poměry ve velkochovech.

„Slepice ekologického zemědělství se mohou pohybovat venku, mohou se chovat přirozeně a je jim poskytnuta strava z ekologického pěstování. To se odráží i na samotném vejci, a to obzvlášť v obsahu omega mastných kyselin,“ dodává.

7. Biopotraviny chutnají stejně jako ostatní

Podobně jako o zdraví bioproduktů se i o jejich chuti přou lidé po celém světě. Zatímco někteří se shodují, že jejich chuť je nezaměnitelná s konvenčními potravinami, jiní nevěřícně kroutí hlavou. Chuť závisí na celé řadě faktorů, avšak všeobecně platí, že biopotraviny obsahují méně vody, což dělá jejich chuť výraznější. I proto si je zamilovala celá řada špičkových kuchařů včetně světoznámého Jamieho Olivera.

8. Biopotraviny nepotřebují průmyslová hnojiva a pesticidy, jejich produkce tedy téměř nic nestojí

Mohlo by se zdát, že ekologické zemědělství, které využívá jen organických hnojiv, musí mít zanedbatelné náklady na produkci, avšak zdaleka tomu tak není. Rostliny, které nejsou průmyslově ošetřeny, vyžadují o to více péče. Namísto chemie tu tak přichází na řadu ruční práce, která je zapotřebí, ať už například při hubení škůdců nebo pletí. Právě lidská činnost, bez které by bioprodukty jen těžko vznikly, činí podstatnou část nákladů.

9. Výrobky označené jako tradiční, farmářské a lokální jsou stejné jako bioprodukty

Biopotraviny jako jediné procházejí striktním kontrolním systémem, který je garantovaný státem i Evropskou unií. Na jinak označené výrobky se tato pravidla nevztahují. Zákon ani blíže nedefinuje, které potraviny mohou být pojmenovány jako tradiční, farmářské nebo lokální. A nedá se tak ani zjistit, co tato označení vlastně znamenají.

10. Naši předci používali stejné postupy, jakými jsou dnes produkovány biopotraviny

Spousta lidí se domnívá, že potraviny v biokvalitě jsou získávány tradičními postupy, které používali i naši předci v minulých staletích. Skutečnost je však jiná. I když ekologické zemědělství nepoužívá průmyslová hnojiva, rozhodně nejde o nic zpátečnického. Naopak využívá vysoce moderních technologií, které umožňují pěstovat kvalitní plodiny a zároveň nezatěžovat životní prostředí.

  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Mladí se dnes příliš zaměřují na vnitřní prožitky, je to nezdravé, míní socioložka

26. dubna 2024

Premium „Žijeme v době, kdy se extrémně zaměřujeme na své emoce a prožitky. Historicky je to velmi...

OBRAZEM: Slavní, kteří mají indiánské předky

26. dubna 2024  13:08

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, kteří se hrdě hlásí k indiánským předkům. U některých...

Ufňukaní křehcí individualisté. Nefér nálepky si Sněhové vločky nezaslouží

26. dubna 2024

Jsou prý křehcí a ufňukaní, jakýkoli nesouhlas je rozhodí. Striktně zaměření na sebe a přesvědčení...

V pětašedesáti je žena fit jako nikdy předtím, vděčí za to kulturistice

26. dubna 2024  6:30

Marlene Flowersová začala s cvičením teprve před sedmi lety. Tehdy se potýkala s poruchou příjmu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...