Jako dítě jsem jídávala jahody jednoduše tak dlouho, dokud mi po těle nevyskákala kopřivka a pozorný rodič mi misku neodebral. I v dospělosti jsem si užívala plážového povalečství, při kterém jsem se celý den živila jenom ovocem. Večer jsem si vždy připadala nějak lehčí a hubenější. Bodejť taky ne, když se moje tělo odvodnilo a svaly ubyly na objemu. Ovšem po opětovné sebemenší konzumaci živočišných tuků na sebe faldy nenechaly dlouho čekat.
Lehký letní den v podobě jídelníčku složeného výhradně z ovoce totiž vůbec není dobrý nápad. Sportovec, který se stravuje racionálně, nepotřebuje zařazovat postní den, při kterém jeho tělo musí detoxikovat uložené hranolky a steaky za celý týden. Moje svaly potřebují bílkoviny, i když se zrovna flákám s knížkou na dece, a moje tělo si z energetického příjmu kolísajícího mezi volným a tréninkovým dnem vezme akorát informaci k urputnému ukládání tukových zásob. Společně s poradci pro sportovní výživu jsme nakonec vymysleli kompromis, který z ovocných orgií vyrobí lehký letní jídelníček zachovávající adekvátní příjem tuků a bílkovin.
Jako vždy, první gramáž platí pro ženu o průměrné váze 70 kg s příjmem 7500 kJ, za lomítkem gramáž pro muže vážícího 90 kg s příjmem 9000 kJ.
Snídaně
Broskvovo-borůvkový smoothie
Pro ideální start do letního dne rozmixujte dvě broskve, hrst borůvek, půlku banánu, 1 dcl mandlového mléka a šálek ledu. Abyste nevyli hladem jako šakali, přidejte si k tomu plátek slunečnicového chleba (100/140 g) se sýrem cottage (20/40 g).
Svačina
Dopřejte si tolik různorodého ovoce, kolik by se vám vešlo do dlaně. Přidejte 25/30 g oblíbeného sýra a dva plátky knackebrotu.
Oběd
Rýžový nákyp s meruňkami
Tento postrach všech komunistických školních kuchyní jsem nemohla dvacet let ani vidět. Pak jsem si ho poprvé upekla sama a v plastové krabičce se stal mým společníkem na letních toulkách, především u rybníků s chybějícím buřtostánkem. Dá se totiž sníst i za studena. Na 4 porce uvařte 500 g rýže, zceďte, pak v hrnci přiveďte k varu 0,5 l mléka a rozvařte rýži v mléce na kaši. V závěru postupně přidávejte 2 lžíce medu a 1 žloutek. V misce smícháme 3 lžíce másla, 250 g tvarohu a 1 lžíci medu. Do zapékací mísy vrstvíme rýži, tvarohový krém a meruňky, nahoře by měla být rýže. Pečeme na asi 180 stupňů Celsia po 40 minut.
Svačina
Ovocný gainer Víta SchlesingeraPokud chcete zužitkovat letní ovoce i ve své sportovní výživě, vložte je i svoji důvěru do posportovního gaineru. Do mixéru dejte lžičku kokosového oleje, 2 dcl mandlového mléka, lžičku medu, hrst kakaových bobů, 1 banán a hrst letního ovoce (maliny, borůvky nebo jahody). Získáváte ideální regenerační nápoj po tréninkovém výběhu na pláži. |
Dopřejte si tolik různorodého ovoce, kolik by se vám vešlo do dlaně. Chybějící bílkoviny tentokrát doplňte sýrem camembert (25/30 g, ovšem do 30% tuku v sušině!) s plátkem slunečnicového chleba (50/60 g). Zvlášť k zahradním jahodám bude tato kombinace božská!
Večeře
Salát s melounem a borůvkami a kuřecím masem
Z půlky melounu typu Cantaloupe vyberte lžičkou dužinu do misky a přidejte 100 g borůvek. Štávu z jednoho citrónu smíchejte se 3 lžícemi třtinového cukru a 80/100 g řeckého jogurtu (např. Hollandia), zalijte salát a posypte 15 g pistácií. Tady už bílkoviny chybí a koneckonců máme vlahý letní večer, takže k salátu můžete přidat 150/200 g grilovaných kuřecích prsíček, které jste předtím jemně potřeli olivovým olejem a citrónovým pepřem.
Na ovocné orgie u vody mívám chuť pořád. Už proto, abych odlehčila tělu za všechny ty hranolky, kterými se tam průběžně tláskám. Ale vždycky, vždycky si k nim dám pořádný kus kvalitní bílkoviny!
Josef BittnerJosef Bittner je výživový poradce s pochopením pro naše chutě, ale vyzbrojen pevnými zásadami velmi dbá na to, aby naučil své klienty přizpůsobit své návyky dennímu režimu a pohybovým aktivitám tak, aby si dlouhodobě udrželi svoji vysněnou váhu. Navíc ve svých jídelníčcích rád využívá sezónních potravin a dopřeje nám chutě, o které bychom při klasických dietách přišli. Jeho oblíbenými slovy jsou rozumný, racionální a nepřetěžovat. Dbá na to, aby jeho klienti spalovali tuky pomocí sportu a jejich nadšení za chvíli nevystřídalo zklamání. Pokud vám chutnalo, můžete dát lajk na facebook.com/vitalitybrno. |
Mgr. Vít SchlesingerSpecialista na stravu vrcholových sportovců, který své zkušenosti nabíral jak v USA, tak i v Kanadě. Má magisterský titul z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. V současné době spolupracuje s talentovanými a profesionálními sportovci v oblasti výživy (hokejisté PSG Zlín, extraligoví házenkáři, fotbalisti, triatlonisti) a formou přednášek propaguje témata zdravého životního stylu a lidského potenciálu.
http://www.vit-schlesinger.cz/cs/ |