Kdo by nemiloval čokoládu? Upečte si dort, brownies či tříbarevné řezy

  0:52
Bojuje proti chmurám, zlepšuje paměť, pomáhá hubnout, a navíc je neuvěřitelně dobrá. Bez kvalitní čokolády si prostě neumíme svůj život představit, a tak není divu, že patří i k nejoblíbenějším kuchařským ingrediencím. Oslaďte si víkend třeba jedním z těchto božských dezertů.
Část 1/4
Čokoládový dort

Čokoládový dort

Ingredience:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 20 g kakaa

Na náplň:

  • 100 smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 150 g kvalitní mléčné čokolády
  • 50 ml koňaku
  • 200 g másla

Na polevu:

  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 ml smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Čokoládu na korpus rozpustíme na horké vodní lázni a přendáme do misky. Přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty lehce spojíme a nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem.
  2. Těsto dáme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 50 minut. Necháme ho krátce zchladnout a vyklopíme z formy. Vychladlý korpus prokrojíme na 3 díly. Do kastrůlku nalijeme smetanu a přivedeme k varu. Odstavíme a vsypeme kousky hořké i mléčné čokolády. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Pak ochutíme koňakem.
  3. Čokoládovou hmotu necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pak ji vyšleháme s máslem na hladký krém, který rozdělíme na tři díly. Jeden díl krému rozetřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme druhým dílem korpusu a rozetřeme druhý díl krému. Na povrch položíme třetí díl korpusu.
  4. Povrch dortu potřeme zbylým krémem (část si necháme na ozdobu). Dort necháme ztuhnout nejlépe přes noc v chladu. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme smetanu. Polevou přelijeme dort a nožem uhladíme. Hotový dort dozdobíme čokoládovým vějířkem.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...